Hurka , kolbász II.
KÓSTOLÓ - kép forrása :- internet |
...igénytelenség , konzumidiotizmus , és étkezési sznobizmus veszélyezteti a hagyományokat
KÓSTOLÓ - kép forrása :- internet |
Gyárfás Jenő (1857--1925): A tél örömei (Disznóölés) |
kép: blogkocsma,mert csak lestem hogy hova lett le se tudtam kapni |
Felénk, az Erdélyi mezőségben, torokpecsenyét szoktunk csinálni disznóvágáskor, a nyaki húsból, még melegen szedünk és kb. 5 cm-es kockákra vágva tesszük sülni, vastag falú vasedénybe. Fokhagymával, borssal és kevés fűszerpaprikával van ízesítve. Lesipecsenyét nem ettem soha, de igazad van, azt ki kell próbálni(még melegében), hisz hideget lehet venni máskor is. Az idei, dec.-i disznóvágáson majd készítek, ha Isten is úgy akarja, beszámolok majd!
VálaszTörlésKíváncsi vagyok a véleményedre a lacipecsenyét illetően , a torokpecsenyét ismerem az ugyanolyan finom !
VálaszTörlésNálunk meg a hasaaljából azaz a dagadóból sütöttek fokhagymás pecsenyét, úgy hogy tenyérnyi darabokra vágták és rengeteg fokhagymával sütötték ropogósra, puha kenyérrel és hordós savanyúsággal ettük déltájban, amikor szünetet tartottunk, amikor megettük a húszseleteket, akkor még kenyeret mártogattunk a forró zsírjába. Valami mennyei volt, imádtam:-))))
VálaszTörlés