Oldalak

2023. szeptember 13., szerda


  Aranyszájú Szent János        



Szent János püspök a te akaratodból mint az ékesszólás mestere és az üldöztetések elviselésének példaképe tündöklik előttünk , add hogy megfogadjuk tanításod és épüljünk rendíthetetlen türelmednek példáján ....
Szent Pál : Kolosszeieknek írt levél :
"Szeretném, ha tudnátok, mennyit küzdök értetek,.... és mindazokért, akik személyesen nem ismernek, hogy szívükben megerősödve és a szeretetben egyesülve eljussanak a tökéletes megismerés teljes gazdagságára: Isten titkának, Krisztusnak a megismerésére. Benne rejlik a tudomány és a bölcsesség minden kincse."
Ha tehát Krisztussal feltámadtatok, keressétek, ami fönt van, ahol Krisztus ül az Isten jobbján. Ami ott fönn van, arra legyen gondotok, ne a földiekre. »

Aranyszájú Szent János püspök és tanító emléknapja , mint kiváló igehírdető figyelmeztetés számunkra arra vonatkozóan hogy Isten igéje mindig felülről jön , a Szentlélek erejével , Isten igéjét hirdetve teljesül az ÚRJÉZUS figyelmeztetése és bátorítása amikor megígéri a Szentlelket , azt mondja a tanítványainak hogy majd eljön a vígasztaló és ő eszetekbe juttat mindent amit mondtam nektek . Vagyis az idők végezetéül az ÚRJÉZUS második eljöveteléig a Szentlélek Úr ISTEN az ki megvilágosítja az emberi elméket de meg inkább megnyitja az emberi szíveket és vezérli azt aki tolmácsolja az Úr szavát .A Szentlélek adja az ösztönzést , a gondolatot , a helyes irányt , amit emberi felkészültséggel és ismeretekkel kell megalapozni , de mégiscsak a lélek az aki szól belőlünk .


Aranyszájú Szent János Konstantinápolyi pátriárka , püspök és tanító aszkéta élettel törekedett a tökéletességre , a szigorú életmódja és a hízelgést nem ismerő beszédjei miatt száműzetésbe került , de ott is kitartott hitében , Isten szeretetében és igehirdetésében , ezért a csodálatos prédikációi és igehirdetései miatt érdemelte ki az utókortól az " aranyszájú " jelzőt .
A szent ünneplésekor és amikor az igehirdetésről beszélünk , nem hanyagolhatjuk el az igét magát és Szent Pál biztatását hogy az odafent valókat kell keresnünk , ahol Krisztus ül az Isten jobbján . Az apostol szembe állítja az égi dolgokat , a természetfölötti értékek világát a földhözragadt , ösztönös és evilági késztetésekkel , vágyakkal . Ez a szembeállítás a legnagyobb döntésre hívja fel a figyelmünket , mert a kettő közül választva , kijelöljük mi az örök szándékunkat is : ugyanis ki már itt a földön az égieket keresi , az odafent valókat , ahol Krisztus ül az Isten jobbján , / mert - QVAE SURSUM SUNT QUAERITE - ez a latin felírat az odafent való keresésére , ez szerepel a fő székesegyházunk , az esztergomi bazilika , dunai homlokzatán , figyelmeztetve egész népünket erre a fontos lelkületre / , de aki azt választja az már kijelöli az útját az örökkévalóságba , aki pedig az evilági vágyakat kergeti és az ösztön világában süpped el a földi dolgokban , az ezt a világot választja .

Az odafent valók keresésével , a KRISZTUSI tanítás lelkületével sajátos boldogság vágyunk van és sajátos módon keressük a boldogságot , míg ott vannak az önzésre vonatkozó az önkeresésre , az önmegvalósításra az Istentől elszakadt döntések , a jajkiáltásokba , azt a lelkületet követve , elszakad az ember az Istentől . Aranyszájú Szent János éppen erre hívta fel a figyelmet : hogy keressük mindig az igazságot , a Krisztusi értékeket , legyünk bátrak a hitben , hitünk megvallásában , vállaljunk minden megpróbáltatást a földi életben , hiszen ezzel igazoljuk az ÚR iránti hűségünket , ahogy ő ezt tette ,üldöztetése és száműzetése idején is .
- a gazdagréti Szent Angyalok templomában elhangzott dr. Szederkényi Károly Miklós  c. prépost , esperes  plébános  prédikációja alapján 


LbLegit Seller





Még mindig a bonsai bűvöletében :










    A gasztronmia tekintetében 

pedig igyekszem a keto vonalat követni és vissza térni a régi magyar konyhához  ami még nem volt denaturált . Simai Kristóf szakácskönyve /1795 / alapján próbálom elkészíteni az ételt és felidézni a régi ízeket bár ez kissé nehézkes mert már nem ugyanazok az alapanyagok mint hajdanán voltak .
" Minthogy a természet avégre rendelte az étkeket , hogy azokkal élvén az ember , ne csak magát táplálja , hanem egészségét is fenntartsa ;....akinek hivatalában áll , hogy konyhára valót szerezzen a házhoz , szemes legyen hogy amiért pénzt ád azt jó haszonra lehessen fordítani. Egy-két pénzzel ne sajnáljon a jóért többet adni . A jóból /jó minőségű alapanyag / mindenkor jó válik , a rosszból /silány minőségű alapanyag / , minthogy csudát nem tehet , a legjobb szakács sem tud jót készíteni . És így hiba esik az asztalon  , az egészség bomlik , az erszény pedig károsodik ...."

A régi magyar konyha egyik legfőbb sajátossága a paprika hiánya mellett a mártások vagy levek nagy változatossága volt . A XVI-dik század közepéig még az állattenyésztés volt a jellemző és egy fő húsfogyasztása mintegy 100 kg / év volt . A makkoltatott sertésé  volt a vezető szerep és utána következett a marha és a birka . A kapornya [kapor] volt minden éteknek jó ízt adó szerszáma.

A táplálkozás egyoldalú volt. Hús és szalonna. „A magyar ember nem főzelékevő” – Öt-hatféleképpen elkészítve került az asztalra a borjú és a birka. Minden hús szárazon, zsírban sütve. A húst hússal, a zsírt zsírral szaporítva. Kértem már egy kis salátát, legalább egy almát. Nevetve felelték a kun urak: „Elég füvet evett ez az állat életibe, már nem csúfítjuk meg halála után a becsületit.” Az évezredes pásztorélet lehet az oka s az, hogy a pusztán nem terem sem gyümölcs, sem zöldség, .....  Az egyes ételek remekül vannak elkészítve, mind egy-egy ínyencség, de együtt nehéz és ....a magyar konyha vajjal és kenyérbéllel sűrített , csak a 19.század folyamán , francia hatásra terjedt el a zsírral -liszttel készülő /egészségtelennek bizonyúlt / rántás , amely később meghatározó lett a magyar konyha leveseiben , főzelékeiben .

1. Jó tehénhús lévet készíteni

Mosd meg a tehénhúst , tedd tiszta fazékba , tölts reá tiszta folyóvizet / lehetőleg forrásvizet , vagy artézi kút vizét , de megteszi a tisztított víz is  /, tedd tűzhez jókor időn , a tajtékját szorgalmatosan szedd le . Ha forrni kezd , vond valamennyire hátrább , hogy halkal főjön . Ne hidd hogy jobb légyen a tehénhús , ha hirtelen tűznél nagyon és sokáig forr ; mert lefővén a leve , ha vízzel felereszted , már megvesztegetted a jó ízit a lévnek 's húsának is . Ha már egy óráig halkal főtt a hús , vess reá : petrezsélyemgyükeret , zellert , paszternákot , sárgarépát , borét / pórét /, adj hozzá ha van borjúvelős szárcsontokat , és nem előbb , hanem csak most sózd meg , ha megborsolod , magyarnak készítik , de más fűszerszámot közibe ne egyvelíts . A levesben a gyükerek mint frissítő és nedvesítő szerek , legjobb szolgálatot tesznek  . Ha így gyengén és huzamosan megfőtt a hús , a levét más edénybe szűrd által szitán ( ha ruhán szűröd , azt előbb mártsd tiszta vízbe , facsard ki jól , hogy a lév a rongy szagát magához ne vonja ) , és fordítsd , amire akarod . Ekképpen szép aranyszínű , közönséges jó tehénhúslévre tettél szert .










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése