Hagymát hagymával
avagy
Egyfajta hagymaleves sokfajta hagymával !
Talán nincs is olyan idősebb korosztálybeli magyar, aki ne derülne a „Még a hagymát is hagymával eszem!” szállóigén és ne emlegetné nosztalgiázva a " Hyppolit a lakáj"-t
"...- Julcsa, mi lesz vacsorára ?
...- Hideg libasült ! ..............
...- Majd hozzon egy pár fiatal hagymát is....lehet közte egy pár idősebb is .....
...- Hányszor megmondtam neked hogy nem tűröm az asztalnál a hagymát !
...- Nem ??? ; ...... majd ibolyával vagy,....vagy,...kö...kö...kökörcsinnel eszem majd a libasültet ! ..............."
Hyppolit, a lakáj 1931-ben bemutatott fekete-fehér magyar játékfilm
Hyppolit, a lakáj 1931-ben bemutatott fekete-fehér magyar játékfilm
"....... És a libasülthöz hagymát eszek ! Mindenhez ! A hagymához is hagymát eszek ! "
Ennek az örökzöld mondásnak az apropója adja a francia hagymaleves készítésének az ötletét ezúttal többféle hagymából .Tehát összeszedve a hozzávalókat a következő hagymaféléket használtam :
- 1 fej vereshagyma / jófajta makói bronz,vagy ennek hiányában esetleg perecsenyi hagyma (Szilágyperecseny,Erdély) - mert mostanában sokszor előfordul hogy kinézetre tetszetős de ízében keserű , gazízű hagymákat árulnak a különféle szupermarketekben és a piacokon is a zöldséges viszonteladók seregei , akiknél nem ritka a nagybani piacról beszerzett különféle importból származó dömpingáru netán génmanipulált termék -
- 1 fej lilahagyma / lehetőleg Rosa lunga di Firenze , vagy Tétényi Rubin
- 1 fej fehérhagyma /vagy másképpen hamburger hagyma , Lisszaboni Fehér
- 1 póréhagyma nemesebb részei
- 1 köteg zöldhagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor snidling és medvehagyma
KÉPEK : VÁLOGATÁS A NET-RŐL
A további hozzávalók:
- egy ek. vaj , egy kevés olívaolaj
- egy pohár száraz Tokaji szamorodni
- egy-két ek. liszt
- egy kk. dijoni mustár
- egy l. alaplé , jobb híján leveskockából
- egy-két marék reszelt sajt / stílusosan : Gruyères , jobb híján magyar füstölt Trappista vagy Pannónia
- egy-két szelet szikkadt kenyér , felkockázva , megpirítva / stílusosan baguette-ből
- egy ek. barna cukor
- egy kk. szárított oregánó /szurokfű
- egy ek. barna cukor
- egy kk. szárított oregánó /szurokfű
- só , bors , provence-i fűszerkeverék ízlés szerint
Francia sajtok képe a net-ről |
Elkészítés :
A hagymákat megpucoljuk , majd vékonyan felszeleteljük. A vajat egy mély serpenyőben vagy fazékban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olíva olajat is meg a hagymákat , lefedjük, 10 percig hagyjuk párolódni. Közben időnként kavarunk rajta néhányat és enyhén megsózzuk , adunk hozzá oregánót is . Ezután lassú tűzön, már fedő nélkül, gyakori kavargatás mellett egy kanál barna cukor hozzáadása után karamellízáljuk a hagymát. Negyedóra elteltével mikor már a hagyma aranyszínűvé válik , hozzáadjuk a pohár bort , elfőzzük az alkoholt és sűrű kavargatások közepette liszt szórással folytatjuk , felöntjük a meleg alaplével , hozzáadjuk a dijoni mustárt és alaposan elkeverjük , közepes tűzön még negyedórát főzzük . Ezután sózzuk és borsozzuk , valamint a provence-i fűszerkeverékkel fűszerezzük . Ennek utána a sütő tálcájára helyezzük a leveses csészéket amiket háromnegyed részig töltünk levessel , ezek tetejére a baguette szeletekből készített felkockázott pirítósokat tesszük , majd reszelt sajttal megszórjuk és a grillfokozaton rápirítjuk a sajtot . Miután kivettük a sütőből az egészet megszórjuk apróra vágott snidlinggel és medvehagymával . Száraz fehér bort kínálunk hozzá .
A hagymákat megpucoljuk , majd vékonyan felszeleteljük. A vajat egy mély serpenyőben vagy fazékban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olíva olajat is meg a hagymákat , lefedjük, 10 percig hagyjuk párolódni. Közben időnként kavarunk rajta néhányat és enyhén megsózzuk , adunk hozzá oregánót is . Ezután lassú tűzön, már fedő nélkül, gyakori kavargatás mellett egy kanál barna cukor hozzáadása után karamellízáljuk a hagymát. Negyedóra elteltével mikor már a hagyma aranyszínűvé válik , hozzáadjuk a pohár bort , elfőzzük az alkoholt és sűrű kavargatások közepette liszt szórással folytatjuk , felöntjük a meleg alaplével , hozzáadjuk a dijoni mustárt és alaposan elkeverjük , közepes tűzön még negyedórát főzzük . Ezután sózzuk és borsozzuk , valamint a provence-i fűszerkeverékkel fűszerezzük . Ennek utána a sütő tálcájára helyezzük a leveses csészéket amiket háromnegyed részig töltünk levessel , ezek tetejére a baguette szeletekből készített felkockázott pirítósokat tesszük , majd reszelt sajttal megszórjuk és a grillfokozaton rápirítjuk a sajtot . Miután kivettük a sütőből az egészet megszórjuk apróra vágott snidlinggel és medvehagymával . Száraz fehér bort kínálunk hozzá .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése