Oldalak

2022. május 18., szerda


Loyolai Szent Ignác lelkigyakorlatai / II

hogy az ember önmagát legyőzze és életét rendezze



Második hét


ELMÉLKEDÉS JÉZUS KRISZTUS
KIRÁLYSÁGÁRÓL

Az előkészítő ima : legyen a szokásos.

Első előgyakorlat: színhely-kialakítás. Képzeletben lássam a zsinagógákat, városokat és falvakat, ahol Krisztus Urunk prédikált.

Második előgyakorlat: Kérjem a kegyelmet, amit kívánok. Itt azt a kegyelmet kérjem a mi Urunktól, hogy ne legyek süket az ő hívására, hanem készséges és szorgos szent akaratának teljesítésében.
Ezek után a kiegészítések következnek amit itt most nem részletezünk
Nagyon hasznos, ha második héten és a többi heteken valamit olvasunk Krisztus követésének könyvéből vagy az Evangéliumból vagy a szentek életéből.

Első nap

Első szemlélődés: a megtestesülés
Ez magában foglal előkészítő imát, három előgyakorlatot, három pontot és egy imabeszélgetést.

Az előkészítő ima : legyen a szokásos.

Első előgyakorlat:
lelkem elé idézem azt a történetet, amelyről szemlélődnöm kell, amely itt abban áll: hogyan szemlélik az isteni Személyek az egész föld színét és kerekségét, amely tele van emberekkel, és látván, hogy mindnyájan elkárhoztak, hogyan határozza el a Szentháromság az ő örökkévalóságában, hogy a második Személy emberré legyen az emberi nem megváltására, és hogyan küldte el, mikor az idők teljessége elérkezett, Boldogasszonyunkhoz Gábor arkangyalt.

Második előgyakorlat:
helyzetkép-alakítás: látom a helyet. Itt látnom kell a világ nagy terjedelmét és kerekségét, ahol oly sok és oly különböző nemzetek laknak. Hasonlóképpen külön elképzelem Úrnőnk házát és szobáját Názáretben, Galilea tartományában.

Harmadik előgyakorlat:
kérem azt, amit elérni akarok. Itt kérnem kell az Úr mélységes ismeretét, aki érettem emberré lett, hogy őt jobban szeressem s kövessem.
1. Látom a különféle személyeket, mégpedig először azokat, akik a föld színén vannak, öltözetük és viselkedésük nagy változatosságában: egyesek fehérek, mások feketék; egyesek békében vannak, mások hadakoznak; némelyek sírnak, mások nevetnek; az egyesek egészségesek, mások betegek; egyesek születnek, mások meghalnak stb. Azután szemlélem és megfigyelem az isteni Személyeket, amint királyi széken vagyis isteni Fölségük trónján ülnek, és hogyan nézik az egész föld színét, terjedelmét és kerekségét és látják az összes nemzeteket, amelyek nagy vakságban sínylődnek, és látják hogyan halnak és hullanak sorra a kárhozatba. Aztán látom Boldogasszonyunkat és az arkangyalt, aki őt üdvözli; és végül magamba tekintek, hogy hasznot merítsek ebből a szemléletből.
2. Hallgatom, amit az emberek a földön beszélnek: hogyan beszélnek egymásközt, hogy esküdöznek és káromkodnak stb. Hasonlóképpen azt is, amit az isteni Személyek mondanak, vagyis: „Váltsuk meg az emberi nemet!” Azután pedig, hogy mit mond az angyal s Boldogasszonyunk ; majd végül magamba tekintek, hogy hasznot merítsek az említett személyek minden szavából .
3. Végre megfigyelem, mit művelnek az emberek a földön, vagyis hogyan ütik, gyilkolják egymást és mennek a pokolba stb. Azután megfontolom, mit cselekszenek az isteni Személyek, vagyis megvalósítják a megtestesülést stb.; hasonlóképpen, mit tesz az angyal és Boldogasszonyunk , ti. az angyal teljesíti a küldetésének szerepét, és Boldogasszonyunk megalázza magát és hálát ad az isteni Felségnek; majd magamba tekintek, hogy hasznot merítsek mindebből.
Az elmélkedés végén imabeszélgetést kell végeznem és meggondolom, mit kell mondanom a három isteni Személyhez vagy a megtestesült örök Igéhez vagy Atyánkhoz és Boldogasszonyunkhoz; és az éppen a belső indíttatás hatása alatt kérem azt, ami arra jobban segít, hogy kövessem, utánozzam ami Urunkat, aki értem az imént emberré lett.
Elmondom a Miatyánkot.

Második szemlélődés: Urunk születése

Az előkészítő ima : legyen a szokásos.

Első előgyakorlat:a történet,
és pedig itt az, hogyan hagyta el Nagyasszonyunk Názáretet áldott állapotának kilencedik hónapjában, szamáron ülve, – mint jámborul híhetjük, – és Szent József és a szolgáló tinót vezet, hogy Betlehembe menjenek megfizetni az adót, amelyet a császár azokra a vidékekre rárótt.



Második előgyakorlat: helyzetkép alakítása, látom a színteret. Itt néznem kell a képzelőtehetség látásával az utat Názáretből Betlehemig, figyelve annak a hosszúságát, szélességét és azt, vajon sima-e az az út avagy völgyeken vagy lejtőkön vezet-e keresztül. Hasonlóképpen megtekintem a helyet vagyis a születés barlangját, hogy az milyen tágas, milyen szűk, mily alacsony, milyen magas és miképpen volt berendezve.

az egykori Názáret - Origo


Cornelis de Bruijn 1698 - Bethehem




Harmadik előgyakorlat: ugyanaz és ugyanoly módon végzendő, mint az előző elmélkedésben.

1. Látom a személyeket, vagyis Nagyasszonyunkat, Szent Józsefet, a szolgálót és a kisded Jézust, miután megszületett, mégpedig úgy, hogy szegény és méltatlan szolgává teszem magamat, és nézem és szemlélem őket és minden lehető készséggel és tisztelettel szolgálok nekik nehézségeikben, szükségükben, mintha tényleg jelen volnék; majd magamba tekintek, hogy valami hasznot merítsek.
2.: Figyelem, észreveszem és átelmélkedem mindazt, amit a személyek beszélnek, és azt magamra vonatkoztatva valamelyes hasznot merítek.
3. Nézem és megfontolom, amit tesznek, vagyis az utazást, fáradozást, hogy az Úr a legnagyobb szegénységben szülessék, és hogy annyi fájdalom, éhség, szomjúság, hőség és hideg után, igazságtalanságok és gyalázatok után végre meghaljon a kereszten és mind ezt érettem teszi. Azután magamba tekintek, hogy valamilyen lelki hasznot merítsek.
Az elmélkedést ima-beszélgetéssel végzem be, mint az előző szemlélődésnél, és elmondom a Miatyánkot.

Harmadik szemlélődés : az első és a második szemlélődés ismétlése

Az előkészítő ima és három előgyakorlat után meg kell ismételnem az első és második gyakorlatot mindig különösen azokra a részekre figyelve, amelyekben valaki világosságot, vigaszt vagy vigasztalanságot érzett, az elmélkedést mint egyébkor, ima-beszélgetéssel fejezzük be és elmondjuk a Miatyánkot. Ebben és az összes következő ismétlésben ugyanazt a módot kell követnünk, mint az első hét ismétléseinél, a formát megtartjuk, csak az anyagot kell változtatnunk.

Negyedik szemlélődés : az első és a második szemlélődés ismétlése ugyanoly módon, mint az előbbi ismétlésnél

Ötödik szemlélődés : Az öt érzék alkalmazása

Az öt érzék alkalmazása az első és második szemlélődés anyagára.

Az előkészítő ima és három előgyakorlat után hasznos a képzelőtehetség öt érzékét az első és második szemlélődésre alkalmazni a következő módon:
1. a képzelőtehetség látásával nézem a személyeket és elmélkedem részletesen az életkörülményeikről és hasznot merítek e szemlélésből.


A továbbiakat itt nem részletezzük mert gyakorlásuk igen elvont és igen nagy képzelőerőt igényel , ennek a gyakorlatnak a teljesítéséhez tanácsos egy lelki vezető segítségét kérni - a továbbiakban a lelkigyakorlatos könyvben leírtak szerint járunk el , a leírást itt tovább nem folytatjuk mert igen terjedelmes lenne , aki szeretné a lelkigyakorlatot folytatni az :Loyolai_Szent_Ignac_Lelkigyakorlatai_1.pdf
interneten szabadon elérhető könyv alapján teheti meg .


Ezen bejegyzés a Loyolai Szent Ignác lelkigyakorlatai mű , a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) – a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza – állományából kivonatolva készült : http://www.ppek.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése