Oldalak

2019. október 2., szerda

   Szent őrzőangyalok ünnepe


       A szent őrzőangyalok közül a magyar szent koronán is megtalálható két arkangyal :
    

Gábriel arkangyal a Magyar Szent Koronán

Mihály arkangyal a Magyar Szent Koronán



      Az Örzőangyalok ünnepét a XVI. században kezdték megülni Spanyolországban. Liturgikus ünnepük a XVII. században vált általánossá; X. Piusz intézkedésére került Mihály arkangyal nyolcadába, október 2-ára.

A gondos szülő védő vezetőt biztosít az útra gyermeke mellé, a mennyei Atya is ezt teszi a veszedelmek ellen. A szent őrzőangyalok ünnepe hódolat Istennel szemben, aki szeretetből angyalát küldi szolgálatunkra és védelmünkre. 

       Az újszövetségi Szentírás egyik legkésőbbi részében, a Zsidókhoz írt levélben olvasható az angyalok meghatározása: „szolgáló lelkek, azok szolgálatára rendelve, akik majd öröklik az üdvösséget” (Zsid 1,14).

        Az angyalok névtelen seregéből kiemelkedik három néven nevezett, és nevük az emberek előtt föltárja személyiségük jellemző vonásait.

       Mihály, vagy Micha-El nevének jelentése: „Ki olyan, mint az Isten?”, és nagy fejedelemként, az angyalok vezéreként jelenik meg (Dán 10,03.21; 12,1). Gábor, vagyis Gabri-El nem más, mint „Isten hírnöke” (Dán 8,16; 9,21); Rafa-El pedig ennyit tesz: „Isten gyógyít” (Tób 3,17; 12,15).

   Kiemelkedő feladataikból eredően ők az arkangyalok, és ahhoz a hét angyalhoz tartoznak, „aki mindig készen áll arra, hogy az Úr fölséges színe elé lépjen” (Tób 12,15). Közülük Gábriel arkangyal az Újszövetség kezdetén is tevőleges szerepet kap (Lk 1,11-20, Lk 1,26-38).

Az angyalok a zsidó, a zoroasztriánus (perzsa), valamint a keresztény és az iszlám hitvilágban szerepelnek . Énok könyve szerint a hét Arkangyal Uriel, Raguél, Michael, Sariel, Gabriel, Haniel, Rafael.

      A keresztény hagyomány szerint Samael /Lucifer/ egy Istenhez közel álló angyal volt, egészen addig, amíg az Úr arra nem kérte, hogy az embereket szolgálja, ekkor az addig magát kedvencnek tartó isteni szolga fellázadt ellene, és egy véres háborút követően a Pokolba taszíttatott. Így lett belőle a legfőbb gonosz, Isten ellenzője.

  Az arkangyalok segítették a Teremtőt a munkájában, a jószolgálatukért cserébe Isten megalkotta a Mennyek országát, ahol Ő és hű segítői leltek otthonra. Ezután újabb szolgálókat teremtett, létrehozva a héber írásokból ismert különböző angyalosztályokat, a Serafimokat, a Cherubimokat, az őrangyalokat, és a hétköznapi angyalokat. Őket a mennybeli hierarchiában az arkangyalok alá helyezte.Az angyalok számára két választás állt fent. Vagy Istent szerették, vagy önmagukat. Lucifer és követői az önös érdekeiket választották, a szabadságukat Isten akaratától, és az Úr ellen fordultak. Latin neve jelentése, a fényhozó, az Úr a világra erőltetett tervével szembeni lázadásának jelképévé vált. Fel akarta világosítani az élőlényeket azáltal, hogy megismerteti mindenkivel a szabad akarat lehetőségét. A mennyei háborúban végül Mihály arkangyal vezetésével a jó erői győzedelmeskedtek, és Lucifert társaival az angyalok egyharmadával együtt száműzték a Mennyekből.

Az őrangyalok segítsége a fogantatás pillanatától, az ember életének minden állomásán tapasztalható, egy ideig még a halál után is.

Fontos tudnivaló, hogy az ember csak a földi élet lezárása után kerül ítélet alá, s nem pedig a léleknek a testtől való elválása előtt, mivel akkor még többféle módon felindulhat benne a bűnbánat, az Isten felé fordulás vágya! „El van határozva, hogy az embe­rek egyszer meghaljanak, s utána következik az ítélet.” (Zsid 9,27) Az nem kétséges, hogy a testtől elvált lélek, természetének megfelelően, azonnal látja az angyalokat és a gonosz szellemeket.Az ítélet után angyal vezeti a lelket a tettei, és a lélek szabad döntése alapján neki rendelt helyre, a Mennybe, a Purgatóriumba, vagy a kárhozat helyére, ahol a bukott angyalok ragadják el, s viszik magukkal a Pokolba, amiként utal erre Máté 18. fejezete: „Az Úr haragjában átadta őt a kínzóknak.” (Mt 18,34) Hitünk szerint egész odáig a gonosz szellemek még a tisztítóhelyig is követik a lelket, örülve szenvedésüknek, bár már semmi hatal­muk sincs fölöttük. A megtisztult lelkeket a jó angyal vezeti a mennybe. Erre utal az evangélista: „Meghalt Lázár, s az angyalok Ábrahám ölébe vitték.” (Lk 16,22)

Szent Bernát tanítja: tiszteletet kell adnunk a jelenlétükért, odaadást a jóakaratukért, bizalmat az őrségért.
Földhözragadt, világias szemléletű korban élünk, ezért a mai napon ébredjen föl bennünk az őrzőangyalunk iránti tisztelet, kérjük pártfogását, és fejezzük ki iránta való hálánkat. 

Mihály és Gábor arkangyal képe megjelenik a Szent Koronán is. A történelmi Magyarország területén sok helyütt a község megjelölésében is szerepel Mihály arkangyal neve .

Az őrzőangyalok védelmét élvezve a mai napra a következő az ajánlatom :

https://gasztropusztitas.blogspot.lucskoskáposzta
és szilvalekváros derelye vagy régiesen : barátfüle



Kell hozzá : 1 tojás,25 deka liszt,10 deka szilvalekvár ,1 kanál zsír , 10 deka zsemlemorzsa .
Gyúrunk rendes laskatésztát:tojás,liszt,kevés só,víz hozzáadásával. Jól kidolgozzuk , kissé pihentetjük , azután kinyújtjuk, úgy közepesre , sem igen vékonyra, sem igen vastagra . Teszünk a felső szélére szilvalekvár csomócskákat , két -három ujjnyi távolságra egymástól egy-egy késhegynyit, a tésztát ráhajtjuk, körülnyomkodjuk kissé és egy derelyemetszővel levágjuk a csíkot , amit azután a szilvalekvár töltelék szerint kocka darabokra vagdalunk a derelyemetszővel . Így járunk el , míg a az egész tészta elfogy . Aztán sós vízben kifőzzük . Ezalatt a zsírban zsemlemorzsát pirítunk szép sárgásbarnára és a kifőzött derelyékre tesszük . Van aki megszórja porcukorral , én csak egyszerűen , sósan szeretem , nekem teszik a szilvalekvár édessége mikor keveredik a prézli sósságával !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése