Farsang , meg az ételei :
- orjaleves , főtt-orja tormamártással
II. - A leves
Nos, miután mindenki tisztában van, miből is kell készítenie orjalevesét, íme a recept : Tábori Piroska : A ma szakácskönyve.[Budapest], [1932.] Dante.
A disznóhúst eltérően a többi húsoktól egyáltalán nem kell megmosni, mert a mosással semmiféle káros anyagot/szennyezödést nem lehet eltávolitani (mert ami lemosható, az nem árt, ami meg ártana, az nem a felszinen van, illetve a fözés/sütés során a hő elpusztitja), viszont egy csomó ízanyagot igen.
A nyakasorját frissen sózatlanul nagy darabokra felvágják , az orjaleves titka, hogy a hús mellett az enyvben gazdag nyakcsontokat is a levesbe főzzük.. Ha esetleg vannak véres részek azokat le kel nyesegetni , meg kel törölgetni és hideg vízben feltesszük főni , lassan gyöngyözve főzzük , időnként lehabozzuk , a habbal eltávolítjuk az esetleges vérrögöket és egyebeket .
A levest a szokásos módon bezöldségeljük: 3 szál sárgarépa , 2 petrezselyem gyökér , fél zeller , negyed karalábé , egy darab karfiol rózsa , vagy egy kis darab kelkáposzta . Körömnyi gyömbérdarabkával , két-három darabka szerecsendió virággal , szemes borssal , kis darab csípős paprikával ízesítjük. Rég elfeledett dolog de egy darabka megtisztított tormát is teszünk bele .
Hús és zöldségeket puhulásuknak megfelelően kiszedjük a levesből. Levét
leszűrjük. Külön , bő forrásban lévő sós vízben lúdgége tésztát vagy másképpen mondva csiga tésztát főzünk ki levesbetétnek .
Tálalása: Mélytányérba csigatésztát teszünk, rámerjük a forró levest,
tetejét apróra metélt petrezselyemzöldjével meghintjük és őrölt borssal szórjuk meg .
Nálunk a reszelt fekete retek ilyenkor télvíz idején nem maradhat el , igen ízletes kiegészítője a levesnek !
Nálunk a reszelt fekete retek ilyenkor télvíz idején nem maradhat el , igen ízletes kiegészítője a levesnek !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése