Cibereleves gombával
avagy – a Nagyböjti idő kezdete : HAMVAZÓSZERDA
A mai modern , rohanótempójú Európában a szekularizáció hatására , mára már a keresztény böjt csak fogalom . A társadalom egészének mindennapi életéből a keresztény vallás és egyház szokásainak kiszorulása , vagy inkább az elkülönülésének folyamata jellemző . Ezért a régi hagyományok felidézése és folytatása érdekében - ami a modernizáció mellett a megmaradásunk záloga és biztosítéka -, kívánatos lenne az ifjúság instruálása . Mert manapság már hovatovább a disznóvágásra is úgy járunk mint valami látványosságra , hogy a húsvéti locsolkodásról és a karácsonyi kántálásról már ne is beszéljek !
A nagyböjt hamvazó szerdával kezdődik. Magyarországon a katolikus vallásúaknál szigorú böjt , húst nem
ehetnek , napjában egyszer lakhatnak jól , még kétszer ehetnek egy keveset. II.
Orbán pápa 1091-ben elrendelte , hogy minden hívő fejét bűneikre és az elmúlásra
emlékeztetve , hamuval kenje meg e napon.
A katolikus böjti
szokások sokat változtak. A reformátusok és evangélikusok nem szabnak meg böjti előírásokat, a lelki
felkészülésre hívják fel a figyelmet. Bár a böjti fegyelem külső formájában gyökeresen megváltozott, de lelki
tartalmában megkívánja a bűnbánatot, az őszinte megtérést és a
kiengesztelődést úgy mint régen .
Ady Endre:
Hamvazószerdán
Hamvazószerdán
(részlet)
Meghajtom bűnbánón fejem
S mit rég' tevék, imádkozom.
Általnyilallik lelkemen
Egy rég' nem érzett fájdalom.
Egy rég' nem érzett fájdalom
Imára szólít engemet,
Hisz' örömtől imádkoznom
Oly régen-régen nem lehet.
S mit rég' tevék, imádkozom.
Általnyilallik lelkemen
Egy rég' nem érzett fájdalom.
Egy rég' nem érzett fájdalom
Imára szólít engemet,
Hisz' örömtől imádkoznom
Oly régen-régen nem lehet.
................
Hazánkban szokás volt, hogy a zsíros edényeket hamvazó
szerdán elmosták és csak húsvétkor vették elő őket. Húst és zsíros ételeket nem
ettek a nagyböjtben, külön edényben olajjal vagy vajjal főztek. Elterjedt böjti
ételek voltak a korpából készült savanyú cibereleves, tejleves, bableves,
tésztaételek, sós vízben főtt bab, olajos káposzta, főzelékek, aszalt
gyümölcsök, tojás- és halételek.
Hamvazószerdát követő csütörtökön egy napos böjt után
felfüggesztették a böjtöt, hogy a farsangi maradékokat elfogyasszák. Ennek a
napnak zabáló, tobzódó vagy torkos csütörtök a neve.
Persze nem úgy mint napjainkban , amikor direkt erre a napra sütnek , főznek az éttermek és féláron kínálják a jobbnál jobb falatokat a majdani látogatottság növelés és a busás haszon reményében - mert : isa por és chomu vogymuk !
Ady Endre: Nagyböjti dal
(részlet)
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése