Oldalak

2014. március 29., szombat

 

Hagymát hagymával 

                          avagy

            Egyfajta hagymaleves sokfajta hagymával !

 Talán nincs is olyan idősebb korosztálybeli magyar, aki ne derülne a „Még a hagymát is hagymával eszem!” szállóigén és ne emlegetné nosztalgiázva a " Hyppolit a lakáj"-t
 "...- Julcsa, mi lesz  vacsorára ?
  ...- Hideg libasült ! ..............
  ...- Majd hozzon egy pár fiatal hagymát is....lehet közte egy pár idősebb is .....
  ...- Hányszor megmondtam neked hogy nem tűröm az asztalnál a hagymát !
 ...- Nem ??? ; ...... majd ibolyával vagy,....vagy,...kö...kö...kökörcsinnel eszem majd a libasültet ! ..............."

   Hyppolit, a lakáj 1931-ben bemutatott fekete-fehér magyar játékfilm

 "....... És a libasülthöz hagymát eszek ! Mindenhez !  A hagymához is hagymát eszek ! "

      Ennek az örökzöld mondásnak az apropója adja a francia hagymaleves készítésének az ötletét ezúttal többféle hagymából .Tehát összeszedve a hozzávalókat a következő hagymaféléket  használtam :

- 1 fej vereshagyma  / jófajta makói bronz,vagy ennek hiányában esetleg perecsenyi hagyma (Szilágyperecseny,Erdély) - mert mostanában sokszor előfordul hogy kinézetre tetszetős de ízében keserű , gazízű hagymákat árulnak a különféle szupermarketekben és a piacokon is a zöldséges viszonteladók  seregei , akiknél nem ritka a nagybani piacról beszerzett különféle importból származó dömpingáru netán génmanipulált termék  -

- 1 fej lilahagyma / lehetőleg Rosa lunga di Firenze , vagy Tétényi Rubin

- 1 fej fehérhagyma /vagy másképpen hamburger hagyma , Lisszaboni Fehér 

- 1 póréhagyma nemesebb részei

- 1 köteg zöldhagyma

- 3 - 4 gerezd fokhagyma  

- 1 csokor snidling és medvehagyma


KÉPEK : VÁLOGATÁS A NET-RŐL

A további hozzávalók:
- egy ek. vaj , egy kevés olívaolaj
- egy pohár száraz Tokaji szamorodni
- egy-két ek. liszt
- egy kk. dijoni mustár
- egy l. alaplé , jobb híján  leveskockából  
- egy-két marék reszelt sajt / stílusosan : Gruyères , jobb híján magyar füstölt Trappista vagy Pannónia
- egy-két szelet szikkadt kenyér , felkockázva , megpirítva / stílusosan baguette-ből
- egy ek. barna cukor
- egy kk. szárított oregánó /szurokfű
- só , bors , provence-i fűszerkeverék ízlés szerint

Francia sajtok képe a net-ről
Elkészítés :
A hagymákat megpucoljuk , majd vékonyan felszeleteljük. A vajat egy mély serpenyőben vagy fazékban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olíva olajat is meg a hagymákat , lefedjük, 10 percig hagyjuk párolódni. Közben időnként kavarunk rajta néhányat és enyhén megsózzuk , adunk hozzá oregánót is . Ezután lassú tűzön, már fedő nélkül, gyakori kavargatás mellett egy kanál barna cukor hozzáadása után karamellízáljuk a hagymát. Negyedóra elteltével mikor már a hagyma   aranyszínűvé válik , hozzáadjuk a pohár bort , elfőzzük az alkoholt és sűrű kavargatások közepette liszt szórással folytatjuk , felöntjük a meleg alaplével , hozzáadjuk a dijoni mustárt és alaposan elkeverjük , közepes tűzön még negyedórát főzzük . Ezután sózzuk és borsozzuk , valamint a provence-i fűszerkeverékkel fűszerezzük . Ennek utána a sütő tálcájára helyezzük a leveses csészéket amiket háromnegyed részig töltünk  levessel , ezek tetejére  a  baguette szeletekből készített felkockázott pirítósokat tesszük , majd reszelt sajttal megszórjuk és a grillfokozaton rápirítjuk a sajtot . Miután kivettük a sütőből az egészet megszórjuk apróra vágott snidlinggel és medvehagymával . Száraz fehér bort kínálunk hozzá .




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése