Oldalak

2014. január 29., szerda

Káposztás paszuly

       avagy az ízek násza!

 

Góg és Magóg fia vagyok én...

 

 http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/kepek/9.jpg


Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat
S mégis megkérdem tőletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?


Verecke híres útján jöttem én,
Fülembe még ősmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új időknek új dalaival?


Fülembe forró ólmot öntsetek,
Legyek az új, az énekes Vazul,
Ne halljam az élet új dalait,
Tiporjatok reám durván, gazul.


De addig sírva, kínban, mit se várva
Mégiscsak száll új szárnyakon a dal
S ha elátkozza százszor Pusztaszer,
Mégis győztes, mégis új és magyar.



      Úgy érzem e sorok ide illenek , e leírás elébe , legalább úgy mint a  káposzta egybekelése a paszullyal ! Ady is a szatmári táj szülötte , mint ez az étel és költészete olyan meglepő fordulatokkal telített mint e két alapanyag párosítása is !
        Igen régi étel , állítólag már Mátyás király idejében is főzték ! Nehéz tárgyilagosnak maradni , mert ennél az ételnél igen sok variáció létezik ami az összetevőket illeti , mármint a füstölt ízt adó összetevőket ! Itt aztán sorakoznak aszerint hogy kinek mi áll a módjában : füstölt sonkadarab , vagy egy kisebb füstölt csülök , vagy füstölt oldalas , vagy füstölt köröm , fej , farok stb.; vagy füstölt császárhús /kaiserfleisch /, vagy füstölt karajcsont , vagy füstölt porc , füstölt szalonnabőr , füstölt kolbász,esetleg a füstölt sonka megmaradt főzőleve .Mert ugyanúgy mint a paszulylevesnél , az egész semmit sem ér ha nem döglött beléje valami  / disznóölés után , füstöléssel tartósított összetevő / !

 

A paszulyt a füstölt csonttal együtt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, leöblítjük, és egy fazékba rakjuk. 



Hozzávalók:

50 dkg nagyszemű fehér bab 
1 nagy vöröshagyma
70 dg savanyú káposzta
1 kg -jelen esetben - füstölt karajcsont vagy
hús       (tarja- oldalas- libacomb – lehet vegyesen is)
1 szál (kb. 45 dkg) kemény (ne főjön szét) házi  füstölt kolbász
1 kanál csípős házi darált paprika ,babérlevél, csombor , szemes bors ,csöves csípős paprika 
a rántáshoz:
2 fakanál mangalicazsír , 2 evőkanál liszt , őrölt paprika ,3 - 4 cikk fokhagyma , majd 1 kispohár tejföl
 
Elkészítés módja: Másnap leöntjük a paszulyról az áztatóvizet és hideg vízzel (kb 3 liternyivel) felöntve feltesszük főni. A füstölt csontot / húst /egy külön fazékba tesszük fel főni a vöröshagymával , majd mikor elkészült kivesszük , a húst , lefejtjük a csontról, és visszatesszük ezúttal a paszuly mellé , a csont főzőlevét a füstösség arányában adagoljuk a paszulyhoz és beletesszük a kolbászt is amit falatnyi adagokra daraboltunk.



A paszuly egy-másfél óra alatt puhul meg. Ezt kóstolgatással ellenőrizni kell, mivel a savanyú káposztát a főzési idő legvége előtt 10 perccel kell csak a leveshez adni , hogy ne főjön szét , ropogós maradjon . A borsikafüvet /csombor /cérnával  összekötözzük , így a végén könnyebb kihalászni. Ez is megy a levesbe a babérlevéllel, a szárított csipőspaprikával és a szemes fűszerekkel együtt , sózni is lehet ha kell . Ha a paszuly már majdnem puha, hozzáadjuk a káposztát (ha ez nagyon savanyú volt, akkor előtte kimossuk ) és a rántást . Ehhez közben fokhagymás rántást készítünk.  A zsíron üvegesre sütjük a nagyon finomra aprított fokhagymát, majd hozzászórjuk a lisztet és világos aranyszínűre pirítjuk majd néhány másodperc után lehúzzuk az egészet a tűzről . Hozzáadjuk a pirospaprikát és felengedjük egy kevés vízzel. Simára keverjük, lehetőleg habverővel, hogy biztosan csomómentes legyen Még tíz percig főzzük , végül kevés meleg levessel kikeverjük a tejfelt, visszaöntjük a levesbe, egyet forralunk rajta és lehúzzuk a tűzről. 


Tálaláskor frissen sütött ropogós héjú kenyér kíséretében adjuk asztalra. Tejfelt és csöves csípős paprikát külön kínálunk hozzá .
        A hiedelemmel ellenben nem nehéz étel , olyan mint egy jó korhelyleves ! 
 Egy adag =  500 gr.
      - kalóriatartalma 310 kcal.;
      - szénhidráttartalma csak 38 gr. ; 
      - fehérjetartalma 20 gr. míg
      - zsírtartalma csak 7 gr. , - ha a füstölt csontos változatot készítjük !
          Azt majd későbben írom le hogy miért is írtam ezeket az adatokat ide . De tulajdonképpen most is megmondhatom : becsapott a ménkű ! , Cukorbetegség barátom , az , de még csak II-es tip. diabétesz ! Arra a következtetésre jutottam hogy a cukorbetegség ellenére , ha odafigyelünk mindent lehet enni / na nem éppen mindent , de majdnem , mondjuk cukrot nem / , csak módjával !









4 megjegyzés:

  1. Hát ez is egy jóféle étel, de hogy ennyire kalóriaszegény azt nem gondoltam volna, nálam is most ütött be a 2. típusú cukorbetegség, de nincsenek magas értékeim, eddig a legmagasabb mért az 8,2 volt, általában a reggeli éhgyomorra mért az ennyi, étkezések után két órával mérve van, hogy 5,2 de van, hogy 7 egész. Erre azt mondták az orvosok, hogy ez így jó. Persze szedek gyógyszert is rá, kicsit figyelek a szénhidrát bevitelre, de nagy ügyet azért nem csinálok belőle, ha valami olyan van, amit megkívánok, én bizony megeszem, de azért ügyelek a mértékre.
    Jobbulást neked de ne görcsölj rá nagyon erre a cukorügyre, az idegeskedés sokat árt és nagyban hozzájárul ehhez a betegséghez.
    Ha lehet vegyél a patikában cukormérőt kb. 10.ooo.- ft körül van, így naponta többször is mérheted magadnak, és az megnyugtató.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jó tanácsokat ,közben én is léptem . A Victoza-t szedem meg még két másikat is , és kaptam oktatást is ! Emiatt 1500 kcal-s diétára fogtam magamat amelyben a CH 150 gr. Hetente 1kg. fogyás van beütemezve ,amit tartok minden nehézség és éhezés nélkül már 8 kg.-ot fogytam .Nekem is 8,5-9,5 volt az éhomi vércukrom mikor újból orvoshoz fordultam ,az változtatott a terápián és a gyógyszerezésen is ! Most már rendszeresen 5,2 az éhomi értékem és az egyik gyógyszeremet is csökkentették a többi mérési értékeim is meglepően jók ! A neten találtam a http://kaloriabazis.hu/fooldal című oldalt ,ahol mindent tudok vezetni és az ételek kalóriatartalmát is kiszámolhatom ! Szóval megpróbálom kezelni ezt az állapotot ,de a jó falatokról ,főleg a régi tradicionális konyháról , nem mondok le ! A cukrot egyenlőre száműztem de egy kis 70 % -os csoki meg egy kis száraz vörösbor az nem marad el !

      Törlés
  2. Én a Merckformin XR 1000mg nevű cukorgyógyszert szedem, kb. fél éve, de nekem nem változott a súlyom, 1 kg-t sem fogytam eddig, igaz nem számolok kalóriát sem, mert nem mondták, hogy kell.
    A súlyomból szívesen adnék le, de ezek szerint figyelnem kellene a kalóriákat hogy sikerüljön.
    majd megkeresem ezt a kalóriaszámítási oldalt és megnézem. Kössz a tippet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szedek Merckformin XR 1000mg és még Dialosa-t ezenkívül a Victoza-t amit az amerikaiak még azoknak is adnak akik nem cukorbetegek csak le kell fogyniuk !

      Törlés