Oldalak

2013. június 1., szombat

Erdélyi lucskos káposzta

     A piacokon ilyenkor már kapható friss új káposztából készítjük annak a zsenge tavaszi ízével , utolérhetetlen zamatával semmi , és semmilyen hordós káposzta nem versenyezhet ! Azt azért ne feledjük hogy ehhez a leveshez , ami inkább egy híg főzelék , a télről maradt füstölt sonka , vagy ennek hiányában a füstölt oldalas nem nélkülözhető ! 


Olvastam olyan lájtos változatot is amelyikben csak a füstölt sódar főzőlevét használják , füstölt hús hiányában és velős csontot meg majorság aprólékot főznek bele , nyakával , májával , zúzájával együtt , ez inkább gyerekeknek való , akiknek túl zsíros vagy füstös az eredeti változat ! 
 


Hozzávalók: 50 dkg füstölt sonka , vagy húsos oldalas, 1 közepes fej zsenge édes káposzta, 1 paradicsom, 1 paprika, 1-2 cikk fokhagyma, 1 csokor friss kapor, pár szál csombor (borsikafű), 1 kis csípős zöldpaprika , só, bors, egy kis édes nemes kalocsai fűszerpaprika , 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 2 dl tejföl„ ecet .


Elkészítése: a sonkát vagy az oldalast nagyobb darabokra vágjuk és hideg vízben főni tesszük. A káposztát lemossuk, éles késsel „laskára” vágjuk s a majdnem puha hús közé keverjük. A paprikát, paradicsomot, fokhagymát is megvágjuk és a levesbe tesszük. Csomborral, zöld kaporral, sóval, törött borssal ízesítjük. Közben világos piros paprikás rántást készítünk , amit egy kevés híg tejföllel feleresztünk és a kész leveshez adjuk, még egyet lobbantunk rajta, aztán ízlés szerint ecettel savanyítjuk / manapság már balzsamecettel / . Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.   Mivel ez egy sűrű étel ,utána már csak valami könnyű ételt , mondjuk : túrós palacsintát kínálunk , vagy kapros lapótyát .   

  
     Ez a nyári fehér lucskos , van ennek egy őszi-téli változata is , amikor paradicsomlével készítjük , azzal savanyítjuk ! Ezenkívül van még egy úri változat is - Ladó lucskos töltött káposztája - , amit hitelesen Kövi Pál : Erdélyi lakoma című könyvében találunk . De az más káposzta , arról majd egy külön posztban írok , hiszen hosszú még a nyár és a lucskos káposzta igen ízletes étel .  

       Mikes Kelemen Törökországban is visszasírja: „A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta, amely távolról úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske.”„Énnékem csak azon kell törődnöm, hogy ... mikor ehetünk káposztát.” Lippayhoz hasonlóan Mikes is címerbe illőnek találja: „Ha egyéb dicséretet nem mondanék is felőle, nem elég-e, ha azt mondom, hogy erdélyi címer?” E címer-kép a legínycsiklandóbban mégis Bél Mátyás tollán fogalmazódik meg 1730 körül: „Szalonnás káposzta, Magyarország címere”. HISTÓRIA



1 megjegyzés:

  1. Bizony még Mikes is megemlékezett a káposztáról. Nálunk is hasonlóan készül, de tényleg készítjük majorsághúsból is, libahússal is isteni finom. Nyáron mi nem teszünk hozzá pirospaprikát, csak tényleg fehéren, kaporral készül.

    VálaszTörlés