Kapros lángos
avagy a Kapor a „természet inzulinja”
A régi magyar konyha egyik legkedveltebb zöld-fűszere , a régi jó kapormártás fő hozzávalója . A kapormártás igen kedvelt volt hajdanán , ennek ellenére ma már igen megosztó és feledésbe merült fűszer a kapor , vagy nagyon szeretik , vagy nagyon utálják .
kép:vadkapor József Gnandt ,Románia • Szatmár megye , Szaniszló
A mai lángos a réginek megszelídített változata, olajban sütik , nem zsírban .
Hozzávalók 12 darabhoz:
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 40 dkg finomliszt,
- 3 dkg élesztő,
- 2 db főtt, áttört burgonya,
- 1 evőkanál olaj,
- 0,5 dkg só,
- langyos tej
- 2 csomag zöld kapor
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kávéskanálnyi kristálycukorral felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt élesztőt , az áttört burgonyát, 1 evőkanál olajat és langyos , sós tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Jól felverjük. Tetejét liszttel meghintjük, ruhával letakarva kb. 1 óráig kelesztjük.A tésztáját kétszer kelesztjük, először a duplájára, majd kiszaggatva újabb 20 percig pihentetjük.
A kiszakított tésztát tenyerünkön szétnyomjuk, meghintjük finomra vágott zöld kaporral, a tésztát egymásra hajtjuk, ezután vékonyra nyújtjuk vizes kézzel, és aztán kisütjük.A lángos tésztájának jót tesz ha lehütjük sütés előtt , nem nagyon , de ha egy órát pihen a hűtőben , akkor érezhetően jobb , ropogós , levegős és könnyü lesz . A tészta a hűtőben jól eláll , tehát nagyobb adag esetén 2-3 napig is süthetünk belőle . Arra kell csak ügyelni hogy mindig kenjük be a tetejét vékonyan olajjal , és takarjuk le szorosan nejlonnal .
a képek többi részét későbben mert a fényképezőgépem beadta az unalmast !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése