Oldalak

2023. június 4., vasárnap


  Hiszek a Szentháromságban / Trinity !

plu

Szentháromság plébánia Nagybánya

A mai nap a Szentháromságot ünnepeljük. Hitünk szerint egy Isten van, aki három személy: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ezt a három isteni személyt nevezzük egy szóval Szentháromságnak. Emberi értelmünk számára azonban meglehetősen felfoghatatlan, hogy miként lehetséges ez, hogyan is kell mindezt értenünk. Azt könnyen beláthatjuk, hogy nem egy különleges matematikai rejtélyről vagy megoldhatatlan számtani feladványról van szó a Szentháromság esetében. Azzal mindenki egyetért, hogy amit tudunk, azt Isten kinyilatkoztatásából tudjuk, mert emberi értelmünk semmiféle bölcselkedő okoskodással nem képes megközelíteni a Szentháromság lényegét. Az is egyértelmű ugyanakkor mindenki számára, hogy a Szentháromság titok, mégpedig hitünk egyik legnagyobb és legfontosabb titka. 

Ahogyan a három isteni személy egymás közti kapcsolatának a szeretet a lényege, ugyanúgy Istennel való kapcsolatunknak is a szeretet az alapja. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek egymás iránti szeretete nem zárul be, hanem kitárul minden ember felé. Jézus ezt mondja a mai evangélium szerint: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy mindaz, aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Az Isten képmására teremtett ember nyitott a szeretetre, képes elfogadni és viszonozni azt.

A legősibb apostoli levelekben köszöntésként is előfordul a Szentháromságra való hivatkozás: „A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atya Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal” (2Kor 13,13), amely formát egyébként a szentmise bevezető köszöntésében is gyakran használunk.- Horváth István Sándor






XVI. Benedek pápa mondta a következőket: „Az ember, Isten képmása, a szeretetben lesz először teljesen önmaga. Az örök Atya irántunk való szeretetében elküldte Fiát hozzánk, és a Szentlelket ajándékozta nekünk, hogy Isten gyermekeivé tegyen bennünket. Váljunk e kegyelemhez méltóvá! A Szentháromságos Isten tartson meg mindenkor az ő szeretetében!”
Talán elsősorban nem is a Szentháromság titkának megértése a kulcskérdés számunkra, hanem az, hogy elfogadjuk-e felajánlását, azt, hogy vele szeretetben éljünk. Ha a szeretet a mi válaszunk, akkor már egészen közel vagyunk a szentháromsági személyekhez.


Michelangelo : Dániel próféta - Sixtusi kápolna

Van egy bibliai történet az emberiségről, pontosabban arról, hogy mit veszített, és egy magyarázat arra, hogyan tudunk még boldogulni. Az első rész a Bibliában feljegyzett ősi gyűjtemény része: miután az első emberpár elkövette azt a megbocsáthatatlan vétket, hogy megette a jó és a rossz tudás fájának gyümölcsét, a Mindenható kiűzte őket a Paradicsomból. Aztán Isten egy gyámot helyezett Édentől keletre egy villámkarddal, hogy megakadályozza, hogy hozzáférjen az élet fájához (vö. 1Mózes 3:23). A többi az emberiség története, a mi történelmünk.

De ez csak a történet első része. A másik részt még nem találták ki. Ez az, amelybe még beavatkozhatunk, mindenki saját belátása szerint. Ez a Mindenhatóra vonatkozik, aki most egyedül érzi magát, mert nincs kivel beszélgetnie. Ám egy napon egy zseniális ötlet támad: arra gondol, hogy visszahozza az embereket az Édenbe, más utakat keresve, nem azt, amelyet a karddal őrző angyal őrzött, hanem kanyargós és olykor kerülő utakat, amelyeket az emberek lelkiismerete  is nyomon követ. Isten gondoskodásával.

Ez a történet, még ha csak egy midrás is /a héber daras 'tanulmányoz, magyaráz' szóból : a rabbikszentírásmagyarázata Kr. u. a 2-6. században / , sokat elárul az emberiségről. Van benne valami nyoma az isteninek, amit még azok sem tagadhatnak meg, akiket nem érdekel Isten létezése, ez a nyom lelkiismeretként, értelemként és intelligenciaként nyilvánul meg. Ezek azok a dolgok, amelyek lehetővé teszik az emberiség számára, hogy túllépje korlátait, hogy megtalálja gyökereit.
   
