Oldalak

2023. május 31., szerda





   Paradigmaváltás és homeopátia , orákulum ...




 Öngyógyító mechanizmus ,tudatalatti kontrol , ájurvéda , tao , jin & jang , holisztika .

Enrique Simone : Flevit super illam 1892





 Öngyógyító mechanizmus és a placebo hatás /a hit ereje


A legjobb aktív öngyógyítási technikák az energiarendszerünk aktivizálására épülnek, és erős kölcsönhatásban vannak a szeretet erejével
Napjainkra egyre több orvos kénytelen rádöbbenni arra a tényre, hogy csak abban az esetben képes páciensein hatásosan és tartósan segíteni, ha valamilyen módszerrel a beteg ember szervezetének öngyógyító mechanizmusait is képes serkenteni.


Forrás: 


UI.: Azért ezeket megfontolva és kellő bölcsességgel kel értelmezni mert a minap az alábbi e-mailt kaptam dr. Alex Loyd-tól :

"A múltban az LT3 coaching programok GYORSAN elfogytak (mind a 48 elkelt, legtöbbjük várólistával), és most sem számítunk másként. Regisztráljon most mindössze 2997 dollárért, és 2023. július 10-én indul. Amint a program elindul, a regisztrációt lezárjuk, ezért iratkozzon fel most, amíg teheti!"...mi ez ha nem tipikus amerikai marketing duma ?

És most következzen egy másik megközelítés :


Szuperélelmiszerek


Citromfű


Citromfű, más néven malojillo , a Poaceae családba tartozó gyógynövény. Előnyei többszörösek, mert amellett, hogy illata pihentető (és rovarriasztó),  természetes méregtelenítő; antiszeptikus tulajdonságok amelyek segítenek elpusztítani a baktériumokat, valamint a bronchiolitikus gyógynövény így ha  légzési problémái vannak, akkor a citromfűre éppen szüksége van.
A tea mindig antioxidáns és emésztést elősegítő, de a citromfű tea csoda , étkezés után 20 vagy 30 perccel érdemes bevenni hogy annak hatása nagyobb legyen. Tulajdonságai még úgy vélik, hogy megakadályozzák a sejtek öregedését és küzdhet a rákos sejtekkel.
A megfázás elleni küzdelemben nagyon ajánlott a citromfű tea ; elkészítéséhez forraljon fel négy csésze vizet, majd adjon hozzá nyolc-tíz citromfű levelet.
A citromfű A, B1, B2, B3, B5, B6, C vitamint tartalmaz és számos ásványi anyagot , segít elpusztítani a gombákat , és akár szabályozni is tudja a vér inzulinszintjét!

Wakame , a gyógyító alga

Főként arról ismert, hogy a fucoxanthin, egy rendkívül erőteljes antioxidáns legkiválóbb forrása.Lévén hatékony szabadgyökfogó, a fucoxanthin rákellenes és gyulladáscsökkentő hatássokkal rendelkezik. Ez a különleges vegyület számos orvosi kutatás tárgyát képezi, amelyek azt sugallják, hogy egy sor krónikus betegség természetes ellenszere lehet. 
A wakame az egyik legjobb jódforrású élelmiszer, amely segíthet megelőzni a jódhiány okozta pajzsmirigy-alulműködést, ami hízással, székrekedéssel , memóriazavarok, bőrproblémákkal és fáradékonysággal jár , átlagosan körülbelül 42 mikrogrammot tartalmaz grammonként./ a Hashimoto-kór kezelésére alkalmazzák / A jód ajánlott napi adagja felnőtteknek 150 mikrogramm.


A vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal teli wakame  a szívre nézve is egészségügyi előnyökkel járhat. Egy tanulmány az LDL koleszterin- és a trigliceridszint, valamint a testtömeg javulásáról számoltak be azoknál a férfiaknál, akik a japán étrendet követtek a nyugati étrend helyett.  A japán étrend tengeri moszatot tartalmazott, ami arra utal, hogy a tengeri zöldségek fontos szerepet játszhatnak a koleszterinszint normalizálásában.
Gyakran a fogyás elősegítőjeként, az elhízás, a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve más krónikus egészségügyi állapotok lehetséges kezelésére javasolják.
A tengeri moszatokat gyakran „tengeri zöldségeknek” nevezik, és a főzés során zöldségként kezelik őket.


A wakame jótékony hatásai :

-Támogatja a pajzsmirigy egészségét
- Jó a szívnek
- Támogatja a fogyást
- Segíti a vércukor- és az inzulinszint szabályozását
- Rákellenes potenciállal bír
- Csökkenti a magas vérnyomást
- Támogatja a hormonális egyensúlyt
- Erősíti a csontokat
- Kiváló vasforrás
- Bővelkedik omega-3 zsírsavakban

Chia mag –neve maja nyelven erőt jelent– 

A chia mag (spanyol zsálya) jótékony hatásai a szuperélelmiszerek között is kiemelkedőnek számítanak. Mivel íztelen, így széles körben felhasználható, ráadásul egészségvédő tulajdonságait feldolgozva sem veszíti el. Óvja a szívet és az érrendszert, javítja az emésztést. Kiváló méregtelenítő, ráadásul rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így a rákkal szemben is jó eséllyel veszi fel a harcot.
A Chia mag védi az érrendszert és nagyszerű antioxidáns , rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz létfontosságú tápanyagokat, szénhidrátokat, A-, B1-, B2-, C-, E- és J-vitamint / antibakteriális és méregtelenítő /, folsavat, foszfort, magnéziumot és cinket. Húsz százaléka fehérje, több kalcium található benne, mint a tejben. Káliumtartalma felülmúlja a banánét, valamint rendkívül gazdag antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban és rostokban. További előnye, hogy cukorbetegek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják, ráadásul jótékony egészségvédő tulajdonságait főzés vagy sütés után is megőrzi.

Összetételének köszönhetően a chia mag a földkerekség legegészségesebb táplálékainak számító szuperélelmiszerek között is kiemelkedő jótékony hatásokkal rendelkezik: hatékony méregtelenítő, szabályozza a vércukor- és a koleszterinszintet (növeli a jó és csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét), védi az érrendszert a meszesedéstől, ezáltal óvja a szívet, rosttartalma révén javítja az emésztést, megszünteti a székrekedést,–az antioxidáns raktárnak számító áfonyát is felülmúlja– a chia mag lassítja az öregedést. Hozzájárul a rákot, gyulladásokat és érrendszeri problémákat kiváltó szabad gyökök megkötéséhez, valamint a szürke hályog megelőzéséhez. Kimagasló antioxidáns tulajdonságairól mexikói tudósok a Journal of Chromatography szaklapban tettek közzé tanulmányt. Segít elkerülni a csontritkulást is, ezért a menopauza idején kifejezetten jó szolgálatot tehet. Mivel jelentős a káliumtartalma, a chia mag fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomás megszüntetéséhez.
Különlegessége, hogy víz hatására eredeti térfogatának sokszorosára képes megduzzadni: az így képződő zselés anyag a rostokhoz hasonlóan kitakarítja a bélrendszerből a felhalmozódott mérgeket és salakanyagokat. Valamint véget vet a székrekedésnek. További előnye, hogy a béltisztítás mellett egyúttal teltségérzetet is okoz, ezzel jelentősen növeli a fogyókúrák eredményességét.
Vízzel érintkezve súlyának kilencszeresére „hízik”, zselés anyag lesz belőle, ami a bélrendszeren áthaladva magába szívja a mérgeket – ezáltal is javítja a feszívódást –, valamint gyorsan teltségérzetet okoz, ezért lényegesen kevesebbet fogunk enni.  Különlegessége, hogy a vízben oldódón kívül oldhatatlan rostokat is tartalmaz, ezek szintén közreműködnek a túlsúly megszüntetésében azzal, hogy ledörzsölik a bélfalról a tápanyagok hasznosulását akadályozó, letapadt salakanyagot. És azt talán már említeni sem kell, hogy bélflóra helyreállításával, amiben szintén számíthatunk a chiamagra, az emésztőenzimek termelődése is jelentősen javul. 
Még annyit érdemes hozzátenni, hogy a chiamag gyakorlatilag íztelen, nagyszerű alapanyaga a pudingoknak, turmixoknak. A lényeg, hogy csak más szuperélelmiszerekkel keverjük össze, például gyümölcsökkel nagyszerű édességek készíthetőek vele. Ha fogyókúra vagy méregtelenítés érdekében fogyasztjuk, ezt reggeli és vacsora előtt tegyük. Időre azonban szüksége van: ha 12 héten át, napi 35 gramm chiamagot fogyasztunk, mér érezhető lesz a fogyás és a derékbőség csökkenés .

Fokhagyma.

Allicinin tartalma révén egyedülálló fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik, úgy külsőleg, mint belsőleg. Ne feledjük, hogy nemcsak a vámpíroktól (és érzékeny orrú barátainktól, ismerőseinktől) óv meg, hanem a korai sejtelöregedéstől, és a tumorokért felelőssé tehető szabad gyököktől is. Az LDL (rossz) koleszterin egyik legjobb „oldószere”: eltávolítja az érfalakról a lerakódott plakkokat, ezáltal elejét veszi a szív-, és érrendszeri megbetegedéseknek. Ha szeretnénk semlegesíteni az illatát, csomagoljuk enyhén benedvesített ostyába, vagy rágcsáljunk utána el pár kávészemet, petrezselyemszárat/levelet.

Gyömbér

Az emésztés segítésére, az émelygés csökkentésére és az influenza, valamint a megfázás elleni küzdelemre használták, hogy csak néhányat említsünk. Egyedi illata és zamata természetes olajokból származik, amelyek közül a legfontosabb a gingerol.A kutatások szerint a gingerol erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik.Az embereken és állatokon végzett vizsgálatok szerint e növény szerepet játszhat a fogyásban.Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a gyomorbetegségek gyógyításában. Az antioxidáns hatása pozitív hatással van az általános gyomor egészségére, így a gyomorégés ellen is hatásos. Ezen kívül enyhíti a gázképződést és elősegíti az egészséges emésztést.
Drasztikusan csökkentheti a vércukorszintet Ez a kutatási terület viszonylag új, de a gyömbérnek erős antidiabetikus tulajdonságai lehetnek.Egy 2015-ös tanulmányban, amelyben 41, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő vett részt, napi 2 gramm gyömbérpor 12% -kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet.
Emellett drámaian javította a hemoglobin szintjét, amely jelzi a hosszú távú vércukorszintet. A hemoglobin szintje 10%-kal csökkent 12 hét alatt.Tanulmányok megállapították, hogy görcsoldó hatása hatékonyabb, mint a placebo, és ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszerek, mint például az ibuprofen.Növelheti a véráramlást, ami elősegítheti a szexuális izgalmat és a libidót, ezáltal természetes férfi potencianövelő.A gyömbért a rák számos formájának alternatív gyógymódjaként vizsgálták.
A rákellenes tulajdonságokat a gingerolnak tulajdonítják, amely nagy mennyiségben megtalálható a nyers gyömbérben.
A vastagbélrák általános kockázatának kitett egyének 28 napos vizsgálatában napi 2 gramm gyömbér-kivonat jelentősen csökkentette a gyulladást elősegítő jelzőmolekulákat a vastagbélben.

Van némi bizonyíték, bár korlátozott, hogy hatásos lehet más gyomor-bélrendszeri daganatok, például hasnyálmirigyrák és májrák ellen.
Javíthatja az agy működését

Az oxidatív stressz és a krónikus gyulladás felgyorsíthatja az öregedési folyamatot. Úgy gondolják róluk, hogy az Alzheimer-kór és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás egyik fő hajtóerejei.Egy tanulmány szerint nagyon hatékony az ínygyulladáshoz és a fogágygyulladáshoz kapcsolódó szájbaktériumok ellen. Mindkettő gyulladásos ínybetegség.
Torokfájás esetén is gyors segély lehet
Ez a népszerű superfood segíthet a torokfájásban, valamint a baktériumok, kórokozók és toxinok elleni védelemben.Nyers gyökér: A nyers gyömbérgyökér a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban megtalálható. Halványbarna gyökérnek tűnik, és különböző méretekben vásárolható meg. Alkalmazásához először távolítsd el a külső, kéregszerű felületet. Ezután vágj le egy 2,5 cm-es darab friss nyers gyömbérgyökeret, és jól rágd meg. Le is nyelheted, amikor már pépes lesz, vagy ki is köpheted. Naponta kétszer-háromszor rágj el egy gyökeret a megkönnyebbülés érdekében. Ez a legintenzívebb módja a e növény fogyasztásának, azonban nem mindenki tolerálja markáns ízét.Tea: A forró gyömbéres tea szürcsölése népszerű és hatékony otthoni módszer torokfájás ellen. A meleg folyadék megnyugtathatja a gyulladt torkot, és a tea egyszerű módja a gyömbér-fogyasztásnak. Azért is jó formája ez a bevitelének, mert lehetővé teszi, hogy érintkezzen a torokkal.Gyömbérpor: Porított gyömbért használhatsz az ételek fűszerezéséhez. A porított forma számos élelmiszerboltban kapható a fűszer részlegről. Használatához étkezésenként adj hozzá körülbelül két teáskanálnyit. A gyömbérport is helyettesítheted apróra vágott nyers gyökérrel is, ha úgy tetszik.

Kurkuma

A kurkumát évszázadok óta nem csak szép színe és kellemes íze, de gyógyító hatása miatt is használják , különösen Ázsiában és a Távol-Keleten.A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó nemzetségnek több száz faja él Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein. Indiától Indonéziáig termesztik is a mintegy egy méter magasra növő, évelő növényt. / Az egyik legszebb dísznövény!   Levelei nagyok, simák, fényesek, morzsolva fűszeres illatot árasztanak. Virágai három hétig is díszítik a szobát. Ápolása egyszerű. Télen hűvöset és kevesebb öntözést igényel, akár a muskátli. / A kurkuma fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. A gyökeret és a szárat megszárítják, aprítják, sajtolják, az ekkor kiszivárgó levet gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, szárát főzve, majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként használják. Egyes vidékeken friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin amely mintegy őrködik az egészséges sejtek biokémiai folyamatain. Hatásmechanizmusa és terápiás alkalmazása tekintetében nagyon hasonló a flavonoidokhoz, antioxidáns hatású, serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimeket, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyület.  A kurkuma rendszeres fogyasztása az alzheimeresek állapotán is javíthat, mivel kutatások szerint segít feloldani azokat az amiloid plakkokat, amelyek a betegség kialakulásáért felelősek.Azoknál az arthritiszben szenvedőknél, akik rendszeresen kurkumát használnak, a fájdalom, a merevség és az érzékenység tekintetében jelentős javulás tapasztalható. A kutatások azt mutatják, hogy a kurkuma hatásosabb a glükozaminnál, amelyet rendszeresen javasolnak ilyen jellegű problémák kezelésére. Az emésztőrendszer gyulladásai által okozott felfúvódás ellen is hasznos lehet. Élénkíti a keringést, méregtelenít, így segíthet helyreállítani az emésztést.Fájdalomcsillapító tabletták szedése helyett is próbálkozhatunk kurkumával / jobb mint a Diclofenac /, mivel serkenti a keringést, támogatja az immunrendszert és a szövetek regenerálódását, így nagyon jó hatással van az egész szervezetre.
A kurkumin felszívódását a fekete bors és a zsír segíti , ezért egy jó zsíros kenyér jól megborsozva és kurkumázva segíthet az izületi fájdalom csillapításában is .
A kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását.Valószínűsíthető, hogy egyszerre több ponton is beleszól és akadályozza a tumornövekedéshez szükséges kisiklott sejtanyagcsere-folyamatokat. Hormonfüggő és hormonfüggetlen mellrák, vastagbélrák, bőrrák, gyomorrák-sejtvonalak, valamint myeloid leukémia, hasnyálmirigyrák esetén mutatott sokat ígérő hatást. Ezek azonban egyelőre élő szervezeten kívül vagy állatkísérletes sikerek.A kurkumin csökkenti a kemoterápiát nehezen viselő betegek szervezetének ellenállóságát azáltal, hogy a kezelés során hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét. A sugárterápia hatékonyságát is növelte. Kiváló antioxidáns, hatékony a sejteket károsító szabadgyökök ellen. Növeli ugyanis a glutation-S-transzferáz enzim működését, ami növeli a szövetekben a glutation, egy három aminosavból, glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből álló tripeptid szintjét. Ezen anyag szervezetünk saját antioxidánsa, hogy megtisztítsa testünket a szabadgyököktől.Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Hatásos láz és egyéb kisebb-nagyobb fertőző betegségek esetén a maláriától a nemi úton terjedő kórokon át a gyomorfekélyig vagy pszoriázisig. Ám a felsorolás korántsem teljes.
Bizonyított emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő.Nos, bizonyított, hogy az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, a szervezet más részébe nem jut említésre méltó mennyiség. Ám ott, helyben sokféle jótékony hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel alattomosan rákos folyamatokba csaphatnának át. Gasche, a bécsi egyetem gasztronómiaprofesszora szerint a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott gyógyszereknél sokkal hatékonyabb.

A fahéj is nagyon népszerű világszerte, már az ókori Egyiptomban sem volt ismeretlen az emberek előtt. A sárgás-barnás színű fűszer csökkenti a vércukorszintet és rendszeres fogyasztásával akár a cukorbetegség kialakulását is megelőzhetjük. A fahéj antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik,mérsékeli a szívbetegség kockázatát, és segít felvenni a harcot a bakteriális és a gombás fertőzésekkel szemben.


A szerecsendió Indonéziában őshonos. Nagyon sok jótékony összetevője van, ilyen az élelmi rost, a mangán, a tiamin, a B6-vitamin, a folsav, a magnézium és a réz. A szerecsendió fájdalomcsillapító és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik. Elősegíti az emésztést és támogatja az agy egészséges működését. Nagyon hasznos a magas vérnyomás csökkentésében, a vérkeringés fokozásában, sőt még az álmatlanság leküzdésében is.
A köménymag, mely nélkülözhetetlen némely étel elkészítéséhez, de számos pozitív hatása is van a szervezetünk működésére nézve. Segíti az emésztést és javítja az immunitást, de alkalmazhatjuk különféle betegségek kezelésére is, mint például az álmatlanság, a légzési zavar, a hörghurut, a megfázás és a bőrbetegségek. Egyes feltételezések szerint cukorbetegség megelőzésére is alkalmazható.
Az oregánó, amely nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne az A-, a C- és az E-vitamin, illetve a cink, a magnézium, a vas, a kalcium, a kálium, a réz és a mangán. Az oregánó hatékonyan kezeli a náthát és az orrdugulást, illetve egyes feltételezések szerint az influenza vírus ellen is hatásos. Az oregánó elpusztítja a bélben tanyázó parazitákat, méregtelenítő hatással rendelkezik és javíthatja a szív működését is.
A másik közkedvelt gyógynövény a bazsalikom. Bevethetjük akár a szájápolásban is, de jól enyhíti a légzőszervi betegségeket is. Nagyon hatékony lehet láz, asztma, tüdőbetegségek, szívbetegségek és stressz kezelésére és megelőzésére. Sok olyan kórokozó ellen megóvhat bennünket, amelyek az influenzát vagy a megfázást okozzák.
A chilit is előszeretettel használja az olasz konyha. Nemcsak a fájdalmat és a duzzanatot csökkenti, hanem a triglicerid és a koleszterin szintjét is. A magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a chili fogyasztása nagyon hasznos lehet számunkra, hiszen eredményesen harcol a vírusok és a baktériumok ellen , bár egyes feltételezések szerint a kapszaicin tartalma áteresztő bélszindrómát okoz ! Más vélemények szerint pedig alkalmas a gyógyításra Ha a zukapszaicin / a természetben előforduló kapszaicin cisz-izomerje / kapszula bélben oldódó bevonattal van ellátva, a zucapsaicin szívódik fel, azonban a hasi diszkomfort érzés nem jelentkezik. Ilyen készítmény formájában alkalmas lehet kis- és vastagbél fájdalom és gyulladás kezelésére (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás és irritábilis bél szindróma).-*Sałat, Kinga, Katarzyna (2014. október 1.). „Zucapsaicin for the treatment of neuropathic pain” (angol nyelven). Expert Opinion on Investigational Drugs 23 (10), 1433–1440. o.
A hatást illetően megoszlanak az orvosi vélemények azzal kapcsolatosan, hogy van-e káros hatása a tápcsatornára. Hosszú ideig tartotta magát az a nézet, hogy a kapszaicin a gyomor és bélhámsejtek gyulladásos állapotát hozza létre, és szerepet játszik a gyomorfekély kialakulásában. A kapszaicin természetesen csak ott képes kifejteni a hatását, ahol a neuronokban fájdalomérző receptorok találhatók TRPV1-csatornákkal. A tápcsatornára ez jellemző, ezért a bőrön megfigyelt módon érzékenyen reagál az erőspaprika fogyasztásra.A kapszaicinnek kettős hatás van. A receptorokon keresztül először gyulladást generál, majd a receptorok deszenzibilizálása következtében a tartós kapszaicinfogyasztás gyulladáscsökkentő hatásba fordul. Ez a kettős hatás a tápcsatorna nyálkahártyájára is igaz. Megfigyelhető, hogy erőspaprikát (tehát kapszaicint) ritkán használók körében annak elfogyasztása nehezen viselhető égető érzést vált ki a szájban, majd intenzív gyomorsav termelést és gyomorégést generál. Ez a tünet egyértelműen a kapszaicin kezdeti gyulladáskeltő hatásának bizonyítéka. Ugyanakkor az erőspaprikát folyamatosan nagyobb mennyiségben fogyasztóknál ez a jelenség nem tapasztalható. Ennek feltehetően a receptorok érzéketlenné válása – tehát azok deszenzibilizációja – lehet az oka.
Ismert tény, hogy a Helicobacter pylori baktérium az emberi populáció jelentős százalékában megtalálható a tápcsatornában, elsősorban a gyomor falában, a patkóbélben és ott gyakran gyulladást vált ki. A tartós gyulladás fekélyt, majd idővel rákot okozhat. A statisztikai adatok elemzése azt mutatta, hogy az ilyen gyulladások, fekélyek és azok rákos elfajulása szignifikánsan alacsonyabb a rendszeres erőspaprika fogyasztók körében. A jelenség egyértelműen nem baktericid hatással magyarázható – a kapszaicinnek ilyen hatása nem ismert –, de a Helicobacter-fertőzés káros következményét gátolni képes.

A kapszaicinnek a gyulladáskeltő (flogisztikus) hatása az egyetlen olyan farmakológiai hatás, amelyet ma terápiásan alkalmaznak.

A krónikus fájdalmaknál, valamint a különösen makacs, úgynevezett neuropátiás fájdalmak enyhítésére sikerrel használható szer. Több országban 0,075%-os kapszaicin koncentrációjú kenőcs vagy 8%-os bőrtapasz formájában alkalmazzák.
Mexikóban, valamint Ázsia egyes országaiban (különösen Thaiföldön) szignifikánsan alacsonyabb a prosztatarák előfordulása, mint a Föld más területein. Az adatokat a táplálkozási szokásokkal összevetve jutottak arra a következtetésre, hogy az érintett területeken igen sok erőspaprikát fogyasztanak, ami a figyelmet a kapszaicin rákmegelőző hatására terelte.
A vizsgálatok alapján a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén a leghatásosabb, de még nem tisztázott a működési mechanizmusa.
A kapszaicin csökkenti a vércukorszintet, szabályozza a vérnyomást, helyreállítja, pezsdíti a vérkeringést, segít megelőzni a vérrögképződés kialakulását, a vérkeringést a belső szervektől a bőr felszínéig, mindenhol egyformán fokozza. Szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is nagy szerepe van.
Mivel a kapszaicin növeli a testhőmérsékletet, fokozza a kalóriafelhasználást, a zsírégetést, így segít a testsúly- és étvágycsökkenésben, miközben felpörgeti az anyagcserét. 
A piros chili a centenáriumok terméke. A szakértők úgy találták, hogy az emberek, akik rendszeresen eszik, átlagosan 10 évvel élnek hosszabb ideig, mint azok, akik nem szeretik ezt a terméket. Ugyanakkor a mértéktartás fontos , mert egyeseknél memóriavesztést okoz a túlzott chili fogyasztás .

A keserű ételeket sokan nem szeretik, pedig ideje megkedvelni


A táplálkozási szakemberek szerint jó lenne, ha minden fanyalgó ember megkedvelné a keserűbb ízvilágot, hiszen a keserű táplálékok nagyon egészségesek és hasznosak lehetnek a szervezetünk számára. A ma embere leginkább a gyógyszerekkel vagy a mérgekkel azonosítja a keserű ízű dolgokat, talán emiatt is van az, hogy sokan valóban elutasítják a keserű és a fanyar ízű táplálékokat. A testünkben nagyon sok ízlelő receptor működik. Nemcsak a szánkban, hanem például a tüdőben, a belekben, az orrban, a hasnyálmirigyben és a májban is megtalálhatók. Ezek a receptorok különböző ízekre specializálódnak, a keserűből összesen 25 receptor létezik. Ezeknek köszönhetően a szervezetünk azonnal jelezni tudja, ha bajt észlel. A mai napig a keserű ízt problémának tartja az agyunk, hiszen káros vagy mérgező anyagokként azonosítja be őket. Pedig az enyhén és a közepesen keserű növények, gyümölcsök vagy ételek egyáltalán nem mérgezőek, sőt nagyon is táplálóak és hasznosak a szervezetünk számára. Régebben egyáltalán nem volt meglepő, ha az emberek keserű gyógynövényeket fogyasztottak étkezések előtt vagy után, hiszen ezek a táplálékok egyensúlyban tartották a vércukorszintet és az emésztésre is pozitív hatást gyakoroltak. Ilyen gyógynövény például a mustárzöld vagy a pitypang. Mindkettő a keserű gyógynövények csoportjába tartozik és a világon a legtáplálóbb gyógynövények sorát gyarapítják. 
mustárzöld. Szokták még mustárfűnek és mustárkáposztának is nevezni. A mustárzöld kissé kesernyés és borsos ízű, de nagyon finom és egészséges. Abba a családba, nemzetségbe tartozik, amelyikbe a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is.
A mustárzöldnek kiemelkedő a táplálkozási profilja, mivel gazdag forrása a réznek, a K-vitaminnak, a C-vitaminnak, az E-vitaminnak, a B6-vitaminnak, az A-vitaminnak, ezeken kívül van még benne kalcium, vas, niacin, riboflavin, magnézium, tiamin, cink, szelén, illetve folsav is.
A mustárzöld azoknak is javasolható, akik fogyni szeretnének, illetve emésztési zavarokkal küzdenek, ugyanis kevés kalóriát, ellenben sok rostot tartalmaz.
A mustárzöld gazdag forrása az antioxidánsoknak. A mustárzöldnek az antioxidánstartalmát a következők adják: C-vitamin, E-vitamin, flavonoidok, karotinoidok és lutein.
A K-vitamin az egyik legértékesebb vitamin a szervezetünk számára. A mustárzöld is gazdag forrása ennek a vitaminnak. A K-vitamin a véralvadásban játszik nagy szerepet, viszont a szív és a csont egészségét is biztosítani tudja. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony K-vitamin-szint összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásával. Amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetben, úgy nagyobb az esélye az olyan neurodegeneratív betegségeknek, mint az Alzheimer-kór és a demencia. Emellett a fehérvérsejtek termelődését is támogatja, ami szintén hasznos, hiszen így kisebb lesz az esélye a fertőzések kialakulásának.
A pitypang Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vagy vajon párolva  használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

A belőle készített tea vízhajtó hatású és a tavaszi méregtelenítő kúrák fontos alkotóeleme. Hatásos a bőrproblémák és a cellulitisz ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó.

A friss virágokból szirupot is készítenek, melyet "pitypangméz"-nek is hívnak.

Az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában az eudesmanolid és germacranolid típusú laktonok szeszkviterpénjei.
A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.
Egy 2012-ben publikált kutatás során azt figyelték meg, hogy üvegedényben a gyermekláncfű-kivonat képes volt öngyilkosságra késztetni a rákos sejteket úgy, hogy közben az egészséges sejtek nem károsodtak.
Vércukorszint szabályozó hatása is ismert, ami valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető, amely a gyökérzetben található + a cikória és a klorogénsav tartalmának amelyek bioaktiv vegyületek, ugyanakkor ezek korlátozzák a keményítők és a szénhidrátok emésztését . A kúraszerűen fogyasztott tea ( napi 1-2 csésze 3 hétig) és gyökérkivonat is hatékony. Hasonlóképpen egy in vitro kisérlet kimutatta hogy a pitypanglevél és gyökérkivonat csökkenti az öszkoleszterin és a triglicerid szintet , valamint kálium tartalma vérnyomáscsökkentő .
Csonterősítő tulajdonságát az inulinnak és a bórnak köszönheti, ugyanis ezek segítik a kalcium felszívódását szervezetünkben. A gyermekláncfű gyökér a prebiotikus inulin rostgazdag forrása és szabályozza a bélműködést és megakadályozza a székrekedést , az aranyeret és a diverticulitist .

A keserű gyógynövények táborát erősíti például a macskagyökér, amely nemcsak keserűanyagokat, hanem gyógyító hatású illóolajokat is tartalmaz. A gyógynövény csökkenti a stresszt, az idegességet és a szorongást is.

A kamilla virágai olyan illóolajokat tartalmaznak, amelyek azulénből állnak, amely gyulladásgátló hatásairól is ismert. A kamilla ezen kívül tartalmaz még értékes zsírsavakat, keserűanyagokat, klorofillt és foszforsavat is. Az összetevők ezen egyedülálló kombinációja meglepő gyógyító hatásokat válthat ki, kiváltképp ha a gyógynövényt tea formájában fogyasztjuk. A kamilla tehát kiváló gyulladáscsökkentő, de az emésztést is remekül karban tartja.
A kamilla lehet az egyik legjobb alternatív terápia az álmatlanság megelőzésére, az álmatlanság kezelésére. A gyógynövény egy apigenin nevű vegyületet tartalmaz, egy erős antioxidánst, amely erősen kötődik az agy receptoraihoz, amelyek álmosságot okoznak és csökkentik az álmatlanságot.
A kamilla jobb emésztést biztosít és védi a gyomor- és bélrendszer egészségét is. Hasmenés ellen is nagyon hatásos. Ezt a hatását gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönheti. A kamilla kiemelt szerepet játszhat a gyomorfekély megelőzésében, mivel csökkenti a gyomor savas állapotát és gátolja azoknak a baktériumoknak az elszaporodását, amelyeknek jelentős szerepük van a gyomorfekély kialakulásában.
A kamillateában nagyon sok antioxidáns található, amelynek némi védő szerepe van egyes ráktípusok kialakulásában. Apigenintartalma hatásos lehet a mellrák, az emésztőrendszeri daganatok, a bélrák, a prosztata- és a méhrák kialakulása ellen.
A kamillatea rendszeres fogyasztása a segítségünkre lehet a vércukorszint csökkentésében is. Gyulladáscsökkentő hatása megakadályozza a hasnyálmirigy sejtjeinek károsodását. Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a vércukorszint drasztikusan megemelkedik.
A borsmenta számos különféle keserűanyagot tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő, csíraölő, fájdalomcsillapító, epehajtó, görcsoldó hatásokkal rendelkeznek. A gyógynövényt elsősorban teaként fogyaszthatjuk, amely nagyon jól karban tartja az emésztést és az olyan emésztési zavarok esetén is nagyon hatásos, mint a puffadás, a hasmenés, az epebántalmak, a gyomorfájdalom és a hányinger.
A cickafark leveleit és virágait is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. A gyógynövény szintén egy keserű növény, amely tartalmaz keserűanyagokat, illóolajokat, flavonoidokat és olyan esszenciális ásványi anyagokat, mint például a kálium. A különféle emésztési problémák enyhítése mellett a gyógynövény csökkenti a vérzést és a sebeket is gyógyítja.
Az üröm A növénynemzetségbe egyéves, kétéves és évelő fajok egyaránt tartoznak csakúgy, mint lágy szárú és cserjés növények. A többévesek lombhullatók vagy örökzöldek. A „The Plant List” adatbázisában 474 érvényes Artemisia-fajt tartanak nyilván. Számos faj megtörve erős, aromás illatú, kesernyés ízű, leginkább a bennük levő szeszkviterpén-laktonoktól (pl. abszintin, szantonin). Fűszer- és gyógynövényeket egyaránt találunk közöttük (pl. fehér üröm, fekete üröm, tárkony, egynyári üröm).
Magyarországon őshonos a bárányüröm, az egynyári üröm, a fehér üröm, a fekete üröm, a mezei üröm, a selymes üröm, a seprűüröm, a sziki üröm, a sziklai üröm; illetőleg honos a tárkony és az ürömcserje (istenfa) is, de utóbbiak emberi közreműködéssel kerültek ide.
Egynyári üröm Kínában évezredek óta használt gyógynövény, a malária ellenszere, újabban a rák gyógyításában bizonyult ígéretesnek, mivel artemisinin nevű hatóanyaga igen hatékonyan pusztítja a rákos sejteket, miközben az egészséges sejtek közül csak elenyésző számban szed áldozatokat – kb. 1200 elpusztított ráksejtre jut egy egészséges sejt.
Artemisia dracunculus – Tárkony ~ Sárkányüröm
Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik. Vadon az északi félteke nagy területén előfordul: Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, de még Észak-Indiában is, valamint Észak-Amerika nyugati részén, s dél felé még Mexikó területén is. Elképzelhető azonban, hogy az észak-amerikai populációk emberi termesztésből vadultak ki. Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet.
Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt szárnyas, juh és vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
Teája (Dracunculi herba) vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású.
Fekete üröm , gyomorkeserük egyik alkotóeleme . Inulin, mézga, gumi és cserzősav, kevés illóolaj, keserűanyagok, szeszkviterpén-laktonok, rutin, antioxidáns flavonoidok, 1,8-cineol, tujon, kumarin, fitoszterolok. Illóolaja eukaliptolban és terpén-alkoholokban gazdag.Többek között ez egy olyan keserű gyógynövény, amely aktiválja az acetilkolin receptorokat az agyban, és ezzel gátolja a memóriafunkció csökkenését az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél.
A máriatövis egy olyan keserű gyógynövény, amely a májra gyakorol védő hatást. Szilimarint tartalmaz, amely a májbetegségek kezelésére használt elsődleges aktív komponens. De tannint és keserűanyagokat is tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.
A fahéjat már ősidők óta alkalmazzák a természetes gyógyászatban. A fahéj gazdag a természetben is előforduló keserűanyagokban. Ezen kívül segít az anyagcsere-folyamat aktiválásában és a zsírégetés ösztönzésében. A fahéj nemcsak illatos, de nagyon finom is. Nemcsak rostokban bővelkedik, hanem káliumban is, emellett olyan antioxidánsokkal van tele, mint A-, K- és B-vitaminok, antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a fűszernövény nagyon hasznos lehet légúti fertőzések esetén is. A fahéj nemcsak a fertőzésekkel szemben harcol eredményesen, hanem a sérült szövetek gyógyításában is verhetetlen. Segít csökkenteni a duzzanatot például ízületek esetében, miközben megakadályozhatja a vérlemezkék összetapadását, így a vérrögképződés ellen is nagyon hatásos lehet. Ezek a tulajdonságok miatt hasznos lehet olyan krónikus gyulladásos betegségek esetén is, mint például az ízületi gyulladás.

Ez a csodás fűszer a vérkeringést is fokozza, ez különösen kedvező az ízületi betegségeknél, ahol a keringéssel is gondok lehetnek.

A hormonokra nagy szükségünk van, hiszen nagyon sok élettani funkció függ tőlük. Az inzulin is egy ilyen hormon, amelynek a vércukorszint szabályozása az egyik kiemelt feladata. A fahéj rendszeres fogyasztása javítja az inzulinérzékenységet és segíthet a vércukorszint szabályozásában, ezzel pedig csökkennek a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői.

A fahéj egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely mérsékli annak az enzimnek az aktivitását, amely szerepet játszik a koleszterin képződésében. Így elmondható erről a gyógynövényről, hogy nemcsak a vércukorszint, hanem a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében is aktívan részt vesz, amivel csökkentheti a szívbetegségek kialakulását.A fahéjra más problémák esetén is számíthatunk. Jót tesz például az emésztésnek, de a szem egészségét is javítja, sőt még a fogyásunkat is támogathatja.  

Kakaó

A stressz csökkentését elősegítheti a kakaó – legalábbis a legújabb kutatási eredmények ezt mutatják.
A kakaó növényi vegyületekben, polifenolokban gazdag. Mivel ezek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, segíthetnek semlegesíteni a szervezetben elszaporodó káros hatású szabad gyököket. Erre nagy szükségünk van, hiszen veszélyessé válhat ha felszaporodnak. Először ugyanis csak gyulladást okoznak, később azonban krónikus betegségek kialakulásáért is felelőssé tehetők.
A tanulmányok arról számoltak be, hogy azok az emberek, akik magas kakaótartalommal rendelkező étcsokoládét fogyasztanak rendszeresen, kevesebb eséllyel esnek át szívinfarktuson vagy stroke-on.
Emellett az is bebizonyosodott, hogy ez a táplálék a magas vérnyomással szenvedők körében remek vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik , csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet.
A kakaó ugyanis segít megnövelni az endorfin- és a szerotoninhormonok termelődését az agyban, ami csökkenti a depresszió és a szorongás kellemetlen tüneteit.
A kakaó flavonoltartalma hasznos lehet azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, ugyanis a kakaóban lévő vegyületek lassítják a szénhidrátemésztést és fokozzák az inzulinszekréciót is. Mindemellett a testben kialakuló gyulladást is csökkentik.



Cézár saláta rántott articsókával-https://www.eatingwell.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése