Oldalak

2013. május 19., vasárnap



Fehér csirág kolozsvári szalonnával sütve !

 

         Csirág ! - A spárga régi magyar neve , amit nyúlárnyékként is neveznek .A parasztemberek szerint „a zöldséget egye a nyúl meg az úr”, talán innen származik a spárga népi elnevezése: nyúlárnyék.Már az ókorban is fogyasztott, könnyen emészthető, lédús, kiváló élettani hatású, fogyókúrákban is kedvelt zöldség . A zöld vagy fehér színű zöldség a hagyományok szerint vértisztító hatású, jótékonyan hat a vesékre és serkenti az anyagcserét. " Az ásványi anyagok közül a cink mennyisége a legjelentősebb benne, nagyobb, mint a legtöbb növényi eredetű élelmiszeré. A cink 300 életfontosságú enzim működéséhez szükséges, erősíti a kötőszöveteket és az erek falát, serkenti az agy működését. Hiánya okozhat csökkent libidót, orgazmusképtelenséget és impotenciát – ezek tükrében meglapozottnak tűnhet az a népi tapasztalat, mely afrodiziákumként is számon tartja a spárgát. Szelént is tartalmaz, melynek hatását az E-vitamin felerősíti, azaz fokozottabban érvényesül a szabad gyökök elleni védelem. A folsav ugyan a legtöbb élelmiszerben jelen van, de a spárgában rendkívüli mennyiség található. (1 grammban 1 mikrogramm, ami azt jelenti, hogy 100 g elfogyasztása már fedezi a napi szükségletet.) A folsavhiány az egyik leggyakoribb vitaminhiány, mely fáradékonysággal, csökkent koncentrálóképességgel és ideges nyugtalansággal járó állapot. E tünetek megjelenését megelőzhetjük a spárga fogyasztásával, ami a folsavnak köszönhetően egyéb tápanyagok felszívódását is elősegíti a szervezetben. Ez a vitamin elengedhetetlen a sejtosztódáshoz, a DNS, az RNS, valamint a fehérjék szintéziséhez. Különösen nagy a folsavszükséglete gyermekvállalásra készülő és a már állapotos kismamáknak." http://www.vital.hu/sparga A  legendás tengelici spárga csak elvétve kapható a magyarországi piacokon ( a termés túlnyomó része külföldre, illetve a magyar luxuséttermek séfjeinek kezeibe kerül) . 

Személyenként 15-20 szál tisztított, megmosott csirágot ,összekötve , gyengén sós vízben állítva , - hogy a spárgafejek csak gőzölődjenek - amibe teszünk egy csipet cukrot is , előfőzzük , csak ressre / al dente /, kicsiny, hegyes végű konyhakéssel beleszúrunk: puhának kell lennie, de még feszesnek. A túlfőzött spárgák vizesek, aromátlanok, az öregebbek pedig szálkásak. Leszűrjük , azonnal lehűtjük, konyharuhán kissé leszárítjuk, kivajazott tűzálló edénybe tesszük , meglocsoljuk egy kis száraz fehérborral , majd  vékonyra szelt házi sonka csíkokat vagy ennek hiányában kolozsvári szalonna szeleteket teszünk a tetejére és a 200 C°- os sütőbe toljuk . Személyenként 2 tojást 2 evőkanál tejjel, sóval, reszelt szerecsendióval és 5 dkg reszelt sajttal /parmezán vagy pecorino romano /felverünk , majd ha sonka megpirul , - addigra a bor szesztartalma is elpárolog és finoman párolódik a spárgával - ráöntjük a spárgára. Kevés vajat morzsolunk a tetejére, sütőben addig sütjük, amíg a mártás meg nem szilárdul.

 

Általában köret nélkül tálalják , amikor csak al nature sütve ,hollandi mártással adják ,  de ebben az esetben petrezselymes újkrumplival tálaljuk , így egy tartalmasabb ételt kapunk , a spárgát kevés balzsam ecettel megspricceljük .