                                     


" A csodák nem a természet törvényeivel ellentétben történnek , hanem a mi természeti törvényekről alkotott elképzeléseinkkel ellentétben " - Szent Ágoston

Isten a teremtés során megteremtette bennünk a " csodás " gyógyulás lehetőségét , a világra vonatkozó eredeti szándéka részeként , és ez ma is , továbbra is elérhető számunkra .
Ami a legfontosabb , az az "ima" , az Istennel való kapcsolat !
„Higgyetek az Istenben!.......... Azért mondom nektek, bármit kértek imádsággal, higgyétek, hogy megkapjátok, és el is nyeritek. Amikor pedig imádkozni készültök, bocsássatok meg annak, akire nehezteltek, hogy mennyei Atyátok is megbocsássa bűneiteket! Mert ha ti nem bocsátotok meg egymásnak, mennyei Atyátok sem bocsátja meg bűneiteket.” - Mk 11,11-26

A meg nem bocsátás : gyakran harag, félelem, szomorúság és más hasonló dolgok mögé bújik.
A megbocsátás problémái önmaga felé irányulhatnak.
Ezek bármelyike lehet a kulcsfontosságú sejtmemória , amely gátolja egészségünket vagy sikerünket.
Ez a meg nem bocsátás és az emlékek, amelyek ezt a meg nem bocsátást tartalmazzák, megakadályozzák a gyógyulásunkat. Megakadályozzák a sikerünket. Miért? Mert ezek pusztító emlékek, amelyek nem az igazság és a szeretet. Ezek hazugság és önzés.
Az is érdekes, hogy a „megbocsátás” szó, ha visszatekintünk az eredeti nyelvre, azt jelenti: „elvágni a kötelet” vagy „kioldani a kötelet”.
Tehát a meg nem bocsátás azt jelenti, hogy szó szerint ahhoz a dologhoz vagyunk kötve, amit nem hajlandók megbocsátani, vagy ahhoz a személyhez.
Még ha az illető nem is hajlandó megbocsátani nekünk, elvághatjuk a kötelet.
A megnem bocsátás kategória teljesen hatalmas lehet. A szeretetben, örömben és békében gazdag élet alapja a megbocsátás.
A gyógyító megbocsátás elengedhetetlen a gyógyuláshoz és a sikerhez.

„Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket."
- Jn 13,34-35;15,12-*13.17

A szeretet az első abban, amit gyógyító alaprendszernek nevezünk. Jézus is ezt mondta : „ Ha szeretsz, mindent megtettél." És hisszük, hogy ez így van. Az erény ebben a kategóriában a szeretet.
Szeressétek felebarátaitokat , mint saját magatokat -Jézus
Márk meséli el legrészletesebben a gyógyítástörténeteket, de nem azért, hogy bemutassa, Jézus mennyivel nagyobb a korabeli „isteni férfiaknál”, hanem hogy hirdesse: „Ez a Jézus, aki egykoron betegeket gyógyított meg, ma is meg tud gyógyítani téged. Jézus az Atyánál lakozó felmagasztalt Úr, aki isteni teljhatalmával a te sebeidet is be tudja gyógyítani.”

Stressz management - A LÉLEK gyógyítása


-  A szénhidrát a világ legveszélyesebb drogja .
- A tudatalatti mondja ki az utolsó szót , minden tudatos erőfeszítésed hasztalan .
- Az ember , test ,szellem , lélek , hármas egysége , kizárólag holisztikus szemléletben lehetséges sikeresen gyógyítani . - dr. Váczi Péter orvos és dr. Tóth Lénárt szakgyógyszerész fms. szakértő 

Mikor a materialista szinten történő orvosi beavatkozás / gyógyítás / , inkluzíve a táplálkozási intervenciót is kimaxolva , és valós eredmények hiányába , azt kell lássuk hogy van egy ismeretlen faktor , van valami más is , ami döntő befolyással bír a gyógyítás folyamatában , mégpedig a tudatalatti kontrol .- https://youtu.be/DHrpIFTwsFE


Az egyik táplálkozási intervenció :
 

FOTÓ: FOTÓS: JEN CAUSEY, FOOD STYLIST: MARGRET MONROE DICKEY, PROP STYLIST: CHRISTINE KEELY

Ez a saláta egyesíti a cézár saláta ízeit a lágy zöld lacinato kelkáposztával és a nyers, szeletelt  kelbimbó ropogósságát. / A barna vajas zsemlemorzsa további ropogósságot és diós, pirított ízt ad. - ezt a ketoban fenttartással kezeljük / Grillezett csirkehússal tálaljuk, hogy még nagyobb mennyiségű fehérje legyen. -https://www.eatingwell.com/recipe/8037997/kale-shaved-brussels-sprouts-salad-with-avocado-caesar-dressing/

De a sült oldalas az inkább keto , melléje egy kis saláta :

Kép: Nagy János - mangalica oldalas kemencében sütve 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése