Oldalak

2014. december 31., szerda

embed>

Újévi korhelyleves 

székely módra aszalt szilvával !

 

Kicsit sietősen mert mindjárt kezdődik a szilveszteri mulatság és ez a másnaposság elleni gyógyító korhelyleves másnap a jó , felmelegítve mint a töltött káposzta ! Tehát a lélek és gyomor erősítő savanyú káposzta :


 Aztán a nem kevésbé jótékony füstölt kolbász és oldalas ,na meg egy kis egyebek :


Hozzávalók
~1kg savanyú káposzta
 1 szál füstölt kolbász

0,5 kg füstölt oldalas
0,5 kg sertéshús , vagy csülök
8-10 szem aszalt szilva

2-3 szál csombor a savanyúkáposztából
1 csupor savanyúkáposztalé
1-2 gerezd fokhagyma

1 kis fej vereshagyma
egy kis szemes bors 
2-3 babérlevél
2-3 szem borókabogyó
1 csöves csípős paprika
egy kis liszt meg zsír és fűszerpaprika a rántáshoz 



Elkészítése:

 A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd kevés zsíron üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt füstölt oldalast meg a felkockázott disznóhúst és a fokhagyma gerezdeket , az átmosott és felvágott káposztát , kissé átsütjük , majd felöntjük vízzel , beledobjuk a borsikafűágat és a babérlevelet , meg a savanyúkáposztalét majd a feldarabolt kolbászt is , hozzátesszük a szemes borsot , a borókabogyót és a csöves csípős paprikát és az aszalt szilvát is , megfőzzük .   Egy kevés zsíron világosra pirítjuk a lisztet , félrehúzzuk és megszórjuk fűszerpaprikával, majd felöntjük egy kevés vízzel és csomómentesre kavarjuk , a leves savanyúságát a víz hozzáadásával állítjuk be. Berántjuk a levest és kiforraljuk . Az aszalt szilva az édes-savanyú keleti ízvilágot hozza vissza , a szittya magyarok idejéből . 

 

Másnapig félretesszük , majd újramelegítve jófajta tejfellel tálaljuk. 

       https://www.youtube.com/watch?v=TUvgNBCmVuc

                                          BÚÉK !

2014. december 24., szerda

  embed>

Karácsonyi Pozsár

                                 azaz kocsonyázott ponty !

 

  A hal ógörögül ιχθυς és a szót mozaikszóként használva IKHTHÜSZ = Ieszousz Khrisztosz, Theou Üosz, azaz magyarul Jézus Krisztus, Isten fia, Megváltó-t jelent , - Jézus Krisztus születésére emlékezve , Karácsonykor halat eszünk .

 

                            A hal mint keresztény jelkép

    Az evangélium szerint :
„Ezután ismét megjelent Jézus a tanítványoknak a Tibériás-tengernél. Így jelent meg: együtt voltak Simon Péter és Tamás, akit Ikernek hívtak, és Nátánaél, a galileai Kánából és Zebedeus fiai; a tanítványok közül pedig még kettő. Simon Péter így szólt hozzájuk: Elmegyek halászni. Ők erre ezt mondták: Mi is elmegyünk veled. Elindultak, és beszálltak a hajóba, de azon az éjszakán semmit sem fogtak. Amikor már reggel lett, megállt Jézus a parton, a tanítványok azonban nem tudták, hogy Jézus az. Jézus ekkor megkérdezte tőlük: Fiaim, nincs valami ennivalótok? Így válaszoltak neki: Nincs. Ő pedig ezt mondta nekik: Vessétek ki a hálót a hajó jobb oldalán, és találtok! Kivetették tehát, de kivonni már nem tudták a rengeteg hal miatt. Ekkor odaszólt Péterhez az a tanítvány, akit Jézus szeretett: Az Úr az! Amikor Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára vette felső ruháját, mert mezítelen volt, és belevetette magát a tengerbe. A többi tanítvány pedig a hajón jött ki, mert nem voltak messze a parttól, csak mintegy kétszáz könyöknyire, és kivonták a hálót a halakkal. Amint kiszálltak a partra, parazsat láttak ott, rajta halat és kenyeret. Jézus így szólt hozzájuk: Hozzatok a most fogott halakból! Simon Péter beszállt, és kivonta a partra a hálót, amely tele volt nagy halakkal, szám szerint százötvenhárommal; és bár ilyen sok volt, nem szakadt el a háló. Jézus erre ezt mondta nekik: Jöjjetek, egyetek! A tanítványok közül azonban senki sem merte őt megkérdezni: ki vagy te? Tudták ugyanis, hogy az Úr ő. Jézus tehát odament, vette a kenyeret, és odaadta nekik; ugyanúgy a halat is. Ez már a harmadik alkalom volt, hogy Jézus megjelent a tanítványoknak, miután feltámadt a halottak közül.” (Jn 21,1-14)

 

       

  A hagyomány kialakulását a karácsony vigíliája adja, vagyis december 24.ig a Szentestéig tartott az adventi böjt. Ezt a szigorú böjtöt – amely kizárólag zöldségek, gyümölcsök és tésztafélék fogyasztását engedélyezte – évszázadokon keresztül VI. Pál pápa Poenitemini kezdetű, a böjti fegyelmet rendező konstitúciójával 1966-ban enyhítette . Azóta a szentestei vacsorán már másféle ételek is fogyaszthatók , a legtöbb helyen természetesen nem hiányzik a hal .

"Magyarország a legjobb halakban bővelkedik. Ezzel azt kívánom mondani: nem lenne itt nagy istencsapás, sőt, lakoma lenne itt az örökkévaló böjt is." írja Galeotto Marzio olasz utazó200 évvel ezelőtt.

A fénykép az internetről való

A lengyeleknél "karpia w galarecie po żydowsku", az oroszoknál :"Фаршированный карп " , vagy : " холодец карп " 

     A lengyel zsidók különös szenvedéllyel viseltetnek a gefillte fisch (töltött hal) - askenázi zsidó kifejezés - iránt ; ez olyan nemzeti eledel, amit a nem zsidó lengyelek is átvettek .Talán az askenázi zsidók távoli emlékezése volt-e ez , a Káspi-tenger melletti életre , ahol a hal a legfőbb táplálék volt . A Kazár Birodalom felbomlása után az ottani zsidó vallású lakosság jó része nyugat felé vándorolt , s az ő befolyásuk a  kelet-európai / orosz , ukrán , litván , lengyel  , magyar / gasztronómiára  evidens .

kép:http://www.ofeminin.pl/przepisy/karp-faszerowany-w-galarecie-s606733.html

Czifray István Magyar Nemzeti Szakácskönyvének 1888-as kiadásában még 110-féle halétel szerepel . Azóta ez a helyzet nagyon sokat romlott különböző okok miatt . Amióta bejöttünk a Kárpátmedencébe és a keresztény hitre tértünk , a halevés is más dimenziókat kapott !



kép:http://zszywka.pl/p/karp-w-galarecie-wigilijny-ryba-np--6407024.html 

A hal kikopása étrendünkből egyrészt a halállomány megfogyatkozása /a 19. század végi folyószabályozások miatt az addig korlátlanul rendelkezésre álló halállomány megcsappant, halfajták pusztultak ki / , másrészt a szocializmusnak  köszönhető , egyrészt a ponty nevelése nem tud a csirkével versenyezni , másrészt a kommunisták agymosása következtében  Istentelenebbek lettünk.

           kép: http://www.przepisy.pl/przepis/karp-faszerowany

   Nálunk manapság a halas ételek jóformán a rácpontyban , a rántott pontyban , a pontyhalászlében és a fogas molnárné módra receptjében merülnek ki esetleg még egy kis sült hekk és vége . 

       kép:http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.hu/2011/12/swiateczne-zyczenia-i-karp-w-galarecie.html

A jelenkor mindennapjaiból jól ismert tény : hogy a magyarok egy része a szálkát gyűlöli , másik része büdösnek tartja a halat , ami már kulturális probléma , a halat elutasító, azt nem ismerő szülőkre vezethető vissza . A hal szagától való undorodás már tanult cselekvés , ahogy a finnyásság is az , ami tovább segíti a halat nem fogyasztó generációk felnövését , az elutasítás pedig öröklődik. Siralmas halfogyasztásunk másik fő oka  anyagi természetű . Valaha a csirkével volt egy árban a hal , a hal árának duplája volt a disznóhús és háromszorosa a marhahús. Ma jóformán a marhahússal van egy árban , ilyen árak mellett nehéz meggyőzni a háziasszonyokat hogy : fogyasszunk több halat !  

                        kép:-karp-w-galarecie-po-zydowsku

     A régi polgári konyhákon igen népszerű és kedvelt fogás volt , főleg Karácsonyra , vagy szilveszter napjára , a fogas , a roston sült harcsa a rántott hallal valamint a halpaprikással egyetemben , a kocsonyázott ponty .

                          A fénykép az internetről való

A magyar konyhában mintha kiveszőben lenne ez a hideg halétel , csak elvétve lehet találkozni vele , tulajdonítható ez annak hogy friss halból az igazi és elkészítése sok vesződéssel jár. 

      Miután áttekintettük a Karácsonyi halevés hagyományait , lássuk hogyan készül a kocsonyázott ponty :

 

 

  Hozzávalók:

- 1 szép nagy ponty kb. 2,5 - 3 kg.- os /lehetőleg tükörponty

- egy másik ponty , feje , farka , gerince ,vagy apró hal / a kocsonya alaplé miatt

-2,5 - 3 lit.zsírtalanított alaplé /

marhahúsleveskockából is

- leveszöldség : 1 nagy sárgarépa 

                          1 petrezselyemgyökér

                          1/2 zellergumó 

                          1 póréhagyma zöldjével együtt

                          2 gerezd fokhagyma

- fűszerek : 1-2 babérlevél 

                   2 szem szegfűbors

                   2 szem borókabogyó

                   3-4 szem fekete bors

                  1/2 csöves csípős paprika /ízlés szerint  

                   1 kis csokor kakukkfű

                   1 kk. barna cukor / ízlés szerint

                   --------------------------------------

                   1-2 lap zselatin /a kocsonyához

                   1/2 lit. meleg alaplében   feloldva

                   1-2 tojásfehérje , a derítéshez

                   1 pohár száraz fehérbor

 

 - továbbá a díszítéshez : 5-6 szem zöld olajbogyó

                                        egy kis kapribogyó

                                        3-4  citromkarika

                                        1-2  kemény tojás , felszeletelve

                                        2-3  szelet kivi   

                                        egy kis gulyáskrém vagy majonéz / ízlés szerint 

                                        petrezselyemzöld

 

Elkészítés :

A halat megtisztítjuk , kibelezzük , a keserű fogat eltávolítjuk , kifilézzük . A fejét , farkát gerinccsontját enyhén besózzuk és félretesszük az alapléhez egy másik ponty aprólékával együtt , tehát lehetőség szerint két hal aprólékából főzünk alaplevet hogy jól kocsonyásodó anyagot kapjunk / ha ez nem lehetséges akkor megfelelő mennyiségű zselatin hozzáadásával érjük el a kellő eredményt .

 

 Az alaplének valót feltesszük főni , mégpedig a halfejeket , farkakat és a gerinceket a leves zöldségekkel és a fűszerekkel / a zselatin és a tojásfehérje nélkül /egy megfelelő méretű lábasban ,  ráöntve a marhahús kockából készített levet és ha szükséges kipótoljuk egy kis vízzel úgyhogy az egészet ellepje és lassú tűzön főzzük két órán keresztül , közben ha kell a habját leszedjük . 

 

 A ponty filét feldaraboljuk úgy 3-4 ujjnyi szélességűre és aztán sűrűn beirdaljuk egészen a bőréig ,enyhén besózzuk és állni hagyjuk . 

 

Miután a zöldségek megfőttek  kiszedjük ,vigyázva hogy a sárgarépát ne törjük össze , mert arra még szükségünk lesz a díszítéshez !

Az alaplé elkészülte után leszűrjük , a tojásfehérjéket egy habverővel egy fél liternyi alaplében összekeverjük és az alápléhez öntjük , majd hagyjuk felfőni és derítjük , ismételten leszűrjük ezúttal egy gézt is használunk , ügyeljünk hogy az alaplevünk szép tiszta és zsírtalan legyen .  Miután ezzel végeztünk , kocsonyapróbát végzünk és ha nem kellőképpen alszik meg akkor ismét főni tesszük hozzáadva egy fél liter alaplében feloldott 2-3 lap zselatint  , vagy annyit  amennyi a kocsonyásodáshoz szükséges , a bort is hozzáöntjük és tovább sűrítjük lassú tűzön főzve , megkóstoljuk ha nem savanykás akkor adunk hozzá egy kevés citrom levet , hogy csak lágyan savanykás legyen . 

 

Miután megítélésünk szerint a kocsonyalé elkészült beletesszük a halfiléket , óvatosan hogy ne törjön , 5-6 percig pároljuk , megkóstoljuk ha szükséges sózzuk , azután a halszeleteket egy nagy szűrőkanállal finoman kiszedjük az előre elkészített kocsonyás tálra.

 

 A díszítés : sárgarépakarikákkal , kapribogyóval , olajbogyóval , főtt tojás szeletekkel , citrom karikával , kivi szelettel történik . 

 

Majd a még meleg kocsonyát rá merjük a halra és hidegre tesszük ,hagyjuk megdermedni és aztán befejezzük a díszítést , majonézzel vagy egy kis gulyáskrémmel , petrezselyemzölddel   .

 

 

     Ez egy sima kocsonyázott hal , ugymond magyarosan .

        A "gefilte fish " az egy másik történet , mert az töltött hal , habár az is szokott kocsonyázva vagy fényezve lenni .

kép:http://www.aninas-recipes.com/files/9013/7940/7103/piet kob-filling.jpg

  De manapság már Amerikában a  "gefilte fish " már konzerv formában is kapható és csak szimbolikusan van jelen mint töltött hal .

 



                               Gefilte_Fish_in_America.

 


A töltött halról /gefilte fish / egy remek poszt ,recepttel egybekötve olvasható itt: http://blogkocsma.blog.hu/

Mindenkinek áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok  !

 









2014. december 6., szombat

  embed>

 

Ha eljő majd a Mikulás / II

édesség, bonbon, trüffel, praliné.....

                                        kép:   mikulas-virgacs-krampusz-
Folytatva az előző részt , beszerezzük a további hozzávalókat . Először is jó minőségű keserű csokoládét , mert csak a jó csokoládé egészséges , nincs benne szója , meg különféle adalékok és pótlékok , kakaóvaj helyett pl. : pálmaolaj , shea , mangó magzsír , illipe , E 422 glicerin , E 414 gumiarábikum stb. ; és sok cukor , hogy ezekkel megtévesszék a gyanútlan , vagy vékonypénzű csokikedvelőt .

Hozzávalók:

150 g jó minőségű étcsokoládé

1 ek vaj

90 ml tejszín
1 dcl zöld dió pálinka

 2 ek akácméz

1 ek zöld dió aprítva

kakaópor / a forgatáshoz

Elkészítés:

 

Lépés 1

A tejszínt és a mézet és a vajat gyöngyözésig melegítem.


Lépés 2

A csokit apróra töröm és felolvasztom (víz-gőz fölött).

Lépés 3

Állandó keverés mellett apránként hozzáadom a csokihoz a meleg, mézes tejszínt és a zöld diót is .

Lépés 4

Végül hozzáadom a pálinkát is. Alaposan átkeverem .

Lépés 5

A krémet  lapos dobozba öntöm, vagy kanalazom, és hűtőbe teszem néhány órára. Lényeg, hogy formázható állagúra dermedjen.
Formázás:
Gömböket formázok a dermedt krémből és csokireszelékbe forgatom , ismét a hűtőbe teszem.


 A másik változat a meggylikőrből kinyert magozott meggy felhsználásával készült hasonlóan a zöld diós trüffelhez csak itt gesztenyemasszát is használtam.

Hozzávalók:

25 dkg gesztenyemassza
1/2 dcl meggylikőr
6 drb keksz  ledarálva 
2 ek nyírfacukor
meggy
10 dkg étcsokoládé-reszelék

Elkészítés: 
 A gesztenyemasszát a nyírfacukorral, meggylikőrrel , daráltkekszel összekeverjük. Golyókat formálunk , mindegyik közepébe 1-1  meggyet teszünk ,  meghempergetjük csokireszelékben. 
A golyóbisokat sokféleképpen lehet variálni , mert a trüffel készítés és ennek rokonai a praliné és a bobon készítés igen élvezetes elfoglaltság .

2014. december 5., péntek

embed>


Ha eljő majd a Mikulás / I

cukorkát osztogat , meg miegymást ! 

 

                                             kép: http://www.wohlfahrt.com/bestofchristmas/

     Valami ilyesmi hangulatot árasztott annak a kioszknak a kirakata amit kisdiák koromban nézegettem  az iskolából jövet . Az öreg édességes Braun bácsinál , mert ott , csodának csodája , mindenféle finomság megtalálható volt , míg másutt csak piros sztaniolba csomagolt cukor csizmák voltak , itt volt narancs , füge meg datolya , és különféle finom cukorkák , na persze csokoládé is !
   

Na és a játékok , mint a mesében , babák , kis vonatok , tűzoltókocsik , mackók , szánkók és  meséskönyvek . Nagyot változott a világ , már okostelefon , számítógépes online játékok , esetleg lego és puzzle jöhet számításba de már a Barbie baba is kezd elavulni .
    Régen december 5.-én délután mikor már beesteledett és kint már sötét volt , a Mikulást lestük , időnként belesve a tisztaszobába , ahol kellemes meleget sugárzott a cserépkályha és olyan atmoszférát teremtett ,  amilyet semmilyen modern fűtőtest nem tud ! Aztán végre eljött a nagy pillanat , egy kevés sejtelmes zajkeltés után , szüleink sejtetni vélték hogy lehet már itt járt a Mikulás ! Meglepetve láttuk hogy tényleg itt járt , és mi nem láthattuk , de a kibokszolt , kifényesített bakancsba , csizmába belekerült az ajándék . Abban az időben még csak dió, mogyoró, alma , cukorka ,csokoládé piros zacskóban és emlékeztetőül hogy jók legyünk egy virgács piros krampusszal , na meg egy játék is amit a Mikulás a neki írt levélből megtudott


Ezek után térjünk vissza az ajándékozás hagyományához és Szent Miklós legendás alakjához .
      Ünnepe december 6. Szt. Miklós püspök emléknapja , a görögkeleti egyház legjelentősebb szentje , a görögkatolikusoknál ma is kötelező ünnep. Olyan adat nincs , amely a történelemtudományt is kielégítő pontossággal mondaná el Szt. Miklós püspök életét , s a későbbi források adatai sem megbízhatóak , ezért alakját annak a történetnek alapján ismerjük , mely először a 13. századi Legenda Aureában tűnt fel. http://www.katolikus.hu/szentek

    Olyan nagy hatással bírt , még évszázadok múltával is hogy a kapitalista reklám is felhasználta a legendás Mikulás alakját .


                               http://adhistory.wikispaces.com/cocacola

      Ami az ajándékozást illeti , manapság  a kézműves termékek vannak terjedőben , ennek megfelelően , én is valami kézzel készített ajándékra gondoltam és kitaláltam egy bonbont vagyis kettőt . A nyár elején készítettem zöld dió pálinkát meg meggylikőrt , ezek most kerültek kipróbálásra , mindkettő nagyon jól sikerült . Mármost ezeknek a hozadéka a leszűrés utáni  maradék , szesszel átitatott zöld dió és meggy . Gondoltam ezekből csinálhatnék kézműves bonbonokat ,valahogy úgy mint ahogy anyám csinálta a kókuszgolyót meg a házi csokoládét , amit majd ajándékul adnék Mikulásra és ha sikerül akkor Karácsonyra is. A  mintát a neten keresgéltem és találtam  itt és itt , meg itt . Általában az ehhez hasonló oldlak az információközlésen túl nagyfokú kereskedelmi érdekeltséggel is bírnak , ezért közzétett anyagukat szerzői jogvédelem alá helyezik , ami miatt majd a saját fotóimmal illusztrálom a pralinéijaimat ha sikerülnek .   
                                                             
    A gondolatot tett követte . Először dekantáltam az italokat , majd a diót és a meggyet hagytam lecsepegni , azután a diót felaprítottam apró darabokra .
                     ( folytatás köv.)