Oldalak

2023. június 11., vasárnap



KRISZTUS SZENT TESTE ÉS VÉRE, ÚRNAPJA



   Az Úr áldozata és a mi áldozatunk


Az egyházi év során két nagy Oltáriszentség-ünnep van: nagycsütörtök és úrnapja. A nagycsütörtök este bemutatott szentmise különlegessége, hogy ekkor az Úr Jézus utolsó vacsorájára emlékezünk, amikor a kenyeret saját testeként, a bort az ő véreként nyújtotta át az apostoloknak, megparancsolva nekik, hogy ismételjék meg cselekedetét az ő emlékezetére. Ez az esemény az Úr szenvedése és halála előtt történt. Ma, úrnapján, Krisztus szent testének és vérének ünnepén már a feltámadás ismeretében éljük át újra az Eucharisztia titkát. Az Oltáriszentség ugyanis szorosan kapcsolódik Krisztus szenvedéséhez, halálához és dicsőséges feltámadásához. 
A szentségek célja nem más, mint a szentháromságos közösségben való részesítés. Isten úgy akarja, hogy igaz és örökké tartó közösségre lépjünk vele. Ezért a lelki áldozás és a szentségi részesedés az Eucharisztiában mindig communio spiritualis: egyesülés, amit nem mi, hanem a Spiritus, vagyis Isten Szentlelke hoz létre. Ő az, aki osztozik velünk, és részesít bennünket a Szentháromság oszthatatlan közösségében. E részesedés során a legfontosabb nem az, amit mi magunk teszünk. Sokkal inkább az, hogy – a liturgikus üdvözlés szavai szerint – megnyíljunk a Szentlélek egyesítő ereje előtt.


A mai nap ellentmondásos történetével találkoztam a szenzációéhes médiában ahol Jézus időutazási mivoltát latolgatták . 










Az olaszországi Firenzében 1595-ben Ventura Salimbeni által festett "Az Eucharisztia megdicsőítése "című festmény a Szentháromságról, Jézusról, Istenről és a Szentlelket jelképező galambról ábrázolja.
A Ventura Salimbeni által  festett „Az Eucharisztia megdicsőítése " című képen  az Atya és a Fiú között egy olyan „tárgyat” véltek felfedezni, amiben többen is az első mesterséges űrműholdat ismerték fel. A kép jelenleg Firenzében található / a Montalcinói (Siena, Olaszország) Szent Péter templomban /, és a festőnek nem lehetett tudomása arról hogy 400 év mulva az oroszok Szputnyikot bocsátanak fel az űrbe , de a Jóisten és Fia "tudták valahogy a jövőbeli eseményeket "
Ventura di Arcangelo Salimbeni , más néven Cavaliere Bevilacqua ( Siena , 1568 . január 20.  Siena , 1613 ) egy olasz manierista festő és metsző , a reneszánsz sienai iskola egyik utolsó képviselője  .A Szentháromság alakjai közötti gömb nem Szputnyik . Ez a sok Szentháromság-ábrázolásban megfestett tárgy a „teremtésgömb” szimbóluma, és ezen a festményen a Nap és a Hold illusztrációja található.
Három másik festmény készült a San Pietro di Montalcino -i San Lorenzo templomhoz : a kulcsok átadása ( 1599 ), az Eucharisztia vitája (1600) és a keresztre feszítés ( 1604 ).
San Lorenzo in San Pietro templom egy szent épület, amely Montalcino Pianello kerületében található .A Sant'Antimo apátság ősi függősége a 14. századra nyúlik vissza, de a 17. században átalakult . Egyszerű kőhomlokzata harangtorony szegélyezi, nyeregtetős és egyhajós . Három Ventura Salimbeni mű jelenléte különbözteti meg : a főoltáron Krisztus átadja a kulcsokat Szent Péternek ( 1599 ); a jobb oldali oltáron az Eucharisztia felmagasztalása ( 1600 ); a bal oldali oltáron a keresztre szegezett Krisztus ( 1604 ).

A festményen az Atyaisten, Jézus és a Szentlélek között egy nagy kerek tárgy jelenik meg, amely egyesek szerint akkoriban megmagyarázhatatlan volt, mert úgy néz ki, mint egy mesterséges műhold antennákkal. 
A szóban forgó tárgy gyakori a Szentháromság ikonográfiájában , hiszen a korszak több tucat műalkotásában megtalálható. Az ezzel a témával foglalkozó festményeken a klasszikus figurák Jézus, a galamb formájú Szentlélek és az Atyaisten, amelyek között gyakran elhelyezik az "Égi szférát", amely nem a Földet ábrázolja különösebben, hanem az egész Univerzum. Salimbeni festménye különösen a Nap és a Hold ábrázolását tartalmazza. Gyakran megjelennek a jogarok, amelyek az egész teremtés feletti hatalmat szimbolizálják, Jézus és az Atyaisten kezében tartják őket, és egyesek gyakran a Szputnyik antennáinak tökéletes másolataiként írják le őket .

A legismertebb példák között említhetjük Johann Heinrich Schönfeld Szentháromság-istentiszteletét ( 1640 ) és Juan Carreno De Mirandától a Messe de Fondation de l'ordre des Trinitaires ( 1666 ) , mindkettőt a Louvre- ban állították ki , de sok. más művészek hasonló "tárgyakkal" festették Trinity-t , mint például  , Coecke , Giorgioli és Bertusio . 




Johann Heinrich Schönfeld Szentháromság-istentiszteletét ( 1640 )




Juan Carreno De Mirandától a Messe de Fondation de l'ordre des Trinitaires ( 1666 )

Forrás : WIKIPÉDIA

A pápa arra buzdít, hogy a betegséget és a szenvedést is úgy tekintsük, mint aminek megváltó, üdvözítő értéke van. Tanúságtételével arra tanít, hogy a szenvedést is lehet úgy irányítani, hogy pozitív értelmet találjunk benne.

Ha komolyan gondolod az egészséges táplálkozást, érdemes megismerkedned a glikémiás index alapjaival. Miért? Mert ha ismered egy adott élelmiszer glikémiás indexét, tudhatod, hogy az miként hat a vércukorszintedre. Ennek fényében pedig eldöntheted, hogy mennyit és mikor eszel az adott ételből.

A glikémiás index egy olyan 1 és 100 közötti numerikus érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.
Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.
A vércukorszint megemelkedése az egyszerre fogyasztott ételektől is függ. Például ha magas Gl-jű ételeket eszel alacsony Gl-jű ételekkel, akkor ezek kiegyenlítik egymás hatását (már amennyiben nincs probléma a vércukorszinteddel).
Ha optimális szinten szeretnéd tartani a vércukorszintedet, érdemes a 40 vagy annál kisebb GI-jű élelmiszereket választani, mivel ezek kisebb kilengést okoznak a vércukorszintben.
Lassan bomló, összetett szénhidrátokat fogyasztunk, melyeknek alacsony a glikémiás indexe (természetesen ezeket is mértékkel)
A lehűtött, újramelegített tésztánál ,rizsnél , krumplinál, pedig azt látták, hogy 50%-al csökkentette a résztvevők vércukorszint emelkedését.
Egy másik kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a túl sokáig főzött tésztának magasabb a glikémiás indexe (gyorsabban megemeli a vércukorszintet), mint az olaszos al dente (nem teljesen puhára főtt, fogkemény) tésztának. Főzd 5 percig hogy épp már ne törjön, öblítsd le hideg vízzel, hűtsd le a fagyasztóban és amikor meg akarod enni, tedd pár percre lobogó vízbe de ne főzd teljesen puhára. Így lesz a legkisebb káros hatása a vércukorra.
A legfrissebb, legropogósabb kenyérnek a legmagasabb a glikémiás indexe. Ám a fagyasztott, felolvasztott, pirított kenyér 40%-al csökkenti a szénhidrát bevitelre történő vércukorszint emelkedés.
A főzés-sütés , az azt követő tartós lehütés utáni újramelegítést vagy sütés-pirítás során rezisztens keményítők jönnek létre, amik nem emésztődnek meg a vékonybélben, nem keletkezik belőle cukor, hanem a vastagbélbe jut, ott megerjed és a bélbaktériumok flóráját fogja táplálni. Ez az egészségünkre nézve is nagyon előnyös.
Minél több rezisztens keményítő van egy ételben, annál kevesebb kalóriát tartalmaz.
Így fogyasztva az ételeket kevesebb szénhidrát szívódik fel a kenyérből, tésztából de a rizsből és krumpliból is.
Ezután már nyugodtabban fogyaszthatod a hideg ecetes, hagymás krumplisalátát fagyasztott pirított kenyérrel.Az éretlen banánt ugye nem igazán választanád, pedig magas a rezisztens keményítő tartalma.
Kísérletezz ezzel a módszerrel, fogyaszd nyugodtabb szívvel (de a mértékre mindig figyelve) rezisztens keményítőt tartalmazó lehűtött, újra melegített / pirított finomságokat, tápláld a bélflórádat, javíts az egészségeden 
A szénhidrátok által kiváltott vércukorszint-emelkedés mértékét jelző érték az ún. glikémiás index (GI), amelyet a leggyorsabban felszívódó szénhidrát, a glükóz hatásához viszonyítanak egy 0-100-ig terjedő skálán, amelyen a glükóz GI-je 100. Magas értéknek a 70 feletti, alacsonynak pedig az 55 alattiak számítanak.
A vércukorszintre gyakorolt hatást más tényezők is befolyásolják, így az élelmiszerek feldolgozásának, elkészítésének módja, fehérje-, zsír- és rosttartalma. A finomított cukor és búzaliszt például kifejezetten magas GI-jű, a teljes kiőrlésű liszt pedig alacsonyabb. A magasabb rost-, zsír- és savtartalom csökkenti a glikémiás indexet, a keményítők hosszas főzése pedig növeli, és például az éretlenebb gyümölcsök GI-je alacsonyabb, mint az éretteké.
A glikémiás index használati értékéből sokat levon az a tény, hogy ritkán eszünk egy étkezés alkalmával csak egyféle élelmiszert, és a több összetevőből készült ételek vércukorszint-emelő hatása pedig nem számítható ki egyszerűen a benne lévők GI-je alapján, hiszen azt a fent is említett sok tényező befolyásolja.
Egy másik mutató, az ún. glikémiás terhelés (GL) a GI mellett azt is figyelembe veszi, hogy egy adott étel milyen arányban tartalmaz szénhidrátot. Ha van is benne magas glikémiás indexű összetevő – például burgonya –, de csak kisebb mennyiségben, akkor a kész fogás nem feltétlenül eredményez nagy vércukorszint-emelkedést, azaz a glikémiás terhelése alacsony. A GI mellett tehát a GL ismerete még pontosabb képet ad arról, milyen vércukorszintre számíthatunk egy étkezés után. Cukorbetegeknél különösen hasznos a kettő együtt, mivel vizsgálatok szerint náluk a GI értékéből kevésbé lehet következtetni arra, hogyan alakul a vércukorszint egy étel hatására, mint az egészséges embereknél.
A vércukorszint szempontjából kevéssé terhelő egy étel, ha a GL<10, közepesen terhelő, ha 11–19 közötti, s nagy a terhelés, ha a GL>20.
A GL 68 százaléka a szénhidráttartalommal, míg 32 százaléka a GI-vel van összefüggésben.
A glikémiás terhelés kiszámítása: GI × szénhidrátmennyiség [g]. Például a görögdinnye GI-je nagy, viszont a GL-je viszonylag kicsi. A görögdinnye GI-je 72 (100 g), ám egy adag (120 g) 6 g szénhidrátot tartalmaz (az University of Sydney táplálkozási tanszékének professzorai által végzett számítások alapján), ezért a GL-je 72/100 × 6 = 4,32 (ezt 4-re kerekíthetjük), amely alapján a görögdinnye – a GL-értéke szerint – alacsony kategóriába sorolható.
Az élelmiszereket azonban nem egymástól függetlenül fogyasztjuk, mint az a GI meghatározásakor lényeges, hanem egymással társítva, így az étel glikémiás hatását egyéb tényezők is meghatározzák: az élelmiszer szénhidráttartalma, a szénhidrát típusa és a táplálék jellemzői.
Az élelmiszer jellemzői közül különös jelentősége van az érettségnek, mert az érettebb gyümölcs édesebb (minél érettebb, annál nagyobb a GI), továbbá az élelmiszer fizikai állapotának (az egészben fogyasztás kisebb GI-t eredményez, mint például dzsúsz formában), az elkészítettségnek, a keményítő típusának, valamint az ételkészítési technológiának.
A vércukor-szabályozásnál az is számít, mennyire főtt meg a keményítőt tartalmazó étel. Minél hosszabb ideig főzzük a rizst vagy a tésztát, annál több vizet vesz fel, ezáltal sokkal hamarabb megemésztjük, ekképp annál hamarabb kerül a cukor a vérbe. Összefüggést találtak a roston és száraz hőben sült ételek nagy GI-je között.
Hosszas keresgélés után se találtam rá a módszerre hogy hogyan kell kiszámolni pl. egy csülökpörkölt GL terhelését vagy inkább egy egész ebéd GL értékét ,vagy egy egész napi étkezés GL értékét ???



A glikémiás terhelést a következőképpen számolhatod ki: az étel glikémiás indexe osztva 100-al, megszorozva az elfogyasztott étel szénhidráttartalmával.

A zöldségeknek nagyon alacsony a glikémiás indexe, mert magas rost- és víztartalmuk mellett alacsony a szénhidrát tartalmuk. Így egy zöldség alapú ételből, például egy klasszikus magyar lecsóból nagy mennyiséget is elfogyaszthatunk, mert még így is alig emeli meg vércukorszintet, igen alacsony a glikémiás terhelése.
Számításom szerint :
Egy adag, 300 gramm lecsóban van átlagosan 18 gramm szénhidrát, glikémiás indexe15 /táblázatból

Tehát: 0,15*18  GL: 2,7

Vagyis egy átlagos lecsóban van :
- vöröshagyma . 600g .........G I: 15
- paprika             720g...............  15
- paradicsom      500g ................ 16
- a többi összetevő nem meghatározó - tehát jellemző GI : 15 ; 300g lecsóban van 18g CH

 15 /100 : 0,15 * 18 = GL : 2,7

Egy adag, 50 gramm corn flakes-ben van átlagosan 42 gramm szénhidrát, glikémiás indexe 93  


93 /100 : 0,93 * 42 = GL : 39,6 ~ 39

A natúr zabpehely 100 grammban 386 kcal energiát, 64 gramm szénhidrátot tartalmaz. Nagy arányban, 100 grammban 3,6 gramm mennyiségben tartalmaz úgynevezett rezisztens keményítőt. Az RS ellenáll az emésztésnek, így kalóriaértéke gyakorlatilag nincsen. A vastagbélben lévő baktériumok számára azonban kiváló tápanyag, prebiotikus hatású. A rezisztens keményítő egyáltalán nem emeli a vércukrot. Ha megsütjük a zabpelyhet, a rezisztens keményítő tartalma változatlan marad, sőt még tovább lassítható a vércukorszintet emelő hatása. Cukorbetegek, fogyni vágyók számára ebben a formában, granolaként ajánlott. A zabkása cukorbetegek számára nem ajánlott ! ; Ha a zabot főzzük vagy sütjük akkor a szénhidrát, illetve kalória tartalma nem változik, azonban a vércukor emelő hatása igen. Áztatás, főzés hatására gyorsabban felszívódó, könnyebben emészthető lesz. Miért? Mert a benne lévő rezisztens keményítő egy része emészthetővé válik.

Egy adag, 50 gramm natúr zabpehelyben van átlagosan 32 gramm szénhidrát, glikémiás indexe 40  

40/100 : 0,4 * 32 = GL : 12,8 

A zabpehely mennél durvább , kevésbé feldolgozozott annál jobb ! 

 5 csodás alapanyag, amivel tovább csökkentheted a granola / zabpehely glikémiás indexét és még egészségesebbé varázsolhatod!A reggeli granoládba tehéntej helyett válassz alacsony szénhidrát tartalmú NÖVÉNYI ITALT

A cukormentes mandulaital vagy kókuszital tökéletes választás, szénhidrát tartalmuk elhanyagolható, átlagosan 2,5 g 100 ml-ben. Diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják. Még jobb, ha a növényi ital otthon készül, esetleg még fermentáljuk is.

 Már egy evőkanál CHIA MAG is segít , Ebben a mennyiségben, mely körülbelül 14-15 grammnak felel meg, csupán 50 kalória van. Egy evőkanál szénhidráttartalma 6 gramm, ebből is 5 gramm rost, mely energiaként nem hasznosul, ellenben a rost kiválóan csökkenti az adott étel glikémiás terhelését.

 Válaszd a LENMAGOT ŐRÖLVE, így valamennyi jótékony hatása érvényesülni fog!  A lenmag bővelkedik biológiailag aktív anyagokban, melyek csak akkor tudják pozitív hatásukat kifejteni, ha őrölve fogyasztjuk őket. Enélkül a mag nagyrészt változatlanul halad át az emésztőrendszeren, kárba veszik az értékes hatóanyagok jelentős része , csökkenti a vércukorszintet és a vér inzulin tartalmát, valamint növeli a sejtek inzulinérzékenységét , magas rosttartalmának köszönhetően (6 gramm rost / 2 evőkanál) kiváló telítő, segíti az egészséges testsúly elérését, megtartását

A friss vagy LIOFILIZÁLT MÁLNA cukorbetegként is fogyasztható, flavonoid tartalmának köszönhetően pedig gyulladáscsökkentő hatású.
A bogyós gyümölcsök, különösen a málna szénhidráttartalma a legalacsonyabb, 100 grammban 5,4 gramm gyümölcscukrot (fruktóz) tartalmaz. Magas viszont a pektin típusú rosttartalma, mely csökkenti a glikémiás indexét. Amíg tart a szezonja, érdemes minél többet fogyasztani belőle és frissen a granoládhoz adni.

A post végén még visszatérek a zabra !

És most lássunk egy kalkulációt az egésznapi étkezésről :



Reggeli : 0
Tízórai  : tojásos spárgavég : 0 
- a tojás GI értéke o , úgyszintén a szalonnáé és a sonkáé is és gyakorlatilag a spárgáé is 0
- pirított császárzsemle GI:73 ; 73/100= 0,73*5 , GL : 1; olyan kevés mennyiségben van /az egész ételhez viszonyítva / hogy gyakorlatilag ez is 0


Ebéd : 6,2
- sütőben sült újkrumpli lehűtve és ujramelegítve GI:62 62/100 = 0,62 * 10 , GL : 6,2
- császárzsemle 3g ; 1 g CH ; gyakorlatilag = 0
- fokhagymás sült csirkecomb GI : 0 , CH:2 ; GL : 0
- fejes saláta GÍ: 15 ; CH:1 ; GL : 0

Vacsora : 0
- shimei gombaleves 
   - gomba GI:0 , CH: 6 ; tehát gyakorlatilag GL : 0

 Összegezve a mai nap GL = 6,2 

Ui.:

A zab igen megosztó étel , és én mivel már elég régóta / 23 éve / cukorbeteg vagyok , a magas CH
miatt eddig nem fogyasztottam . De most kipróbálok egy óvatos receptet , melyet mikróban készítek el . nem áztatom , nem sütöm , nem főzöm ! A részletek itt : https://mokkamalna.hu/zabkasa-mikroban-gyors-reggeli/

Egy kis adagot készítettem , amitől ugyan nem laktam jól de vacsorára talán elég , mert kalóriatartalma : 131 , CH tartalma pedig : 15,4 , tehát van neki , de lassan felszívódó és reggelig ki tart .





Natúr zabtöret GI : 40 ; CH : 15
40 /100 = 0,4*15 = 6  ; GL : 6
Kókusztej GI : 1,78  ; CH : 1 ; GL :0
Málna GI : 25 ;CH : 3
25/100 = 0,25*3 ; GL : 0,75 ~ 0 
Ha tömegarányosan vesszük , akkor a zabtöret 1 rész , a kókusztej 2 rész és a málna 2 rész , a többi elhanyagolható , tehát a tömeg : 1+2+2 = 5 ;az összesített GL : 6+0+0 = 6 ; arányaiban 6/5= 1,2 GL 
TEHÁT RENDKÍVŰL ALACSONY GL.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése