Oldalak

2023. július 28., péntek






Egy vértanú szentté avatásának évfordulója – Gellért püspök 1083 július 26.








Gellért csanádi püspök 1046-ban halt vértanúhalált, amikor András üdvözlésére sietett, azonban pogányok áldozatául esett. Példamutató élete és a magyarországi katolikus egyház kiépítéséért tett fáradozásainak elismeréseképpen a legendák szerint a szentté nyilvánítás 1083. július 26-án VII. Gergely pápa rendelésére következett be ,  Valószínű azonban az a feltételezés, hogy az avatást maga I. László király és a helyi egyház kezdeményezte.



"Azzal, hogy elutasítottuk a kereszténységet, valójában hedonista pogányokká váltunk”.-Orbán Viktor - Tusványos 2023

Nekünk, Krisztus-követőknek újra és újra fel kell fedeznünk és meg kell értetnünk azt a nagy és alapvető igazságot, hogy egyedül Isten az, aki ítélkezik az ember fölött, nem pedig mi, akik sokszor mindennapos sárdobálással, gyakori ujjal mutogatással, felületes értékítélettel vagyunk embertársaink irányába, megfeledkezve alapvető feladatunkról, arról, hogy Isten országát építsük, engedjük növekedni magunkban, másokban, hogy általunk is több legyen a világ.......
Valahogy így kellene nekünk is helytállni a mindennapokban, nem csüggedve akkor sem, ha a gonoszság, a rosszindulat, a képmutatás, a megosztottság konkolya kerül életünkbe. Mindezek mellett és ellenére nekünk is ki kell tartani, akkor is, ha fáj, ha éget, ha nehéz, mert Krisztus-követőnek ezt jelenti lenni: adott helyen, adott időben, adott emberek közt Isten visszfényeiként bevilágítani a reánk bízottak életét.



  Háborúval és hazugságokkal terhelt világot élünk , a pénzsóvár komprádor liberálista baloldal keresztényellenes , hazudozó politikusok viszik a nemzeteiket a vágóhídra egy őrült ideológiát erőszakolva rájuk . .... bohózatba illik, hogy etikai ügyekben olyan képviselők is szavazhatnak, akik ellen bűncselekmény miatt rendőrségi eljárás folyik, korábban hónapokig letartóztatásban voltak, be sem lett volna szabad engedni őket az Európai Parlament épületébe. Ez a mozzanat a teljes Európai Uniót nevetségessé teszi.

Adunk, kapunk, néha méricskélve, kissé számolgatva, nagyokat mérlegelve, közben latolgatva, ha megéri nekünk, akkor odaadjuk, ha pedig nem, akkor gond nélkül visszavesszük – szívünket, szeretetünket, időnket, és még sorolhatnánk –, mert valahogy így szoktuk meg mindennapi játszmaink során, mert megfeledkeztünk a szolgáló szeretet ingyenességéről. Isten önmagát „pazarló” szeretettel szeret bennünket, hogy mi is így tegyünk életünk minden napján. Nekünk is szórni és pazarolni kell a szeretet, a hit, a remény, a jóság, a szelídség, a megbocsátás, az irgalom magvait, és nem fukaron-resten őrizgetni, hiszen „Krisztus szeretete sürget minket” (2Kor 5,14).


Ez mégsem egyszerű, hiszen mindennapjainkat mélyen átjárja a fogyasztói társadalom gondolatisága – használj, fogyassz, cseréld ki/le –, ami a ma keresztényét is könnyen megfertőzi. Ez a szemléletmód szöges ellentétben áll Isten stílusával, amely a feltétel nélküli szereteten, a nagyvonalú ingyenességen és az embert megszégyenítő  bizalmon nyugszik...
- Olasz Béla -

Urunk, te megadod nekünk, hogy mindig újra kezdhetünk. Te ajándékozod nekünk a jövőt. Minden nap érezzük, hogy múlik az idő, éveink száma véges. Urunk, mindannyian szeretnénk végtelen távlatokban élni. Szeretnénk megtapasztalni a soha el nem múló fényt, szeretnénk, ha mienk lehetne az élet teljessége. Kérünk, add, hogy az előttünk álló időt igazi gazdagodásra használhassuk! Add, hogy azt keressük mindig, ami soha véget nem ér! Add, hogy mindennapjainkban megtapasztalhassuk: a szeretet soha el nem múlik!- Horváth István Sándor

Bonsai Kifu Shimpaku





Japán uborkasaláta szezámmaggal és szója vinaigrettel 









HOZZÁVALÓK - 2 adag

1 ek szárított wakame hínár
1 amerikai uborka (a legjobb spirálizáló eredmény érdekében; 
¼ teáskanál só (uborkára szóráshoz)

Szezám szója vinaigrette számára
3 ek pirított fehér szezámmag
1 evőkanál szójaszósz
3 ek rizsecet (fűszerezetlen) , vagy almaecet
2 teáskanál folyékony édesítőszer

Elkészítés :

Fedje le és áztassa vízbe 1 evőkanál wakamét, amíg megpuhul és hidratál, körülbelül 5 percig.


3 evőkanál pirított fehér szezámmagot mozsártörővel őrölj meg (a japán stílusban famozsártörő és barázdált mozsár), néhány magot őröletlenül hagyva a textúra érdekében.


Adjunk hozzá 2 teáskanál / tetszés szerint kevesebbet / folyékony édesítőszert , 1 evőkanál szójaszószt és 3 evőkanál rizsecetet / vagy almaecetet / , és jól keverjük össze. Félretesz, mellőz.


Általában úgy készítek csíkos mintát , hogy felváltva hosszában lehúzok egy ½ hüvelyk széles csíkot, majd egy csíkot érintetlenül hagyok a héjon . Ezzel a módszerrel az uborkaszeletek dekoratív sötétzöld hangsúlyt és egy kis extra ropogósságot kapnak.


Spiralizáljuk az uborkát , szórjunk rá kóser sót, és keverjük össze finoman. Tegyük félre néhány percre.



A felesleges nedvességet kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Kinyomkodjuk a wakame-t, és hozzáadjuk a tálhoz.


Tálalás előtt öntsük a szezámöntetet az uborkára és a wakamére, és jól keverjük össze. Egyedi edényekben vagy egy nagy tálban tálaljuk. Azonnal tálaljuk.

Tápértékek
Japán uborkasaláta szezámmaggal szója vinaigrettel
Adagonkénti
Kalóriák
101
% napi érték*
Zsír
 
6
g
9
%
Telített zsír
 
1
g
6
%
Többszörösen telítetlen zsír
 
3
g
Egyszeresen telítetlen zsír
 
2
g
Nátrium
 
361
Mg
16
%
Kálium
 
194
Mg
6
%
Szénhidrátok
 
9
g
3
%
Rost
 
2
g
8
%
Cukor
 
4
g
4
%
Fehérje
 
3
g
6
%
A-vitamin
 
82
NE
2
%
C-vitamin
 
3
Mg
4
%
Kalcium
 
136
Mg
14
%
Vas
 
2
Mg
11
%
* A százalékos napi értékek 2000 kalóriás étrenden alapulnak.

Namiko Hirasawa Chen

  • 掲載許可の要請には応じなかったので、関心を寄せていただいたことに感謝するだけで、すべての手紙に返信する立場にないので、これを承諾したものとして掲載させていただきます。これはオンラインですので、お知らせください。削除します。
  • Since he did not respond to the request for permission to publish, he only thanked you for your interest and said that he is not in a position to respond to every letter, so I take this as consent and publish it. If I displease you with this online, let me know and I will delete it!
  • Mivel a közzététel engedélykérésére nem reagált érdemben csak megköszönte az érdeklődést és szabadkozott hogy nem áll módjában minden levélre válaszolni ezért ezt beleegyezésnek veszem és közreadom , ha ezzel netán nemtetszését váltom ki , jelezze és törlöm !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése