Hurka , kolbász V.
Most érkeztem el az eredeti célomhoz : tálaljuk a sült hurkát , kolbászt , veres káposztával , hagymás krumplival , céklával , savanyú ugorkával !
A köretet a következőképpen készítjük : A felvágott vöröshagymát megdinszteljük zsíron . Egy kicsi fej veres káposztát apróra
szelve hozzáadunk és megsózzuk . Ha kell , kevés vizet adunk hozzá , de a lényeg ,
hogy a káposzta adja ki a levét . Amikor félig összeesik a káposzta ,
hozzáadunk egy almát apróra csíkozva és megcukrozzuk , köménnyel ízesítjük.
Amikor már majdnem kész , adunk hozzá egy kevés vörösbort és ecetet. Készre pároljuk , de közben megkóstoljuk , hogy kell-e még bele valami .
A kockára vágott krumplit megfőzzük. Aztán zsírt hevítünk ,
és azon megsütjük a felvágott hagymát . Ha átpárolódott, rádobjuk a krumplit,
átforgatjuk és esetleg villával átnyomkodjuk. Sóval, borssal ízesítjük.
A hurkákat tepsibe tesszük és öntünk alá egy kis vizet , / a jó hurka kell annyira zsíros legyen hogy saját zsírjában megsüljön / aztán a sütőben , 180 C°-on sütjük , kb. 20 percig , alsó-felső üzemmódban , nem forgatjuk , nem szurkáljuk , szép piroskásra sütjük , de nem szárítjuk ki . Mindig csak annyi hurkát és kolbász sütök, hogy egy evésre megegyük , mert ez csak frissen sülve az igazi / bár én bármilyen módon megeszem , nyersen , csak abálva , hidegen szeretem a legjobban / másnap pedig kolbászzsíros kenyeret uzsonnázunk , mondjuk boros teával .
A kolbászt mi külön sütjük , mert a kolbászból kisülő zsírnak az nem tesz jót ha összekeveredik a hurkák zsírjával , a későbbi kolbászzsíros kenyéren ! Ugyanis a sülő hurkákból kioldódó fűszerek aromája nem passzol a kolbászzsírral . Tehát egy vastagfalu serpenyőbe feltesszük a kolbászt sütni , teszünk egy kis vizet alája és ez esetben megszurkáljuk , mikor már elkezd sülni és lefedjük , sülés közben egyszer kétszer megfordítjuk , pirosra sütjük , szintén ügyelünk hogy finom szaftos maradjon !
A kolbászt mi külön sütjük , mert a kolbászból kisülő zsírnak az nem tesz jót ha összekeveredik a hurkák zsírjával , a későbbi kolbászzsíros kenyéren ! Ugyanis a sülő hurkákból kioldódó fűszerek aromája nem passzol a kolbászzsírral . Tehát egy vastagfalu serpenyőbe feltesszük a kolbászt sütni , teszünk egy kis vizet alája és ez esetben megszurkáljuk , mikor már elkezd sülni és lefedjük , sülés közben egyszer kétszer megfordítjuk , pirosra sütjük , szintén ügyelünk hogy finom szaftos maradjon !
Én speciel imádom hidegen a disznótorost, kenyérre karikázva, savanyúsággal, majdnem jobban szeretem, mint amikor forrón megsült, persze akkor is eszem belőle, és mindig egyben sütöm a kolbásszal, és azt a zsírt Édesapám imádta kenyérre kenve enni hagymával, paprikával, paradicsommal.
VálaszTörlésBizony a jó hurka , kolbász hidegen is finom ! Én is úgy vagyok velük hogy a májas és a véres hurkát csak úgy abálva , mondhatni sületlenül , nyersen jobban szeretem mint sülve !
Törlés