Oldalak

2023. július 13., csütörtök


JÉZUS temploma Róma -
Jézus nevének diadala - Giovan Battista Gaulli





Filozófia, időzzünk a Mester lábánál 


Valljuk be őszintén, világunkban nem könnyű és nem kifizetődő gyengének, erőtlennek látszani, mert az erősek eltipornak, a hatalmasok átgázolnak mindenen és mindenkin. Mégis az isteni logika azt kéri tőlünk, hogy bízzuk rá magunkat a Mennyei Atyára, aki „fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is” (Mt 5,45).

Ez az egyetlen és „kifizetődő” út nekünk, Krisztus-követőknek, hogy Mesterünket – gyarlón és bűnösen – szolgálva bár, de kitartunk a mindennapos harcok és megpróbáltatások közepette, hiszen ezért élünk, hogy Istennel járjuk végig életünk minden napját, és eközben hitet és reményt sugározzunk, hogy igenis érdemes élni, Krisztus-követőként a Mestert követni és a ránk bízottakat hozzá vezetni.

Ehhez azonban óhatatlanul hozzátartozik, hogy a Mester lábánál időzzünk, hogy nála keressünk vigaszt erőtlenségünkben, örömöt nehézségeink közepette, igazi erőt megpróbáltatásaink és kísértéseink leküzdéséhez, mert csak így élhetünk szabadon, örömmel és szeretettel a mindennapokban Istenünk dicsőségére és embertársaink  javára.- Olasz Béla

A filozófia, legalább kétféle szempontból, mégis igényli magának a kritikus szerepét: segít leleplezni a babonát és megtisztítani az istenfogalmat....A filozófia nemcsak azzal van szolgálatára a hitnek, hogy nyitottá és képessé tesz az érzékszervekkel nem megragadható, transzcendentális valóságban otthonos eligazodásra, hanem azzal is, hogy kellő alapossággal meg tudja húzni a határt az ember által érzékszervekkel vagy elmével bejárható, az e világi és az azt meghaladó, a transzcendens, a természetfölötti között.....Ehhez leginkább az szükséges, hogy ...... céltudatosan és hatékonyan használja az ész kompetenciáinak teljes arzenálját. Ennek a vállalkozásnak és erőfeszítésnek pedig nemcsak bőséges lexikális tudás lesz a gyümölcse, hanem a judícium, a mérlegelés és ítélet biztonsága is, amely segít ellenállni a kísértésnek, hogy az immanens megismerés lehetőségeit ignorálva, a kizárólag a természetfelettinek kijáró vallásos áhítattal vagy szent passzivitással forduljunk az e világi felé. Peter Knauer kortárs teológus találó megfogalmazása szerint „babona ott keletkezik, ahol az ember lemond az ész használatáról olyan dolgokra vonatkozóan, amelyek az ész hatáskörébe tartoznak”.

Raffaello: Az athéni iskola, freskó;1509–1511, Róma, Vatikán

Az intellektuális becsületesség attitűdjével a filozófia kétségtelenül dekonstruál, valamit elvesz a hívőtől, de ad is cserébe: nemcsak kritikabiztos(abb) módszertant, hanem új heuréka!-élmény, Istenre-találás-tapasztalat esélyét is.-https://www.magyarkurir.hu/hirek/filozofia-mely-segit-leleplezni-babonat-es-megtisztitani-az-istenfogalmat



Visszaemlékezés 1848 -Reformkori polgári menü

egy utazó Wilhelm Richter leírása alapján 

1. - Erős húsleves 
2. - marhakonccal,
  amihez mártásokat, zöldhagymát, ecetes tormát        kínálnak. 
3. - a leves és a hús között farsangi fánk és
4. -  hal, 
5. - majd becsinált, 
    amit a magyarok piros paprikával erősen                  borsolva /un. török bors / szeretnek   
   - ( Itt kell egy zárójelet nyitni mivel a következő fogás : főzelék . 
A becsinált itt puhára vagy félpuhára párolt fehér húsból (csirkéből vagy halból) dinsztelt zöldséggel lében készített húsétel , /itt nem leves /. Lehet liszttel meghintve tojássárgával elkeverni, vagy világos vajas rántással sűríteni, tejszínnel dúsítani. A szó eredetileg azt jelentette: „befőzött”, vagyis angemacht ., általában savanyú / citromos / egytálétel . Krúdy Szinbádja szerint becsinált malacot csak a csontos részekből kell csinálni .
Simai Kristóf szakácskönyvében /1795/ - 115 féle becsinált receptje van , igaz itt a végén a vaddisznófej is szerepel amit az elsőfogás végén hidegen tálaltak , de van itt többek között : két féle tojásbecsinált , borjúfej , borjúfodra , borjútüdő , borjúmáj becsinálva , ... pacal becsinálva , ... különféle becsinált bárány , juh és disznóbecsináltak , becsinált nyúl és becsinált vadak .)
6. - aztán főzelék következik sült szalonnával. 
7. - utána tészta, például juhtúrós galuska. 
8.- a legvégén valamilyen sült, 
     császárhús 
     vagy vesepecsenye.
Hozzá sashalmi vörös vagy kőbányai fehér.
Ez testvérek között is legalább nyolc fogás , ki bírná ezt manapság végig enni ? 
Tegyük hozzá hogy ez feltehetően nem egy átlagos polgári menü , mert tudomásom szerint és Krúdyt olvasgatva a megszokott ebéd a 19. század derekán már mégiscsak 3 fogásból legfeljebb 4 fogásból állt + desszert . 

A minap egy ünnepi vacsorán voltam Szatmárnémetiben , a Poiana Codrului vendéglőben , ahol manapság már nincs magyar konyha csak kimondottan  román kulináris fogások kerültek terítékre . Ezek közt említésre méltó volt az előétel , a többi , teljesen szokványos , mondhatni nemzetközi étel volt .


A tányéron a következők hideg ételek szerepelnek :
- rántott csirkemellfalatok 2db
- telemea / a fetához hasonló sós sajt
- rántott fasírt golyók natúr 2 db + szezámmagos
- krémsajt mártogatós + koktélparadicsom
- rántott , juhtúróval töltött spenóttekercs
- sajttal töltött fasírttekercs+fekete olajbogyó
- rántott karaj 
- rántott sajttekrcs 2 db
- rántott gépsonkatekercs sajttal töltve
- hideg sajttal , sonkával tekert falafel + zöld dekor








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése