Oldalak

2014. augusztus 16., szombat

embed>

Nyári káposzta

                    avagy paradicsomos töltött káposzta

 

       Ez a fajta töltött káposzta nem az ilyenkor megszokott kovászolt káposztából főzött töltött káposzta , hanem az úgynevezett szabolcsi vagy szatmári paradicsomos töltött káposzta .


      Ebbe a káposztába nincs füstölt hús sem a töltelékébe , sem mellette belefőzve ,viszont friss paradicsommal készül , sok csomborral , kaprosan .


     A töltelék ugyanúgy készül, mint a hagyományos töltött káposzta esetében de amikor a fazékba rakjuk akkor a töltelékek közé felkarikázott friss érett paradicsom szeleteket teszünk / jófajta kerti szívparadicsom az igazi , nem a fóliás kemény műparadicsom , amit már félig zölden leszednek /. A fazék aljára egy kevés zsírt teszünk , arra kerül az apró laskára vágott káposzta ,amire egy - két szál csombor és zöld kaprot teszünk , majd a szokott módon rétegezzük ,a végén apró vágott káposztával fejezzük be amire szintén teszünk csombort ,kaprot és szeletelt friss paradicsomot . A felöntéshez egy liternyi házi paradicsomlét használunk , amit kiegészítünk vízzel addig amíg ellepi a káposztát , majd egy lapostányérral lesúlyozzuk és kis lángon készre főzzük , a leve egy kissé besűrűsödik , se rántás ,se habarás nem kell bele.Amikor kész lett, még a zárt fazekat  dunsztba tesszük egy jó 20 percre. 

     A paradicsomlé a házi , sűrűre főzött, passzírozott fajta az igazi , ennek hiányában lehet 100% paradicsomlé + sűrített paradicsom keverékével is helyettesíteni , vagy az olasz Pomodori Pelati is kitűnő .Van, ahol tejfölt is kínálnak hozzá.

 

   Ez egy könnyű nyári káposzta , nem zsíros , kenyér nem igazán kell hozzá , 1 adag /400gr./ csak 255 kcal , másnaposan , hidegen is nagyon finom !

1 megjegyzés:

  1. Szoktam én is főzni nyári káposztát, talán nem ennyire paradicsomosan, mint te, de én is házi paradicsomlével, füstölthús nélkül, nagyon-nagyon szeretjük, isteni egy étel, az biztos:-))))

    VálaszTörlés