Oldalak

2014. április 2., szerda


GOMBASALÁTA

                    avagy : ha bolond ne szedd le !

                    

                    
                  

                  Nóti Károly: A gomba /Kabaré-jelenet/ 

A gomba szó hallatán a legtöbb embernek azonnal a mérges gombák jutnak az eszébe. A gombamérgezéstől való félelem azonban nagyrészt indokolatlan, hiszen néhány alapvető szabály betartásával , megismerésével és a termesztett gombák  használatával a gombamérgezés biztosan megelőzhető és elkerülhető .

 Gombasaláta hozzávalók 1 porció :

185 g  Csiperkegomba
30 g Lilahagyma
15 g Olajbogyó
1 evőkanál (8 g)Vegeta
1 liter Víz (általános)
10 g Dió / aprítva vagy darálva
0,5 csokor (10 g) Petrezselyem zöldje
10 g Kápia paprika
1 cl Balzsamecet
45 g Ementáli sajt
10 g Tökmagolaj
10 g Medvehagyma
egy kis só , bors 

Elkészítés :
A gombákat megtisztítjuk , / megtörölgetjük / majd  röviden blansírozzuk alaplében vagy ennek hiányában vegetás forróvízben , majd lehűtjük . Az összes többi hozzávalót felaprítjuk és összekeverjük majd meglocsoljuk a balzsamecettel és a tökmagolajjal , a végén megszórjuk a medvehagymával és a dióval , sózzuk , borsozzuk !

  Ez az adag (420g) 1 adag , tápértéke : 390.34 kcal; fehérje : 16.63 ; szénhidrát : 18.98 ; zsír : 29.26

" Egyszerű megfogalmazásban: a gomba ami nem növény, nem állat , nem kékmoszat és nem baktérium. Szakszerűbben: a gombák valódi sejtmagvas, klorofill nélküli, szerves anyagokkal táplálkozó (heterotróf) élőlények. Nagyon változatos csoport, nem egységes származású, amit a modern gombarendszerek is tükröznek. A gombák alapvető tulajdonságaikban különböznek a növényektől és az állatoktól,sokáig növényeknek tartották őket . A gombák alapvető szerepet játszanak a Föld életében, lévén az elhalt szerves anyag legfőbb lebontói a baktériumokkal együtt. Emellett az emberek életében is napi szerephez jutnak. Különböző csoportjaikkal mindennap találkozhatunk: élesztőgombák segítségével készül a kenyér, de a sör és a bor is; gombák a penészek is; a gyógyításban használt antibiotikumokat is gombák segítségével állítják elő; ugyanakkor megbetegedéseket vagy mérgezéseket is okozhatnak. A gombákat egyre szélesebb körben hasznosítja az élelmiszer- és a gyógyszeripar is." http://www.terra.hu/gomba/
A magyar konyhaművészetben nagyon kevés gombafajta jön számításba, ezek közül a csiperke és a laskagomba a leggyakoribb. Az erdei gombák közül a kucsmagomba, a rókagomba, a vargánya a jelentős. A szarvasgomba ritka előfordulása miatt igen drága, ezért más gombákkal, illetve szarvasgomba imitációkkal helyettesítik.
 A gombát vízben soha ne áztassuk! A friss csiperke /köznapi nyelven: sampion/ héját, csak akkor távolítsuk el, ha az barnás, foltos, ugyanis a gomba héja tartalmazza az emésztés folyamatát megkönnyítő cellulózt.
Korábban a gombát ízletes volta miatt fogyasztottuk, másodlagos volt, hogy mennyire egészséges táplálék. Mostanában inkább szempont a tápérték és kalóriatartalom.
A modern analitika tette lehetővé, hogy utánajárjunk, miért is olyan egészséges bizonyos gombák fogyasztása. Számtalan hasznos tápanyagot tartalmaznak, miközben fogyasztásuk csekély kalória-bevitellel jár. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ebben tehát hasonlítanak az állati fehérjékre.
Az ehető gombák 90 % vizet, 2-6 % szénhidrátot (nem keményítőt) és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. Fehérjében azonban korántsem annyira gazdagok, mint gondolnánk. A szárazanyag-tartalomnak 40 %-a protein ugyan, de a nagy víztartalom miatt ez az össztömegnek csak töredéke. A kész gombaételekben a fehérjetartalom 1,5-4,5 %.
A gombát ballaszt-, íz- és aromaanyagai teszik különösen kedveltté, és nem lényegtelen szempont, hogy 100 gramm gombába mindössze 20-40 kalória "szorult". Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély. Található a gombában továbbá B- és D-vitamin, ill. annak egyik előanyaga, az ergoszterin.
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása szerint heti 250 grammos gombafogyasztás bőségesen elegendő, mivel a vadon termő gombák sok nehézfémet, kadmiumot, ólmot, higanyt képesek fölvenni. Ezért van az, hogy ipari területek közelében, városban nem ajánlatos gombát szedni. A gombafogyasztók többsége nem is igen törődik a vadon szedhető gombákkal, biztonságosabb és kényelmesebb beszerezni a termesztett gombákat vagy az azokból készült konzerveket.http://www.hazipatika.com/taplalkozas/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése