Oldalak

2023. augusztus 1., kedd




A JEZSUITÁK - JÉZUS TÁRSASÁGA -

 a szerzetesrend

 alapítója : Loyolai Szent Ignác 



Loyolai Szent Ignác áldozópap, a jezsuita rend (Jézus Társasága) megalapítója, a Lelkigyakorlatok szerzője élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, július 31-én.

 
            Egy spanyol nagyúr apródjaként, s később fiatal tisztként dicső jövőről álmodozott. 1521 pünkösdvasárnapján azonban egy ágyúgolyó súlyosan megsebesítette. Ez az esemény Franciaország és a Habsburg-ház harcában, amely az egész korszakra rányomta a bélyegét, alig számított valamit, mégis történelmi jelentőségű: következtében Inigo de Lopez a spanyol király szolgálatát fölcserélte Krisztus, az ég és föld Ura szolgálatával. Így válhatott Inigo lovagból Szent Ignác.
Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulójához közeledve  a Jézus Társasága Szent Ignác-esztendőt hirdetett.


„A Szent Ignác által kínált út arra irányul, hogy az ember rátaláljon a szabadságra: hogy tudjon szabadon azzá válni, akivé lennie kell; hogy szeressen, és elfogadja mások szeretetét; hogy jó döntéseket hozzon; s hogy megtapasztalja a teremtés szépségét és Isten szeretetének misztériumát.”- James Martin SJ

A jezsuiták célja (saját megfogalmazásuk szerint), hogy nemcsak saját üdvösségükön és tökéletesedésükön, hanem a hit védelmén és terjesztésén, valamint másoknak a keresztény hitéletben való előrehaladásán is fáradozzanak.

Újabb megfogalmazásban a jezsuiták küldetése a hit szolgálata és az igazságosság előmozdítása.

A Társaság katonai mintára létesült; tagjai katonáknak, „Krisztus harcosainak” tartották magukat, szervezetüket pedig hadseregnek tekintették.
A Rendalkotmány szerint : „a szükséges határozottságot és szigort a kedvességgel és szelídséggel” kell párosítani.

Magyarországra Oláh Miklós esztergomi érsek telepítette be a jezsuitákat, akik 1561-ben tíz taggal átvették a nagyszombati iskola vezetését. Erdélybe Báthory István fejedelem 1579-ben hívta be a jezsuitákat.
2013-ban Ferenc pápa révén először lépett jezsuita szerzetes a pápai trónra.

Szent Ignác emléknapján HIFA-Románia Egyesület bemutatja Szentírással való Szent Ignác-i szemlélődés útját.

Ebből a célból az egyesület honlapján létrehoztak egy oldalt, ahova vezetett imádság hanganyagokat töltöttek fel több mint 70 evangéliumi résszel, valamint egy tanítást a Szent Ignác-i szemlélődésről.
Az oldal elérhető az egyesület honlapjáról a Szolgáltatások&Projektek menüből a Hitélet-nél, illetve IDE kattintva.


Koleszterin frász


Egyes orvosok szerint a szív- és érrendszeri kockázatra az LDL-szintből nem lehet következtetni. 
Újabban  már egyáltalán nem biztosak benne, hogy az LDL-koleszterin, amit "rossz koleszterinnek" is szoktak nevezni, valóban olyan rossz, mint eddig gondoltuk.
A nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) és az LDL-koleszterin ugyanazt a koleszterint tartalmazza (3); amiben különböznek, azok a hordozóik. Az LDL-koleszterin az erek falába is beszivároghat, ahol ateroszklerózist okozhat, ezzel érdemelte ki "rossz" hírét.
A HDL-részecskék viszont képesek behatolni ezekbe az ateroszklerotikus plakkokba, hogy felszívják a bennük rekedt koleszterint, megakadályozva további plakkok kialakulását, és segítve a szívbetegségek megelőzését. Ezért szokták a HDL-koleszterint "jó" koleszterinnek nevezni.

Az LDL két fajtája, amelyekből az egyik ártalmasabb
Az LDL-részecskéknek két fajtája van: az egyik nagy és bolyhos, a másik kicsi és sűrű.
A kicsi és sűrű LDL részecskék sokkal inkább aterogének (hozzájárulnak az érelmeszesedéshez), míg a nagy, bolyhos LDL-ek kevésbé. Az LDL e két típusának szintje korszerű lipidvizsgálattal mérhető.
A teljes LDL-koleszterinszint körülbelül 80 százalékát az ártalmatlanabb nagy, bolyhos LDL-ek teszik ki, a maradékot pedig az aterogén kicsi, sűrű LDL-ek alkotják (4).
Érdekes módon a zsírok a nagy, bolyhos LDL-ek számát növelik (5), viszont a kicsi, sűrű LDL-részecskék számát csökkentik, míg a finomított szénhidrátok az utóbbi, aterogén LDL-ek számát növelik (6). (Ennyit az állati zsírok veszélyességéről!!)
Egyes kutatások szerint a finomított szénhidrátok nagyobb szerepet játszanak a szívkoszorúér-betegségek kialakulásában, mint a telített zsírok - Marina Zhang : https://www.tenyek tevhitek.hu/

Ezenkívül : 
Ha naponta legalább 12 órát adunk a szervezetünknek étel nélkül, az lehetővé teszi, hogy emésztőrendszerünk pihenjen - mondja Emily Manoogian, "Adataink azt sugallják, hogy a korai vacsora és a böjtölési ablak meghosszabbítása növeli a szervezetre gyakorolt pozitív hatásokat, például a jobb glikémiás kontrollt" - mondja Paoli.
Az adatok azt mutatják, hogy ha nem reggelizünk, akkor aznap összességében kevesebb kalóriát fogunk elfogyasztani". Ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kellene hagynunk a reggelit, "Drámai változást tapasztalhat már attól is, ha az első étkezését kicsit későbbre tolja, és az utolsó étkezést pedig korábbra hozza. Ha ezt rendszeressé teszi, anélkül, hogy bármi mást megváltoztatna, az már önmagában nagy hatással lehet."
A tudomány szerint tehát a legegészségesebb módja az egész napos étkezésnek az, ha két vagy három étkezést tartunk, és éjszakára hosszú böjtöt biztosítunk, a nap folyamán nem eszünk túl korán vagy túl későn, és a nap elején több kalóriát fogyasztunk.https://www.tenyektevhitek.hu/naponta_haromszor_kellene_etkeznunk.htm






És ezek után lássunk egy japán stílusú reggelit :

A japánoknál általában a reggeli min. 5 féle összetevőből áll , ezt adaptáltam a magyar változathoz :

 japán változat :                    magyar megfelelő:

- zöld tea                               - kávé
- miso leves                          - köménymag leves , 
                                                zöld fűszerekkel
                                                úgymint : lestyán ,
                                                petrezselyemzöld
                                                és kapor
- főtt rizs / tamago gohan /   - párolt karfiol
- grillezett hal                       - házi , érlelt , nyers , 
                                                füstölt , kolozsvári 
                                                szalonna
- tsukemono                          - szeletelt nyers uborka
japán sós, aszalt szilva,      - szeletelt trappista sajt
  az umeboshi













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése