Oldalak

2014. március 5., szerda

Cibereleves gombával  

           avagy – a Nagyböjti idő kezdete : HAMVAZÓSZERDA 

      A mai modern , rohanótempójú Európában a  szekularizáció  hatására , mára már a keresztény böjt csak fogalom . A társadalom egészének mindennapi életéből a keresztény vallás és egyház szokásainak kiszorulása , vagy inkább az elkülönülésének folyamata jellemző . Ezért a régi hagyományok felidézése és folytatása érdekében - ami a modernizáció mellett a megmaradásunk záloga és biztosítéka -, kívánatos lenne az ifjúság instruálása . Mert manapság már hovatovább a disznóvágásra is úgy járunk mint valami látványosságra , hogy a húsvéti locsolkodásról és a karácsonyi kántálásról már ne is beszéljek ! 
      A nagyböjt hamvazó szerdával kezdődik. Magyarországon  a katolikus vallásúaknál szigorú böjt , húst nem ehetnek , napjában egyszer lakhatnak jól , még kétszer ehetnek egy keveset. II. Orbán pápa 1091-ben elrendelte , hogy minden hívő fejét bűneikre és az elmúlásra emlékeztetve , hamuval kenje meg e napon.

         A katolikus böjti szokások sokat változtak. A reformátusok és evangélikusok nem szabnak meg böjti előírásokat, a lelki felkészülésre hívják fel a figyelmet. Bár a böjti fegyelem külső formájában gyökeresen megváltozott, de lelki tartalmában megkívánja a bűnbánatot, az őszinte megtérést és a kiengesztelődést úgy mint régen .


Ady Endre:
Hamvazószerdán

    (részlet)

Meghajtom bűnbánón fejem
S mit rég' tevék, imádkozom.
Általnyilallik lelkemen
Egy rég' nem érzett fájdalom.
Egy rég' nem érzett fájdalom
Imára szólít engemet,
Hisz' örömtől imádkoznom
Oly régen-régen nem lehet.
................ 


      Hazánkban szokás volt, hogy a zsíros edényeket hamvazó szerdán elmosták és csak húsvétkor vették elő őket. Húst és zsíros ételeket nem ettek a nagyböjtben, külön edényben olajjal vagy vajjal főztek. Elterjedt böjti ételek voltak a korpából készült savanyú cibereleves, tejleves, bableves, tésztaételek, sós vízben főtt bab, olajos káposzta, főzelékek, aszalt gyümölcsök, tojás- és halételek.
       Hamvazószerdát követő csütörtökön egy napos böjt után felfüggesztették a böjtöt, hogy a farsangi maradékokat elfogyasszák. Ennek a napnak zabáló, tobzódó vagy torkos csütörtök a neve. 
    Persze nem úgy mint napjainkban , amikor direkt erre a napra sütnek , főznek az éttermek és féláron kínálják a jobbnál jobb falatokat a majdani látogatottság növelés és a busás haszon reményében - mert : isa por és chomu vogymuk !


                  Ady Endre: Nagyböjti dal
                               (részlet)

              Ördög lát oly bűnbánókat,

              Amilyenek mi vagyunk:

              Hamut hintünk a fejünkre

              És — mégiscsak mulatunk.

              Eltemettük a farsangot

              S a gond mégis messze száll,

              Jelszavunk még csak a régi:

              Éljen herceg Karnevál.
              .....................
 

Cibereleves gombával

Hozzávalók:
- 2 murok /sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 paszternák
- 1/2 zellergumó
- 15 dkg. erdei gomba /vagy : barna csiperke ,szárított vargánya , 
   laskagomba vagy kucsmagomba
- 1/2 bögre korpacibere / ennek hiányában balzsamecet
- 1 ek. olaj , 1 ek. liszt , 1 tojássárgája ,
-  kevés aprított lestyán , kevés aprított petrezselyemzöldje ,
-  csipetnyi gyömbér , só , bors

Elkészítés :
 A zöldségeket megtisztítás után felszeleteljük és enyhén sós vízben   feltesszük főni .Ugyanakkor 
 tisztítsuk meg a gombát,szeleteljük fel, s mikor a leves lassan forrni kezd , adjukhozzá a gombát .
 Mikor mind megfőtt, adjuk hozzá a korpaciberét és főzzük tovább.Az olajjal ésliszttel készítsünk
 aranybarna rántást , vegyítsük el egy kis levessel és töltsük hozzá az egészhez . Keverjük bele a 
 tojássárgáját , a felvágott lestyánt és petrezselyemzöldjét . Lobbantsuk meg , ízesítsünk utána , ha
 kell , sóval és borssal , fűszerezzük gyömbérporral.
          A savanyú cibereleves után  nudlit / angyalbögyörőt / javaslok !

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése