Oldalak

2015. július 20., hétfő

/ embed>

        Lyukas csont , avagy osso buco , vagy   inkább ossibuchi , tájszólásban oss bus !

 

       Emblematikus étel , - osso buco - , a borjú hátsó lábszára értendő rajta , melyet kereszt irányban szeletelnek és közepén így láthatóvá válik a velős csont . Az imigyen bontott lábszár vagy csülök olyan omlósra készíthető hogy akár kanállal is könnyen fogyasztható és a közepében található velő pedig  hihetetlenül finomra dúsítja a mártást . Többféle módon készítik , tájegységtől függően van : osso buco a la milanese , napolitana vagy siciliana és még egy csomó más jobbnál jobb változat .

                    

     Ha kiesik belőle a velő akkor már „lyukas csont” , ami nem egyéb , mint a velős csonttal együtt vastagon /3-4 cm./felszeletelt borjú lábszár ,vagy csülök / nálunk marhalábszár , mert a borjúnak a kommunizmus eljövetelével bealkonyult és mára már , hiába mullt ki a kommunizmus  , a liberalizmus nem hozta el az elfeledett borjúhúst . Szorult esetben készítik még csonttal együtt szeletelt disznócsülökből is vagy ami még jobb báránycombból . A marha és a borjú na meg a disznó és a bárány persze nem ugyanaz , de a végeredmény határozottan jó , csak az elkészítési módra kell koncentrálni . 


     Mármost valahogy ki kell cselezni a henteseket akik kivénhedt tejmarhákból bontott lábszárat adnak el nekünk / tisztelet a kivételnek / és valahogy be kell biztosítanunk magunkat hogy a főzés végén nem rágógumi állagú  húst kapunk , amivel bármit csinálunk akkor sem lesz omlós és puha . Ezért ha bizonytalan eredetű és esetleges a beszerzés ,  akkor Zepter gyorsfőzőt javaslok , ami a kuktának egy modernebb változata , van aki Pataki tálat javasol de itt az eredmény lehet bizonytalan is . Van még egy Cocotte márkájú edény , ami a slow /lassú / főzés eszköze , mivel a sousvide meg a hold o mat technológiák egyelőre úgysem használhatóak házi körülmények között , vagy csak nagyon nehézkesen de oda is viszonylag jó minőségű hús szükségeltetik . Nyilvánvaló hogy az eredmény nem olyan lesz , mintha órákon át fortyogott volna egy jófajta öntöttvas lábasban a sütőben , de azért az igazság az , hogy nagyon  , nagyon finom osso bucot lehet így is készíteni .


       Habár az olaszok ha velőscsontot akarnak enni , akkor osso bucot kérnek de azért itt nem annyira  a velőn , hanem  a  csont körüli húson van a fő hangsúly . Mi magyarok a velőscsontot másképp esszük , valahogy úgy ahogy Krúdy ezt leírta a Szindbád történetében és ahogy ezt Latinovits szemléltette a Huszárik filmben . Ezek után én az osso bucot ahogyan a mostani gastroblogokban erről írnak egy kicsit tulmisztifikáltnak érzem és a magam / szentségtörő - mert nem ragaszkodtam a kizárólagos hozzávalókhoz és sütőben való készítéshez  / módján készítettem el . Jelen esetben egy tescós húspultban láttam meg a marhalábszárat és olyan vonzással volt rám hogy megvettem - mert osso bucot nem akkor készít az ember mikor kedve támad hozzá hanem akkor mikor megfelelő húst kap . 
Na de lássunk neki : 

Hozzávalók:

5 szelet csontos borjúcsülök / vagy marhalábszár / , ~2 kg
2 - 3 evőkanál liszt
bors
4 - 5 evőkanál olívaolaj
8 - 10 dkg vaj
2 ágacska rozmaring
2 babérlevél

A soffrittohoz:   


1-2 közepes vöröshagyma /vagy 3-4 sonkahagyma
2-3 sárgarépa
3 ág szárzeller
15 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
1/2 kk kakukkfű
1/2 kk oregano
egy kis citromhéj
1 kis doboz sűrített paradicsom
 2,5 dl száraz fehérbor
3,5 dl alaplé / leveskockából is megteszi
bors

A gremolátához:
 
1 nagy csokor petrezselyem
1/2 citrom reszelt héja
2 gerezd fokhagyma 


   Legalább két órával az elkészítés kezdete előtt kivesszük a húst a hűtőből, megmossuk és egy konyhapapírra fektetjük. Kb. 2 1/2 - 3 órával a tálalás elött kezdjük el a  főzést.


    A hússzeleteket a velős csontnál megsózzuk ugy hogy a só a velőre is kerüljön / ez meggátolja hogy hamar kisüljön a velő belőlük /, enyhén borsozzuk és lisztbe forgatjuk , utána a lisztet egy kicsit lerázzuk róluk , mintha csak porosak lennének . 

    Egy nagy serpenyőben jól forrósítsuk fel az olajat meg a vajat és ebben süssük kérgesre a szeleteket. Kapjanak szép színt, mert úgy lesz jó ízük. A megsült húsokat tegyük félre egy tányérba.


    A serpenyőben esetleg leragadt pörzsanyagokat egy löttyintés borral felmaratjuk és visszamaradt zsiradékon fonnyasszuk meg a hagymákat és zöldségeket / amit előzőleg felaprítottunk , a fokhagymát és a hagymát egészen apróra , a répát és a szárzellert dobókocka méretűre /. Ezután adjuk hozzá a fűszereket, a bort, az alaplevet, sózzuk, csipet cukrot is tehetünk bele . A soffrittót lassú tűzön addig pároljuk míg a bor szesztartalma elillan , gyakorta kevergetve  pároljuk, hogy semmi ne barnuljon meg benne .


     Ezután következik a turpisság : a Zepter fazék aljára egy kis vajat teszünk és rárétegezzük a hús szeleteket vegyesen a soffrittóval , ha szükséges még felöntjük egy kis alaplével és ízesítjük is , lezárjuk a gyorsfőző fedővel és közepes tűzön főzzük , miután a gyorsfőzőfedő pöcökje kipattan /kb. 10 ' / , lejjebb vesszük a tüzet és lassan tovább pároljuk / kb. 45 '/ . 


Ezután óvatosan kiemeljük a húsokat a fazékból és áttesszük egy vastagfalú méretes lábasba , rámerjük a soffrittót amit ha kel még megsózzuk és az egészet még egy keveset összerotyogtatjuk , majd tálalásig melegen tartjuk . 



    Közben elkészítjük a gremolátát amihez egészen apróra vágunk egy nagy csokor petrezselyemzöldet , reszelünk hozzá egy fél citrom héját és fokhagymapréssel kipréselünk két gerezd fokhagymát , az egészet még együtt aprítjuk egy kicsit , majd jól összekeverjük és tálalásig lefedve hűtőben tartjuk .
       Tálaláshoz a gremolátát külön adják fel , hogy ki-ki ízlése szerint szórhasson rá .
      Az olaszok tradicionálisan sáfrányos rizottóval vagy polentával esetleg tagliatellével tálalják vagy pappardellével adják  az osso bucót az asztalra , de előfordul hogy vékony spagettivel , nálam ez utóbbi volt.




 Mikor kitálalják egy kevés reszelt parmezánnal is megszórják a gremoláta után . Száraz fehér bort ittunk hozzá.
 

2 megjegyzés:

  1. Még eddig nem mertem ilyet készíteni, nem is értem miért, néha van amiktől ódzkodom egy kicsit és nem készítem, majd erre is rászánom majd magam. Nekem nincs Zepter edényem, de gondolom kuktában is lehet, igaz???? Fincsi lehet nagyon !!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen lehet Zrpter nélkül is csak úgy lehet hogy tovább tart , a Zepter a gyorsfőző fedőjével egy modernebb és drágább kukta !Ez csak biztonsági okoból használtam , azért hogy kiküszöböljem a marhahús minőségi meglepetéseit .Ha megnézel egy videót az eredeti olasz chéfektől , ott nincs Zepter , viszont van jóminőségü marhalábszár ! https://www.youtube.com/watch?v=wanj2_99WMI

      Törlés