Oldalak

2012. június 22., péntek

 

Tojásos nokedli - 

 

divatosan , egy kis olasz beütéssel - á la carbonara -

 

Ennek az ételnek az egyszerűségében rejlik  a nagyszerűsége,éppen ezért nagyon könnyű elrontani ! Kellő odafigyelés hiányában egy rántottás nokedlit kapunk , amin esetenként a tojás taplószerűen kiszáradt és van úgy hogy a nokedli pedig még csirizes állagú .  


 Kevés kolozsvári szalonnát pirítunk egy kis vajon / én adtam hozzá egy kis csípős zöld paprikát is mert szeretem /majd a pörcöt kiszedjük és félretesszük .

     Ez a nokedli 3/4 rész teljeskiörlésü és 1/4 rész finom lisztből készült 2 tojással azért ilyen barnás
   A kifőtt és leszűrt nokedlit a zsiradékra szedjük, adunk hozzá a főzővízből , 1-2 kanállal és jól összekeverjük , a tüzet elzárjuk !  
  
  
 Az előre elkészített tojással / 1 egész tojás + 2 tojássárgáját egy kis jó zsíros falusi tejjel ,ennek hiányában egy kis tejföllel vagy tejszínnel felverjük / összekeverjük és levesszük a tűzhelyről , azonnal tálaljuk !   
      

Megszórjuk a szalonnapörccel és jó sok frissen őrölt borssal , ha szükséges akkor sózzuk is de csak óvatosan , mert a szalonnapörc az eredendően sós .


A tojás kellően krémes lesz és rásimul a nokedlire ha kellő időben , a megfelelő hőmérsékleten kevertük össze a nokedlivel / ez igényel egy kis gyakorlatot és tapasztalatot , de nem olyan nagy ördöngösség / ami kellemesen szaftos marad .


  Végül , de nem utolsó sorban ne feledjük a hűtött fejes salátát is feladni a megfelelő és hozzáillő kiegészítőkkel .

 Egy korsó habos frissen csapolt kőbányai világos sört ittam hozzá !

 

2012. június 21., csütörtök

Fejes saláta

 íz emlék a régvolt szokások felelevenítésével

 

 

 

 A régi magyarság ízléskultúrájának gazdag és kifinomult lelke él itt tovább, úri apáink és nagyapáink vidéki háztartásainak szelleme; s egy leheletnyi még a 18. századi, barokk magyar kultúra szelleméből. Krúdy Gyula szelleméből lebeg itt valami .

 
Manapság a fejes salátát csak  összetépkedik és úgy tálalják különféle öntetekkel vagy savanyú lében.
Régebben a fejes salátát negyedelték és úgy tálalták átitatva salátalével ,tejfellel meglocsolva ! Az volt ám az igazi , amikor levágtunk belőle egy darabot és azt bekapva csak úgy hersegett , harsányan a fogaink alatt mikor nagy szájjal haraptuk .A mostani tépkedett salátát lehet ám tömködni befelé a szájüregbe  ,de ez már nem az igazi , ez már egy kicsit dekadens , felaprította a rohanó világ !

                    A kép forrása: http://pszichowellness-konyha.blogspot.hu/2010/05/tejfolos-fejessalata.html
 
Tehát miután a fejes salátát bő vízben többször átmostuk és a fonnyadt leveleket letéptük, salátacentrifugával víztelenítjük majd négybe vágjuk.Ezután az elkészített bő salátalébe /víz,ecet,porcukor,vagy édesítő,só/lehűtve a tálalásig áztatjuk . Tálaláskor a salátás tálba egy kevés salátalevet öntünk majd ráteszünk egy cikk /negyedelt / salátát .Az öntetet külön szervírozzuk úgy mint: tejföl,olívaolaj vagy más salátaolaj,fehér balzsamecet stb.



"A saláta az ételek birodalmában a szimfóniát helyettesíti. Megkomponálásához művészet, de feltétlenül szív és lélek kívántatik, és pazar bőkezűség akkor, amikor az olaj, fösvénység, amikor az ecet, és bölcsesség, amikor a só adagolásáról van szó" - írja Magyar Elek Az ínyesmester éléskamrája című gasztronómiai könyvében.

                         A kép forrása :http://z-ajandeknagyker.hu/product.php?id_product=455

2012. június 20., szerda

 

Pergelt leves 

 

- ezt akkor készítik mikor semmi sincs otthon és gyorsan kell főzni valamit - 10 perc alatt elkészül -

Régi paraszti étel , általában reszelt tésztából vagy lebbencs tésztából készítik , de mifelénk /Szatmáron / pirított  grízgaluskából készül .
  Ez egy nagyon egyszerű leves , szinte semmi sincs benne csak zeller zöld , petrezselyem zöld és esetleg egy kis lestyán zöld , só bors ! Régen nem volt levespor ,leveskocka vagy ételízesítő ,ma már azt is használnak, bár én ezeket az adalékok miatt nem javallom ! Odatesszük a vizet főni a levesnek a zöldekkel , megsóztuk és amikor fő akkor belefőzzük a levesbetétet .

 A levesbetét : grízgaluska tésztát készítünk 1 tojásból , 3 csapott evőkanál grízből , apróra vágott petrezselyem zöldet keverünk hozzá , sózzuk borsozzuk . Palacsintasütőbe kevés zsiradékot forrósítunk és beletesszük a tésztát ,kb. fél centi vastagságúra , palacsinta formára lapítjuk és pár perc alatt  mindkét oldalát pirosra pirítjuk-magyarán megpergeljük-majd miután kivettük egy lapítóra  , apró , kb. 1 centis , kockára aprítjuk . 
                                         
Ezt a levest hidegen is melegen is lehet fogyasztani mert semmi zsiradékot nem tartalmaz azon kívül ami a pergelésből átjön .
Ilyenkor nyár elején nagyon illik hozzá a sörretek amit vékonyra szeletelve ,enyhén besózva ropogtatunk hozzája .
                                                   A KÉP FORRÁSA :Művelt Kert: Ehető

Manapság már igen kikopott a piacokról ez a fajta - János napi retek - esetenként enyhén csípős igazi nyári retek ! A multik az úgynevezett müncheni sörretket preferálják , ami egyes esetekben elfajzott és nincs is retek íze ! Ami még számításba jöhet az a mikepércsi vajretek ,kellemes .üde,nyári zöldség .