Oldalak

2013. január 20., vasárnap

 

 

 Farsang , meg az ételei   :

  IV . Vese - velő leves


 

     Disznóvágás után , így kemény télvíz idején , farsang időben , akad még egy pár  alkatrész ami nem került felhasználásra úgymint : a vese , a velő és a nyelv . 

                                    a kép forrása : papaihus.hu             


   

                                     a kép forrása : diosslovakia.sk  

   Hozzávalók:

-        1 pár disznó vese

-        1 nyelv  
/  vagy ezek hiányában 50 dkg. szűzpecsenye

-        1 disznó agyveleje / 25-30 dkg.

-        3-4 gomba /champion / vagy szárított tinóru

-        tejföl ízlés szerint

-        ½ citrom leve

-        1 babérlevél

   Elkészítés:

         A nyelvet külön sós vízben megfőzzük,ezt a levet megőrizzük, a későbbiekben felhasználjuk a leveshez.

A nyelvet megpucoljuk azon melegében , mikor kihűlt , felszeleteljük .

A veséket egy másik edényben csak vízben /só nélkül/külön szintén megfőzzük,mikor kész akkor kiszedjük, kihűtjük,kettévágjuk és az ereket kivágjuk,megtisztítjuk,utána szintén felszeleteljük,a levét elöntjük. 

    Ezután a nyelv levét szükség szerint felöntjük vízzel miután a felszeletelt nyelvet és vesét beletettük és csendes lángon főzzük. / Ha  szűzpecsenyét használunk akkor hasonlóképen járunk el . / Hozzáadjuk a gombát is / ha szárított tinórut használunk előre beáztatjuk , az áztató vizet elöntjük / és beleteszünk egy babérlevelet , majd kevés világos rántást készítünk és berántjuk , mikor fő hozzáadjuk a citrom levét és beletesszük a velőt / előzőleg a csap alatt  hideg vízzel a véres hártyát lemossuk róla és a fél velőt a tenyerünkön falatnyi darabokra vágjuk és egyenest a levesbe tesszük , ugyanígy járunk el a másik fél agyvelővel / egy-két percig főzzük míg a velő összekapódik , utána tejfölözzük .



    Tálaláskor igény szerint sózzuk , frissen darált borssal borsozzuk , egy kevés zellerlevéllel díszítjük, pirítóst adunk melléje és frissen reszelt tormát szórunk rá . Száraz fehér bort kínálunk hozzá !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése