Oldalak

2012. június 21., csütörtök

Fejes saláta

 íz emlék a régvolt szokások felelevenítésével

 

 

 

 A régi magyarság ízléskultúrájának gazdag és kifinomult lelke él itt tovább, úri apáink és nagyapáink vidéki háztartásainak szelleme; s egy leheletnyi még a 18. századi, barokk magyar kultúra szelleméből. Krúdy Gyula szelleméből lebeg itt valami .

 
Manapság a fejes salátát csak  összetépkedik és úgy tálalják különféle öntetekkel vagy savanyú lében.
Régebben a fejes salátát negyedelték és úgy tálalták átitatva salátalével ,tejfellel meglocsolva ! Az volt ám az igazi , amikor levágtunk belőle egy darabot és azt bekapva csak úgy hersegett , harsányan a fogaink alatt mikor nagy szájjal haraptuk .A mostani tépkedett salátát lehet ám tömködni befelé a szájüregbe  ,de ez már nem az igazi , ez már egy kicsit dekadens , felaprította a rohanó világ !

                    A kép forrása: http://pszichowellness-konyha.blogspot.hu/2010/05/tejfolos-fejessalata.html
 
Tehát miután a fejes salátát bő vízben többször átmostuk és a fonnyadt leveleket letéptük, salátacentrifugával víztelenítjük majd négybe vágjuk.Ezután az elkészített bő salátalébe /víz,ecet,porcukor,vagy édesítő,só/lehűtve a tálalásig áztatjuk . Tálaláskor a salátás tálba egy kevés salátalevet öntünk majd ráteszünk egy cikk /negyedelt / salátát .Az öntetet külön szervírozzuk úgy mint: tejföl,olívaolaj vagy más salátaolaj,fehér balzsamecet stb.



"A saláta az ételek birodalmában a szimfóniát helyettesíti. Megkomponálásához művészet, de feltétlenül szív és lélek kívántatik, és pazar bőkezűség akkor, amikor az olaj, fösvénység, amikor az ecet, és bölcsesség, amikor a só adagolásáról van szó" - írja Magyar Elek Az ínyesmester éléskamrája című gasztronómiai könyvében.

                         A kép forrása :http://z-ajandeknagyker.hu/product.php?id_product=455

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése