Oldalak

2023. szeptember 6., szerda






   A  TÜKRÖZŐDÉS vagy BONSAI / II.



A Bougainvillea / murvafürt /oltással való szaporítása és egy bonsai létrehozási kísérlet 


 



Kép :Bonsai Beautiful







 Egy gyakori változat :


Készítsen elő táptalajt egyenlő arányban virágföldből, perlitből, tőzegmohából és fenyőkéregből. Helyezze ezt a közeget a tartály alsó egyharmadába. Helyezze a vásárolt bougainvilleát a közepére, majd adjon hozzá talajt, és erősen nyomja le. A talajnak egy hüvelykkel (2,5 cm-rel) meg kell állnia a tartály pereme alatt.


A képződéshez használjon legalább 2 éves bougainvillea bokrot. Az első szakaszban, tavasszal úgy vágják, hogy csak egy törzs maradjon 2-4 főággal. Az alany méreteinek körülbelül 17 cm-nek, vastagságának pedig legfeljebb 3 cm-nek kell lennie. Ebben a formában a bougainvillea-t addig próbálják megőrizni, amíg az alany teljesen meg nem merevedik. Csak a kellően erős törzs képes ellenállni a tetején elhelyezkedő hajtásoknak.


Tavasszal vagy nyáron sekély bemetszést végeznek a törzs oldalán az alany bokrán. Fontos, hogy éles és steril eszközt használjon.


Segítségével egy szárat kivágnak a hajtásbokorból, és hegyét kihegyezik, hogy jobban illeszkedjen a csomagtartóhoz. A bemetszés helyére van felszerelve, és speciális berendezések segítségével rögzítik. Használhat például ragasztótapaszt (vagy vastag szálat többször összehajtva) és orvosi ragasztót (vagy kerti var-t). Az oltványt a bemetszéshez ragasztják és cérnával rögzítik. Fentről a vakcinázás helyét fertőtlenítőszerrel (Fitosporin) portalaníthatja meg megelőzés céljából. Ebben a formában a bokornak körülbelül néhány hónapot kell töltenie, amely után a ragasztó eltávolítható.


Az érett banán még soha nem volt gyorsabb . Körülbelül 10 nap múlva megfogan a többszínű Bougainvillea virág .


Ez a munka határozottan a szenvedélyes növények számára készült, de tényleg bárki kipróbálhatja. Következik a levegőtlen csomagolás átlátszó műanyag zacskóba , légmentesen lekötözni és hagyni állni 7-10 napig.



Aztán észre lehet venni azokat a szép leveleket .

Ideje elszigetelni a levegőtől, és 7-10 napig várni.

Majd jöhet a gyökérstimulátorral való öntözés .


És végül a tökéletes eredmény .






Térjünk át egy másik növényre , és a gyökereztetésre

Váratlan eredményeket láthatunk , ha a fokhagymát növény stimulátorként használjuk . Ehhez a folyamathoz néhány egyszerű eszközt használunk . A művész gyönyörűen szaporítja és kivirágoztatja a Mandevilla Sanderi / brazil tölcsérjázmin /
növényeket! És ezt csak levelekkel fogja megtenni, nagyon klassz, igaz?!Ideje a legizgalmasabb résznek, a hagymának. Ami hihetetlenül jó gyökér stimulátorként .


A továbbiakban még számos oktató video található ha beírjuk a Google keresőjébe: 盆栽を作る

na meg :
és még :
vagy :

A gasztronómia tekintetében most idézek egy híres ínyencet :

"Az első fogás magyaros töltött káposzta legyen. Ez étellel kapcsolatban engedd meg, kitűnő barátom, hogy én, akinek első őse szakács volt Beatrice királynő budai udvarában, némi útbaigazítással szolgáljak.
A vékonyra vágott káposztát két nappal előbb főzesd meg jó puhára, és csak azután rakasd bele – összefőzésre – a szükséges kellékeket, nevezetesen: vastag marhaszegyet, füstölt disznóhús zsírosabb részeit, nem feledkezvén meg az oldalasok, csülkök, körmök, pirított füstölt szalonnák, ízesítőfűszerek, bors, paprika, babérlevél, kaporról sem. Drága Frigyesünk, nyomatékosan figyelmeztetlek, amennyiben e híres eledelből a felsorolt kellékek bármelyike hiányoltatnék, leesik fejedről a gasztronómia babérkoszorúja, amellyel csak nem régen ékesített a Budapesti Vendéglős Ipartestület. Második fogás, apróra pirított, töpörtyűs, juhtúrós galuska legyen. Amennyiben akadnának közöttünk kákabélűek, ezek részére rummal leöntött csurgatott palacsintát javallok.
Italok dolgában szabad kezet adunk.
Budapest, 1901, április 29.
Meleg baráti üdvözlettel:
Krúdy Gyula "

A töltött káposztát illetően , nálunk , mivel most van a szezonja és még csak nyári káposzta van , ezért kovászolt káposztából készítjük . Csak úgy mellékesen megjegyzem hogy a Krúdy idejében még a magyar konyha szinte ketogén volt mivel híre-hamva se volt a rizsnek a töltelékben és hát a húsok még a kondában legeltetett , majd makkoltatás útján hizlalt mangalicából származtak vagy ridegen tartott szürkemarhából esetleg szintén a csordával legeltetett magyar tarkából . Későbbi években is legfeljebb 15 dkg. rizst tettek 1,5 -2 kg nyershúshoz , a többi húsokat nem számolva . Ha mégsem kovászolt káposztát használtak akkor szóba jött még a paradicsommal való savanyítás .















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése