Oldalak

2014. november 16., vasárnap

embed>

 Paszulyleves bütyökkel és lilahagymával


    A paszuly – fasulye , a törököknél, kiejtés: fasülje >, vagy a székelyeknél : fuszulyka . Hozzánk neveiből is következtetve , főleg Erdélybe a törökökön keresztül jutott. A paszulyt a szamosháti néphit a puliszkával együtt a szegény ember eledelének tartja. Zölden főzve a leggyakoribb nyári étel. Főzik rántva is, habarva is, törve is, zölden és szemesen egyaránt.
    Péntek "paszulynap".  A hagyományos paraszti étrendben minden napnak megvolt a maga étele . Pénteken a habart ételek közül főztek egyet pld.:habart paszulyt , amikor már volt zöldpaszuly, akkor azt  , habart krumplilevest , káposztalevest , salátát , dara-, alma-, rizskása-, meggy-, cseresznye- levest ,  második fogásként palacsinta került az asztalra vagy valamilyen lángosféle / főleg kenyérsütés alkalmával /, esetleg lapcsánka , vagy valamilyen lapótya !  Ha tört paszulyt főztek, ahhoz nem volt második fogás, mert a paszulyra szalonnát, kolbászt vagy hagymát pirítottak ! A hithűbb katolikusoknál a pénteki nap a böjtök idején hús nélküli nap volt. Ilyenkor tartózkodtak a zsírral készített ételek fogyasztásától is. Ezen a napon olajjal vagy vajjal főztek és természetesen a paszulyból is elmaradt a füstölt bütyök vagy egyéb húsféle . Főleg ekkor készítették az úgynevezett zsidópaszulyt ! http://kalendar2.blogspot.hu/2012/03/zsido-paszuly-

      A paszulylevest igen sokféleképpen főzik szerte szép hazánkban és a környező elszakított területeken ! Itt most egy nagyanyám féle egyszerű paszulylevest rekonstruálok , mert manapság már semmi se a régi , se a paszuly , se a tejfel ,  és már a bütyökkel is csak elvétve találkozhatunk ! A denaturált összetevőkből / babkonzerv , gyorspácolt , füstaromával kezelt gyorsérlelésü csülök , mindenféle agyonpaprikázott és túlfüstölt kolbászok - ne adj'Isten , füstölt  ízű kocka - ; és a tejfölnek nevezett utánzatok / főzött , a tárkonyt és a csombort nélkülöző paszuly leves , ízvilágában olyan messzi van a régi ízektől mint Makó , Jeruzsálemtől ! Azért írom le ezt a receptet hogy megmaradjon , mementóként a mulandó , felgyorsult , rohanó világunkban , a hamburgerevő fiataloknak , akiknek ha mégis lenne türelmük és kedvük hozzá , elkészíthessék !

Hozzávalók:

~ 15 dkg, füstölt bordaporc, 
2 drb. füstölt disznóköröm,
egy bütyök / ha van
0,5 kg tarka paszuly
3-4 gerezd fokhagyma

2 fakanál disznózsír
3 fakanál liszt
3-4 l. víz
egy csupor tejfel /250 gr. (min. 20 % )
egy csupor tej
csombor
tárkony 
babérlevél





kép: internet