Oldalak

2015. július 9., csütörtök

/ embed>

Rakott újkrumpli , 

             - franciásan , bechamellel és sajttal -

 

     Még szezonja van az újkrumplinak és az ó krumpli már bagzott  ezért meggondolandó ha rakott krumplira vágyik az ember , hogy miből is készítse . Szerintem evidens : újkrumpliból .
      A rakott krumpli az egyik kedvencem - és most kerülném azt a kifejezést hogy az igazi rakott krumpli , mert az igazi az hússal készül , legalábbis kolbásszal , a Pestiek szerint , és ha ettől eltérek megköveznek ! Szóval ez most nem az a mindent bele , gazdagon rakott krumpli , ez inkább olyan franciás - la pomme de terre au gratin - magyar módon .
      Szóval úgy kb. 1,5 kg. újkrumplit megmosunk , megkapirgáljuk , megtisztítjuk ,a kicsiket egyben hagyjuk a többieket mérettól függően ketté vágjuk vagy negyedeljük és egy vaslábasban zsíron elkezdjük nagy lángon pirítani .


Közben 7- 8 tojást keményre főzünk és bechamelt készítünk egy nagy serpenyőben . A bechamelhez : 15-20 dkg vajon elkezdünk pirítani 2-3 evőkanál lisztet ,állandó kevergetéssel fehér rántást készítünk állandó keverés mellett, három részletben adjuk hozzá a kb. 1 liter tejet. A krémes, bársonyos bechamel mártást sóval , frissen őrölt fekete borssal , csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük. 

 
 A fehér mártás kevés tejszínnel (tejföllel) lazítva, zöld fűszerrel (petrezselyem, kapor, vagy csombor) ízesítve kiváló szósz zöldségekhez , gombához , tésztákhoz , szárnyasokhoz és a krumplihoz is . 
Ez alkalommal én is adtam hozzá egy pohár 20%-os tejfölt .
Miután a krumplit kellően pirosra pirítottuk , a lángot közepesre vesszük és még fedő alatt egy kicsit pároljuk , puhítjuk , / al dente / vigyázzunk nehogy szétfőzzük és ne felejtsük el kellően megsózni . Mikor mindezekkel elkészültünk , akkor a krumplit kiszedjük a lábasból , a lepirult pörzsanyagot is felkaparjuk és újrapozicionáljuk a krumplit , mégpedig : A lábos alját jól kivajazzuk és egy kis prézlivel meghintjük , a krumpli felét lerakjuk , rátesszük a felszeletelt főtt-tojásokat és ráöntjük a bechamel mártás felét . Ezután folytatjuk a krumplilerakást és a végén a maradék bechamelt ráöntjük , vajdarabkákkal megszórjuk és forró sütőbe toljuk . 

 
 A sütést 200 °- on végezve , kb. 30 ' alatt készre sül , ezután kivesszük és megszórjuk a tetejét reszelt sajttal /10-15 dkg , minnél többfajta , annál finomabb / majd rápirítjuk .
       Ezt a fajta rakott krumplit különösen kedvelem , / egy helyen van a téli reszelt rakott krumplival / mert a pirosra sült krumplidarabkákat krémesen lágy bechamel vonja be a tojásokkal együtt , fenséges a lábos oldalfaláról egy kis prézlivel és ráolvadt sajttal esetleg kovászos ugorkával , én hideg sört ittam hozzá !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése