Oldalak

2019. november 18., hétfő

 Szent Péter és Pál apostolok bazilikáinak felszentelési ünnepe


régi római Szent Péter-bazilikát (olaszul: San Pietro VecchioNagy Konstantin császár emeltette Rómában Szent Péter sírja fölé, 330 körül. Az épületet az 5. század közepén fejezték be, és a 16. század elejéig állt, a mai Szent Péter-bazilika helyén.
Egy nagyobb, részben pogány temető fölött állt, a Néró-féle aréna közelében, melyben a hagyomány szerint i. sz. 6768 táján Péter apostol vértanúhalált halt.
II. Gyula pápa a 16. század elején úgy határozott, hogy a kora keresztény építményt – amely mindaddig a kereszténység központja volt – egy radikálisan új épület kedvéért lebontatja. Az új alapkőletételre 1506április 18-án került sor. A régi bazilikáról tervrajzok maradtak fenn.
1450 H. W. Brewer rajza
Tervezését II. Gyula pápa Bramantéra bízta, aki az eredeti bazilika helyére egy lenyűgöző, kilencosztatú térrendszert tervezett. Bramante halála után Raffaello és Ifjabb Antonio da Sangallo is számos tervrajzot készített, azonban csak Michelangelo tervei valósultak meg, de azok is csak részlegesen.Röviddel beiktatása után, VIII. Orbán pápa megbízta Berninit, hogy fejezze be a templomot. A munkálatok (a belső díszítés, a baldachin, a Szent Péter tér rendezése), amelyekre sohasem készült egységes terv, negyven évig foglalkoztatták a művészt. 1636-ban Bernini tervei alapján folytatták a harangtornyok építését a déli toronynál, hamarosan azonban újra félbe kellett hagyni építésüket, mert a torony süllyedni kezdett. Bernini újabb terveket készített, amiket azonban nem valósítottak meg, hanem 1646-ban lebontották a már elkészült épületrészeket is. .Egy 1547. január 1-jei pápai brevével Michelangelo a tervezésben szabad kezet kapott, és visszatért Bramante elképzeléséhez, amit a költségek miatt később leegyszerűsített, de méltóságteljesebbé is tett. Halálakor már állt az új bazilika három hajója a kupola alapzatával és vázával együtt. IV. Piusz pápa parancsára utódainak, Vignolának és Pirro Ligoriónak szigorúan követniük kellett Michelangelo terveit. Az azóta is a világ egyik legnagyobb templomának számító bazilikát 1626. november 18-án szentelték föl.

A Szent Péter-bazilika


Szent Péter-bazilika a római katolikus egyház első számú szentélye, a négy nagy bazilika (basilica maior) egyike, a világ második legnagyobb keresztény temploma. 



San Paolo fuori le mura bazilika, magyarul a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika Róma második legnagyobb bazilikája. A hagyomány szerint azon a helyen áll, ahol Pál apostolt eltemették. Ez a hely Pál halálakor az Ostia felé vezető úton, a városfalakon kívül esett, innen származik a bazilika elnevezése.

Pál apostol kivégzése után követői emlékhelyet emeltek a sírja fölé, amelyet cella memoriae-nak neveztek. I. Constantinus római császár bazilikát építtetett itt. 386-ban I. Theodosius sokkal nagyobb és szebb bazilikát készült emeltetni, de a munka csak I. Leó pápa idején készült el. A kolostor 1220 és 1241 között épült. VIII. János pápa megerősíttette a bazilika és a kolostor falait, válaszul a szaracén betörésekre.

1823. július 15-ről 16-ra virradó éjjel tűz ütött ki és néhány óra alatt a templom leégett. Eredeti kialakításáról csak PiranesiVedute di Roma c. művéből van ismeretünk (tav.5, 38,). 1832-ben XII. Leó elkezdte az újjáépíttetést. Mivel ez volt az egyedüli római templom, amely megőrizte másfél évezredes jellegét, világméretű segítőkészség mutatkozott az újraépítésnél. Az egyiptomi alkirály alabástrom oszlopokat küldött, az orosz cár a szentélyhez való malachitot és lapis lazulit. A homlokzat munkálatait az olasz kormány vállalta és nemzeti műemlékké nyilvánította a bazilikát. A jelenlegi épület hűségesen követi az eredeti tervet és méretet.

                                     A bazilika homlokzata
A főhajót a mellékhajóktól két-két oszlopsor választja el. Az oszlopok feletti kerek medaillonokban a pápákat ábrázoló mozaikok vannak, időrendi sorrendben, I. Pétertől Ferencig. A legenda azt tartja, hogy a világvége akkor következik el, amikor nincs már több pápának hely (jelenleg még hét hely van). A főhajóval szemben magasodik a diadalív (arcus triumphalis), amelyet két gránitoszlop tart. A diadalív mozaikja az 5. században készült, Galla Placidia császárné utasítására, s még az eredeti templomból való. Az apszis mozaikja a 13. században készült VelencébenIII. Honoriusz pápa megbízásából.

Mozaik ikon-részlet a 13. századból
A fenti történelmi áttekintés a Wikipédia alapján történt .

 Ezen az ünnepi napon az  ajánlatom : főtt marhahús

Tafelspitz

Igaz, hogy a bécsi konyha jellegzetessége, de egykor a magyar marha kellett hozzá -„A magyar pusztán legelő ökör húsa olyannyira puha, lédús és fűszeres volt, hogy a főtt marhahús ennek hatására vált áhított specialitássá Bécsben.” (Lebensministerium, Wien)

Számos megjelenési formában ismert, ahogy a hazánkban elterjedt főtt marhahús paradicsommártással, sóskával, spenóttal, főtt burgonyával, esetleg meggyszósszal, már ugyancsak tafelspitznek minősíthető. Gundel János 1869-ben megvette a Király utcában található Bécsi Sörházat. Az étterem egyik specialitása a bécsi tányérhús volt.

Saborsky & Söhne udvari marhaszállító egész csordákat, „gyönyörű magyar ökröket” vásárolt fel Magyarországon, és hajtott lábon Bécsbe. Osztrák adatok szerint, 1549 és 1551 között mintegy 200 000 pusztán nevelt magyar marha került Bécsbe. A marhaimport a 17. században is jelentős maradt. 1650-ben 43 620 állatot hajtottak a bécsi marhavásárra. A Tafelspitz története szempontjából meghatározó 19. században a „magyar, galíciai és német, hizlalt, legeltetett és igavonó ökrök”széles és színes választéka fordult meg a Bécs 3. kerületében található Sankt Marx negyed központi marhavásártelepén, ahol 1846-tól, egészen a 20. század végéig, vágóhíd is üzemelt.Mint azt egy 1836-ból származó étellista is igazolja, a főtt marhahús a 19. század első felében a császári udvarnak is megszokott és gyakori étele. Különféle feltétekkel ugyan, de naponta előfordult. A tányérhús bécsi elismertsége I. Ferenc József (1830-1916) nevéhez fűződik. A császár takarékos, szerény, az asztal örömeit katonás puritánsággal kezelő emberként vált ismertté .A legelfogadottabb történet szerint Ferenc József gyors evő volt, ami azért vált a történet lényeges elemévé, mert, amikor a császár letette a kést, meg a villát, a protokoll szerint az étkezés véget is ért. Az étkezések gyakorta éhen maradt magas rangú katonatisztjei, vendégei többnyire a Sacherbe mentek, ott folytatták az ebédet, és laktak végül jól.
Anna Sacher étteremében egyszerre többféle húsból készült tányérhúst szolgáltak fel. A vendég ezekből kívánsága szerint válogathatott. Lapockahúsok, combból kikanyarított marhafartő (Tafelspitz) és más ízletes marhahúsrészek, borjúnyelv és fejhús is szerepelt a választékban. Mindezekkel az ingredienciákkal a Sacher féle tányérhús már kísértetiesen hasonlított a „bollito misto alla Piemontese”nevű ételre .
A lojális bécsi polgárok átvették császáruk étkezési szokásait, így a Tafelspitz a nagypolgárság étkezési rendjébe is bevonult. 
A főtt marhahús az éttermek specialitása, Bécs életfilozófiája lett. 

Tafelspitz , Plachutta Éttermek, Bécs
A bollito misto Észak-Itália szarvasmarha és sertéstartó vidékeihez, az Alpokalja völgyeihez kötődik. Az olasz tányérhúsból, akárcsak osztrák, magyar, francia és más rokonaiból, akad többféle is. Leggazdagabb és leglegendásabb olasz változata hétféle húsból (marha, borjú, sertés, csirke/tyúk, borjúnyelv, töltött disznóláb, kolbász, stb.), hétféle zöldségből, hétféle fűszerrel készül, és akár a Sacher féle ételnek is például szolgálhatott.

Bollito misto


A sógorék a húslevest ebben az esetben már másodlagos járulékká tették , ami a magyaroknál szóba se jöhet !
Krúdy Gyulának a nagy gazdasági világválság (1933) alatt kelt sorai szerint:
A tányérhús nem más, mint korán feltett “tehénhús”, az első főzet levessel, zöldséggel, mikor még csak a répafélék puhák, ám a burgonyák a levesben, de a kalarábék, a vöröshagymák nincsenek még kellően átfőve. De a kel levele, bimbója, a zeller már igen jó a leveshús mellé, valamint az ecetes torma vagy paradicsommártás is.


a Tafelspitz-hez, a bécsi császári marhahúshoz
Fartő vagy spitz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése