Farsang , meg az ételei :
- orjaleves , főtt-orja tormamártással
Most nem az emblematikus farsangi fánkról szeretnék értekezni , hanem ezt az időszakot jellemző bőséges étkezésekről és annak hagyományos ételeiről amiket manapság a régi formájukban és tartalmukkal már ritkán főznek !
I. A disznó orjára bontása
Itt van mindjárt a disznó orja , ami tulajdonképpen egy kisebbféle luxus , mert olyan húslevest amit disznóvágáskor a frissen orjára bontott disznóból főzünk , az csak akkor és ott főzhető mert később főzve már nem olyan , már nem az igazi ! Miért is nem az ? Azért mert - és ez sajnos igaz a többi húsfélékre is - az állat leölése után bizonyos idő elteltével / néhány fertályóra és több óra között változhat a környezet hőmérsékletétől függően / beáll a hullamerevség vagy " rigor mortis" , ami bizonyos kémiai változásokat idéz elő a szövetekben , ezáltal az íze is megváltozik !
- a kép forrása: http://boldogkukta.blogspot
Orjára bontás - A hátára fektetett disznó négy sonkáját kihasítják, a fejét levágják , majd a megcsonkolt testet két oldalt kitámasztva hasra fektetik. Így éles késsel közvetlenül a gerinccsont felett, a hát mértani közepénél hosszában végigvágják a szalonnát, majd két oldalt lefejtik azt. A két karajt úgy vágják ki, hogy kevés húsa maradjon rajta a gerincoszlopon. Ezek után bárddal, - vagy erős kést a bordákra nyomva, majd azt a kis-baltával ütögetve - a gerinc két oldaláról levágják a bordacsontokat, egészen a farokig. Így szabadon kivehetjük az orját, végén a farokkal.
Orját manapság csak házi disznóvágásból szerezhetünk be. Orjára bontást a húsipar már nem alkalmaz. Vágóhidak kereskedelmi célra történő sertésbontásnál a gerincet elfelezik, / ezáltal karajra bontják mert a karajra bontásnál lehet több húst kinyerni / úgy , hogy mindkét féltestben azonos gerinccsont mennyiség maradjon.
Orjára bontás és a főbb részek kiemelése , darabolása ,jól látszik a karaj is miután levették az orjacsontról , ebben az esetben már nincs rövid karaj meg hosszúkaraj csak csont nélküli karaj és orjacsont
-a kép forrása :http://boldogkukta.blogspot.hu
-a kép forrása :http://boldogkukta.blogspot.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése