Oldalak

2015. június 8., hétfő


Kapros lángos 


  
      kép:kapor
A régi magyar konyha egyik legkedveltebb zöld-fűszere , a régi jó kapormártás fő hozzávalója . A kapormártás igen kedvelt volt hajdanán , ennek ellenére ma már igen megosztó és feledésbe merült fűszer a kapor , vagy nagyon szeretik , vagy nagyon utálják . 


                                 kép:vadkapor  ,Románia  Szatmár megye , Szaniszló

A mai lángos a réginek megszelídített változata,  olajban sütik , nem zsírban .

Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 40 dkg finomliszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 2 db főtt, áttört burgonya,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 0,5 dkg só,
  • langyos tej
  • 2 csomag zöld kapor
  Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kávéskanálnyi kristálycukorral felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt élesztőt , az áttört burgonyát, 1 evőkanál olajat és langyos , sós tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Jól felverjük. Tetejét liszttel meghintjük, ruhával letakarva kb. 1 óráig kelesztjük.A tésztáját kétszer kelesztjük, először a duplájára, majd kiszaggatva újabb 20 percig pihentetjük.

      A kiszakított tésztát tenyerünkön szétnyomjuk, meghintjük finomra vágott zöld kaporral, a tésztát egymásra hajtjuk, ezután vékonyra nyújtjuk vizes kézzel, és aztán kisütjük.A lángos tésztájának jót tesz ha lehütjük sütés előtt , nem nagyon , de ha egy órát pihen a hűtőben , akkor érezhetően jobb , ropogós , levegős és könnyü lesz . A tészta a hűtőben jól eláll , tehát nagyobb adag esetén 2-3 napig is süthetünk belőle . Arra kell csak ügyelni hogy mindig kenjük be a tetejét vékonyan olajjal , és takarjuk le szorosan nejlonnal .

a képek többi részét későbben mert a fényképezőgépem beadta az unalmast !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése