Rakott újkrumpli ,
- franciásan , bechamellel és sajttal -
Még szezonja van az újkrumplinak és az ó krumpli már bagzott ezért meggondolandó ha rakott krumplira vágyik az ember , hogy miből is készítse . Szerintem evidens : újkrumpliból .
A rakott krumpli az egyik kedvencem - és most kerülném azt a kifejezést hogy az igazi rakott krumpli , mert az igazi az hússal készül , legalábbis kolbásszal , a Pestiek szerint , és ha ettől eltérek megköveznek ! Szóval ez most nem az a mindent bele , gazdagon rakott krumpli , ez inkább olyan franciás - la pomme de terre au gratin - magyar módon .
Szóval úgy kb. 1,5 kg. újkrumplit megmosunk , megkapirgáljuk , megtisztítjuk ,a kicsiket egyben hagyjuk a többieket mérettól függően ketté vágjuk vagy negyedeljük és egy vaslábasban zsíron elkezdjük nagy lángon pirítani .
Közben 7- 8 tojást keményre főzünk és bechamelt készítünk egy nagy serpenyőben . A bechamelhez : 15-20 dkg vajon elkezdünk pirítani 2-3 evőkanál lisztet ,állandó kevergetéssel fehér rántást készítünk állandó keverés mellett, három részletben adjuk hozzá a kb. 1 liter tejet. A krémes,
bársonyos bechamel mártást sóval , frissen őrölt fekete borssal , csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük.
A fehér mártás kevés tejszínnel (tejföllel) lazítva, zöld fűszerrel (petrezselyem, kapor, vagy csombor) ízesítve kiváló szósz zöldségekhez , gombához , tésztákhoz , szárnyasokhoz és a krumplihoz is .
Ez alkalommal én is adtam hozzá egy pohár 20%-os tejfölt .
Miután a krumplit kellően pirosra pirítottuk , a lángot közepesre vesszük és még fedő alatt egy kicsit pároljuk , puhítjuk , / al dente / vigyázzunk nehogy szétfőzzük és ne felejtsük el kellően megsózni . Mikor mindezekkel elkészültünk , akkor a krumplit kiszedjük a lábasból , a lepirult pörzsanyagot is felkaparjuk és újrapozicionáljuk a krumplit , mégpedig : A lábos alját jól kivajazzuk és egy kis prézlivel meghintjük , a krumpli felét lerakjuk , rátesszük a felszeletelt főtt-tojásokat és ráöntjük a bechamel mártás felét . Ezután folytatjuk a krumplilerakást és a végén a maradék bechamelt ráöntjük , vajdarabkákkal megszórjuk és forró sütőbe toljuk .
A sütést 200 °- on végezve , kb. 30 ' alatt készre sül , ezután kivesszük és megszórjuk a tetejét reszelt sajttal /10-15 dkg , minnél többfajta , annál finomabb / majd rápirítjuk .
Ezt a fajta rakott krumplit különösen kedvelem , / egy helyen van a téli reszelt rakott krumplival / mert a pirosra sült krumplidarabkákat krémesen lágy bechamel vonja be a tojásokkal együtt , fenséges a lábos oldalfaláról egy kis prézlivel és ráolvadt sajttal esetleg kovászos ugorkával , én hideg sört ittam hozzá !
Ezt a fajta rakott krumplit különösen kedvelem , / egy helyen van a téli reszelt rakott krumplival / mert a pirosra sült krumplidarabkákat krémesen lágy bechamel vonja be a tojásokkal együtt , fenséges a lábos oldalfaláról egy kis prézlivel és ráolvadt sajttal esetleg kovászos ugorkával , én hideg sört ittam hozzá !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése