Oldalak

2013. január 24., csütörtök

Sózott szalonna , póréhagyma , kalocsai édes-nemes paprika , boros tea .


     Egyre nehezebb jóízű sózott szalonnához jutni , / hacsak saját házi vágásból nem adódik / ugyanis a henteseknél amióta újra divatossá vált a mangalica , hús árában mérik a szalonnát , na és persze a tepertőt annál inkább .

  No de , nem is lenne ezzel olyan nagy baj ha ezért a pénzért garantáltan jó minőséget és igazi mangalica szalonnát kapnánk , de ez viszont eltekintve a kevés kivételtől / ami ugyebár erősíti a szabályt / nem így történik , sokszor kapunk avas tepertőt és avétos , rosszul tárolt szalonnát 2000 - 2500 Ft /kg. -ért . Marketing ide , kereslet-kínálat oda de a tepertő az a zsírolvasztás mellékterméke és semmi sem indokolja hogy az olvasztott zsírral együtt ilyen drága legyen ha nem számítjuk a gusztustalan profitéhséget .
   Elég a füstölgésből , most már térjünk rá a sózott szalonnára .  A disznóvágás után a szalonnát hagyjuk lehűlni.Konyhasóval minden oldalát bedörzsöljük,sózóteknőbe vagy sózódézsába tesszük 



  A szalonna vastagságától függően - kb. 1 - 2  hétig állni hagyjuk. 2-3 alkalommal megforgatjuk, és tiszta sóval ismét átdörzsöljük. Amikor a szalonna átért / 1 hét múlva már lehet eszegetni / , meleg vízzel lemossuk , és 1 - 2 táblát zsinegre fűzzünk , lecsurgatjuk , így hagyjuk szikkadni , szellős , hűvös helyre aggatjuk , így 2 - 3 hónapig is eltartható az időjárástól függően , anélkül hogy megavasodna .   A többi táblát bepácoljuk és hagyjuk a páclében még  2 - 3 hetet , azután tesszük csak a füstre .

   
     Ez a fajta szalonna fagyosan , hajszálvékonyan szelve / mint ahogy a sonkaszeletelők csinálják / a legízletesebb . A sót lekapargatjuk és a szalonnaszeleteket a kalocsai édes-nemes paprikába forgatjuk , nem sajnáljuk a paprikát.


   Én nem vagyok egy túlzottan paprikázós fajta de ehhez a szalonnához ez passzol . Póréhagymát eszünk melléje , mert a póré zsenge , lágy íze harmonizál a szalonna kissé nyers de omlósan puha állagával és a paprika mindezt aláhúzza . Aki a markánsabb ízvilágot kedveli az ehet hozzá igazi jófajta makói vereshagymát , amit a fagy már kissé megcsípet és ezáltal kissé édeskéssé vált , vagy egy lágyabb lila hagymát .Forró boros teát iszunk hozzá , amelynek a kissé kesernyés , savanykás íze leöblíti a zsíros falatokat ! 


  A koleszterinfrászt tegyük félre , tudjuk hogy a méltán híres magyar mangalica zsírja nem koleszterin mentes de túlzottak  a hiedelmek a mangalica zsírjának koleszterintartalmáról , a Biokontroll Hungária vizsgálata szerint.  
" Természetesen a mangalica magas zsírtartalmú húsa bőségesen tartalmaz koleszterint! Csak azt felejtik el sokan, hogy koleszterin és koleszterin közt különbség van! Mégpedig a mangalica sertés javára pontosan az írandó, hogy a mangalica koleszterinje - mivel hosszabb szénláncok alkotják, ezért nem tapad az érfalra, tehát kiürül a szervezetből károkozás nélkül. (Ezt az állítást azonban sokan megkérdőjelezik!) Azt is tudni kell, hogy az érrendszerre káros koleszterineket a máj termeli, és csak kisebb hányada származik a táplálék közvetlen beviteléből. Természetesen ez nem izgatja a koleszterincsökkentő csodabogyók trendi üzletéből hasznot húzó "green" szakembereket,   "áldietikusokat".
  „A mangalica  zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni.... A megfelelő omega-6/omega-3 zsírsav arány, valamint a mangalica húsban levő antioxidánsok ellensúlyozhatják a koleszterin és egyes zsírsavak aterogén hatását."
 Aki megkóstolja, meggyőződhet róla, hogy a mangalica húsa és zsírja páratlan élvezeti értéket, különleges ízt ad a belőle készült ételeknek , az egészséges táplálkozás keretein belül mindenki fogyassza kedvére (ha meg tudja fizetni). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése