Oldalak

2016. december 28., szerda




Vetrece ,

 avagy Karácsony utáni kármentés


     Vetrece , vagy savanyú vetrece , régi erdélyi étel , már rég kikopott a mai gasztronómiai szótárból , bár egyes archaizáló szerzők előveszik , felkutatják és különféle változatban közreadják . 
       Régen ezt az ételt akkor készítették mikor egy ünnepség vagy lakoma után megmaradt valamennyi pecsenye ,töltött hús és egyéb húsok .
       Most is , mint máskor is , maradék húsokból készítettük . Mehet bele mindenféle maradék , főtt leveshús is  és mindenféle egyéb maradék sültek , disznó , marha , szárnyasok is , sőt töltött húsok is , még rántott hús vagy fasírt is , és kell hozzá egy kevés füstölt szalonna is .
        A szalonnát gyufaszálnyira szeljük , a húsokat vékony csíkokra vágjuk , amolyan tokányosra , a szalonna zsírján erőteljesen pirítjuk a húst , amíg vékony kérget kap . Ezután ráteszünk jó sok laskára vágott hagymát amúgy tokányosan és együtt sütjük , majd megszórjuk piros édes-nemes fűszerpaprikával , kavargatás után felöntjük egy pohár fehérborral , teszünk hozzá egy kis üveg lecsót , babérlevelet , fokhagymát ,sót ,borsot és együtt főzzük . Miután a levét elfőtte felengedjük tejfeles habarással és savanyítjuk egy kis mustárral , hozzáadunk még egy kis kapribogyót is meg egy citrom reszelt héját és levét , ha szükséges tovább savanyítjuk egy kis balzsamecettel és még egyszer összerottyantjuk és már készen is van . Én kifőtt csavaros tésztával szeretem , de van aki csak úgy simán puha fehér kenyérrel tunkolja , jó még hozzá a tarhonya is meg puliszkával is szokták enni , a flancosabbak azok zsemlegombóccal .
      Az étel nehezen fotózható , ezért nincs is képem , pláne ha olyan kapós volt hogy mind elfogyott !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése