Szaftos fasírt
avagy pörkölt hibrid
Ez az étel a fasírtnak és a pörköltnek a keveréke , azért hibrid .
A fasírt mint elnevezés a német faschiertes Fleisch /vagdalt hús / kifejezés hallatán került be a magyar szóhasználatba , régen amikor még nem használtak húsdarálót , hanem apróra vagdalták a húst , mint a kolbásznak is . Ezt nevezték vagdaltnak , zsírban kisütve az íze jobban hasonlított a pecsenyére mint a mostanság darált húsból készített prézlibe hempergetett , olajban kisütött húspogácsáé , persze az elkészítése is sokkal időigényesebb volt .
Ha körülnézünk manapság a neten keringő receptek között , akkor szaftos fasírt elnevezés alatt általában előre kisütött húsgolyókat , vagy húspogácsákat , valamilyen külön elkészítet szószba / paradicsomos , tejfölös , gombás stb. / beleforgatva és összerottyantva találunk . Egyedül a Somogy megyei varászlói szaftos fasírt , meg a szatmári végeken őrzik még a lent következő elkészítési módot .
Esetünkben úgy járunk el mintha egy jó pörköltöt készítenénk . Lapos húspogácsákat készítünk , a szokásos módon , áztatott zsemlével ,vagy kenyérrel és az általunk kedvelt fűszerezéssel , majd egy lapítóra sorakoztatjuk és hagyjuk őket szikkadni míg a pörköltszaft elkészül .
A füstölt szalonnából zsírt eresztünk és a pörcöt kiszedjük , majd a zsíron a húspogácsákat egy kicsit pirítjuk , kérget sütünk mindkét oldalára , megelőződően hogy a későbbiekben szétfőljenek . Ezután a fasírtokat kiszedjük és félre tesszük , majd a maradék zsírban az apróra aprított vereshagymát megfonnyasztjuk , félrehúzzuk a tűzről és paprikázzuk , jól elkeverjük majd feleresszük egy kis vízzel vagy alaplével. Egy kicsit forraljuk hogy a hagyma kellően szétfőljön , majd a fasírtokat beletesszük és lassú tűzön felforraljuk ,nem kevergetjük csak rázogatjuk és kész .
Tarhonyával és kovászos ugorkával tálaljuk , de finom akármilyen kifőtt tésztával vagy törtkrumplival is . Én most tökfőzelékkel ettem .
Ez is újdonság nekem, soha nem hallottam ilyen variációról, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésMint ahogy ajánlom figyelmedbe, szatmári ismerőseim például a lecsót tejfölözve eszik, arrafelé ez a szokás, ez még szintén kipróbálásra vár nálam.
Igen , ismerem a tjfölös lecsót , van nekem lecsós posztom itt , 4 drb. is - a tejfölös lecsó itt :http://gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/lecs%C3%B3
Törlés