Hagyomány és tradició
avagy miért eszünk halat Karácsonykor ?
"Amikor Jézus a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére,
András - halászok lévén - épp hálót vetnek a vízbe. Jézus ezt mondta
nekik: "Gyertek, kövessetek, és emberek halászává teszlek benneteket.""
(Mk 1,16-17)
Amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a
megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett. A hal motívum a
kereszt mellett az egyik legfontosabb jelentésű, mivel nemcsak a
feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi, hanem mindazokat, akik
követik Krisztust. A hal motívum az ókeresztény korban egy titkos jelképe volt a
keresztényeknek, ugyanis a hal görögül ikhthüsz és a szót mozaikszóként
használva IKHTHÜSZ = Ieszousz Khrisztosz, Theou Üosz, azaz
magyarul Jézus Krisztus, Isten fia, Megváltó-t jelent.
Eredetileg december 25-e Jézus születésnapja, az előző este karácsony
vigíliája, más szóval karácsony böjtje vagy Szenteste. A keresztény
hagyomány alapján a karácsonyi böjt december 24-én éjfélig tartott. Korábban Magyarországon a hal inkább a böjtös ételekhez tartozott az
ünnep idején, ma már nincs akkora jelentősége, az ünnep bármelyik napján
ehetünk halat.
Keleti ortodox egyház elrendel a hívők keresztények számára bizonyos böjtöket.
A böjt - mondja Aranyszájú Szent János - csillapítja a testi vágyat , megfékezi a
kívánságokat , megtisztítja és felemeli a lelket és inspiráló magasságokba repíti.
A karácsonyi halevés szokása valamennyi európai keresztény országban
elterjedt. Nálunk és a lengyeleknél a karácsony elmaradhatatlan fogása a
halleves. Oroszországban a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a
blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk
nem hiányozhat az ünnepi menüből.
Kellemes és örömteli Karácsonyt kívánok mindenkinek !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése