Oldalak

2022. június 12., vasárnap



Szentháromság Vasárnapja


Miután az egyházi év kezdetétől fogva az üdvösség történetének legjelentősebb eseményeit már megünnepeltük, nagy ünnepeink liturgiájában rácsodálkozhattunk arra, hogy Isten egyszerre szerető Atya, engedelmes Fiú és életet sarjasztó Szentlélek. A liturgiában Isten titkának egy-egy részlete emelkedik ki előttünk, amelyet megpróbálunk a hitben megragadni, benne elmélyedni és hódolattal szemlélni.-https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-biblia-uzenete-isten-belso-eletenek-titkai


A kegyelem, Isten ingyenes, könyörülő és gyengéd szeretetének ajándéka mindig szükséges, különösen az emberi erőfeszítéseinket felül múló, képességeinket megtisztító átistenülésben.





A Szentháromság a lét szempontjából mindennek kezdete és mindennek célja , beteljesedése . A megismerés szempontjából abszolút misztérium : teremtett lény számára kimeríthetően soha meg nem ismerhető . A többi misztériumnak is ez az alapja , hiszen nélküle a megtestesülés sem lenne értelmezhető . A Szentháromság titkához nem vezet út a vallástörténetből , ugyanúgy a filozófiából sem vagy a dialektikából .A Szentháromság kinyilatkoztatásával Isten feltárta a maga legbensőbb létmódját , a páratlan életét , ahogyan örök létében valóságosan él . Isten a maga világfölöttiségében és teljességében úgy létezik hogy benne sokkal több a létgazdagság mint amit a teremtett rend kifejezhet .



A Szentháromság ábrázolása csak megközelítően, szimbolikus eszközökkel lehetséges, s így is szinte megoldhatatlan feladat , mert egyszerre kell láthatóvá tennie az egységet és a háromságát.
Mivel a Szentháromság szimbólumai a hármas számhoz kötöttek , misztériumának ábrázolására azok a geometriai hatású alkotások a legalkalmasabbak amelyeket az eggyé váló három formaeleme határoz meg . Az egyenlőszárú háromszög önmagában is Szentháromság szimbólum , többnyire azonban a sugárzó Napot , az istenség archaikus jelképét keretezi , vagy szemet fog közre , amely a mindeneket látó , megítélő , mégis gondviselő - az Isten szeme - Ezen kívül ábrázolták még a Szentlélek galambjával : felhő és sugárkoszorúban foglaltan . A háromszög a körrel együtt az isteni kozmikus harmónia jele .
Alig van barokk templomunk , amelynek homlokzatán , szószékén , oltárain a sugárzó nappal ábrázolt háromszög-szimbólum ne fordulna elő.
A háromszögbe foglalt sugárzó nap szakrális szimbóluma oltalmazó céllal került a házak homlokzatára , kapubejáratokra , s több vidéken egészen elnépiesedett, népművészeti motívummá vált. A 19. sz: a fenyőfaintarziás díszítések nemcsak a kisebb utcaajtókon , kemencék előtét néven emlegetett nyílászáró lapján , vízimalmokon is jelentkeztek .
A mindent látó szem szabadkőműves és illuminátusok által használt szimbólumáról mint az istentelenség jelképéről most itt nem tárgyalunk , az egy másik bejegyzés tárgya lesz úgy mint a túrba állapota .


A mai ünnepnapon , a templomból hazatérve , a vasárnapi ebéd a következőkből állt :

- karalábé leves 



- fokhagymás sült csirkecomb , parmezános natúr fehér spárgával , uborkasalátával .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése