Oldalak

2014. június 25., szerda



Olasz meló ,

            avagy spagetti a cukkini szezon teljében !

 

Már a  mi kertünkben is kezd a cukkini teremni , szép termés mutatkozik , a legnagyobb örömömre !

       Mimmo Corcione olasz mester receptje ihlette ezt a cukkinis spagettit , amit a mostani nyáreleji időben nagy kedvteléssel készítettem a saját örömömre , mert a családom inkább a milánóit kedveli .



Nagy kedvel és éhesen kezdtem neki a cukkinis spagetti készítésének / nagyon szeretem a spagettit  /, a videoklip olyan étvágyat keltett , ami leküzdhetetlen vágyakozással töltött el . Nerano az egy a nápolyi öbölhöz közeli hely és innen származik ez az ősi recept , állítólag még a 1800 - as évek végéből , persze az olaszok szeretik eltúlozni egy kicsit a dolgokat , de ettől eltekintve , lehet benne valami igazság . Sorrento , Nerano , Nápoly , Amalfi egyaránt jó helyek / amúgy az egész Olaszország / és innen csak jó dolgok származhatnak - mármint gasztronómiailag !


kép:.osolemio/nerano

A neranoi cukkinis spagetti dicsérete után lássuk hogy mi a különbség a magyar és az olasz cukkinis tészták elkészítési módja között . A magyaroknak általában túl szegényes az olaszok változata , ezért megspékelik mindenfélével , úgymint : darált hús , halkonzerv , sonka vagy húsos szalonna , tej , tejszín , tejföl ,tehéntúró , trappista sajt , ömlesztett sajt , vaj , liszt , olajbogyó , sárgarépa , petrezselyem , paradicsom , gomba stb., és hogy jó magyaros legyen tesznek még rá paprikát és ketchupot valamint  borsot és fokhagymát is ! 

kép://loncivendegloje./tejszines-cukkinis-spagetti.

A cukkinit általában kockára vágják , vagy megreszelik , nem sütik - inkább párolják , a krémes szósszal nem bajlódnak , - inkább nyakon öntik tejszínnel , nem használnak kemény , vagy félkemény sajtokat - mert azokat drágának tartják , nem fektetnek hangsúlyt a sajt ízére / általában a receptekben az szerepel hogy: megszórjuk reszelt sajttal / ! Be kell vallanunk , hogy nálunk nem igazán van sajtkultúra , mi a tejföl országa vagyunk .

kép:http://rozmaringesibolya./spagetti-mar-megint

 Az olaszok általában háromféle sajtot használnak az ízkavalkád felvonultatása céljából , ezek a kissé pikáns provolone del monaco , a parmezán és a pecorino romano , vagy a grana padano . Ezeknek a sajtoknak segítségével , egy kis főzővízzel a spagettitől és a sütési-főzési technikával , ami hasonlít a rizottó készítéséhez , egy olyan krémes állagot lehet elérni - mindenféle tejszín , tejföl vagy "neadjisten"  keményítő hozzáadása nélkül - ami páratlan és semmihez sem hasonlítható !

  
                                kép:alla Nerano

  Tonino Mellino a Quattro Passi séfjének , vélekedése szerint : A tökéletes recept : tészta és cukkini , az étel lelke a cukkini , ami azért rejt némi kockázatot : Az első : - az édesség , a tészta keményítőjéből felszabaduló cukor / nem az ízében hanem a vércukorszintben / konkrétan éhséget kelt és ezáltal úgymond leülteti az étel karakterét . Ez ellensúlyozható a bazsalikom, fokhagyma ügyes használata mellett , provolone del Monaco és más sajtok hozzáadásával . A második kockázat : - a cukkini túlsütése , netán a túlhevített sütőzsiradék használata során , a héj megfeketedése , ami kiküszöbölhető egy pár egyszerű eljárással . A cukkinit nagyon vékonyra kell szeletelni , másképpen nem lehet szépen és gyorsan megsütni ! A bő olajban való sütés után , csorgassuk le és szárítsuk le papírtörlővel , aztán az elveszett nedvességet pótolni kell egy kis spagetti főzőlével . Egy másik gyakori hiba a túl sok sajt vagy vaj használata ! Többek között a megfelelő cremosita - ahogy az olaszok mondják - , a lényeg , amint lejjebb látható .


kép:Tonino Mellino del Quattro Passi di Nerano
 
http://www.lucianopignataro.it/a/spaghetti-con-le-zucchine-alla-nerano/

A neranoi spagettit olyan legendák lengik körül mint a másik emblematikus spagettit , a carbonarát ,valahogy úgy mint nálunk a halászlét vagy a lecsót ! Az olaszoknál is sokféle recept terjedt el a cukkinis pasta elkészítési módját illetően , de mindközzül , számomra az alábbi vált be a leginkább .

                                                                      Spaghetti con gli zucchini          

                                  

                                                                           http://youtu.be/l1g748HkyVA?t=1s

Ezután a hosszúra nyúlt  elemzés után lássuk az én változatomat . Ez egy olyan étel amit könnyen el lehet készíteni , akár egy személy részére is , de ami biztos az biztos , két személyes porciót kell készíteni , mert lehet hogy egy nem elég !

 

Tehát lássuk a hozzávalókat 2 személyes porcióhoz :

- 2 zsenge zöld cukkini ~ 450 gr.

- vékony durum spagetti 5-ös méret  150 gr.

- extra szűz  olíva olaj - a sütéshez /1 serpenyővel

- fokhagyma 2 gerezd , 1 kis csípőspaprika

- egy evőkanál  mangalica disznózsír 

- egy marék összetépdesett bazsalikom , só , bors ízlés szerint

- 3 féle reszelt sajt : 2-2 evőkanállal mindegyikből lehetőleg:

      - provolone

      - parmezán 

      - pecorino romano

Elkészítés :

A cukkinit vékonyra legyaluljuk és bő olajban kisütjük , ügyeljünk hogy nehogy túlsüssük , miután elkezd sárgás-barnásra sülni egy szűrőkanállal kiszedjük , papírtörlőre tesszük és leszárítjuk . Közben fő a spagetti kb. 5 percig , azután félre húzzuk , a sajtokat megreszeljük , teszünk rá egy kis borsot és összekeverjük . 

 

A lecsepegtetett , leszárított , sült cukkinit egy edénybe tesszük , megsózzuk , összekeverjük egy félmarék apróra tépkedett bazsalikomlevéllel és 2-3 evőkanál sütőolajjal , ha még ezután is túl száraz akkor teszünk rá 2-3 evőkanál főzővizet .  Egy méretes serpenyőben 1-2 evőkanál olívaolajat hevítünk , beleteszünk 2 gerezd fokhagymát egy csípős paprikával és egy pár percig sütjük , azután egy szedőkanállal a főzővízből a spagettit egyenesen a serpenyőbe szedjük . Folytonos kavargatás mellett , folyamatosan adunk hozzá 1-2 merőkanál főzővizet mintha rizottót készítenénk .  Amikor már a spagetti al dente és egy bizonyos krémesség már kialakult , hozzáadjuk a cukkinit és tovább kevergetjük 1-2 kanál főzővíz hozzáadásával  úgy hogy a reszelt sajtokat is folyamatosan kevergetve hozzáadjuk közben a főzővíz adagolással a krémességet tovább alakítjuk . Ahogy elkészült rögtön tálaljuk , megszórjuk még egy kis sajttal , borssal , bazsalikommal .

Nagyon finom lett , de még nem olyan mint az olaszoké , na persze fényképezni is tudni kell , szóval van még mit gyakorolni . Ne felejtsünk kibontani hozzá egy finom fehér bort , mondjuk egy cserszegi fűszerest .


 

                                

2014. június 22., vasárnap



  Úrnapja - 

                 AZ OLTÁRISZENTSÉG ÜNNEPE

 

A hitleri bojkott

 "Az Úrnapja mozgó ünnep, a Szentháromság vasárnapját követő csütörtök. Ezen a napon az  egyház újra megünnepli az Utolsó vacsora misztériumát, minthogy erre a nagyheti gyász miatt nem volt igazi alkalom. Az Úrnapját (Corpus Domini) a 13. század óta ülik meg. Az egyház szándéka szerint ez az ünnep azt hangsúlyozza, hogy Jézus mennybemenetele után is a hívek között maradt az Oltáriszentség képében. Mindenütt körmeneteket tartanak. Körbehordozzák az Oltáriszentséget, a négy égtáj szerinti, zöld ágakkal, virágokkal díszített alkalmi oltároknál megállnak, imát mondanak. A vallásos körmeneteket – különösen a középkorban – nagy vigasságok követték. Krónikások jegyezték fel, hogy 1501-ben, a budavári úrnapi ünnepségen a főtér díszes szökőkútjából bor folyt, s mindenki ihatott belőle kedve szerint. A népi hitvilág a Szentség körülhordozásának a gonoszt, a betegséget, a természeti csapásokat elűző varázserőt tulajdonít." - Részletek dr. Csoma Zsigmond: Szent Vincétől Szent János poharáig c. könyvéből

A világháború előtt, 1938-ban Európa-szerte terjedtek az újpogány eszmék, Budapest viszont katolikus világkongresszust rendezett - See more at: http://www.magyarhirlap.hu/meltosagteljes-unneppe-emelkedett-a-hit-kongresszusa#sthash.qyppCy0G.dpuf

 Az Úr Napja, az Oltáriszentség ünnepe a Szt. István bazilikában

 

Az Oltáriszentség ünnepe történeti szempontból a nagycsütörtök volna erre a legalkalmasabb , de arra a nagypéntek árnyéka vetődik . Ezért a középkor a húsvéti időt és a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökre tette . Újabban pedig az ezt követő vasárnapra került az Úrnapja. 

 

A világháború előtt, 1938-ban Európa-szerte terjedtek az újpogány eszmék, Budapest viszont katolikus világkongresszust rendezett - See more at: http://www.magyarhirlap.hu/meltosagteljes-unneppe-emelkedett-a-hit-kongresszusa#sthash.qyppCy0G.dpuf

Ad elevationem 


Idveöz legh Christus, Isten fia,
Szonniu lelkünk gamola,
Szent tested valosaga
Ielen vagyon ez ostiaban.
Idveöz legi szent uer ez keheliben,
Szali be szarat lelkünkben,
Idvöz legi ez szentseghben,
Vigi be az szent vendeghseghben.
Szentseges ostia, Christus teste,
Farat lelkünk ereie,
Megh epeteknek eöröme,
Üdvössegünknek szerszoie.
Szentseges pohar, Christus vere,
Lelkünk hives kut feie,
Farat zivünk elesztöie,
El esteknek segettöie.
Ime az angalok kenere,
Uton jarok veszere,
Lelkünknek edes vendege,
Tudatlanok beölczesege.
Oh szent aldozat, Isten barannia,
Ki keresztre testit atta,
Lelkünköt igi szonniuhozta,
Halalat ertünk nem szanta.
Dicziret legen az Attianak,
Fiunak s szent leleknek,
Szent haromsagh egi Istennek
Mostis mind eörokke, Amen.


Úrfelmutatási ének.
Alapszöveg: Mihál Farkas-kódex. 1677–87, 96b–97b. – Cím:         ALIA Ad elevationem. – 

  
Magyarország kitett magáért, a kongresszus idejére díszkivilágítást kapott a Lánchíd, pillérjén az eucharisztia jelképe látható (Forrás: Fortepan) - See more at: http://www.magyarhirlap.hu/meltosagteljes-unneppe-emelkedett-a-hit-kongresszusa#sthash.jIbMi4Bi.dpuf
Magyarország kitett magáért, a kongresszus idejére díszkivilágítást kapott a Lánchíd, pillérjén az eucharisztia jelképe látható (Forrás: Fortepan) - See more at: http://www.magyarhírlap.hu/meltosagteljes-unneppe-emelkedett-a-hit-kongresszusa#sthash.w4MsxQ6j.dpuf
Magyarország kitett magáért, a kongresszus idejére díszkivilágítást kapott a Lánchíd, pillérjén az eucharisztia jelképe látható (Forrás: Fortepan) - See more at: http://www.magyarhirlap.hu/meltosagteljes-unneppe-emelkedett-a-hit-kongresszusa#sthash.jIbMi4Bi.dpuf
Magyarország kitett magáért, a kongresszus idejére díszkivilágítást kapott a Lánchíd, pillérjén az eucharisztia jelképe látható (Forrás: Fortepan) - See more at: http://www.magyarhirlap.hu/meltosagteljes-unneppe-emelkedett-a-hit-kongresszusa#sthash.jIbMi4Bi.dpuf
      Az Eucharisztiában   hitünk szerint egyértelmű , hogy Jézus valóságosan jelen van - az Eucharisztia a feltámadás világából való - ami itt történik , az Isten világából és a feltámadás világából való - „átlényegülésről” van szó. A lényeg vagyis a lét igazi alapja átváltozik , amelyhez minden mérhető és fogható tartozik . Erről van szó, nem a felszínről , amire hajlamosak vagyunk gondolni és nehezünkre esik tőle elvonatkoztatni !
    Minden ünneplésben megtörténik a Szentlélek kiáradása, aki az egyetlen misztériumot jelenvalóvá teszi , mert Istennél semmi sem lehetetlen . 
   Istenben a legvégső titok a Szentlélek. Rajta kívül minden csak árnyék, látszat, halálra szánt, értelmetlen a földi világban is . Igazi valóságunk olyan realitás , amelyhez képest minden csak   látszat s csak annyiban létezik, amennyiben ehhez köze van.
   A világ ideje nem azonos Isten idejével. Az örökkévalóság az Isten sajátja, nem a világé.

    Sáfárkodjunk tehát az idővel oly keresztényileg okosan , hogy míg veszendő javak után kénytelenségből fáradozunk , addig az evangéliumi igazságok által lelkünkben gazdagodjunk - Görög katolikus imakönyv 1880



      Míg a többi szentség Isten ajándékait foglalja magába; a Legméltóságosabb Oltáriszentség olyan ajándék, mely pusztán szeretetből áll. Így nem csupán a szeretet jele, hanem maga a Szeretet.
 
Úrnapi körmenet Pécset

    Az Úrnapi körmenet után az ebéden például borjúlevesnek, gombás rétesnek, à la Marengo készített, sóskával körített tűzdelt borjúszeletnek kellett megelőznie a feketét az ínyesmester - Magyar Elek - által összeállított menüsor szerint a múlt század '30-as éveiben , a polgári és úri házaknál .
     A szerényebb , az egyszerűbb és hagyományos konyhát vivő családoknál pedig a nyárelő jellegzetes levese a karalábéleves , zsenge új karalábéból , vajas galuskával , tejfölösen is megtette .

  
 Második fogásként a borjúcombszelet helyett a sertéstarja kiverve , megtűzdelve füstölt szalonnával , aztán kicsit meglisztezve, és forró zsírban , hirtelen kisütve újkrumplival és kovászos ugorkával , kitűnő párja a kicsit pikáns karalábélevesnek .


   Desszertként a nyár hírnökeiből összeállított hideg gyümölcsleves  , eperrel , cseresznyével , meggyel és vanília fagylalttal , egy kis citromfűvel szolgált  és ezután természetesen feketekávé !  



2014. június 17., kedd

</ embed>

  Hideglecsó 

    A minap két bejegyzésem egyik a Pünkösdhétfő -ről másik a Szentháromság vasárnapjáról avagy a Kispünkösdről írottak eltüntek a blogomról miután megpróbáltam közzétenni . Nem tudom hogy mi történt , én bénáztam el valamit vagy rendszerhiba következtében történt a baleset , de nem sikerült sehogyan se visszahoznom és a Blogger -hez küldött segélykérés valamint hibaüzenetre sem kaptam semmilyen választ ! Ezért elégé berágtam és komolyan fontolgatom hogy elhagyom ezt a felületet , mint ahogyan sokan mások is már megtették ezt . Addig is az alább közölt hideglecsóval vigasztalódom .


Ez nem egy hagyományos lecsó hidegen , habár az összetevőit illetően sok mindenben azonosak ! Ugorka , paradicsom , zöldpaprika , csípős paprika , újhagyma vagy főzőhagyma , esetleg lilahagyma , jó falusi frissen sajtolt napraforgóolaj , ennek hiányában megteszi a bolti is . Az olívaolaj - és társai  - értem ezen a többi salátaolajat úgymint : a tökmagolaj , repceolaj stb.; nem idevalóak , mert túlzottan dominánsak , elnyomják a friss zöldségek ízeit és zamatát ! 


Erdélyben ahol felnőttem és fiatalságomat töltöttem , igen elterjedt és kedvelt volt a hideglecsó . Az összeaprított zöldségeket megsózzuk és  ízlés szerint meglocsoljuk napraforgóolajjal , majd összekeverjük és lehűtjük , egy kis idő múlva már fogyaszthatjuk , friss kenyérrel , a  szaftját tunkolva a legfinomabb . Sokan vacsorasalátaként fogyasztják , ezt a salátát szokták telemea túróval gazdagítani / ennek hiányában megteszi a krémfehér sajt is / , akkor kevesebb olajat tesznek rá és kenyér nélkül fogyasztják , így is nagyon ízletes !


 Hozzávalók 2 személyre :











     Petrezselyemzöldje


Ennek a salátának a gazdagított változata a bolgár parasztsaláta , amely a híres sopszka tojásos változata .

2014. június 6., péntek



  A pünkösdi élmény  

                -  avagy  kis megvilágosodás 

 

       Pünkösdre megújul a természet körülöttünk, s ez remek alkalom arra, hogy belül , lélekben mi is megújuljunk ! 

      Jézus korában az Egyiptomból való kivonulás után az 50. napon volt a Sínai-hegyen kapott törvény kihirdetésének napja. (ApCsel. 2,1–4; Kiv. 20,1–17) Az Újszövetségben Jézus feltámadása utáni 50. nap, a misztérium beteljesedése: a Szentlélek eljövetele (ApCsel. 2,1–13), ajándékainak kiáradása, az új törvény és az egyház születésnapja. 

       Hamvas szerint a hagyomány a világban legtöbbször valamilyen vallás formájában jelenik meg, pedig a sok vallással szemben csak egyetlen hagyomány létezik. Ennek a hagyományban való élésnek a megvalósítása az, amit “realizálásnak” nevez. A hagyomány “az ember és a transzcendens világ között levő kapcsolat folytonosságának fenntartása, az ember isteni eredetének tudata és az istenhasonlóságnak, mint az emberi sors egyetlen feladatának megőrzése "

 

 Reviczky Gyula:

    Pünkösd 

 

Piros pünkösd öltözik sugárba,
Mosolyogva száll le a világra.
Nyomában kél édes rózsa-illat,
Fényözön hull, a szívek megnyílnak.

Hogy először tűnt fel a világnak:
Tüzes nyelvek alakjába' támadt.
Megoldotta apostolok nyelvét,
Hirtedé a győzedelmes eszmét.

Piros pünkösd, juttasd tiszta fényed'
Ma is minden bánkódó szívének,
Hogy ki tévelyeg kétségbe', homályba':
Világító sugaradat áldja.

Habozóknak oldjad meg a nyelvét,
Világosítsd hittel föl az elmét.
Hogy az eszme szívből szívbe szálljon,
Diadallal az egész világon! 

Piros pünkösd, szállj le a világra,
Taníts meg új nyelvre, új imára.
Oszlasd széjjel mindenütt az éjet,
Szeretetnek sugara, Szentlélek! 


       Pünkösdöt szembe szokták állítani egy másik, azt polárisan kiegészítő ünneppel, Vízkereszt ünnepével. Mi is történt az első Pünkösdkor? Az Apostolok Cselekedetei szerint (lásd: Ap.Csel. 2.) összegyűltek az apostolok, a férfi és női tanítványok, és elkezdtek közösen imádkozni. Ekkor egy óriási dolog történt velük: a Szentszellem tűzalakban megjelent nekik és beléjük áradt.A pünkösdi esemény megtörténte azonban hatalmas változást jelentett számukra, ugyanis azt a krisztusi szereteterőt, amit addig magukon kívül éreztek, azt most megérezték magukon belül .


     Művészi alkotásokon, festményeken általában úgy ábrázolják a pünkösdöt, hogy kis lángnyelvek lobognak a tanítványok feje fölött - ezek a lángocskák tulajdonképpen a Szentszellemet jelképezik.Miért is ábrázolják tüzes lángokkal a pünkösdi eseményt a képeken? Azért, mert e jeles ünnepnap másik neve: Tűzkereszt. A Vízkereszt Keresztelő János nevéhez kötődik, mint régi típusú rítus, régi típusú beavatás - Keresztelő János a nagy vízkeresztelő -; vele szemben pedig ott a tűzkeresztség, Pünkösd ünnepe, ami viszont már Krisztus lényével áll összeköttetésben. Tűzkeresztségről csak Krisztus óta beszélhetünk; a Biblia figyelmes olvasásából kiderül, hogy tűzkeresztség Krisztus előtt nem létezett. Erre maga Keresztelő János utal: amikor találkozik Jézussal, a következő megállapítást teszi: „Én vízzel keresztellek titeket,” - mint ahogy elődei, az esszénusok is vízzel kereszteltek - „de jön valaki, aki nálam sokkal nagyobb (...), és ő tűzzel és Szentszellemmel fog keresztelni titeket...” (lásd: Lk. 3:16.). Pünkösdkor az első tűzkeresztség által lehetségessé vált, hogy az ember ne a bölcsesség , hanem a szeretet által érje el a megvilágosodást , a felébredést ! Isten szeretete a Szentszellem által árad az emberbe  . A középkorban a Szentlélek eljövetelét megelőzően a nagymise szekvenciája, a Veni Sancte Spiritus előtt  a szél zúgását kürtökkel , harsonákkal utánozták. A lángnyelveket égő kócok jelképezték, melyeket a templom padlásáról eresztettek alá a hívek közé. Sok helyen a templomokban a misén fehér galambokat engedtek szabadon a Szentlélek jelképeként .

     A kereszténység kétezredik évében a pünkösd számos európai országban, így hazánkban is munkaszüneti nap. Sajnos csupán ennyi, és nem több........A Szent Lélek erejéből a történelem során vallási dogma, eszmény, üres ceremónia lett csupán, s ennek következtében az egyháztagok, felekezetek elidegenedtek a Mindenható erejétől, és megtagadták a Szent Lélekkel való személyes betöltekezést. Ezáltal a kereszténység olyan lett, mint az ízét vesztett só, amiről Jézus azt mondta, hogy "nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek" (Máté evangéliuma 5,13). Az éltető Szellemét elveszített kereszténységből halott és tehetetlen vallás lett. Újjászületése és föltámadása csak a pünkösd tényleges tartalmának megvalósulása alapján lehetséges. Akkor, ha az egyháztagok többsége vissza akar térni a kereszténység eredeti erejéhez, a Szent Lélekkel való betöltekezéshez, és a vele való szoros, személyes életközösséghez.-http://hetek.hu/punkosd_tegnap_es_ma 

         A kereszténység nem életmegoldás-recepteket ad (mint a tao, a Veda, vagy Mózes), hanem mindenki számára kötelezővé teszi a saját, egyetlen, személyes életmegoldásának megvalósítását. Ehhez pedig csak egyetlen segítséget nyújt: a hitet.
(Hamvas Béla: Szabó Lajos kritkai megjegyzéseihez. 1946.)
 

Számos Mária-kegyhelyünknek: Csíksomlyónak, Radnának, Mátraverebélynek, Máriakönnyének, Pálosszentkútnak és még több másnak pünkösd is búcsúünnepe , melyek közül kiemelkedik a csíksomlyói búcsú. 
   Miután kijövünk a pünkösdi szentmiséről kezdődik a különféle népszokások szerinti vigalom . A jószerivel már elfelejtett Pünkösdkirály választás , ami egyfajta legényvirtus volt , lovas versennyel , tűzugrással, egyéb vetélkedéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára és minden mulatságra hivatalos volt. A pünkösd az udvarlás, párválasztás ideje, ilyenkor enyhültek a szigorú szabályok, a leányok bátran mutatkozhattak választottjukkal. A lányok és asszonyok bíborvörös ruhába öltöztek, befont copfjukat a hagyomány szerint a bal vállukra kanyarítva, a férfiak felöltötték ünneplőjüket, és kezdődhetett a mulatság.


http://www.hotdog.hu/viragok/a-punkosdi-rozsa
                                                                                   

Piros pünkösd napján imádkoztam érted,
Piros pünkösd napján vártam visszatérted.
Tele volt a határ nyíló vadvirággal,

Vártalak a keresztútnál pünkösdi rózsával. 

 

         

 
  



 

2014. június 2., hétfő

 

     Marchal máj 

  

Idősebb Marchal József , Franciaországban született , pályafutása alatt sok helyen , megfordult többek között :  III. Napóleon konyháján , majd később a krimi háború idején az orosz tiszti vezérkar konyháján , utána pedig a szentpétervári cári udvarban jeleskedett . Szakácsa volt a Habsburgoknál , Albert főhercegnek és Ferenc Józsefnek is . A diplomata Esterházy Pál herceg unszolására 1863-ban Pestre jött szinte egyídőben érkezett Magyarországra Gundel Jánossal .  A magyarországi nagy szakácsgeneráció egyik első képviselője volt , akinek elvitathatatlan érdemei voltak abban, hogy a magyar konyhát hozzáidomítsa a nemzetközi ízléshez, mégpedig úgy, hogy eközben az megőrizze egyedi jellegét és sajátosságait , nyitott volt a hagyományos magyar konyha alapanyagai, fogásai felé.

   id. Marchal József (1832–1914) és hasonló nevű fia , a hajdani Budapest egyik legismertebb vendéglősei voltak. Az ifj. Marchal József (1869–1939) amerikai tanulmányútja után a szegedi Tisza Szálló vezetője, majd a budai Császárfürdő éttermének bérlője lett; 1908-tól az abbáziai Kuranstaltot, azután a lovranai Grand Hotelt bérelte. Az I. világháború után a békeszerződésnek köszönhetően szinte minden vagyonát elvesztette. Marchalnak sógora, Gundel Károly adott munkát: megbízta a Royal, majd a Gellért Szálló, végül az állatkerti belső vendéglő vezetésével. Közben 1930-tól 1933-ig a lillafüredi Palotaszálló irányítását is elvállalta. Az általa készített s méltán népszerű "Marchal máj" ma is megtalálható a jobb éttermek kínálatában.

     A lillafüredi Palota Szálló egykor és most, kép:http://www.szabadfold.hu/_lillafured

  ifj. Marchal József élharcosa volt a magyar konyha értékmentő reformjának. A róla elnevezett borjúmáj sajátossága, hogy egy szelet bevagdosott szalonna kisütött zsírjában süti ropogósra a lisztbe forgatott májszeleteket, melyet a paprikába mártott „kakastaréj" szalonnával díszítve tálal. A lényeg tehát a borjúmáj és a szalonna.

 

Az az igazság hogy én , többször is próbálkoztam a Marshall májjal mert nagyon szeretem , de olyan finomat amit egyszer Bukarestben - egy kiküldetés alkalmából - , ettem még fiatal koromban ,  úgy a '80-as években a Budapest vendéglőben azóta se sikerült készítenem / főleg hozzávaló borjúmáj hiányában /, az pedig egy a tányérról majd lelógó roston sült , beirdalt vaj puha májszelet volt  , amelyre egy jókora kakastaréj volt helyezve , bőven volt fűszerezve borssal , majoránnával és a helyi szokás szerint fokhagymás szósszal az úgynevezett muzsdéj - al  /mujdei / !

  Ilyenkor már a kovászos ugorka is előállítható , amely egy pazar kísérője e remek ételnek , nem beszélve egy korsó hideg frissen csapolt világos sörről !