Oldalak

2014. szeptember 6., szombat

  embed>

Zöldpaszulyfőzelék sült kájzerrel

 

    Ezen a hosszan tartó esőzéssel tarkított nyáron a zöldpaszuly kétszer is termett , és a második szüretelés alkalmával szerét ejtettük egy zöldpaszuly főzeléknek . Itt kell megjegyeznem hogy ha lehet ne konzervpaszulyból /zöld ceruzabab / készítsük mert annak más az íze , viszont télen az erre a célra eltett zöldpaszuly szinte egyenértékű a frissel , a legízletesebb a szeléshüvelyű , lapos , juliskabab , ennek hiányában megteszi a sárga vaj ; - bokorbab is vagy a budai piaci . A bab fűszerezését meghatározza a többi hozzávaló , de alapvetően jól illenek hozzá a zöld fűszerek , főleg a kapor és a tárkony , a babérlevél és a majoránna / mint ahogy sok receptben olvasható / nem való hozzá , azok másfajta paszulyos ételekbe valók . 

 

 

      Hozzávalók:

• 70 dkg zöld paszuly
• 1 nagyobb fej hagyma 

• 2-3 gerezd fokhagyma
• 1 paprika
• 1 paradicsom
• 2 evőkanál liszt
• zsír
• fűszerek: só, bors, paprika
• házi tej 3 - 4
%-os 
•1 tojás
• petrezselyem zöld 
3-4 ek. tejföl 20 -25 %-os

      A megtisztított hagymát apróra vágjuk, a zsíron megdinszteljük , belereszeljük a fokhagymát is , és hozzátesszük az apró csíkokra vágott paprikát , megszórjuk piros őrölt paprikával , majd bele rakjuk a négybe vágott paradicsomot és az előtte megtisztított és feldarabolt zöld paszulyt .Feltöltjük annyi vízzel , hogy épp ellepje , fűszerezzük és fedő alatt puhára , főzzük.  Felverünk egy egész tojást , lassan kavargatva bele a liszt , felengedjük tejjel , csomómentesre összekeverjük, és hőkiegyenlítéssel a főzelékre öntjük , hozzáadunk 3-4 ek . tejfölt is , 10 percig rotyogtatjuk , meghintjük apróra vágott zöld petrezselyemmel , hagyjuk egyet lobbanni , és tálaljuk . Ez a fehér zöldpaszuly főzelék ,van hogy savanyítják egy kis tárkonyecettel , ami főleg a zsíros feltétekhez passzol .


     
              Sokféle feltéttel lehet tálalni , jelen esetben sült kájzer került rá , de nagyon ízletes sült parasztsonkával vagy kolozsvári szalonnával is , netán sült füstölt kolbász karikákkal ,fasírttal vagy tükörtojással !
       Ám nem feledhetjük a piros változatot sem , ami paradicsomosan készül és az örmény hatást tükrözi az erdélyi konyhában .Ám nem feledhetjük a piros változatot sem , ami paradicsomosan készül é s a balkáni hatást tükrözi az erdélyi konyhában . A  paradicsomos  zöldpaszuly  hasonlóképpen  készül mint a fehér,  csak   vízzel kevert sűrített paradicsommal , vagy 2  liter  paradicsomlével tesszük  fel  főni ,  és így főzzük puhára a zöldpaszulyt   .   Ilyenkor  a  tejföl  el marad és a fűszerezése is más , a petrezselyemlevél helyett zellerlevelet , bazsalikomot és csombort is használunk . A habarás helyett rántással készül , de ez el is maradhat , ízlés szerint kerül bele egy kis cukor is , hogy a savasságot beállítsuk és egy kicsit selymesebbé tegyük .Van hogy egy kissé pikánsra készítik csípős paprikával.


   A sült kájzer az a sült császárszalonna ahogy Erdélyben hívják a Kaiserfleisch után !



Ezek után már csak egy könnyű gyümölcsös házi piros bor hiányzik , mondjuk piros delaváriból készítve .

          forrás:  http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/szolo.html

     Persze most talán a borászok legyintenek egyet , mert ez direkt termő , csemege szőlő , enyhe labruska mellékízű . Szeptember elején érik , általában jó mustfokkal (20 körüli) szüretelhető. Jó fagytűrő, nem rothad , a gombabetegségekkel és a filoxérával szembeni kitűnő ellenálló képességű . Borában többszöri fejtés után csökken a labrusca íz.  Magyarországon a filoxéravész után jellemzően hazánk északi részén termesztették. Telepítése, pótlásra való felhasználása régóta tilos , a jelenlegi bortörvény rendelkezései alapján tőkéit 2000. végéig ki kellett vágni /de ennek ellenére a jelenlegi szőlőtermesztésben és elsősorban a kiskerti, házi kerti termesztésben jelen vannak /. Bora halvány piros , változatosan száraz - és édes borok , jégbor , valamint fűszeres habzóborok készítésére használják .Hogy miért is tilos a direkt termők telepítése szép hazánkban , az szinte rejtély - talán azért mert amerikai és ellentmond az EU új borpiaci rendtartásának  .
      Az amerikai szőlőfajták, valamint egyes hibridek bogyói viszonylag sok pektint tartalmaznak, s a pektin az erjedés során metilalkohollá alakulhat át.  A borok metilalkohol-tartalma az erjesztés körülményeitől is függ ; a legtöbb a vörösborok héjon erjesztése esetén keletezik.
      Egyfelől  amatőr borászként én igen kedvelem zamatos , gyümölcsös íze miatt , az állítólagos róka ízt én nem véltem kiérezni . 
   Másfelől pedig igen ellentmondásosan a manapság oly divatos lambrusco -k virágzását éljük . A Pó-síkság borvára Modena, a város ősidők óta a vitis labrusca nemesített fajtáinak gyűrűjében áll.

                                         http://www.deluxe.hu/lambrusco_

                            https://www.youtube.com/watch

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése