Oldalak

2014. január 29., szerda

Káposztás paszuly

       avagy az ízek násza!

 

Góg és Magóg fia vagyok én...

 

 http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/kepek/9.jpg


Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat
S mégis megkérdem tőletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?


Verecke híres útján jöttem én,
Fülembe még ősmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új időknek új dalaival?


Fülembe forró ólmot öntsetek,
Legyek az új, az énekes Vazul,
Ne halljam az élet új dalait,
Tiporjatok reám durván, gazul.


De addig sírva, kínban, mit se várva
Mégiscsak száll új szárnyakon a dal
S ha elátkozza százszor Pusztaszer,
Mégis győztes, mégis új és magyar.



      Úgy érzem e sorok ide illenek , e leírás elébe , legalább úgy mint a  káposzta egybekelése a paszullyal ! Ady is a szatmári táj szülötte , mint ez az étel és költészete olyan meglepő fordulatokkal telített mint e két alapanyag párosítása is !
        Igen régi étel , állítólag már Mátyás király idejében is főzték ! Nehéz tárgyilagosnak maradni , mert ennél az ételnél igen sok variáció létezik ami az összetevőket illeti , mármint a füstölt ízt adó összetevőket ! Itt aztán sorakoznak aszerint hogy kinek mi áll a módjában : füstölt sonkadarab , vagy egy kisebb füstölt csülök , vagy füstölt oldalas , vagy füstölt köröm , fej , farok stb.; vagy füstölt császárhús /kaiserfleisch /, vagy füstölt karajcsont , vagy füstölt porc , füstölt szalonnabőr , füstölt kolbász,esetleg a füstölt sonka megmaradt főzőleve .Mert ugyanúgy mint a paszulylevesnél , az egész semmit sem ér ha nem döglött beléje valami  / disznóölés után , füstöléssel tartósított összetevő / !

 

A paszulyt a füstölt csonttal együtt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, leöblítjük, és egy fazékba rakjuk. 



Hozzávalók:

50 dkg nagyszemű fehér bab 
1 nagy vöröshagyma
70 dg savanyú káposzta
1 kg -jelen esetben - füstölt karajcsont vagy
hús       (tarja- oldalas- libacomb – lehet vegyesen is)
1 szál (kb. 45 dkg) kemény (ne főjön szét) házi  füstölt kolbász
1 kanál csípős házi darált paprika ,babérlevél, csombor , szemes bors ,csöves csípős paprika 
a rántáshoz:
2 fakanál mangalicazsír , 2 evőkanál liszt , őrölt paprika ,3 - 4 cikk fokhagyma , majd 1 kispohár tejföl
 
Elkészítés módja: Másnap leöntjük a paszulyról az áztatóvizet és hideg vízzel (kb 3 liternyivel) felöntve feltesszük főni. A füstölt csontot / húst /egy külön fazékba tesszük fel főni a vöröshagymával , majd mikor elkészült kivesszük , a húst , lefejtjük a csontról, és visszatesszük ezúttal a paszuly mellé , a csont főzőlevét a füstösség arányában adagoljuk a paszulyhoz és beletesszük a kolbászt is amit falatnyi adagokra daraboltunk.



A paszuly egy-másfél óra alatt puhul meg. Ezt kóstolgatással ellenőrizni kell, mivel a savanyú káposztát a főzési idő legvége előtt 10 perccel kell csak a leveshez adni , hogy ne főjön szét , ropogós maradjon . A borsikafüvet /csombor /cérnával  összekötözzük , így a végén könnyebb kihalászni. Ez is megy a levesbe a babérlevéllel, a szárított csipőspaprikával és a szemes fűszerekkel együtt , sózni is lehet ha kell . Ha a paszuly már majdnem puha, hozzáadjuk a káposztát (ha ez nagyon savanyú volt, akkor előtte kimossuk ) és a rántást . Ehhez közben fokhagymás rántást készítünk.  A zsíron üvegesre sütjük a nagyon finomra aprított fokhagymát, majd hozzászórjuk a lisztet és világos aranyszínűre pirítjuk majd néhány másodperc után lehúzzuk az egészet a tűzről . Hozzáadjuk a pirospaprikát és felengedjük egy kevés vízzel. Simára keverjük, lehetőleg habverővel, hogy biztosan csomómentes legyen Még tíz percig főzzük , végül kevés meleg levessel kikeverjük a tejfelt, visszaöntjük a levesbe, egyet forralunk rajta és lehúzzuk a tűzről. 


Tálaláskor frissen sütött ropogós héjú kenyér kíséretében adjuk asztalra. Tejfelt és csöves csípős paprikát külön kínálunk hozzá .
        A hiedelemmel ellenben nem nehéz étel , olyan mint egy jó korhelyleves ! 
 Egy adag =  500 gr.
      - kalóriatartalma 310 kcal.;
      - szénhidráttartalma csak 38 gr. ; 
      - fehérjetartalma 20 gr. míg
      - zsírtartalma csak 7 gr. , - ha a füstölt csontos változatot készítjük !
          Azt majd későbben írom le hogy miért is írtam ezeket az adatokat ide . De tulajdonképpen most is megmondhatom : becsapott a ménkű ! , Cukorbetegség barátom , az , de még csak II-es tip. diabétesz ! Arra a következtetésre jutottam hogy a cukorbetegség ellenére , ha odafigyelünk mindent lehet enni / na nem éppen mindent , de majdnem , mondjuk cukrot nem / , csak módjával !