Oldalak

2023. június 17., szombat



Jézus Szentséges Szíve



Jézus szíve templom Békéscsaba



A mai napon Egyházunk Jézus szent szívét ünnepli. Az ünnep arra hív minden keresztényt, hogy Jézus szeretetéről, a szeretet titkáról elmélkedjünk. A szeretetről, amelyben érdemes hinni. Imádságaink szépen kifejezik, hogy a szeretet és az üdvösség forrása Jézus szent szíve. A kereszt a szeretet titkát hordozza és hirdeti.
Hitünk és vallási életünk tele van jelekkel, amelyek a látható és a láthatatlan valóság, az emberi és az isteni világ találkozását jelzik. Ezek a jelek üzennek nekünk valamit, korábban ismeretlen dolgokat tárnak fel előttünk, ugyanakkor hatnak is ránk, átalakítanak és cselekvésre ösztönöznek. A kereszt nem csupán hitünk látható jele és jelképe, hanem olyan eszköz, amely hatással van ránk, a megváltás eszköze.

Verseghy Ferenc: Az Úrnak felmutatása utánn

(részlet)



Szent oltárodnak színéhez borúlván,

imádunk téged' rejtett Istenség!

Ki által bűnmocskábúl megtisztúlván,

a' menny' örökje lett az emberség.

Mint Istenember tellyes váltásunkért

halálra szántad drága Testedet.

Mint békeáldozat boldogságunkért

örömmel ontottad szent Véredet.



De áh! nemünkhöz irgalmas szívednek

nem volt elég e' véres áldozat.

Honnyában megmaradni hű népednek

kívántál testi táplaszín alatt.

Hogy asztaloddal gyenge lelkeinket

az üdvözséges jóban vastagítsd;

's Véreddel mosván újabb séreinket,

szívünköt szent szíveddel eggyesítsd.


Jézus szeretete, ő ugyanis szívéből merített erőt az üdvözítésünkhöz szükséges magasztos és csodálatos tettei végrehajtásához. Ezeket most is véghez viszi az Oltáriszentségben való jelenlétében.
Mária Szeplőtelen Szívének emléknapja a liturgikus naptárban közvetlenül Jézus Szívének főünnepe után következik. Szépen mutatja ez is


Isztambul – S. Salvatore in Chora – Nartece
- Krisztus és Mária

Mária Szíve tehát elválaszthatatlan Fiának Szívétől. Közelségükben könnyebben megtapasztaljuk Isten irántunk való szeretetének gazdagságát, és válunk mi is Lélek-hordozókká.
Szeretetük egységteremtő erővel is bír. Kedves népénekünk szavai erősítsenek ebben: „Jézus Szíve, szűz Anyának / Drága szép virága; / Az ő szíve alatt támadt / Lelkünk boldogsága. / Jézus Szíve s Máriáé / Hajoljatok össze, / Szíveinket, ha szétválnak / Ti fűzzétek össze.”
-https://www.magyarkurir.hu//istengyermek-es-istenszulo-egymastol-el-nem-valaszthato-maria-szeplotelen-szive-unneperol


Csirkelábpörkölt 

A csirkeláb a megosztó ételek egyik legjelesebb képviselője  / ettől már csak a kakastöke a megosztóbb / , fogyasztásának számos pozitív hozadéka van az egészségünkre nézve, ugyanis nagyon gazdag kollagénben , és ezáltal hozzájárul a bőr fiatalságának megőrzéséhez . Emellett a csirkeláb nem csak a kollagénnek, de a hialuronsavnak és a kondroitin szulfátnak is jó forrása, amelyek számos pozitív egészségügyi hatást fejtenek ki a szervezetre. A kollagén úgy is hat hogy növeli a hialuronsav szintet és enyhíti az ízületi fájdalmakat , serkentheti a szövetek regenerálódását az osteoarthritis tüneteinek csökkentése érdekében. A kollagénbevitel javíthatja a csontképződést és a csontsűrűséget posztmenopauzás nőknél. A hialuronsav például segít megőrizni a bőr hidratáltságát és ezáltal megelőzni az öregedését.
A kondroitin-szulfát egy komplex szénhidrát, amely a porcok hidratáltságát őrzi meg. Ennek tükrében kiváló kezelést jelent a csont-és ízületi gyulladásra és egyéb ízületi panaszokra is.
Fogyasztás szempontjából a legértékesebb a szabadon tartott kapirgáló csirke lába , a leves és a csirkepörkölt is finomabb lessz vele . Ha pedig ennél töményebre vágyunk akkor érdemes az ázsiai receptek szerint készíteni , mint pl. kínai , vietnámi , thai stb. , ezek ugyanis további az egészségre jó hatást gyakorló hozzávalókat tartalmaznak . A legjobb választás ha csirkelábat valamilyen zöldséggel vagy zöld salátával esszük .

Lássunk egy csirkeláb pörköltet enyhe  ázsiai  beütéssel  :
Csirkeláb szecsuáni mártással - a Bűvös Szakács receptjét is használva  - könnyitett változat . 
Ez alkalommal egy nagyon rövid lére / szaftra eresztett magyar csirkelábpörköltet tálalunk , de nem a szokásos nokedlivel - ettől egy diétásabb /egészségesebb , változattal jövünk - zöld salátaágyon adjuk - szezámmaggal és melléje fűszeres mártást kínálunk .
A csirkelábakat először megmossuk , majd bedörzsöljük sóval és feltesszük főni , mikor már forrt 2 percig , levesszük a tűzről és leöblítjük hideg jeges vízzel , levágjuk a körmöket , aztán kettévágjuk őket , vagy aki egyben szereti az úgy hagyja .

https://i.vietgiaitri.com/-cach-lam-chan-ga-kho-cay-jpg

Főzőlé (lu shui) 3 liter víz /egyszerű ízesitett víz
- 60 g gyömbér, héjában zúzva és darabolva
-  4-5 gerezd fokhagyma darabolva
- 3 újhagyma, 6-7 cm-es darabokra vágva
- 2 ek só , fekete bors 10 szem 
- 1dcl shao-szing bor (vagy szaké), - nálam         száraz fehér bor 
- 2 tk /vagy tetszés szerint / kínai ötfűszerkeverék 

Következik a csirkelábak pácolva főzése , a főzőlében (lu shui) , forraljuk fel a csirkelábakat ,   körülbelül 10 percig a forrásponttól számítva. Aztán kivesszük és ismét lehűtjűk hideg vízzel , lecsepegetettjük , leszárítjuk , megszórjuk kurkumával és összeforgatjuk hogy szebb színe legyen a lábaknak . A főzőlét leszűrjük és félre tesszük , később még szükség lessz rá . 

Ezután következik a magyar vonal , egy szokásos pörkölt alapot készítünk : zsíron megfuttatjuk a fokhagymát , a gyömbért  és a vöröshagymát /20 dkg / , majd hozzáadunk 3 ek . üveges lecsót , ezután hozzátesszük a csirkelábakat , felöntjük egy kevés leszűrt főzőlé maradékával , lassan , kavargatva ,  főzzük kb. 40 ' , amig rövid leve marad , a lábak kellően puhák lesznek . A kész csirkelábakat megszórjuk szezámmaggal , díszítjük , paradicsom karikákkal és citromlével lecsepegtetett salátaágyon tálaljuk . 
Hátra van még a fűszeres mártás , amit mártogatósként adunk hozzá egy tálkában .

Mártás:
olaj , gyömbér, finomra vágva ,
fokhagyma, finomra vágva
2  csili, kimagozva, finomra vágva
200 ml főzőlé (leszűrve)
1 kk osztrigaszósz
1 kk sötét szójaszósz
1 kk pálmacukor / helyett glicin 
100 ml száraz fehér bor (vagy szaké)
1 újhagyma 
esetlegesen: 1 biocitrom reszelt héja










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése