Oldalak

2022. május 10., kedd


Megvilágosodás : az arany középút , 

avagy a buddhizmus sugallata : a szenvedés megszüntetésének útja


       A szeretet , a bölcsesség és a gyógyító erő , ez az amire szükségünk van . - Laár András

 Lehet-e a keto-t aranyosan , vagyis nem túlzásban vive , középúton csinálni ? Hát persze , naná , sőt , mára már megvilágosodtam : szinte csak úgy érdemes , személyre szabottan , csak úgy ami neked megfelel , persze az alapelvek betartásával .


Igen ám de ha az ember megbetegszik a gyógyuláshoz nem elég mondjuk a táplálkozási intervenció , az úgymond csak a fizikai testi dimenzió része . Van itt még egy másik összetevő : a stressz , és akkor már közelítünk a szoftverhez . Jön a tudatalatti , azt is uralni kell az eredményes gyógyuláshoz mert a test , a szellem és a lélek hármasának harmóniája hozza meg a kívánt  eredményt - dr.Váczi Péter szerint .



Lokomotív GT : És akkor jött a doktor

 
A táplálkozásban az arany középút (aurea mediocritas - Horatiusi életelv és Arisztotelészi etika) a szélsőségektől mentes fogyasztás , a szükségesnél egy kicsivel kevesebb . Ennek jegyében ajánlok egy pirított májat vágott natúr  zöldbabbal :





A háborgó tudat megnyugtatása



Az anyagi világ egy tünemény , egy illúzió , de ez annyira erős hogy ezt éljük át , nem úgy hogy ez nincs , de van csak az én viszonyom az anyaggal határozza meg hogy mi lesz , a dolgok önmagukban jelentőség nélküliek , a kapcsolat a dolgok és én köztem határozza meg hogy mi lesz aztán , és ez minden oldalról így néz ki , ez tulajdonképpen egy tudati hologram , amiben minden és mindenki benne van , az összes jelenség kölcsönhatásban áll egymással , de végülis valójában nem is történik meg , nem is tudjuk pontosan mi történik , attól függ hogy honnan nézzük ,mert innen nézve így történik , onnan nézve úgy történik , tehát az egész egy szubtilis lebegésben van , de a valóság az az amit tapasztalunk , mert azt nem lehet visszavonni , mert már megtörtént , de még utólag átértelmeződik , tehát nincs jó vagy rossz döntés csak rajtunk múlik hogy mivé tesszük , és belülről fakad minden , mert a tudatunk , a személyiségünk , küzd a jelenségekkel , mert a tudaton belül élünk , de a gondolatot szembe lehet állítani az akarattal , és akkor a dolgok akár meg is történnek - Laár András - Mátrix ?


A szenvedés természete

/okok és megoldások /

Buddha először meghatározta azt, hogy mi a szenvedés, utána megmondta, hogyan jön létre, aztán megállapította, létezik a szenvedés megszűnése, végül elmondta a szenvedés megszűnésének okát.


A négy nemes igazság


A lét , az élet színtiszta fényessége: .


az emberi élet lényegében szenvedéssel teli;
a szenvedés oka az emberi önzés és a vágyakozás;
van egy út (vagy mód), amelyen keresztül meg lehet szabadulni az önzéstől és a vágyakozástól;
a megszabaduláshoz az ún. „nemes nyolcrétű ösvény” vezet:
a helyes szemlélet, 
a helyes gondolkodás, 
a helyes beszéd, 
a helyes cselekvés, 
a helyes élet, 
a helyes törekvés,
 a helyes vizsgálódás, 
a helyes elmélyedés = beleélés > új felismerés > mi a helyes ? = 0 , a nullaság = bármi lehetséges , ezen igazságok megértése > középút , a középút szélsőségektől mentes gyakorlása > meditáció > a légzés gyakorlata > végtelen béke = nyugalom > harmónia eredményezi a tisztánlátást amely egy tudatállapot és ennek eredménye a szeretet .

Ezen buddhista szemlélet  a gyakorlattal , a  meditációval lényegében megegyezik szellemiségével és eredményét tekintve ugyanaz a Loyolai  Szent Ignác lelkigyakorlata ,amely megér egy külön bejegyzést az elkövetkező időben .


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése