Oldalak

2015. június 13., szombat

</ embed>

 Megint spárga , 

  ezúttal petrezselymes újkrumplival , prézlivel  és sonkával 

 

                                                     kép:https://nokedlis.ha-tavasz-akkor-sparga


         Az idén nehezen indult a spárga szezon , de inkább csak részemre mert a 800-900 Ft.-os ár nekem egy kicsit húzós volt , de mármost mikor 4-500 Ft. akkor már részemre is inkább barátságosan hozzáférhető . De ugyanez elmondható a földieper viszonylatában is az 1200-900 Ft.-os ár , olyan managereknek való , de mármost a 650 Ft.-os , a nyugdíjasoknak is elérhető .
       "Aki megfőzi a spárgát, azután vajban megsüti, majd ráüti a tojássárgáját és meghinti illatozó őrölt fűszerekkel, s ezt az ételt rendszeresen fogyasztja, annak felpezsdül a vére, fokozódik férfiereje és heves vágy ébred benne" - írja Muhammad an-Nefzawi Az illatos kert című, XV. századbeli szexológiai szakmunkája, amely az arab kultúrában ma is nagy megbecsülésnek örvend , írja Váncsa István egy értekezésében a spárgáról !

                                   
                                                           kép:https://nokedlis.ha-tavasz-akkor-sparga

         Persze spárgát az ember nem a varázsereje miatt fogyaszt , hanem mert különleges és jó. Váncsa mester szerint : "A komoly ember a spárgaszezon elején , amikor a turbolya levelei még üdék , fiatal akácosokban bóklászik és turbolyát szed. A turbolya önmagában is különlegesen finom és csak pár hétig élvezhető , a spárgáról szintén valami hasonlót lehet mondani, ha pedig a kettőt közös tányéron hozzuk össze, az telitalálat."
     Ugyanis van egy - Olaszországban igen népszerű - irányzat , amely a főtt , párolt , vagy sült spárgát vinaigrette kíséretében javasolja fogyasztani . Ez esetben , három rész olívaolaj, egy rész érlelt fehérborecet , egyharmad rész francia mustár , habverővel összekeverni , bele só , frissen őrölt bors , és  turbolya .  Mivel a friss turbolya szezonja az idén már tovaszállt , kénytelenek leszünk beérni szárított turbolyával .
         A francia gasztronómia egyik kedvelt fogása a spárga hollandi mártással . Tudjuk hogy a hollandi mártás előállítása időigényes és kellő hozzáértést , gyakorlatot igényel , de megéri a fáradságot mert az eredmény rendkívül finom , erről majd egy másik alkalommal értekezünk .
     Itt kell megemlítenem a spárgának az egészségre gyakorolt számos üdvös hatását , amit már az előző spárgás posztomban kifejtettem : http://gasztropusztitas.blogspot.hu//csirág , de azt is  kiderítették hogy eredményesen alkalmazható másnaposság ellen , éspedig akár tivornyázás előtt , akár utána . Erről bővebben lehet olvasni itt : Váncsa István: A spárga Mindennek ára van viszont . Ősidők óta ismert jelenség, hogy a spárgaevő delikvens vizeletének szaga , finoman szólva , előnytelen irányban módosul . 
     Visszatérve a spárga elkészítéséhez :igen sok a   babra  vele , hiszen azt a rostos , fás kérgét a csúcs alatt öt centivel kezdve le kell hámozni , szokás előtte jeges vízben megáztatni , mert úgy könnyebben pucolható , jó, éles krumplihámozó szükségeltetik hozzá .
      Mivelhogy tudvalévő ugyanis , hogy a leszedett spárga cukortartalma rövid időn belül emészthetetlen , fás , kemény rostokká alakul át , és ez a folyamat a betakarítás pillanatában elkezdődik . Mivel a mi spárgánk ki tudja mióta /ezt általában titkolják , nem tüntetik fel / , már leszedett állapotban van , ezért a szárak alsó vége már megkeményedett,  azt le fogjuk törni. Hogy mekkora darabot törünk le ? Erre jól bevált technika a hajlításos módszer : a spárgát a két végénél megfogjuk /a  közepénél , a spárgafej alatt és az alsó vastagabb végénél / és lassan elkezdjük hajlítani , ahol eltörik ott kezdődik az alsó fás rész , ezt a részt is kitünően fel lehet használni , spárgás alapléhez .
    A megpucolt spárgákat forrásban levő vízbe tesszük (ideális esetben összekötözzük a spárgákat spárgával és egy szük magas spárgafőző-fazékba állítjuk , kb. harmadáig vízzel töltve , hogy a finom csúcsok csak párolódjanak). A főzővízbe teszünk egy kevés sót és egy kiskanál barna cukrot ,  kb. 15 perc alatt készre főzöm. onnan lehet tudni, hogy jó, ha egy kivett spárgát a villára téve egy picit meghajlik , aztán én ráfacsarok egy kevés citromot is . Közben  kevés vajon és olívaolajon megsütjük a sonkaszeleteket .  A fent leírt módon megfőzött spárgát megforgatom a sonka sütésénél visszamaradt zsiradékban .
     Miután megsült a sonka, a maradék sült vajhoz még egy jó adag sült vajat, majd a szépen gyöngyözö vajhoz 1-2 evőkanál zsemlemorzsát teszünk , a tűzhelyet 1-2 perc múlva  kikapcsoljuk , és a zsemlemorzsát szép pirosra sütjük , ezzel a morzsás vajjal leöntve mind a spárga, mind a krumpli mennyei ! ; még a sonka sem szokott panaszkodni , ha kap belőle egy kicsit . Párhuzamosan egy pár újkrumpliból , petrezselymes krumplit készítünk , a krumplikat egy kissé megpirítjuk .
     Az új krumpli , a friss spárga , a füstölt sonka és a vaj illata és íze páratlan kulináris élvezet ! Ez a változat inkább a fehér spárgához passzol . Tálaláskor a maradék vajjal megöntözzük a spárgát és színes borsot őrölünk rá  , jöhet egy kis parmezán , vagy grana padana forgács is . 
   Elmaradhatatlan kísérője e remek nyáreleji éteknek  egy jó pohár száraz fehérbor .

Sajnos még mindig fényképezőgép nélkül és ezáltal képek hiányában vagyok , hamarosan orvosoljuk .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése