Oldalak

2019. december 2., hétfő




2019. december 1. 

Úrjövet  I. vasárnapja.- Adventus Domini -


     E vasárnapnál, mint az egyházi év első napjánál,amely vasárnap Szent András apostol ünnepéhez (november 30-ához) legközelebb eső vasárnap, az anyaszentegyház mindjárt az egyházi év első vasárnapján a végcélt helyezi híveinek lelki szemei elé:
     Az örök életet és az ezt megelőző világ ítéletét. Azok fognak ez alkalommal Isten kegyelméből az Úr jobbján állani, akik földi pályafutásukat Krisztus egyházának vezetése alatt hűségesen   végezték.    Az egyházi év kezdete a Megváltó után való epedő várakozást juttatja Úrjövet első három vasárnapján kifejezésre, mert hiszen az örök boldogság elérését a második isteni személy megtestesülése és önfeláldozása tette lehetővé az emberiség számára.
   Jelenleg a katolikus egyházban nincsen böjti előírás az adventi időszakra vonatkozóan, de ilyenkor ajánlott a visszafogottság, csend, a több ima és lelki olvasmány.
     

     Advent első vasárnapja sok embernek mindössze annyit jelent, hogy elkezd karácsonyi ajándékokat vásárolni és különböző vásárokat látogat meg. Nagyon jó lenne, ha a rohanás helyett mindenki tudna ilyenkor egy picit befelé is figyelni, hogy ne éppen hogy beessen a karácsonyfa alá hulla fáradtan, hanem békében és szeretetben tudjon ráhangolódni az ünnepekre…; adventben nap mint nap fel kell tenni a kérdést, kinek az eljövetelére várunk. Egyáltalán törődünk-e még azzal, hogy valaki "meg akarja újítani életünket, istenkapcsolatunkat? Él-e bennünk ugyanaz a messiásvárás, mint az ószövetségi választott nép lelkében, él-e bennünk ugyanaz a Jézusra várás, mint ókori elődeink ajkán, akik teljes reménységgel és bizonyossággal imádkozták nap mint nap: Jöjj el Uram!"-https://www.origo.hu/-advent-a-felkeszules-ideje.html


              

Ady Endre : Az Úr érkezése


Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.
Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon,
De háborus éjjel.
És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjúságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.


Kosztolányi Dezső: Reggeli áldás
(részlet)

Most kávé kellene. Pillés és enyhe kávé
és egy nyugalmas, fekete szivar.
Hogy oly lázzal, mely ezer éjszakáé,
azt mondjam a kelő reggelnek: ávé,
az ébredés lázadt szavaival.
Künn köd. Regényes, reggeli roráté.

       Körbenézve a neten hogy mit esznek az emberek ilyenkor nem igazán találtam olyan régi karakters ételt ami ilyenkor dívik , kivéve a kocsonyát , ami András nap után már sűrűn előfordul , főleg Erdélyben . Tovább keresgélve találtam egy pár érdekességet az ázsiai térségből - én szeretem a keleti konyhát , csak finoman  - a megtekintésükre gondoltam , mert recept az nincs . Ezeket majd az elkövetkező időkben akarom kipróbálni . 

A dinamit : rántott csípős paprika / a mi változatunkban hegyes erős

@DramaQueenOfficial01

Ugyanez szelídebb változatban , már ami a panírozást illeti :

@DramaQueenOfficial01
Szintén ízbomba :

@DramaQueenOfficial01
Na mostmár megállok mert ezt már nem tudom pontosan hogy micsoda de nagyon jól néz ki , kértem receptet de egyelőre nem kaptam .

@DramaQueenOfficial01
Azért akad itt még egy kis ínyencség :


@DramaQueenOfficial01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése