Oldalak

2014. július 31., csütörtök

/ embed>


 

     Szentségtörés III , .....

                       avagy ha ebből eszel , feloldozást remélhetek ?

 

 Másnap reggel a másnapos gyomorra / ha van ilyen , ha nincs akkor is / kiveszünk a maradék  alaplecsóból egy megfelelő adagot és kellően felmelegítjük . Külön készítünk egy másik serpenyőben egy könnyű rántottát , nem sajnáljuk a tojást belőle és összekeverjük miután a tűzről már levettük !

 Ehhez a lecsóhoz viszont illik a fekete bors , amit frissen őrölünk rá .És ezután már falatozni kell !






    A szatmáriaknak vagy akár beregieknek természetes, hogy a lecsót lehet tejfölösen is készíteni , máshol ezen csodálkoznak . A maradék alaplecsót felmelegítjük amiből már a kolbászt is kiettük , de ez nem baj mert ide már nem hiányzik . Ezúttal egy feminin lecsót készítünk . A lecsó mennyiségétől függően dúsítjuk jó sűrű édes tejföllel , kiforraljuk és már kész is . 


Ezt is legalább úgy lehet tunkolni ezúttal friss zsömlével mint a macsósat , ha nem jobban ! Előnye hogy ízei immár teljesen összeértek , a szottya , lágyabb , krémesebb szóval tényleg feminin ! 


 

                                                                  https://www.youtube.com


 

2014. július 30., szerda



 Szentségtörés II

                Summertime  /  avagy ha nyár akkor lecsó 


                                                                                    https://www.youtube.com/watch?

      Miután kellően tájékozódtunk a lecsó mibenléte felől ,- elméleti alapon - ne feledjük hogy a lecsót nem főzni hanem inkább sütni kell / tehát nagy lángon /, és amint minden finom ételbe , ebbe is csak kitűnő alapanyag való !



  Tartsuk be a hagyma-paradicsom-paprika megszokott arányát , amit a lecsóevő magyar ember  törvénynek tekint. Egy rész hagyma, két rész paradicsom, három - de inkább négy rész paprika . A lecsó gerincét a bogyiszlói adja (Ezt már Kossuth Lajos is hangoztatta, híres ceglédi beszéde után, a helyi fogadó nagytermében) - trendo  , ami ezen túl van , abban már szabadon lehet hozzávalókat beletenni . A lecsófőzés maga a szabadság ,  végtelen teret enged a fantáziának meg az improvizációs készségnek és valójában nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy az ember elrontsa . Na és akkor ahogy mondani szokták :  csapjunk bele a lecsóba ! Először egy úgynevezett macsós lecsót készítünk , ami egy alaplecsó ! Ez készülhet akár bográcsban , vagy vaslábosban , de cserépedényben is .
             Jófajta szalonnával indítunk és egy kis mangalicazsírral .

 


Közben a paprikát is megmossuk , megpucoljuk és felaprítjuk, mehet bele a vaslábosba .




Erős lángon , időnként meg-meg kavarva sütjük , ha már a paprika kissé megpuhult , mehet rá  a gorombára vágott hagyma , még nem sózzuk meg !
Nem az a cél hogy pörköltszaftot készítsünk , hanem hogy a lecsónak szottya legyen , ehhez a paprikát és a hagymát nem szabad rommá főzni hanem nagy lángon , fedő nélkül sütni kell . A mikor már olyan félig ress az egész akkor jön hozzá a darabolt jó érett paradicsom / édes /. Ezután lehet sózni és mehet rá az édes nemes fűszerpaprika is , bors nem kell rá és semmi más sem kell . Most adjuk hozzá a darabolt jófajta füstölt kolbászt , az ebből kioldódó fokhagyma és bors elegendő a lecsónkba . Még öt percig rotyogtatjuk és kész !




Friss , ropogós fehér kenyérrel a szottyát tunkolva , kétpofára esszük , hozzá hideg fröccsöt iszunk - az csillapítja legjobban a csípősséget - de a hideg karakteres Pils tipusú sör is megteszi ! 




folyt. köv.


 


  Szentségtörés I ,

                        avagy rácpergelt / magyarul lecsó /

 

"......Olyan ez, mintha a szerelemről próbálna az ember valami újat mondani, de persze tudja, hogy lehetetlen, egyébként is mindenki a saját szerelmét és a saját lecsóját tartja kivételesnek....."-Fehér Béla: Lecsó

A lecsó szerelem ! Készülni kell rá, tervezni, elmélyülni készítésében, két alkalom között pedig kutatni eredetét, változatait, jövőjét. Megismerni titkait szinte sosem lehet; mindig találni valami egészen új vagy éppen meghökkentő változatot. Betelni vele megint nem lehet, én legalábbis nem tudok.

 

 
                                          

Váncsa István : Igazi lecsók , (Simonffy András emlékének) című művében például így vélekedik a finomságról." … Egyetlen dolgot szögezhetünk le a lecsóval kapcsolatban: kétnemű. Vannak maszkulin harapnivalók, például a birkapörkölt, a halászlé, a körözött, a tatárbifsztek és hasonlók, továbbá vannak feminin ételek, általában a főzelék- és tésztafélék, a levesek többsége, végezetül van egyetlen egy dolog, ami lehet ilyen is meg olyan is, ez a lecsó. Házaséletének második-harmadik évében a férfiállat megtörik és családi (feminin) lecsót kezd főzni, a családi lecsó rizzsel készül, kapszaicintartalma pedig jóval a halálos dózis alatt van; ha aztán később újra egyedül marad a férfiállat, mondjuk elcsapta a felesége vagy megfojtotta az élettársát, akkor megint maszkulin (macsó) lecsót készít, ami gyakorlatilag bármi lehet.  "

                                                              https://www.youtube.com/  

A lecsónak szottya kell, hogy legyen ! ...."Az igazi lecsó ma nem lehet más, csakis a pörkölt diktatúrája elleni forradalom. Szaft helyett szotty. Unalom helyett izgalmas kreativitás. Jöjjön a fokhagyma, a bazsalikom, a rozmaring, a petrezselyem, az oregánó, a kakukkfű, a majoránna! Kezdjük akár olívaolajjal. Ne hagyjuk ki a cseleket, ne búcsúzzunk se szalonnától, se kolbásztól. Semmit ne zárjunk ki! Tejföl, rizs, tarhonya, tojás. Még a velő vagy a máj se bűn. A gomba, a spárga se. Bor is mehet belé. Csak könyörgöm, nagy, vastag karikákra vágjuk a hagymát, hogy még véletlenül se legyen belőle szaft, és felejtsük el a pirospaprikát ezúttal, van ebben zöldpaprika elég! (Jegyezzük meg, Ínyesmester is ragaszkodik a karikára vágott hagymához, és őrölt paprikáról még csak említést sem tesz.) Az igazi magyar lecsó olyan, mint az Úristen. Egy, mégis annyiféle, ahányan hisszük . Nincs igaza Bródynak, nemzeti karakterünkhöz a sokszínűség, a változatosság illik, és éghajlati viszonyainknak sem felel meg mindenkor a pörkölt. Mert a lecsó sokkal inkább passzol a nyárhoz, a kánikulához. Lehet a télé a pörkölt, de a nyáré legyen a lecsó, a maga üde szottyával, pezsdítő zöldségzamatával, izgató fokhagymájával, friss zöldfűszereivel, végtelen lehetőségeivel. " - CSERNA-SZABÓ ANDRÁS:A lecsóról

" Kétségtelen, hogy ez az étel tág teret ad a rögtönzésnek, ráadásul az is el tudja készíteni, aki egyébként nem tud főzni – ettől aztán mindjárt azt hiszi, hogy tud! Van, aki szalonnát pirít a hagyma alá, van, aki nem szereti a füstölt szalonna ízét, ezért például libazsírt használ. Az is kérdés, hogy hosszában vágjuk fel a paprikát vagy karikára, beletegyük-e a magházat vagy sem? (Feltétlenül tegyük bele!) Egyáltalán, milyen legyen a paprika? Édes, erős, vagy vegyesen érdemes használni? A komoly lecsómesterek letérdepelve esküsznek meg, hogy igazi lecsót csak bogyiszlói paprikából lehet főzni. Az pedig máshol nincs, csak Magyarországon, igaz, hogy évről évre kevesebb. Az erős lecsóba általában tesznek fokhagymát, sőt, fél kiskanálnyi cukrot is. Van, aki nem egyszerre kezdi főzni a hozzávalókat, hanem a kiolvasztott, enyhén pirított szalonnán egy darabig együtt párolja a paprikát a hagymával, valamint a felkarikázott kolbásszal – a lecsóművészek sok hagymával dolgoznak –, és csak azután dobja a fazékba a paradicsomot. De mennyit? Az a jó, ha sok a szaft, vagy ha kevés? Meg kell hámozni a paradicsomot, vagy nem? A sűrűbb állag kedvéért sokan kockára vágott tököt is dobnak bele (töklecsó). Egyesek zöldbabbal dúsítják. Újabban a cukkini is divatba jött, de hallottam már padlizsánról, sőt gombáról is. És persze a nagy kérdés: valódi füstölt kolbász vagy virsli? Karikára vágva vagy darabolva? Találkoztam olyannal, aki a többféle kolbászra esküszik, de szokásban van a kolbász– virsli (szafaládé) kombináció is. Régen csak a lecsókolbász járta, hiszen még nyersen is jóízű volt, noha akadtak benne porcogómorzsák – a hentes a saját körmét is belevágta, ahogy akkoriban ezt kötelezően meg kellett jegyezni –, aztán viharosan romlani kezdett a minősége. A magyar nép leszokott róla. M. Bandi, a hagyományos magyar ízek atyamestere, két tucat fokhagymagerezdet szétkalapál a vágódeszkán, aztán ezen a pépen klopfolja papírvékonyságúra az öt centis darabokra felvágott szűzpecsenyét, úgy, hogy a kis hengereket előbb a talpára állítja. Talán fél percig süti, és már dobja is a lecsó tetejére. Olyan jó, hogy nehéz szavakba önteni. Aztán az újabb lényeges kérdés: tarhonya, rizs, krumpli, nokedli vagy tojás? Mindez gusztus kérdése, senki ne hagyja magát befolyásolni, készítse azzal, amivel szereti. Egyébként már maga az őrölt fűszerpaprika is megosztja a lecsóbarátokat. "- Fehér Béla: Lecsó


 "Tanítani kellene a harmadik évezredbeli fiatalságnak az életet. A szerelem eredendő szépségét, az idill erejét, az ízek és a konyha művészetét. Minden magyar fiúgyereknek tudnia kellene halászlét / lecsót * / főzni, paprikáját bírni. Ahogy Krúdy Gyula mondja: „bukfencet kell már vetni ennek a mostani világrendnek, hogy megint szép emberek jöjjenek a földre.”- Krúdy Gyula : Bukfenc       * megj. tőlem

 

  folyt. köv.




























 

2014. július 22., kedd

</ embed>

Diópálinka / zöld /

           avagy az igazi ágyas pálinka 



Ez az orvosság , amit a doki fel kéne írjon receptre - a régi családi recept elkészítése most aktuális ! Erre a célra a még csonthéjat nem fejlesztett fiatal zöld dió alkalmas . Azt hogy ágyas pálinka szó szerint kell érteni , mert igazi afrodiziákum ! Mutasson nekem valaki olyan élvezeti cikket amely egyben gyógyszer is - persze a túlzásokat kerülve azért akad egy pár -. erre az italra maximálisan ráillik a mondás hogy : kismértékben orvosság , nagymértékben gyógyszer ! 

                                           Nem a legszebb , de mostanában már sajnos betegek a diófák


Hozzávalók:

  15 db zöld dió összevágva , negyedelve  
  1-2 db egész fahéj
 10 db szegfűszeg
 35 dkg cukor /vagy 25 dkg xilit/ 1/2 liter tiszta vízben feloldva
  1 liter tiszta szesz , 96°- os !
 1/2 liter jó minőségű barna rum /Jamaica
 1/2 liter jó minőségű konyak
 

 

Elkészítés:

  Egy 5 literes korsóba tegyük a vágott  gyenge zöld diót és a szegfűszeget, a fahéjat és a cukrot / xilit /, egy liter vízzel felfőzve , öntsük a korsóba .

 

Egy pár nap érlelés után töltsük a korsóba a szeszt , a rumot és a konyakot. A korsót időnként rázogassuk , hogy az összetevők kellőképpen keveredjenek. Pár hét alatt össze érik , melegen de félárnyékban érleljük 40 napig ;  a kamrában hűvös sötét helyen kell tartani , / anyám szerint Karácsonyig nem szabad hozzányúlni ! /, gyomorrontás , gyomor fájás ellen igen hathatós gyógyszer.

Miután az aprított dióra ráöntöttük a cukros ,fűszeres oldatot , árnyékos meleg helyen érleljük , vízzel nem hígítjuk tovább . Maga a kioldás (az extrakció) kell majd hígítsa az egészet.

Tudom hogy Magyarországon nehézkes és főleg drága a tiszta szesz beszerzése , / én a minap Erdélyben jártam , ott még probléma nélkül viszonylag jó áron beszerezhető , / ha másképp nem megy jófajta erős vodkával kell helyettesíteni !



S mint a közmondás mondja - "olcsó húsnak híg a leve", míg a híg alkoholnak csak simán körömlakk vagy likőr a neve ... 

Ennek a pálinkának az erősségét olyan 40 °- 45 ° - fokosra állítjuk be , hogy kellemesen bizsergesse meg a hast , semmiképpen nem lehet maró hatású , vagy émelyítően édes . Ezt az italt nem lehet egy napon említeni a kereskedelemben kapható gyomorkeserűkkel , vagy különféle aperitifekkel !


 

A dió témáról kimerítő összefoglaló olvasható itt : http://dioskonyv.bionuss.eu 

ui.: Szeptember környékén a kóstolást megejtvén túl édesnek és kicsit likőrösnek tűnt , ezért kapott még 2 l. jófajta szilvapálinkát , ezzel decemberre tuti lett !

2014. július 10., csütörtök



           Tökfőzelék virslivel , tiszta pornó !

 

 

     Mi lenne, ha az evés lenne takarni való, szemérmes valami, malacságnak tartott dolog, és nem a nemiség? Az evés volna malackodás.
A barátodtól megkérdezheted, hogy mit evett tegnap jóízűen:
- Na, mi jót vacsoráztatok az este? 
Végül megfőztétek azt a büdös, de jó káposztát, amiről meséltél?
De azt nem kérdezheted meg tőle, hogy dugott-e egy jót:

- Na, végül szeretkeztetek az este? – figyeld meg: ha meg is kérdezed, mert a barátság foka esetleg megengedi, akkor sem azokkal a szavakkal kérdezed, amikkel gondolod.  

Intim és rejteni való lenne az evés, és nem a szex. 
.............................A tiltás miatt izgalmassá, titokzatossá, vonzóvá válna az egész. Én például nem nemi élet közben szeretnék meglesni másokat, hanem meg szeretném lesni, hogyan fogyasztanak el kívánatosan egy füstölt csülköt tört fuszulykán: káposztacikával. Ez volna a kukkolás.
Ha egy bácsi megkínálna egy gyermeket az utcán fejes salátával: az volna a pedofil. „Fejes saláta evésre akarta rávenni a kiskorú Misikét egy szatír!” – írnák a bulvárlapok. „Első fokon öt évet kapott a vénszamár.”................................................................
A jó főzős blogok lennének a pornó oldalak az interneten. 


A tévében az a sok főzős műsor egyből pornó lenne, és benne Jamie és Laci bácsi a pornósztár.

Laci bácsi:

„Ma tökfőzeléket fogunk főzni. Tökfőzelék?! Igen! Tökfőzelék! Tökfőzeléket már a nagyanyáink is készítettek, bizony. Bizony?! Bizony. 





 Megfogjuk a tököt. Jól megmossuk. Hogy? Hát kérem szépen: így, keresztbe. Utána szépen megint megfogjuk a tököt az egyik kezünkkel. De most már hosszába, ám! Miért az egyik kezünkkel? Azért, mert a másik kezünkkel a kést fogjuk. Persze! Persze? Igen: persze. Teszünk bele ecetet. Ecetet? Igen: ecetet.”
Szóval ilyeneket mondana Laci bácsi.

- Istenem, mennyi disznóságot mutatnak ezek már a Dunatévében is! – sóhajtana a dédmámi.

 forrás:Evés mint tabu _http://magyari.transindex.ro/?cikk=1089


2014. július 9., szerda


Kaporszósz  töltött cukkini  mellé

    Általában a cukkinit , hosszában kettévágják , a magját kiszedik és a csónakokat megtöltik mindenféle tölteléknek való földi jóval . Aztán kivajazott sütőtálba , jénaiba vagy tepsibe teszik , leöntik tojásos tejföllel vagy fűszeres tejszínnel , tesznek rá paradicsomkarikákat vagy paradicsompestót , megszórják prézlivel vagy sajttal és a sütőben megsütik !


Ebben az esetben is így történik a kezdet , de a folytatás az más , mégpedig : a megtöltött fél cukkiniket összeillesszük egésszé és megtűzzük egy pár fogpiszkálóval hogy egyben maradjanak . A töltelék az olyan mint a töltött káposztáé csak a rizst félig előfőzzük , a kimaradó töltelékből gombócokat formázunk és a cukkinik mellé tesszük de ezeket  egy kis tojással erősítjük a gyúrás előtt , nehogy szétfőjenek ! Mert ezt a fajta töltött cukkinit főzzük nem sütjük a sütőben .


Veszünk egy nagy lábost és beletesszük a cukkiniket és köréje a résekbe a gombócokat , felöntjük vízzel , teszünk bele egy - két  leveskockát , egy csípős paprikát és kaprot bőven , lefedjük és lassú tűzön addig főzzük míg megpuhul . Nem kell berántani se behabarni mert kapormártást adunk hozzá .


 A kapormártást úgy készítjük mint a besamelt , a vajon megpároljuk az aprított hagymát , megszórjuk egy kanál liszttel , pirítjuk egy keveset és felöntjük kb. két és féldeci tejjel és kb. ugyanennyi tejföllel . Hozzámorzsolunk  egy  leveskockát és addig keverjük míg besűrűsödik . Ízesítjük sóval , borssal egy kis szerecsendióval majd adunk hozzá bőven friss aprított zsenge kaprot , egyet lobbantunk és kész . Tálaláskor a cukkiniszeletekre és a gombócra kanalazunk a mártásból és a léből is. Ezt az ételt a nyári nagy melegben hidegen is lehet fogyasztani mert nem zsíros , könnyű kalóriaszegény étel , ugyanakkor kellően laktató !



          A kapor szervezetre gyakorolt hatásai:
- Gyomorerősítő hatása közismert , de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a foghagyma erős baktériumölő tulajdonságaival
- Kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is. Termésének teája másnaposság ellen is hatásosnak bizonyult, de használták csuklás, fejfájás és szamárköhögés ellen is.     
- További hatásai: vércukorszint csökkentő, nyálkaoldó, köhögés csillapító.A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik le mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. 
 Frissen vagy teaként fogyasztva: emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos, kismamáknál pedig tejelválasztást serkentő. Nem annyira közismert, de a kaporfőzetek még a narancsbőrrel is felveszik a harcot. Hatóanyag kutatók már azt is bizonyították, hogy a kapormag a daganatos sejtek elleni küzdelemben is jól teljesít. 
- A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például, néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes
- A kapor két héten keresztüli, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása és képes kihajtani a már meglévő vesehomokot.- nepgyogyaszat-gyogyirei/kapor