Oldalak

2013. január 12., szombat


 Farsang , meg az ételei :

   - orjaleves , főtt-orja tormamártással 

  

  II. -  A leves 

      Nos, miután mindenki tisztában van, miből is kell készítenie orjalevesét, íme a recept : Tábori Piroska : A ma szakácskönyve.[Budapest], [1932.] Dante.

   A disznóhúst eltérően a többi húsoktól egyáltalán nem kell megmosni, mert a mosással semmiféle káros anyagot/szennyezödést nem lehet eltávolitani (mert ami lemosható, az nem árt, ami meg ártana, az nem a felszinen van, illetve a fözés/sütés során a hő elpusztitja), viszont egy csomó ízanyagot igen. 

 A nyakasorját frissen sózatlanul nagy darabokra felvágják , az orjaleves titka, hogy a hús mellett az enyvben gazdag nyakcsontokat is a levesbe főzzük.. Ha esetleg vannak véres részek azokat le kel nyesegetni , meg kel törölgetni és hideg vízben feltesszük főni , lassan gyöngyözve főzzük , időnként lehabozzuk , a habbal eltávolítjuk az esetleges vérrögöket és egyebeket . 

A levest a szokásos módon bezöldségeljük: 3 szál sárgarépa , 2 petrezselyem gyökér , fél zeller , negyed karalábé , egy  darab karfiol rózsa , vagy egy kis darab kelkáposzta . Körömnyi gyömbérdarabkával , két-három darabka szerecsendió virággal , szemes borssal , kis darab csípős paprikával ízesítjük. Rég elfeledett dolog de egy darabka megtisztított tormát is teszünk bele .


  Hús és zöldségeket puhulásuknak megfelelően kiszedjük a levesből. Levét leszűrjük. Külön , bő forrásban lévő sós vízben lúdgége tésztát vagy másképpen mondva csiga tésztát főzünk ki levesbetétnek .


  Tálalása: Mélytányérba csigatésztát teszünk, rámerjük a forró levest, tetejét apróra metélt  petrezselyemzöldjével meghintjük és őrölt borssal szórjuk meg . 



Nálunk a reszelt fekete retek ilyenkor télvíz idején nem maradhat el , igen ízletes kiegészítője a levesnek ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése