Chia mag –neve maja nyelven erőt jelent–
A chia mag (spanyol zsálya) jótékony hatásai a szuperélelmiszerek között is kiemelkedőnek számítanak. Mivel íztelen, így széles körben felhasználható, ráadásul egészségvédő tulajdonságait feldolgozva sem veszíti el. Óvja a szívet és az érrendszert, javítja az emésztést. Kiváló méregtelenítő, ráadásul rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így a rákkal szemben is jó eséllyel veszi fel a harcot.
A Chia mag védi az érrendszert és nagyszerű antioxidáns , rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz létfontosságú tápanyagokat, szénhidrátokat, A-, B1-, B2-, C-, E- és J-vitamint / antibakteriális és méregtelenítő /, folsavat, foszfort, magnéziumot és cinket. Húsz százaléka fehérje, több kalcium található benne, mint a tejben. Káliumtartalma felülmúlja a banánét, valamint rendkívül gazdag antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban és rostokban. További előnye, hogy cukorbetegek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják, ráadásul jótékony egészségvédő tulajdonságait főzés vagy sütés után is megőrzi.
Összetételének köszönhetően a chia mag a földkerekség legegészségesebb táplálékainak számító szuperélelmiszerek között is kiemelkedő jótékony hatásokkal rendelkezik: hatékony méregtelenítő, szabályozza a vércukor- és a koleszterinszintet (növeli a jó és csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét), védi az érrendszert a meszesedéstől, ezáltal óvja a szívet, rosttartalma révén javítja az emésztést, megszünteti a székrekedést,–az antioxidáns raktárnak számító áfonyát is felülmúlja– a chia mag lassítja az öregedést. Hozzájárul a rákot, gyulladásokat és érrendszeri problémákat kiváltó szabad gyökök megkötéséhez, valamint a szürke hályog megelőzéséhez. Kimagasló antioxidáns tulajdonságairól mexikói tudósok a Journal of Chromatography szaklapban tettek közzé tanulmányt. Segít elkerülni a csontritkulást is, ezért a menopauza idején kifejezetten jó szolgálatot tehet. Mivel jelentős a káliumtartalma, a chia mag fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomás megszüntetéséhez.
Különlegessége, hogy víz hatására eredeti térfogatának sokszorosára képes megduzzadni: az így képződő zselés anyag a rostokhoz hasonlóan kitakarítja a bélrendszerből a felhalmozódott mérgeket és salakanyagokat. Valamint véget vet a székrekedésnek. További előnye, hogy a béltisztítás mellett egyúttal teltségérzetet is okoz, ezzel jelentősen növeli a fogyókúrák eredményességét.
Vízzel érintkezve súlyának kilencszeresére „hízik”, zselés anyag lesz belőle, ami a bélrendszeren áthaladva magába szívja a mérgeket – ezáltal is javítja a feszívódást –, valamint gyorsan teltségérzetet okoz, ezért lényegesen kevesebbet fogunk enni. Különlegessége, hogy a vízben oldódón kívül oldhatatlan rostokat is tartalmaz, ezek szintén közreműködnek a túlsúly megszüntetésében azzal, hogy ledörzsölik a bélfalról a tápanyagok hasznosulását akadályozó, letapadt salakanyagot. És azt talán már említeni sem kell, hogy bélflóra helyreállításával, amiben szintén számíthatunk a chiamagra, az emésztőenzimek termelődése is jelentősen javul.
Még annyit érdemes hozzátenni, hogy a chiamag gyakorlatilag íztelen, nagyszerű alapanyaga a pudingoknak, turmixoknak. A lényeg, hogy csak más szuperélelmiszerekkel keverjük össze, például gyümölcsökkel nagyszerű édességek készíthetőek vele. Ha fogyókúra vagy méregtelenítés érdekében fogyasztjuk, ezt reggeli és vacsora előtt tegyük. Időre azonban szüksége van: ha 12 héten át, napi 35 gramm chiamagot fogyasztunk, mér érezhető lesz a fogyás és a derékbőség csökkenés .
Fokhagyma.
Allicinin tartalma révén egyedülálló fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik, úgy külsőleg, mint belsőleg. Ne feledjük, hogy nemcsak a vámpíroktól (és érzékeny orrú barátainktól, ismerőseinktől) óv meg, hanem a korai sejtelöregedéstől, és a tumorokért felelőssé tehető szabad gyököktől is. Az LDL (rossz) koleszterin egyik legjobb „oldószere”: eltávolítja az érfalakról a lerakódott plakkokat, ezáltal elejét veszi a szív-, és érrendszeri megbetegedéseknek. Ha szeretnénk semlegesíteni az illatát, csomagoljuk enyhén benedvesített ostyába, vagy rágcsáljunk utána el pár kávészemet, petrezselyemszárat/levelet.
Gyömbér
Az emésztés segítésére, az émelygés csökkentésére és az influenza, valamint a megfázás elleni küzdelemre használták, hogy csak néhányat említsünk. Egyedi illata és zamata természetes olajokból származik, amelyek közül a legfontosabb a gingerol.A kutatások szerint a gingerol erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik.Az embereken és állatokon végzett vizsgálatok szerint e növény szerepet játszhat a fogyásban.Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a gyomorbetegségek gyógyításában. Az antioxidáns hatása pozitív hatással van az általános gyomor egészségére, így a gyomorégés ellen is hatásos. Ezen kívül enyhíti a gázképződést és elősegíti az egészséges emésztést.
Drasztikusan csökkentheti a vércukorszintet Ez a kutatási terület viszonylag új, de a gyömbérnek erős antidiabetikus tulajdonságai lehetnek.Egy 2015-ös tanulmányban, amelyben 41, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő vett részt, napi 2 gramm gyömbérpor 12% -kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet.
Emellett drámaian javította a hemoglobin szintjét, amely jelzi a hosszú távú vércukorszintet. A hemoglobin szintje 10%-kal csökkent 12 hét alatt.Tanulmányok megállapították, hogy görcsoldó hatása hatékonyabb, mint a placebo, és ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszerek, mint például az ibuprofen.Növelheti a véráramlást, ami elősegítheti a szexuális izgalmat és a libidót, ezáltal természetes férfi potencianövelő.A gyömbért a rák számos formájának alternatív gyógymódjaként vizsgálták.
A rákellenes tulajdonságokat a gingerolnak tulajdonítják, amely nagy mennyiségben megtalálható a nyers gyömbérben.
A vastagbélrák általános kockázatának kitett egyének 28 napos vizsgálatában napi 2 gramm gyömbér-kivonat jelentősen csökkentette a gyulladást elősegítő jelzőmolekulákat a vastagbélben.
Van némi bizonyíték, bár korlátozott, hogy hatásos lehet más gyomor-bélrendszeri daganatok, például hasnyálmirigyrák és májrák ellen.
Javíthatja az agy működését
Az oxidatív stressz és a krónikus gyulladás felgyorsíthatja az öregedési folyamatot. Úgy gondolják róluk, hogy az Alzheimer-kór és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás egyik fő hajtóerejei.Egy tanulmány szerint nagyon hatékony az ínygyulladáshoz és a fogágygyulladáshoz kapcsolódó szájbaktériumok ellen. Mindkettő gyulladásos ínybetegség.
Torokfájás esetén is gyors segély lehet
Ez a népszerű superfood segíthet a torokfájásban, valamint a baktériumok, kórokozók és toxinok elleni védelemben.Nyers gyökér: A nyers gyömbérgyökér a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban megtalálható. Halványbarna gyökérnek tűnik, és különböző méretekben vásárolható meg. Alkalmazásához először távolítsd el a külső, kéregszerű felületet. Ezután vágj le egy 2,5 cm-es darab friss nyers gyömbérgyökeret, és jól rágd meg. Le is nyelheted, amikor már pépes lesz, vagy ki is köpheted. Naponta kétszer-háromszor rágj el egy gyökeret a megkönnyebbülés érdekében. Ez a legintenzívebb módja a e növény fogyasztásának, azonban nem mindenki tolerálja markáns ízét.Tea: A forró gyömbéres tea szürcsölése népszerű és hatékony otthoni módszer torokfájás ellen. A meleg folyadék megnyugtathatja a gyulladt torkot, és a tea egyszerű módja a gyömbér-fogyasztásnak. Azért is jó formája ez a bevitelének, mert lehetővé teszi, hogy érintkezzen a torokkal.Gyömbérpor: Porított gyömbért használhatsz az ételek fűszerezéséhez. A porított forma számos élelmiszerboltban kapható a fűszer részlegről. Használatához étkezésenként adj hozzá körülbelül két teáskanálnyit. A gyömbérport is helyettesítheted apróra vágott nyers gyökérrel is, ha úgy tetszik.
Kurkuma
A kurkumát évszázadok óta nem csak szép színe és kellemes íze, de gyógyító hatása miatt is használják , különösen Ázsiában és a Távol-Keleten.A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó nemzetségnek több száz faja él Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein. Indiától Indonéziáig termesztik is a mintegy egy méter magasra növő, évelő növényt. / Az egyik legszebb dísznövény! Levelei nagyok, simák, fényesek, morzsolva fűszeres illatot árasztanak. Virágai három hétig is díszítik a szobát. Ápolása egyszerű. Télen hűvöset és kevesebb öntözést igényel, akár a muskátli. / A kurkuma fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. A gyökeret és a szárat megszárítják, aprítják, sajtolják, az ekkor kiszivárgó levet gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, szárát főzve, majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként használják. Egyes vidékeken friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin amely mintegy őrködik az egészséges sejtek biokémiai folyamatain. Hatásmechanizmusa és terápiás alkalmazása tekintetében nagyon hasonló a flavonoidokhoz, antioxidáns hatású, serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimeket, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyület. A kurkuma rendszeres fogyasztása az alzheimeresek állapotán is javíthat, mivel kutatások szerint segít feloldani azokat az amiloid plakkokat, amelyek a betegség kialakulásáért felelősek.Azoknál az arthritiszben szenvedőknél, akik rendszeresen kurkumát használnak, a fájdalom, a merevség és az érzékenység tekintetében jelentős javulás tapasztalható. A kutatások azt mutatják, hogy a kurkuma hatásosabb a glükozaminnál, amelyet rendszeresen javasolnak ilyen jellegű problémák kezelésére. Az emésztőrendszer gyulladásai által okozott felfúvódás ellen is hasznos lehet. Élénkíti a keringést, méregtelenít, így segíthet helyreállítani az emésztést.Fájdalomcsillapító tabletták szedése helyett is próbálkozhatunk kurkumával / jobb mint a Diclofenac /, mivel serkenti a keringést, támogatja az immunrendszert és a szövetek regenerálódását, így nagyon jó hatással van az egész szervezetre.
A kurkumin felszívódását a fekete bors és a zsír segíti , ezért egy jó zsíros kenyér jól megborsozva és kurkumázva segíthet az izületi fájdalom csillapításában is .
A kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását.Valószínűsíthető, hogy egyszerre több ponton is beleszól és akadályozza a tumornövekedéshez szükséges kisiklott sejtanyagcsere-folyamatokat. Hormonfüggő és hormonfüggetlen mellrák, vastagbélrák, bőrrák, gyomorrák-sejtvonalak, valamint myeloid leukémia, hasnyálmirigyrák esetén mutatott sokat ígérő hatást. Ezek azonban egyelőre élő szervezeten kívül vagy állatkísérletes sikerek.A kurkumin csökkenti a kemoterápiát nehezen viselő betegek szervezetének ellenállóságát azáltal, hogy a kezelés során hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét. A sugárterápia hatékonyságát is növelte. Kiváló antioxidáns, hatékony a sejteket károsító szabadgyökök ellen. Növeli ugyanis a glutation-S-transzferáz enzim működését, ami növeli a szövetekben a glutation, egy három aminosavból, glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből álló tripeptid szintjét. Ezen anyag szervezetünk saját antioxidánsa, hogy megtisztítsa testünket a szabadgyököktől.Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Hatásos láz és egyéb kisebb-nagyobb fertőző betegségek esetén a maláriától a nemi úton terjedő kórokon át a gyomorfekélyig vagy pszoriázisig. Ám a felsorolás korántsem teljes.
Bizonyított emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő.Nos, bizonyított, hogy az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, a szervezet más részébe nem jut említésre méltó mennyiség. Ám ott, helyben sokféle jótékony hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel alattomosan rákos folyamatokba csaphatnának át. Gasche, a bécsi egyetem gasztronómiaprofesszora szerint a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott gyógyszereknél sokkal hatékonyabb.
A fahéj is nagyon népszerű világszerte, már az ókori Egyiptomban sem volt ismeretlen az emberek előtt. A sárgás-barnás színű fűszer csökkenti a vércukorszintet és rendszeres fogyasztásával akár a cukorbetegség kialakulását is megelőzhetjük. A fahéj antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik,mérsékeli a szívbetegség kockázatát, és segít felvenni a harcot a bakteriális és a gombás fertőzésekkel szemben.
A szerecsendió Indonéziában őshonos. Nagyon sok jótékony összetevője van, ilyen az élelmi rost, a mangán, a tiamin, a B6-vitamin, a folsav, a magnézium és a réz. A szerecsendió fájdalomcsillapító és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik. Elősegíti az emésztést és támogatja az agy egészséges működését. Nagyon hasznos a magas vérnyomás csökkentésében, a vérkeringés fokozásában, sőt még az álmatlanság leküzdésében is.
A köménymag, mely nélkülözhetetlen némely étel elkészítéséhez, de számos pozitív hatása is van a szervezetünk működésére nézve. Segíti az emésztést és javítja az immunitást, de alkalmazhatjuk különféle betegségek kezelésére is, mint például az álmatlanság, a légzési zavar, a hörghurut, a megfázás és a bőrbetegségek. Egyes feltételezések szerint cukorbetegség megelőzésére is alkalmazható.
Az oregánó, amely nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne az A-, a C- és az E-vitamin, illetve a cink, a magnézium, a vas, a kalcium, a kálium, a réz és a mangán. Az oregánó hatékonyan kezeli a náthát és az orrdugulást, illetve egyes feltételezések szerint az influenza vírus ellen is hatásos. Az oregánó elpusztítja a bélben tanyázó parazitákat, méregtelenítő hatással rendelkezik és javíthatja a szív működését is.
A másik közkedvelt gyógynövény a bazsalikom. Bevethetjük akár a szájápolásban is, de jól enyhíti a légzőszervi betegségeket is. Nagyon hatékony lehet láz, asztma, tüdőbetegségek, szívbetegségek és stressz kezelésére és megelőzésére. Sok olyan kórokozó ellen megóvhat bennünket, amelyek az influenzát vagy a megfázást okozzák.
A chilit is előszeretettel használja az olasz konyha. Nemcsak a fájdalmat és a duzzanatot csökkenti, hanem a triglicerid és a koleszterin szintjét is. A magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a chili fogyasztása nagyon hasznos lehet számunkra, hiszen eredményesen harcol a vírusok és a baktériumok ellen , bár egyes feltételezések szerint a kapszaicin tartalma áteresztő bélszindrómát okoz ! Más vélemények szerint pedig alkalmas a gyógyításra Ha a zukapszaicin / a természetben előforduló kapszaicin cisz-izomerje / kapszula bélben oldódó bevonattal van ellátva, a zucapsaicin szívódik fel, azonban a hasi diszkomfort érzés nem jelentkezik. Ilyen készítmény formájában alkalmas lehet kis- és vastagbél fájdalom és gyulladás kezelésére (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás és irritábilis bél szindróma).-*Sałat, Kinga, Katarzyna (2014. október 1.). „Zucapsaicin for the treatment of neuropathic pain” (angol nyelven). Expert Opinion on Investigational Drugs 23 (10), 1433–1440. o.
A hatást illetően megoszlanak az orvosi vélemények azzal kapcsolatosan, hogy van-e káros hatása a tápcsatornára. Hosszú ideig tartotta magát az a nézet, hogy a kapszaicin a gyomor és bélhámsejtek gyulladásos állapotát hozza létre, és szerepet játszik a gyomorfekély kialakulásában. A kapszaicin természetesen csak ott képes kifejteni a hatását, ahol a neuronokban fájdalomérző receptorok találhatók TRPV1-csatornákkal. A tápcsatornára ez jellemző, ezért a bőrön megfigyelt módon érzékenyen reagál az erőspaprika fogyasztásra.A kapszaicinnek kettős hatás van. A receptorokon keresztül először gyulladást generál, majd a receptorok deszenzibilizálása következtében a tartós kapszaicinfogyasztás gyulladáscsökkentő hatásba fordul. Ez a kettős hatás a tápcsatorna nyálkahártyájára is igaz. Megfigyelhető, hogy erőspaprikát (tehát kapszaicint) ritkán használók körében annak elfogyasztása nehezen viselhető égető érzést vált ki a szájban, majd intenzív gyomorsav termelést és gyomorégést generál. Ez a tünet egyértelműen a kapszaicin kezdeti gyulladáskeltő hatásának bizonyítéka. Ugyanakkor az erőspaprikát folyamatosan nagyobb mennyiségben fogyasztóknál ez a jelenség nem tapasztalható. Ennek feltehetően a receptorok érzéketlenné válása – tehát azok deszenzibilizációja – lehet az oka.
Ismert tény, hogy a Helicobacter pylori baktérium az emberi populáció jelentős százalékában megtalálható a tápcsatornában, elsősorban a gyomor falában, a patkóbélben és ott gyakran gyulladást vált ki. A tartós gyulladás fekélyt, majd idővel rákot okozhat. A statisztikai adatok elemzése azt mutatta, hogy az ilyen gyulladások, fekélyek és azok rákos elfajulása szignifikánsan alacsonyabb a rendszeres erőspaprika fogyasztók körében. A jelenség egyértelműen nem baktericid hatással magyarázható – a kapszaicinnek ilyen hatása nem ismert –, de a Helicobacter-fertőzés káros következményét gátolni képes.
A kapszaicinnek a gyulladáskeltő (flogisztikus) hatása az egyetlen olyan farmakológiai hatás, amelyet ma terápiásan alkalmaznak.
A krónikus fájdalmaknál, valamint a különösen makacs, úgynevezett neuropátiás fájdalmak enyhítésére sikerrel használható szer. Több országban 0,075%-os kapszaicin koncentrációjú kenőcs vagy 8%-os bőrtapasz formájában alkalmazzák.
Mexikóban, valamint Ázsia egyes országaiban (különösen Thaiföldön) szignifikánsan alacsonyabb a prosztatarák előfordulása, mint a Föld más területein. Az adatokat a táplálkozási szokásokkal összevetve jutottak arra a következtetésre, hogy az érintett területeken igen sok erőspaprikát fogyasztanak, ami a figyelmet a kapszaicin rákmegelőző hatására terelte.
A vizsgálatok alapján a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén a leghatásosabb, de még nem tisztázott a működési mechanizmusa.
A kapszaicin csökkenti a vércukorszintet, szabályozza a vérnyomást, helyreállítja, pezsdíti a vérkeringést, segít megelőzni a vérrögképződés kialakulását, a vérkeringést a belső szervektől a bőr felszínéig, mindenhol egyformán fokozza. Szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is nagy szerepe van.
Mivel a kapszaicin növeli a testhőmérsékletet, fokozza a kalóriafelhasználást, a zsírégetést, így segít a testsúly- és étvágycsökkenésben, miközben felpörgeti az anyagcserét.
A piros chili a centenáriumok terméke. A szakértők úgy találták, hogy az emberek, akik rendszeresen eszik, átlagosan 10 évvel élnek hosszabb ideig, mint azok, akik nem szeretik ezt a terméket. Ugyanakkor a mértéktartás fontos , mert egyeseknél memóriavesztést okoz a túlzott chili fogyasztás .
A keserű ételeket sokan nem szeretik, pedig ideje megkedvelni
A táplálkozási szakemberek szerint jó lenne, ha minden fanyalgó ember megkedvelné a keserűbb ízvilágot, hiszen a keserű táplálékok nagyon egészségesek és hasznosak lehetnek a szervezetünk számára. A ma embere leginkább a gyógyszerekkel vagy a mérgekkel azonosítja a keserű ízű dolgokat, talán emiatt is van az, hogy sokan valóban elutasítják a keserű és a fanyar ízű táplálékokat. A testünkben nagyon sok ízlelő receptor működik. Nemcsak a szánkban, hanem például a tüdőben, a belekben, az orrban, a hasnyálmirigyben és a májban is megtalálhatók. Ezek a receptorok különböző ízekre specializálódnak, a keserűből összesen 25 receptor létezik. Ezeknek köszönhetően a szervezetünk azonnal jelezni tudja, ha bajt észlel. A mai napig a keserű ízt problémának tartja az agyunk, hiszen káros vagy mérgező anyagokként azonosítja be őket. Pedig az enyhén és a közepesen keserű növények, gyümölcsök vagy ételek egyáltalán nem mérgezőek, sőt nagyon is táplálóak és hasznosak a szervezetünk számára. Régebben egyáltalán nem volt meglepő, ha az emberek keserű gyógynövényeket fogyasztottak étkezések előtt vagy után, hiszen ezek a táplálékok egyensúlyban tartották a vércukorszintet és az emésztésre is pozitív hatást gyakoroltak. Ilyen gyógynövény például a mustárzöld vagy a pitypang. Mindkettő a keserű gyógynövények csoportjába tartozik és a világon a legtáplálóbb gyógynövények sorát gyarapítják.
A mustárzöld. Szokták még mustárfűnek és mustárkáposztának is nevezni. A mustárzöld kissé kesernyés és borsos ízű, de nagyon finom és egészséges. Abba a családba, nemzetségbe tartozik, amelyikbe a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is.
A mustárzöldnek kiemelkedő a táplálkozási profilja, mivel gazdag forrása a réznek, a K-vitaminnak, a C-vitaminnak, az E-vitaminnak, a B6-vitaminnak, az A-vitaminnak, ezeken kívül van még benne kalcium, vas, niacin, riboflavin, magnézium, tiamin, cink, szelén, illetve folsav is.
A mustárzöld azoknak is javasolható, akik fogyni szeretnének, illetve emésztési zavarokkal küzdenek, ugyanis kevés kalóriát, ellenben sok rostot tartalmaz.
A mustárzöld gazdag forrása az antioxidánsoknak. A mustárzöldnek az antioxidánstartalmát a következők adják: C-vitamin, E-vitamin, flavonoidok, karotinoidok és lutein.
A K-vitamin az egyik legértékesebb vitamin a szervezetünk számára. A mustárzöld is gazdag forrása ennek a vitaminnak. A K-vitamin a véralvadásban játszik nagy szerepet, viszont a szív és a csont egészségét is biztosítani tudja. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony K-vitamin-szint összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásával. Amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetben, úgy nagyobb az esélye az olyan neurodegeneratív betegségeknek, mint az Alzheimer-kór és a demencia. Emellett a fehérvérsejtek termelődését is támogatja, ami szintén hasznos, hiszen így kisebb lesz az esélye a fertőzések kialakulásának.
A pitypang Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vagy vajon párolva használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.
A belőle készített tea vízhajtó hatású és a tavaszi méregtelenítő kúrák fontos alkotóeleme. Hatásos a bőrproblémák és a cellulitisz ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó.
A friss virágokból szirupot is készítenek, melyet "pitypangméz"-nek is hívnak.
Az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában az eudesmanolid és germacranolid típusú laktonok szeszkviterpénjei.
A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.
Egy 2012-ben publikált kutatás során azt figyelték meg, hogy üvegedényben a gyermekláncfű-kivonat képes volt öngyilkosságra késztetni a rákos sejteket úgy, hogy közben az egészséges sejtek nem károsodtak.
Vércukorszint szabályozó hatása is ismert, ami valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető, amely a gyökérzetben található + a cikória és a klorogénsav tartalmának amelyek bioaktiv vegyületek, ugyanakkor ezek korlátozzák a keményítők és a szénhidrátok emésztését . A kúraszerűen fogyasztott tea ( napi 1-2 csésze 3 hétig) és gyökérkivonat is hatékony. Hasonlóképpen egy in vitro kisérlet kimutatta hogy a pitypanglevél és gyökérkivonat csökkenti az öszkoleszterin és a triglicerid szintet , valamint kálium tartalma vérnyomáscsökkentő .
Csonterősítő tulajdonságát az inulinnak és a bórnak köszönheti, ugyanis ezek segítik a kalcium felszívódását szervezetünkben. A gyermekláncfű gyökér a prebiotikus inulin rostgazdag forrása és szabályozza a bélműködést és megakadályozza a székrekedést , az aranyeret és a diverticulitist .
A keserű gyógynövények táborát erősíti például a macskagyökér, amely nemcsak keserűanyagokat, hanem gyógyító hatású illóolajokat is tartalmaz. A gyógynövény csökkenti a stresszt, az idegességet és a szorongást is.
A kamilla virágai olyan illóolajokat tartalmaznak, amelyek azulénből állnak, amely gyulladásgátló hatásairól is ismert. A kamilla ezen kívül tartalmaz még értékes zsírsavakat, keserűanyagokat, klorofillt és foszforsavat is. Az összetevők ezen egyedülálló kombinációja meglepő gyógyító hatásokat válthat ki, kiváltképp ha a gyógynövényt tea formájában fogyasztjuk. A kamilla tehát kiváló gyulladáscsökkentő, de az emésztést is remekül karban tartja.
A kamilla lehet az egyik legjobb alternatív terápia az álmatlanság megelőzésére, az álmatlanság kezelésére. A gyógynövény egy apigenin nevű vegyületet tartalmaz, egy erős antioxidánst, amely erősen kötődik az agy receptoraihoz, amelyek álmosságot okoznak és csökkentik az álmatlanságot.
A kamilla jobb emésztést biztosít és védi a gyomor- és bélrendszer egészségét is. Hasmenés ellen is nagyon hatásos. Ezt a hatását gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönheti. A kamilla kiemelt szerepet játszhat a gyomorfekély megelőzésében, mivel csökkenti a gyomor savas állapotát és gátolja azoknak a baktériumoknak az elszaporodását, amelyeknek jelentős szerepük van a gyomorfekély kialakulásában.
A kamillateában nagyon sok antioxidáns található, amelynek némi védő szerepe van egyes ráktípusok kialakulásában. Apigenintartalma hatásos lehet a mellrák, az emésztőrendszeri daganatok, a bélrák, a prosztata- és a méhrák kialakulása ellen.
A kamillatea rendszeres fogyasztása a segítségünkre lehet a vércukorszint csökkentésében is. Gyulladáscsökkentő hatása megakadályozza a hasnyálmirigy sejtjeinek károsodását. Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a vércukorszint drasztikusan megemelkedik.
A borsmenta számos különféle keserűanyagot tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő, csíraölő, fájdalomcsillapító, epehajtó, görcsoldó hatásokkal rendelkeznek. A gyógynövényt elsősorban teaként fogyaszthatjuk, amely nagyon jól karban tartja az emésztést és az olyan emésztési zavarok esetén is nagyon hatásos, mint a puffadás, a hasmenés, az epebántalmak, a gyomorfájdalom és a hányinger.
A cickafark leveleit és virágait is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. A gyógynövény szintén egy keserű növény, amely tartalmaz keserűanyagokat, illóolajokat, flavonoidokat és olyan esszenciális ásványi anyagokat, mint például a kálium. A különféle emésztési problémák enyhítése mellett a gyógynövény csökkenti a vérzést és a sebeket is gyógyítja.
Az üröm A növénynemzetségbe egyéves, kétéves és évelő fajok egyaránt tartoznak csakúgy, mint lágy szárú és cserjés növények. A többévesek lombhullatók vagy örökzöldek. A „The Plant List” adatbázisában 474 érvényes Artemisia-fajt tartanak nyilván. Számos faj megtörve erős, aromás illatú, kesernyés ízű, leginkább a bennük levő szeszkviterpén-laktonoktól (pl. abszintin, szantonin). Fűszer- és gyógynövényeket egyaránt találunk közöttük (pl. fehér üröm, fekete üröm, tárkony, egynyári üröm).
Magyarországon őshonos a bárányüröm, az egynyári üröm, a fehér üröm, a fekete üröm, a mezei üröm, a selymes üröm, a seprűüröm, a sziki üröm, a sziklai üröm; illetőleg honos a tárkony és az ürömcserje (istenfa) is, de utóbbiak emberi közreműködéssel kerültek ide.
Egynyári üröm Kínában évezredek óta használt gyógynövény, a malária ellenszere, újabban a rák gyógyításában bizonyult ígéretesnek, mivel artemisinin nevű hatóanyaga igen hatékonyan pusztítja a rákos sejteket, miközben az egészséges sejtek közül csak elenyésző számban szed áldozatokat – kb. 1200 elpusztított ráksejtre jut egy egészséges sejt.
Artemisia dracunculus – Tárkony ~ SárkányürömFekete üröm , gyomorkeserük egyik alkotóeleme . Inulin, mézga, gumi és cserzősav, kevés illóolaj, keserűanyagok, szeszkviterpén-laktonok, rutin, antioxidáns flavonoidok, 1,8-cineol, tujon, kumarin, fitoszterolok. Illóolaja eukaliptolban és terpén-alkoholokban gazdag.Többek között ez egy olyan keserű gyógynövény, amely aktiválja az acetilkolin receptorokat az agyban, és ezzel gátolja a memóriafunkció csökkenését az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél.
A máriatövis egy olyan keserű gyógynövény, amely a májra gyakorol védő hatást. Szilimarint tartalmaz, amely a májbetegségek kezelésére használt elsődleges aktív komponens. De tannint és keserűanyagokat is tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.
A fahéjat már ősidők óta alkalmazzák a természetes gyógyászatban. A fahéj gazdag a természetben is előforduló keserűanyagokban. Ezen kívül segít az anyagcsere-folyamat aktiválásában és a zsírégetés ösztönzésében. A fahéj nemcsak illatos, de nagyon finom is. Nemcsak rostokban bővelkedik, hanem káliumban is, emellett olyan antioxidánsokkal van tele, mint A-, K- és B-vitaminok, antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a fűszernövény nagyon hasznos lehet légúti fertőzések esetén is. A fahéj nemcsak a fertőzésekkel szemben harcol eredményesen, hanem a sérült szövetek gyógyításában is verhetetlen. Segít csökkenteni a duzzanatot például ízületek esetében, miközben megakadályozhatja a vérlemezkék összetapadását, így a vérrögképződés ellen is nagyon hatásos lehet. Ezek a tulajdonságok miatt hasznos lehet olyan krónikus gyulladásos betegségek esetén is, mint például az ízületi gyulladás.
Ez a csodás fűszer a vérkeringést is fokozza, ez különösen kedvező az ízületi betegségeknél, ahol a keringéssel is gondok lehetnek.
A hormonokra nagy szükségünk van, hiszen nagyon sok élettani funkció függ tőlük. Az inzulin is egy ilyen hormon, amelynek a vércukorszint szabályozása az egyik kiemelt feladata. A fahéj rendszeres fogyasztása javítja az inzulinérzékenységet és segíthet a vércukorszint szabályozásában, ezzel pedig csökkennek a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői.
A fahéj egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely mérsékli annak az enzimnek az aktivitását, amely szerepet játszik a koleszterin képződésében. Így elmondható erről a gyógynövényről, hogy nemcsak a vércukorszint, hanem a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében is aktívan részt vesz, amivel csökkentheti a szívbetegségek kialakulását.A fahéjra más problémák esetén is számíthatunk. Jót tesz például az emésztésnek, de a szem egészségét is javítja, sőt még a fogyásunkat is támogathatja.
Kakaó
A stressz csökkentését elősegítheti a kakaó – legalábbis a legújabb kutatási eredmények ezt mutatják.
A kakaó növényi vegyületekben, polifenolokban gazdag. Mivel ezek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, segíthetnek semlegesíteni a szervezetben elszaporodó káros hatású szabad gyököket. Erre nagy szükségünk van, hiszen veszélyessé válhat ha felszaporodnak. Először ugyanis csak gyulladást okoznak, később azonban krónikus betegségek kialakulásáért is felelőssé tehetők.
A tanulmányok arról számoltak be, hogy azok az emberek, akik magas kakaótartalommal rendelkező étcsokoládét fogyasztanak rendszeresen, kevesebb eséllyel esnek át szívinfarktuson vagy stroke-on.
Emellett az is bebizonyosodott, hogy ez a táplálék a magas vérnyomással szenvedők körében remek vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik , csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet.
A kakaó ugyanis segít megnövelni az endorfin- és a szerotoninhormonok termelődését az agyban, ami csökkenti a depresszió és a szorongás kellemetlen tüneteit.
A kakaó flavonoltartalma hasznos lehet azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, ugyanis a kakaóban lévő vegyületek lassítják a szénhidrátemésztést és fokozzák az inzulinszekréciót is. Mindemellett a testben kialakuló gyulladást is csökkentik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése