Oldalak

2019. november 9., szombat

A Megváltó (lateráni) bazilikájának szentelési ünnepe



        Laterán a pápának, mint Róma püspökének székesegyháza, egyike a négy nagy bazilikának, az összes katolikus templomok anyja és feje (Mater et caput omnium ecclesiarum urbis et orbis). Állítólag Nagy Konstantin alapította 324-ben a Laterani egykori palotájában és ajándékozta I. Szilveszternek.






 Eredetileg a Megváltó bazilikájának (Basilica SS. Salvatoris) hívták. A 10. században földrengés pusztította el, újra felépítették és Keresztelő Sz. János (S. Giovanni in Laterano) tiszteletére szentelték fel. Felszentelés évfordulóját (nov. 9.) és címének ünnepét (aug. 6. Urunk színeváltozása) az egész világ összes papjai 2. osztályú duplex ünnepként megünneplik.




        Ezek után nézzük mit készítünk mint ünnepi eledelt :
 Paprikás csirkét !

Vegyük először a paprikát .Hungarikum ,lehet csípős vagy édes-nemes , így vagy úgy a névjegyünké vált .Pedig azért mégsem pirospaprikával a nyeregtáskában vágtattak ide be eleink a Vereckei-szorosnál, bármennyire is ősi jellegzetességünknek hisszük...

A növény története homályba vész: vannak, akik szerint már Néró háziorvosa is megemlítette "piper longum rotundum" néven, és a leírás igen ráillik a ma ismertre. Mások amellett kardoskodnak, hogy csak az Újvilág felfedezése után jutott el Európába, mert Kolombusz a paprikával is megismertette a vén kontinenst; hajóorvosa, Chansa fel is jegyezte ezt az amerikai "találkozást" naplójába. Az viszont tény, hogy az Ibériai-félszigeten már a XVI. században nagyban termelték.
Hozzánk a törököktől ezt átvevő bolgárkertészek révén jutott el, neve pedig indiai vagy törökbors volt, mert csípett, Jellegzetes hogy a magyarok kezdték el úgy enni és alkalmazni a főzés , sütés során hogy nem keverték más fűszerekkel ,csak magában a sajátos ízében bíztak , a honi szakácsok jöttek rá arra, hogy a zsír, hagyma, pirospaprika "szentháromsága" (ahogy Barta László írja, aki e növényke történetét kikutatta és feltette a netre) forradalmi ízeket ad.Az is érdekes hogy először nem mint őrölt fűszerpaprikát használták , hanem mint szárított csöves paprikát . 


Paprikás csirke vagy csirkepaprikás , a kettő nem ugyanaz , habár a mai recepteket elnézve nem igazán van lényeges különbség , de mi több , sokan összemossák  a csirkepörkölttel is úgy hogy meghintik egy kis tejföllel , mint az alábbi képen



Fotó: Instagram/joseph the dady

Csirkepaprikás, paprikás csirke és csirkepörkölt. Három különböző név, ami megközelítően egy ételt jelöl . Egy biztos: enyhe zavar övezi ezt a kérdést, sokan meg vannak arról győződve, hogy ők tudják az igazságot, és ismerik a sűrű, hagymás, pirospaprikás szaftban főtt csirkehúsos étel készítésének igazi módját , mert például ezt a kérdést tárgyalva a nosalty.hu-n 59 recept van ami csirkepaprikás , 76 recept paprikás csirke és 122 recept csirkepörkölt és ha megnézzük  nehéz őket megkülönböztetni !


Szóval találtam valamit amit paprikás csirkének lehet nevezni :

A világhírű tudós, Szent-Györgyi Albert neve a gasztronómiába is bevonult, ugyanis 1938-ban a lillafüredi Palota Szálló akkori konyhafőnöke engedélyt kért és kapott a tudóstól, hogy róla nevezze el az általa kreált paprikás csirke receptjét. Őrölt pirospaprika mellett parázson sült, majd héjától megszabadítva felszeletelt vastag húsos zöldpaprika kell hozzá.

Szász Judit:Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirkéje

Nem is gondoltam volna hogy paprikás csirkét nem kell a távol keleten keresgélni , itt van az a köztünk élő cigányok konyháján is , csak mintha feledésbe merülne : - és egy tényleg minimalista -  https://romanigastro.blog.hu/sult_paprikas_csirkecombok



sult_paprikas_csirkecombok


Ezenkívül csak a kínai konyhában találtam paprikával /zöld és piros / készült csirkét 



A távol keletet idézve ha megnézzük az ujgurokat ,- mert ugyebár ők ugyanolyan rokonaik a hunoknak mint mi - , azért még felfedezhetünk némi hasonlóságot , bár már erős a kínai befolyás . Wang mester , aki Budapesten üzemeltet éttermet és aminek a kínálatában nagyrészt ujgur és csak kisebb részben kínai ételek találhatók . Itt betekintést nyerhetünk az ujgur konyhába :


Wang mester konyhájából


Ürümcsiben felszolgált dapandzsi , ami egyfajta átmenet a pörkölt és a paprikás csirke között.


Ezután megpróbáltam egyféle rekonstrukciót a paprikás csirkét illetően : Az én felfogásom szerint a paprikás csirke nem úgy mint a csirkepaprikás , pörkölt alapon készül ! 
A pörkölt úgy készül, hogy a feldarabolt húst zsír  nélkül teszik a bográcsba, vagy a főzőedénybe ,s a tűz felett, szigorúan csak a saját levében pörkölik meg, esetleg hozzáadnak egy kis vizet , nincs hagyma csak esetleg egy kis zöldhagyma az is  csak később, a főzés felénél borsozzák, paprikázzák, sózzák . Miután a hús már jó félig megpuhult , jöhet a paprika , zöldpaprika , kápiapaprika és hegyes erős paprika vegyesen , ízlés szerint , ilyenkor lehet beletenni egy kis fokhagymát is , só , bors és készre sütjük .


Nokedlivel ,galuskával , tarhonyával vagy kifőtt tésztával és ugorka salátával vagy fejes salátával tálaljuk .


U.I.: Az olaszoknál is láttam valami ehhez hasonlót , olajbogyóval :


https://sobors.hu/receptek/paprikaval-olajbogyoval-sult-csirke-recept/

Ez azért közel áll a szó szerint vett paprikás csirkéhez ! Ja és a törököket sem lehet kihagyni a paprikás csirkéből :


chili-csirke-ham-recept-52a093646788 a
http://www.haberusta.com/2013/12/biberli-tavuk-budu-tarifi/




Az eddig felsorolt paprikás csirkék magukért beszélnek , további eredményekről majd a későbbiekben ! 


1 megjegyzés:

  1. Na ezt kipróbálom így hagyma nélkül, még soha nem készítettem :-)

    VálaszTörlés