Oldalak

2024. május 29., szerda

 

 

 

 

Az emésztés folyamata III.

 

A vastagbélben történik a víz és a sók felszívódása, valamint a kiürítésre kerülő salakanyagok besűrűsödése is. A táplálék keresztülhaladását a bélcsatornán a garattól kezdve a bélcsatorna akarattól független, úgynevezett perisztaltikus mozgása biztosítja.

 
 

A vastagbél (colon, intestinum crassum) , hossza: 150–160 cm átmérője: 6–8 cm, a béltraktusnak a csípőbél beszájadzásától (valvula ileocaecalis; Bauchin-billentyű) a végbélnyílásig terjedő szakasza. 
 

 
 
 
A vakbél (feltárva). Látható az ileocoecalis billentyű, az ileum és a processus vermiformis szájadéka (utóbbiban egy szonda vége).
Vakbél

A vakbél (caecum) az ileum beszájadzása alatti rész, amely a jobb csípőárokban helyezkedik el. Ennek egy csökevényes nyúlványa a féregnyúlvány (appendix vagy processus vermiformis). A csípőárokhoz vagy lazán tapadva vagy hashártyakettőzettel kötődik. A caecum alsó pólusán helyezkedik el a féregnyúlvány, a köznyelv ezt nevezi vakbélnek. A féregnyúlvány gyulladását appendicitisnek nevezzük (a köznyelvben ezt nevezik vakbélgyulladásnak). A féregnyúlvány helyzete és hashártyaviszonyai egyénileg igen változatosak. A vakbélből, a féregnyúlvány becsatlakozásának helyétől, hosszanti simaizomkötegek (taeniae) indulnak a vastagbél felé. Ezeknek az egyik része a felszálló vastagbél elülső részén, kettő pedig annak jobb és bal oldalán helyezkednek el. Mivel a hosszanti kötegek rövidebbek mint a bélfal, ezért a vastagbélen kiöblösödések (haustra coli) találhatók.
Felszálló vastagbél

A felszálló remese (colon ascendens) vakbél folytatásaként a máj alsó felszínéig húzódik. Hashártyakettőzete nincs, egy keskeny sávban közvetlenül tapad a hátsó hasfalhoz. A többi részén hashártya borítja, így intraperitonealis elhelyezkedésűnek tekinthető.
Jobb oldali vastagbélhajlat

A jobb oldali vastagbélhajlat (flexura coli dextra vagy flexura hepatica) vastagbélnek a máj alsó felszínénél található hajlata, ahol a felszálló vastagbél élesen áthajlik a haránt vastagbélbe.
Haránt vastagbél

A haránt vastagbél (colon transversum) - különböző mértékben lefelé konvex ívet képezve - a máj alsó felszíne és a gyomor nagy görbülete alatt húzódik át a máj alól a lép alsó pólusához. Helyzetét a gyomor teltsége, a belek teltsége, a testhelyzet stb. befolyásolják. Saját hashártyakettőzete van (mesocolon transversum), ezért a vastagbélnek ez a legkevésbé fixált szakasza. A hashártyakettőzet részt vesz a cseplesztömlő (bursa omentalis) alsó határának képzésében. A gyomorral hashártyaszalag köti össze, innen lóg le a belek elé a kötényszerű hashártyakettőzet, a nagycseplesz (omentum majus).
 A végbél (feltárva).
 
Bal oldali vastagbélhajlat

A bal oldali vastagbélhajlat (flexura coli sinistra vagy flexura lienalis) a lép alsó pólusánál, szalaggal a rekeszhez rögzítve, a jobb oldali hajlatnál magasabban helyezkedik el. A haránt vastagbél itt hajlik át élesen a leszálló vastagbélbe.
Leszálló vastagbél

A leszálló vastagbél (colon descendens) a hátsó hasfalhoz egy keskeny sávban rögzülve a bal oldali vastagbélhajlattól megközelítőleg függőlegesen száll le a bal oldali csípőárok (fossa iliaca) irányába. Ott megy át a szigmabélbe, ahol ez utóbbinak a hashártyakettőzete megjelenik.
Szigmabél

A szigmabél (colon sigmoideum) a vastagbélnek kettősen meghajlott, saját hashártyakettőzettel (mesosigmoideum) bíró, mobilis szakasza. Nagyjából a bal csípőárkot tölti ki.
Végbél

A végbél (rectum) a vastagbélnek a kismedencében található utolsó szakasza. Két görbülete közül a felső (flexura sacralis), a nagyobb, hátra konvex, és a keresztcsont homorulatába fekszik bele. Ennél lényegesen rövidebb az ellentétes görbületű gáti görbület (flexura perinealis). A végbélnek ez a szakasza a gátat fúrja át, és összenő annak izmaival és kötőszövetes lemezeivel (fascia).
Végbélnyílás

A végbélnyílás (anus) a végbélnek a gáton található kimeneti nyílása. Falában két záróizom a belső körkörös réteg megvastagodásából kialakuló belső (nem akaratlagos) záróizom (musculus sphincter ani internus), és a harántcsíkolt izomrostokból álló külső (akaratlagos) záróizom (musculus sphincter ani externus) található. Ezek biztosítják az akaratlagos széklettartást, illetve részben reflexes, részben akaratlagos megnyílásukkal a székletürítést. (A végbél megbetegedéseivel az orvoslás egy külön szakága, a (proctológia) is foglalkozik)


A vékonybélből a megemésztett táplálék után visszamaradó salakanyag egy bizonyos idő elteltével az utóbélbe továbbítódik, annak is vastagbél részébe, egy szelepszerű képződményen keresztül (valvula ileocaecalis). Ez a képződmény megakadályozza, hogy a baktériumokat tartalmazó vastagbéltartalom visszajuthasson a steril vékonybélbe. A vastagbélben már csak a víz és ionok, valamint bizonyos vitaminok szívódnak fel. A széklet színét főleg a vékonybélbe beleömlött epe adja. Emésztés a vastagbélben lényegében nincs, csak a bélbaktériumok bontó tevékenysége, valamint K- és B-vitamin-termelése. A nyálkahártyájában lévő mirigyek csak nyákot termelnek. Vérellátását a felső és részben az alsó bélfodri artériából kapja. Vénája a májkapuvénába ömlik. A vastagbél a visszamaradt béltartalmat továbbítja a végbélbe, miközben az fokozatosan székletté alakul. A végbél egy 15–20 cm-es szakasza az utóbélnek, ahol már felszívódás nem történik, csak a széklet formálása és részben akaratlagosan befolyásolt reflexes ürítése egy záróizomrendszer megnyílásával. A végbél vénás elvezetésénél megemlíthető, hogy alsó szakaszán itt a portális keringés akadályoztatásakor (pl. májzsugorban, stb.) könnyen alakulhatnak ki vénatágulatok (aranyerek).

A vastagbelet a haránt vastagbél bal oldali harmadáig a felső bélfodri verőér (arteria mesenterica superior), innen az alsó bélfodri verőér (arteria mesenterica inferior) látja el. A végbél felső harmadát az alsó bélfodri verőér, középső harmadát a belső csípőverőér (arteria iliaca interna), alsó harmadát a belső szeméremverőér (arteria pudenda interna) látja el. A vastagbél vénás vére - a végbél alsó kétharmadának kivételével - a májkapugyűjtőér (vena portae) rendszerébe szedődik össze.
Egy magyar proktológus szerint manapság Magyarországon az emberek 50 % -nak vannak végbél problémái . Aranyér betegség esetén detoxikálatlan vér kerül a keringésbe .

A vastagbél utolsó szakaszának a végbél alsó kétharmadából a toxinok a vénás vérrel távoznak a avval a keringési körrel amelynek útvonala a szív , jobb pitvar , jobb kamra és a tüdő . Ha szorulásunk van vagy aranyerünk akkor ez a toxinokat tartalmazó vér ide kerül ebbe a keringési körbe és végeredményben a fejbe is kerül , aminek a következménye többek között a depresszió , fejfájás , rossz hangulat , koncentrációs zavarok , köhögés , orrdugulás , különböző torok problémák , különböző hurutok , ismétlődő mandula gyulladás , ezek mind összefüggésbe lehetnek a vastagbél rendellenességével . Legalább évente kétszer kell , tavasszal és ősszel csinálni egy nagytakarítást a szervezetben . - colon hidroterápia - hatvani galina egészségterv négy lépésben - facebook csoport .


A vegyszerfelhasználás a világban úgy néz ki hogy 1. a glifozát , 2. az atrazin és 3. a diklórfenoxi ecetsav / 1400 hormonhatású gyomírtószer van forgalomban /4. az aflatoxin ami a korpában van /teljeskiörlésű termékek ! /, veszélyes anyagok még : a pálmaolaj , a margarinok , a fruktóz ,stb . Szivárgóbél esetén az allergén immunbiológiailag aktív táplálékok , ezek a tojásban lévő immunglobulin , a tejben lévő savófehérje , a növényi lektinek , stb.
A kulcs a fermentáció , és továbbá a mikróbiom szempontjából nagyon fontosak a zsírok és próbáljuk meg elkerülni a gombatoxinokat !

Míg az USA-ban a talajvizeknek a glifozát tartalma már 780 μg / l , nálunk 0,98 μg / l , tehát ott már 800 szorosa . A bélbaktériumok nagyon sok triptofánt termelnek nekünk , de amikor a glifozát bekerül a bélcsatornába akkor ez gátolja a triptofán termelését mert a síkininsavból képződik és síkininsav útvonalat gátol a glifozát . Ha triptofán nincs akkor nincs niacin , ha nincs niacin akkor nincsen nikotinamid - adenin - dinukleotid - foszfát / NAD PH / , a mitokondriális szinten az elektron átviteli rendszernek a része , az elektronok szállításában a redoxpotenciál-transzfer során.
A másik probléma a lizinnek a mindenhatósága a takarmányban illetve az élelmiszerekben , mert most már az EU-ban 2006 - óta engedélyezett a lizin használata , mint táplálék kiegészítő illetve élelmiszeradalékként , és itt jön elő a lényeg : a lizin - arginin antagonizmus , ami létrehozza a keringési problémát . Ugyanis az arginin a donorja a nitrogénmonoxidnak és a vazodilatációnak , a mikrokapilárisok megnyílásának , a szervezetünk nitrogénmonoxid termelődésének a képessége ez romlik el , az ízfokozóként adott lizin .
Mit tudunk tenni ? ; mit ne együnk ?
Az EU elfogadja az amerikai FDA tételeit , itt jönnek a lobbisták , olyanszíntű hazugságok vannak itt hogy hihetetlen . Az élelmiszer iparban a lizin hozzáadásával ízfokozóként függővé teszik az embereket , és akkor ha ebből sokat esznek , akkor nagyon elrontják a keringésüket . Az élelmiszeripari termékeken nem kötelező feltüntetni az ízfokozókat , ezért úgymond vakon repülünk .
A társadalom kábultan és fásultan fogadja ezeket a dolgokat és észre sem veszik hogy halálra eszik magukat ! Lábhoz tett fegyverrel nézik hogy masszívan elhülyülnek ! - Mester Károly, Jakab István . Egely György , Béky László és Jeszenszky kaland ...  - https://www.youtube.com/watch?v=_VavLqsyI6w&t=798s  beszélgetései nyomán.

Van itt még egy nagyon nagy probléma , mégpedig a vastagbélrák . 


A vastagbélrák okozta halálozás tekintetében Magyarország majdnem vezető pozíciót foglal el Európában , csak Horvátország előz meg bennünket , ez nagyon nyugtalanító dolog ! A rákmegelőző állapotok , a vastagbél polipok esetében a latencia akár 15 év is lehet , mig a hasnyálmirigy esetében ez 20 év . Borzasztó edukációs probléma van azzal kapcsolatban hogy kell-e magunkkal foglalkozni ? ; mikor kell magunkkal foglalkozni ? ; ez pontosan mit jelent ? ; mikor kell menni szűrésre ? ; ha egyébként úgy érezzük hogy az égvilágon semmi bajunk nincs . Viszont manapság már drámaian nő a fiatalabb korosztály esetében a daganatok aránya !
A vastagbélrák kialakulásának szempontjából a bél áteresztő képessége nagyon kulcstényező , egyébként a magas vérnyomás esetében is a béláteresztés egy nagyon fontos kockázati tényező . A II. tip. cukorbetegség nagyon fontos kockázati tényező nemcsak a szívinfarktus , vagy a stroke , de a vastagbélrák kialakulásában is . Ezek mind következmények , a bél áteresztő képességének és a bélflóra változásainak különböző tüneteiről van szó , mint súlyos szövődményekről .
Életmód kockázati tényezők nélkül nincs vastagbélrák ! A táplálkozással összefüggő egyedi kockázati tényezők vannak . Az alkohol is tud béláteresztődési szindrómát okozni , sőt ha egy szigorú eliminációs diétát folytatunk mondjuk a cukorbetegségünk miatt , attól még az áteresztő bél folytán kialakulhat a vastagbélrák .
Egyébként ha a vastagbélbe bekerül a coli baktérium és a coli baktin akkor ezeknek a mutációja a vastagbél daganatképződéshez vezet .
Minnél rosszabb az alvásminőség , annál inkább a béláteresztő képesség megváltozik a stresszhormonok képződése miatt a bélflóránk ellenünk fordul . A stressz ellensúlyozása szempontjából óriási jelentősége van a mozgásnak ezért mind a daganatok , mind a szív és érrendszeri betegségek , a cukorbetegség megakadályozására , a mozgás a létező legjobb dolog . A belek és az összes többi szövődmény szempontjából a napi 30 -60 ' közötti ínterváll mozgásokat kell preferálni , a kardio típusú megterhelés kockázati tényezőt jelent és a belek szempontjából az extrém megterhelés durva hasmenést okoz . Ha terhelés miatt a belek kevesebb vért kapnak , akkor nagy az esélye annak hogy a bélfal sérül és áteresztővé válik és átjutnak a baktériumtörmelékek . Az ínterváll mozgás szempontjából a legjobb mozgásforma a biciklizés , a lépcsőzés vagy a fekvőtámasz .

Az egyéni felelősséget illetően a megoldás : meg kell enni naponta 1/2 kg. nyers zöldséget , az alvás min 7 óra , és a mozgás , ezért aktívan tenni kell .

Azokat az élelmiszereket amelyek propionát * termelést indukálnak kerülni kell .


* ... molekula, amely a bélflórában zajló folyamatok során képződik a szervezetben. Korábbi kutatásokból már ismert volt, hogy a vegyület az inzulin működését blokkolja , csökkenti a metformin hatékonyságát és terápiás hatását is a vércukorszint mérséklésében , ugyancsak kapcsolatba hozható bélrendszeri gyulladásokkal, a metformin és hozzájárul a metformin mellékhatásaihoz is , lehetséges mellékhatásai között pedig többféle bélrendszeri probléma is előfordul.


Propionát , butirát és acetát , - a propionát a feldolgozott ételekből , a pékárukból , a tésztafélékből , magas CH és keményítő tartalmú élelmiszerekből és a cukorból van , - a butirát termelést a nyers zöldségek adják . 
Minnél több propionát van a szervezetünkben annál inkább bármit eszünk , salátát , soványhúst , akármit , annál inkább zsírt fogunk raktározni .


Kiemelt jelentősége van a koplalásnak , az IF 18-6 /délig semmi , este hat után semmi / órás időablaknak a ketogén irányú anyagcsere létrejöttében . A gyorsan felszívódó szénhidrátok feleslegéből termelődő zsír felhasználását is lehetővé teszi - ez a ketózis - ezáltal fogyást okoz és ha még zöldséget is eszünk hozzá akkor butirát képződés miatt a bélflóra egyensúlya helyreáll .


A tej és a tejtermékek /mindegy hogy laktózmentes / szintén magas kockázati tényezők , mert a tejfehérje gyulladást okozó ágens . A kazein nevű tejfehérje okozza a bajt , nem kivételek a joghurt és kefirfélék sem .


Az állati fehérjék fogyasztásával egy TMAO* molekulák szintje nő , ez pedig a magas vérnyomás kialakulásához vezető érfalgyulladás kóroki első számú tényezője .


* A trimetilamin N-oxid (TMAO) nem más, mint a beleinkben található egyes baktériumok anyagcseréjének a mellékterméke. Valójában az étkezéssel bevitt anyagok (kolin, L-karnitin) emésztése során keletkező trimetilamin (TMA) alakul át a májban TMAO-vá. Ha azonban túl sok van belőle, a korai halál hírnöke is lehet. A mikrobiom összetételének felborulása a vér TMAO-szintjében is jelentős változásokhoz vezethet. Azoknak a bérflórájában, akik súlyos agyvérzésen estek át, jelentős diszbiózis volt megfigyelhető.Az érelmeszesedés, a krónikus gyulladás és a meszes plakkok lerakódása az erek elzáródásához vezethet, ami létfontosságú szervek vérellátását akadályozhatja meg.a főszereplő valószínűleg a TMAO. Ez ugyanis gyulladáskeltő, elősegíti a meszesedés folyamatát, illetve hozzájárul a magas vérnyomás és trombózis kialakulásához. Kulcsszerepet játszik a szervezet zsíranyagcseréjében, így a koleszterinszint megemelkedése is inkább következmény lehet. Magas TMAO szint mellett ráadásul akkor is emelkedett a szívinfarktus kockázata, ha a koleszterinszintünk vagy a vérnyomásunk alacsony.A TMAO-val összefüggésbe hozható továbbá a májrák, a gyomorrák, hasnyálmirigyrák, mellrák, melanoma kialakulása is. A metabolit ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy az állati eredetű hem vasból ún. nitrozo vegyületek képződjenek. A nitrozo vegyületek karcinogén anyagok, melyek károsítják a DNS-t és kóros sejtmutációkat okozhatnak.

Emelkedett TMAO szint következtében az immunrendszer gyulladásserkentő mechanizmusai túlsúlyba kerülhetnek a gyulladáscsökkentőkhöz képest. Egyre több betegséggel kapcsolatban válik világossá ez a mechanizmus. Ide tartozik az elhízás, az inzulin rezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, az irritábilis bél szindróma, továbbá bizonyos magatartási és viselkedészavarok.

Az Alzheimer-kór esetén, amely a szív-, és érrendszeri, illetve a neurológiai betegségek határvonalán helyezkedik el, szintén emelkedett TMAO-szint tapasztalható. Ráadásul úgy tűnik, hogy a TMAO fokozza az epekövek képződésének esélyét is.Mivel a TMAO-tól a szervezet a vizelet útján szabadul meg, a metabolit károsíthatja a veséket, így felelőssé tehető a kalcium alapú vesekövek és a veseelégtelenség kialakulásáért is. A vese működésének fontos mutatója az ún. GFR (glomeruláris filtrációs ráta). Minél alacsonyabb a GFR, annál magasabb TMAO szint mérhető. Azt vették ugyanis észre, hogy a TMAO azoknál fokozta a korai halál bekövetkezésének kockázatát, akiknél alacsonyabb volt a GFR. 
   Kutatások során az elmult 10 évben 80 000 beteget megvizsgálva kimutatták  hogy a szív és érrendszeri betegségek / és ezek által okozott halálozás és a daganatos halálozás / a legérzékenyebb jövendölő tényező , predikciós faktor , amit laborban lehet mérni az egy gyulladásos marker a HSCRP érték az elsődleges . Nem a koleszterin szint , nem a tumor markerek , effektíve a gyulladásszint , az ami számít , ha gyulladásmentesíteni tudjuk a szervezetet az a legbiztosabb módja hogy ezeket a betegségeket megelőzzük .
Székletvizsgálat , áteresztő bél vizsgálat szükséges . Ha a zonulin nevű fehérje  / ez annak a jele hogy a bélfal megsérült / illetve , a calprotectin nevű fehérje / ami a gyulladást reprezentálja , A specifikusan gyulladást kelt / a székletbe jut , ezek egymástól független tényezők , nemcsak a gyulladás tudja az áteresztőképességet növelni hanem vannak specifikus baktériumok / amelyek a barrieren átjutva nagy tömegű bakteriális , antigén fehérje ingert jelent , ennek nyomán jellemzően hisztamin szabadul föl és ez egy nagyon általános gyulladást keltő ágens .
Azon túlmenően hogy a gyulladásgóc az a bélfalon van , végül is az érfalakban a gyulladás kialakul és ez teszi rugalmatlanná úgy az eret hogy ez végül is magas vérnyomást okoz . A TMAO vegyület felelős azért hogy az érfalakban a gyulladás ki tud alakulni . Az áteresztő bélfalon keresztül a baktérium törmelékek kijutnak és az érfal intima részén gyulladást generálnak .  Mikor ez a gyulladás és az érszűkületet megszűnik / ez 20 év gyógyszeres vérnyomáskezelés után is igaz / , akkor helyreáll a normál vérnyomás , / hihetetlen regenerációra képes a szervezet /.
Amerikában nemrégen bebizonyították azt hogy a klasszikusan degeneratív ízületi betegségek ahol a "viair and tire" ízületi tulhasználat , kopás stb. teória megdőlni látszik és úgy látszik hogy a bélflóra által mediált másodlagos gyulladás az ami tönkreteszi az ízületi porcot és a genetika csak a béláteresztést befolyásolja .
Máskülönben a kalória bevitel megvonása az élethosszabitó hatású és gyulladás ellenes hatású . Egy pohár bor 30%-kal növeli a béláteresztőképességet , az alkohol zsíroldó képessége miatt , és tökéletesen tönkreteszi a mélyalvást , vegetatív zavart idéz elő .
      Alapintervenció ami működik : Drasztikusan kell csökkenteni a  húst / TMAO , ami a grillezés során a húsra sült kéregből származik / és egyébként az állati fehérjék fogyasztását .  Több nyers zöldséget napi 0,5 kg-ot , heti 20 félét kell behozni az étrendbe . Nem főzeléket vagy rizi-bizit kell enni hanem helyette köretként aprított nyers zöldséget keverve a gluténmentes állgabonákkal mint a hajdina és a köles , vagy a barna rizs . 
A tejet és a tejfehérjéket és a glutént is el kel felejteni .
A cukrot és az édesítőszereket is le kel nullázni !
Az édesítőszerekről / az utóbbi kutatások szerint / azt kell tudni hogy önmagában az inzulinszint növekedését reflexszerűen kiváltják , az általunk  felnemszívódó mesterséges cukrok a káros baktériumokat ugyanúgy táplálják és ugyanúgy hizlalnak is . A bélflóránk azt-is befolyásolja hogy mit szeretünk enni , indirekt módon . Nagyjából három hét a bélflórának a térülésideje és az átállása , három hetes ciklusokban lehet meghatározni hogy milyen mértékben vágyunk erre vagy arra . Ezért 10 -20 % - nál többet ne változtasson valaki az étrendjén egyszerre , ha ezt a változtatásokat diétás napló szerűen teszi , akkor ilyen 3-4-5 hetes ciklusban  szinte észrevétlenül el lehet ezeket hagyni és a frissen beépülő rostban gazdagabb tápanyagokat fogjuk kívánni .
 
 A rendszeres  mozgás és az alvás is nagyon fontos . Napi egy órás mozgással 30 % - kal csökkenthető mindenféle daganatos betegség előfordulási aránya !  A vegetatív regeneráló alvás / 2-2,5 óra / az döntően az éjfél előtti szakaszban van , gyakorlatilag éjfél után ezt nem lehet pótolni . A szubjektív pihenés az a REM fázisban történik és utána már csak a szendergés ez összesen 7-8 óra .
- Dr. Gergely Anna írása és dr. Schwab Richárd podcastjei alapján .

 
 
 
Ami pedig a zsíros kenyeret illeti továbbra is ajánlom de csak szigorúan kovászos fehér kenyérrel és biohagymával lehetőleg a házi kertből és természetesen mangalica zsírral ami olyan sertésből való amit gmo mentes és glifozát mentes takarmányon neveltek .

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése