Oldalak

2015. május 8., péntek

  embed>


Csóré kolbász II.

avagy miccs ahogy a románok  nevezik

     Május 1-jén  ahogy Magyarországon a virsli és a sör nélkülözhetetlen a majálisokon , úgy Erdélyben és  szerte az egész regátban a mici a tradicionális főszereplője az ünnepi kivonulásnak .

    A régi recept szerint , a húst többször /min. kétszer / le kell darálni , másodjára már a daráló legkisebb rostélyát használva , addig amíg egészen  paszta szerű lesz ! 

     Erdélyben erre a célra inkább a marha nyakat /tarja/ vagy leginkább a bivaly nyakat használnak ha tehetik .

                                                        kép:   http://meszarsteak.=marhanyak

A húst  a maga teljességében használjuk a zsírréteg eltávolítása nélkül , sőt ha a darálás után túl soványnak bizonyulna adunk hozzá egy kis marhafaggyút vagy inkább birkafaggyút úgy 100-150 gr.-ot számítva egy kg. húshoz .Szalonna , netán füstölt szalonna hozzáadása nem javallott .  

 

                                                kép: https://s-media-cache-/marhafaggyú.jpg

    Itt kel megjegyeznem hogy a többféle húsból való készítés is igen elterjedt , mégpedig a regát déli részein fele-fele arányban kevernek bele sertéstarját , a Fekete tenger mellékén pedig birkahúst . 


                                                         kép: http://www.reteteculinare/mititei.jpg
Van ahol egyharmad-egyharmad  arányban használnak birkát , marhát és disznót , de a szokások függvényében más arányokat is használnak , attól függően hogy török , görög , bolgár , szerb , horvát stb. hatás  érvényesül . Nálunk nem igazán terjedt el , sokan nem szeretik , ez pedig a faggyú miatt van. A marhafaggyút sem szereti sok ember , sem illatra sem ízre , a birkafaggyút meg pláne nem , pedig a mici-be kerül elég rendesen , és bizony így a jó . 

                                                          kép:http://mno.hu/_Mititei/mics.jpg

 A fűszerezés a következőképpen történik , minden kg. húskeverékhez adunk :
  - egy csapott evőkanál konyhasót 
 - 8 gr. frissen , finomra őrölt fekete borsot 
 - 12 gr. frissen , finomra őrölt szárított csombort
 - 4 gr. frissen , finomra őrölt szegfűborsot  
 - 2 gr. frissen , finomra őrölt koriandert
 - 2 gr. frissen pirított ,finomra őrölt római köményt
 - 1 gr. frissen , finomra őrölt csillag ánizst
 - 8 gr, szódabikarbónát
 - 1 kiskanál citromlét
 - egy evőkanál olívaolajat /a muzsdejhez kell /
 - 1 fej fokhagymát / ami nem direkt kerül bele  ,
   csak a kipréselt leve /
 - azonkívül 1 marhavelőcsontból és egy félkiló 
   ritka csontból főzünk egy csontlevet amit jól
   besűrítünk .

                                         kép:http://i0.wp.com/www./preparare-mititei-de-casa

 Egy megfelelő méretű keverőtálban az összetevőket jól begyúrjuk , mint a kolbásznak valót , a szódabikarbonát az elején tesszük bele és a citromlével oltjuk a pezsgését . A csontlé felét is bekeverjük és lépcsőzetesen adagoljuk a többi fűszereket is , a fokhagymát kivéve .  A jól összegyúrt keveréket letakarjuk és hűtőbe tesszük a maradék csontlével együtt egy napra és egy éjszakára , had érlelődjön 

                                                            
                                            kép:http://www.reteteculinare.ro//mititei.jpg

   Ezután kivesszük és hagyjuk hogy felvegye a konyha hőmérsékletét  , miután ez megtörtént újra átgyúrjuk a maradék csontlével és a fokhagymalével amit úgy kapunk hogy  készítünk a fokhagymából egy muzsdejt , ami egy román fokhagymaszósz /mujdei /. A muzsdejt egy tüllbe tesszük és kifacsarjuk a levét , ezt a levet keverjük a miccshúshoz . A muzsdejt úgy készítjük hogy a megpucolt fokhagymagerezdeket jól összetörjük egy mozsárban és egy kis sóval meg egy kanál olívaolajjal valamint egy kevés csontlével addig kevergetjük míg egy homogén masszát kapunk . Hagyjuk egy félórát hogy összeérjen és azután keverjük a miccshúshoz .

                                             kép:http://cache.bzi.ro/_mujdei-usturoi-.jpg


Újra a hűtőbe tesszük egészen másnapig , a sütés előtt három órával kivesszük és hagyjuk hogy a dermedtsége megszűnjön és a környezet hőmérsékletét felvegye  . Amikor  ezzel megvagyunk kissé olajos kézzel kolbászkákat / mici , úgy 7-8 cm hosszú kb. 3 cm vastag / formázunk belőlük , megkenjük mindenütt olivaolajjal  és pihentetjük egy óra hosszan .

                                                                                 kép:http://i0.wp.com//preparare-mititei-4.jpg


    Forró parázson , rostélyon sütjük , úgy hogy sütésközben forgatjuk és muzsdejjel kenegetjük , kb. háromszor kell megforgatni mindegyiket addig amíg egy piros kérget kapnak és készre sül .
   A sütés közben a kolbászkák veszítenek méretükből , összébb sülnek ezért hívják őket románul mititei- nek vagy , mici-nek / kicsik /. Vigyázni kell hogy nehogy túlsüssük , mert akkor kiszáradnak és elvesztik a finom kívül sült , belül omlós , szaftos állagukat .


  
     Manapság már Romániában egy egész iparág specializálódott a mici készítésére és forgalomba hozatalára . Az összes nagy áruházakban de az utolsó kis mészárszékben is lehet kapni mici - húst készre formázva , vagy csak úgy szimplán kimérve.

   



                                          kép:http://www.ninbog.com/ro/mici

      A Román Hússzövetség nyilatkozata szerint csak a tavalyi évben a majálison 1500 tonna miccset ettek a románok , átlagba fejenként 10 darabot.http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/povestea-micilor- 

         Mostanában már elektromos grilleken is igen ízletes miccset lehet sütni ,függetlenül attól hogy süt a nap vagy esik az eső , netán kint hóvihar van , bent a szobában vagy a fedett teraszon ez kényelmesen megoldható .


Általában friss kenyérrel és mustárral fogyasztják  előételként vagy főfogásként , frissen csapolt sör illik hozzá . Egyes népeknél kínálnak hozzá aprított lila hagymát , ajvárt és kajmakot is . De az igazi miccset az rostélyon és faszénen sütik , mint ahogy a sült szalonna is parázson sütve az igazi . Az alábbi képen szereplő miccsek készen vásároltak voltak  , a rokonaimtól kaptuk Erdélyből .

3 megjegyzés:

  1. Erdélyben megkóstoltam. Bevallom, a faggyúval nem vagyok túl jóban... De a fűszerezés isteni volt!!! Mindenképp érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
  2. A miccsbe, sem ánizst ,sem koriandert,sem római köményt,sem olívaolajat,sem citromlevet , és szegfűborsot sem teszünk !!!
    Ez nem az eredeti miccs receptje!!!
    Csak só,bors,szárított csombort,fokhagyma kerül,kettő vagy három féle hús(Marha,disznó,bárány) semmilyen zsiradék hozzáadásával,ezért van ennyi féle hús benne!Ha az egyik hús zsírtalan, a másik zsíros igy egyik pótolja a másikat.Végül az elmaradhatatlan szódabikarbóna ,ami a lényege ennek a kitűnő török eredetű kolbászkáknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel olyan vehemensen és kategorikusan állítja a fentiekben a miccs összetevőit , anélkül hogy vitatkoznék , közreadom eredeti román nyelven a Carul cu bere - féle receptet :Ingrediente:
      1 kilogram carne tocată (cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne)
      8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
      12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
      4 grame de enibahar pisat mărunt
      2 grame de coriandru pisat mărunt
      2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
      1 gram de anis stelat (anason stelat) pisat mărunt
      8 grame de bicarbonat de sodiu
      1 linguriţă de zeamă de lămâie
      1 lingură de untdelemn
      1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute
      500 ml zeamă de oase
      Csak úgy érdekesség képpen jegyzem meg hogy jómagam úgy 40 évig Erdélyben éltem , keresztül . kasul bejártam Romániát és rengeteg helyen ettem miccset , a legjobbat Bukarestben egy otopeni - i kocsmában !

      Törlés