Farsang , meg az ételei :
IV . Vese - velő leves
Disznóvágás után , így kemény télvíz idején , farsang időben , akad még egy pár alkatrész ami nem került felhasználásra úgymint : a vese , a velő és a nyelv .
a kép forrása : papaihus.hu
Hozzávalók:
-
1 pár disznó vese
-
1 nyelv
/ vagy ezek hiányában 50 dkg. szűzpecsenye
-
1 disznó
agyveleje / 25-30 dkg.
-
3-4 gomba
/champion / vagy szárított tinóru
-
tejföl ízlés
szerint
-
½ citrom leve
-
1 babérlevél
Elkészítés:
A nyelvet külön sós vízben
megfőzzük,ezt a levet megőrizzük, a későbbiekben felhasználjuk a leveshez.
A nyelvet megpucoljuk azon
melegében , mikor kihűlt , felszeleteljük .
A veséket egy másik edényben
csak vízben /só nélkül/külön szintén megfőzzük,mikor kész akkor kiszedjük, kihűtjük,kettévágjuk
és az ereket kivágjuk,megtisztítjuk,utána szintén felszeleteljük,a levét
elöntjük.
Ezután
a nyelv levét szükség szerint felöntjük vízzel miután a felszeletelt nyelvet és
vesét beletettük és csendes lángon főzzük. / Ha szűzpecsenyét használunk akkor hasonlóképen járunk el . / Hozzáadjuk a gombát is / ha szárított
tinórut használunk előre beáztatjuk , az áztató vizet elöntjük / és beleteszünk
egy babérlevelet , majd kevés világos rántást készítünk és berántjuk , mikor fő
hozzáadjuk a citrom levét és beletesszük a velőt / előzőleg a csap alatt hideg vízzel a véres hártyát lemossuk róla és
a fél velőt a tenyerünkön falatnyi darabokra vágjuk és egyenest a levesbe
tesszük , ugyanígy járunk el a másik fél agyvelővel / egy-két percig főzzük míg a
velő összekapódik , utána tejfölözzük .
Tálaláskor igény szerint sózzuk , frissen
darált borssal borsozzuk , egy kevés zellerlevéllel díszítjük, pirítóst adunk
melléje és frissen reszelt tormát szórunk rá . Száraz fehér bort kínálunk hozzá !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése