Oldalak

2012. október 4., csütörtök

 

" Vastaglaska " készítése ...

  ...vadashoz , vagy pörkölthöz , de juhtúrós laskához se semmi ! 

 


      Rég elfeledett laskafajta , legtöbbször frissen készítve használták  /- bár , régen ezt is szárították és szellős helyen , vászonzacskókban tárolták a majdani felhasználásig - /, teljesen kikopott a ma használatos laskafélék közül , ma már többnyire a bolti tésztákat veszik , a széles metéltet vagy inkább a nagy kockát szeretik .
                                                                                                                     kép forrása:hejszakacsok.hu

      Na és az olasz tésztaféléket , de ezek közül a makaróni nálunk már nem olyan  népszerű mint régen , - a vastaglaska sorsára jutott !
      Meggyőződésem hogy a kifőtt tészták alakja , formája , hatással van a belőle készített étel ízére ! Mert ugyebár nem mindegy hogy a túrós tésztát hogyan készítjük ? ; csuszatésztával vagy spagettivel  , vagy a káposztás kockát miből készítjük ? ; fodros nagy kockából vagy ahogy esik úgy puffan , valamilyen apró tésztából , ami van a polcon , mondjuk : szarvacskából .

                                                                                                                    kép forrása : gasztrokomando
    A kézzel gyúrt és nyújtott kézműves tészták készítése igényel némi fanatizmust , az időigényessége és a munkaigénye miatt , de időnként szükséges egy hagyományos tészta egy hagyományos ételhez . A sodrófával való tésztanyújtás fáradságos módját ma már tésztanyújtó géppel ki lehet váltani , és a felvágást is el lehet ezzel végezni , különböző vastagságban és méretben , ami árnyalja egy kicsit ezen körülményes munka összképét .  Anélkül hogy kisebbítenénk a szomszédaink / osztrákok , csehek , szlovákok / gasztronómiáját és ráhatásukat a magyar konyhára ,  el kell mondanunk hogy a vadast nem csak zsemlegombóccal lehet enni , hanem vastaglaskával is , és a juhtúrós sztrapacskán kívül van még juhtúrós laska is , amiknek az ízvilága sokkal intenzívebb !  No ezeknek az ételeknek az élvezetéhez kell a vastaglaska , amit géppel nem igazán lehet készíteni ! A magyar nők alig pár százaléka tud tésztát gyúrni / - inkább a falusi menyecskék világa ez a tudás - /, és ez az arány a közeljövőben még tovább fog romlani , tovább ront a helyzeten, hogy nemcsak a tésztagyúrás mestersége hal ki , hanem jó minőségű élelmiszer-előállítás technológiai fogásai is eltűnnek . De még nincs minden elveszve , esélyt adhatunk a régi , bevált , hagyományos módszereknek !

                                                                                                                                   kép forrása : youtube
      A mostanság kapható lisztek közül amire szükségünk lesz az a sima finomliszt,  a : BL55, és a rétesliszt, ez az úgynevezett nullás liszt : BFF55 , valamint a friss házi tojásra . 

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt BL55
  • 20 dkg rétesliszt BFF55
  • 4 db házi tojás
     A kétféle lisztet rászitáljuk egy gyúródeszkára  / az olaszok mindezt márványlapon teszik /, és összekeverjük , a szitálásra azért van szükség mert ezáltal eltávolítjuk az esetleges szennyeződéseket , a lisztrögöket , az oda nemvaló idegen részecskéket   és levegőssé tesszük a lisztet ezáltal nő a tészta vízfelvevő képessége . A liszthalmaz közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a kissé felvert  tojásokat .  Addig gyúrjuk, amíg jó ruganyos lesz és már nem ragadt sem a kézhez, sem a deszkához. Két cipóra osztjuk és letakarva kb. 15 percig pihentetjük. Pihentetés után a gyúródeszkát belisztezzük egy kevés lisztszórással ,a tésztát is kissé belisztezve  sodrófával kinyújtjuk , a tészta vastagsága úgy 4-5 mm. legyen , majd kendővel letakarva megint pihentetjük egy fél órát , utána pedig felvágjuk , szélessége a vastagságával megegyező legyen , hosszúsága pedig 1,5 - 2 arasznyi , lazán szétterítjük és még egy kicsit hagyjuk szikkadni . 
     Vizet forralunk, amibe csak egy kis sót  teszünk .A tészta kifőzésénél az eredeti térfogatának háromszorosára duzzad , ezért elegendően bő főzővízről kell gondoskodni .Erős tűzön forraljuk fel (közben keverni kell, hogy le ne ragadjon), nagyon vigyázzunk , hogy főzés közben a víz állandóan forrjon , különben a tészta elázik.Frissen készített tésztánál a főzést addig folytatjuk , amíg a tészta a víz felszínére emelkedik és a víz erősen habzik , forr egyet és kész ,  egy szűrőkanállal kiszedjük , rázogatva lecsepegtetjük, nem kel leöblíteni ! A jól lecsurgatott tésztát azonnal egy odakészített melegen tartott vaslábasba szedjük , melyben előzőleg egy kevés mangalica disznózsírt vagy libazsírt forrósítottunk ,  jól összekeverjük és megsózzuk , frissen azon melegiben tálaljuk / ilyenkor gyerekkoromban mindig kaptunk egy kis pucér laskát , csak úgy üresen , semmi nélkül , csak sóval , nagyon ízletes volt /. Ezután tehetünk rá juhtúrót , tejföllel , kaporral és kevés fekete borssal vagy tálalhatjuk pörkölt mellé , vagy vadashoz  , amiknek a szaftjával kellemes elegyet képez és különlegesen finom ízhatást kelt ! 
Ehhez a témához kapcsolódó érdekes poszt olvasható a :http://buvosszakacs.blog.hu/2010/04/17/bronzkori_tesztak#rizotto_mod
valamint : http://kalendar2.blogspot.hu/2012/03/rozmaringos-kakukkfuves-laskateszta.html