Nori , tofu , rizs , hal , soba , wasabi , gyömbér , tea , az ételek tálalása : mintha ajándék lenne
いただきます (Itadakimasu) , köszönet a szakácsnak , továbbá köszönet a hozzávalóknak is , a növények és állatok életéért .
- a japán konyha hagyományaiból
Vágja félbe az avokádót, dobjon egy tojást a lyukba, ahol a magot eltávolította, és pirítós sütőben vagy grillben pirítsa meg. Akkor van kész, ha a tojás puhára sült. Meglocsoljuk wasabi szójaszósszal, és egy kanállal kikanalazzuk.
1. vágd fel az avokádót és távolítsd el a magját.
Helyezze el őket a kenyérpirító sütőjének felső lapján. Az avokádóra gyűrött alufóliát tettem, hogy stabil maradjon.
2:feltörünk egy tojást
Pirítós sütőben vagy grillsütőben körülbelül 10 percig sütjük, amíg a tojás puhára nem sül.
4. Egy tálba rendezzük és hozzáadjuk a wasabi szójaszószt
Egy tálba tálaljuk, és wasabi szójaszószt adunk hozzá .
5. Meglocsoljuk wasabi szójaszósszal, kanalazzuk egy kanállal és fogyasztjuk.
Amikor a tojást az avokádó lyukába öntjük, ahelyett, hogy közvetlenül a lyukba törnénk, feltörés után öntsük egy edénybe, hogy a tojásfehérje ne folyjon ki.
Fűszeres pácolt sült padlizsán és paprika
Kategória: köret , pác1. Távolítsuk el a padlizsán szárát, és csíkosan hámozzuk meg. Hosszában félbevágjuk, durvára vágjuk és enyhén sós vízbe áztatjuk.
3. A curry öntet hozzávalóit egy tégelybe tesszük és jól összerázzuk, hogy elkészüljön az öntet. /hozzávalók : salátaolaj : 3 evőkanál , rizsecet : 2 e evőkanál , curry por : 1 teáskanál , só , feketebors ./
4. Először itassa le a vizet a padlizsánról , és kis mennyiségű, közepesen felhevített olajban süsse rövid ideig. Tedd a serpenyőbe , és forrón öntsd rá a curryöntetet.
5. Ezután a paprikát addig süssük , amíg megpuhul.
6. Hozzáadjuk a paprikát, és az egészet jól összekeverjük. Megvárjuk amig az ízek összeérnek. Akkor is finoman fogyaszthatod, ha ilyen állapotban hűtőben tárolod.
Golden parapara sült rizs
Sült rizs Somi Shantunggal!
Ez egy egyszerű recept a népszerű arany parapara sült rizshez, amelyet Soumi Shantunggal készítenek. Ha Soumi Shantung DX-et, pasztaszerű kínai levesalapot használunk, akkor csak zöldhagymával és tojással finom sült rizst készíthetünk, shantunggal és egy kis szójaszósszal fűszerezve.
Ha sonkát vagy grillezett sertéshúst teszünk hozzá, még finomabb lesz.
Hozzávalók :
- sült rizs:
főtt rizs 200g
tojás 1 db
zöld hagyma 1/2
leves alap Somi Shantung 1/2 teáskanál
Bors egy kevés
Szója szósz 1/2 teáskanál
Saláta olaj 1 evőkanál
- leves alap
leveszöld hagyma kicsit apróra vágva
leves alap Somi Shantung 1/4 teáskanál
Szója szósz 1/4 teáskanál
fehér szezám egy kevés
Bors egy kevés
szezámolaj egy kevés
forró víz körülbelül 2/3 csésze
Elkészítés :
1. A zöldhagymát durvára vágjuk.
2. A lehűtött főttrizst és a tojást egy tálba tesszük, spatulával vagy kanállal vágó mozdulatokkal összekeverjük, és a rizst összekeverjük a tojással.
3. Egy serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk a növényi olajat és a zöldhagyma felét, majd lassú tűzön kevergetve illatosra pirítjuk.
4. Vegyük fel a hőt, adjunk hozzá (2. hozzávalókat), és ha az alsó rész megsült, egy spatulával kikanalazzuk, és megfordítjuk, hogy meglazuljon.
Ne rázza fel és ne keverje a tojást, amíg majdnem meg nem áll.
5. Adjuk hozzá a kreatív shantungot, és enyhén pirítsuk meg.
A shantungot berántjuk , hogy melegítéssel megpuhuljon, így könnyen összefonható a rizzsel.
6. Adjuk hozzá a maradék zöldhagymát és a szójaszószt, szórjuk meg borssal, és kevergetve pirítsuk ropogósra, olvassa el a sült rizs receptjét.
7.Tányérra tesszük, és tetszés szerint piros ecetes gyömbért adunk hozzá.
- instant kínai leves készítése /Somi Shantung
8. Helyezzen egy csészébe a zöldhagymát, a szójaszószt, a szezámolajat , a borsot, a fehér szezámmagot és a shantungot, és közvetlenül tálalás előtt öntsön forró vizet.
Alkalmazás: Sült rizs hússal
9. A zöldhagymát megpirítjuk, megpirítunk 25 g finomra vágott sertéshúst, hozzáadjuk a shantungot, és kevergetve addig sütjük, amíg a sertéshús összefonódik, majd hozzáadjuk a tojásos rizst és megpirítjuk.
A shantung mennyisége kicsi (kb. 1/4 teáskanál), mert a sertéshús umamiját tartalmazza.
10. Adjuk hozzá a zöldhagymát, a szójaszószt és a borsot, kevergetve pirítsuk ropogósra, és kóstoljuk meg.
A zöldhagyma aromája még finomabbá teszi a sült rizst, ezért lassan kevergetve pirítjuk a felét, hogy kihozza az aromát, a többit pedig később adjuk hozzá a friss ízért.
És most egy kis édesség , ez ugyan nem japán de olyan nagyszerű hogy vetekszik azokkal :
Citromízű banán
Az alsó réteg egy citromflan, ezen mering-espuma, vaníliás-banános toffee-krém, és végül egy kávégranita. Könnyű, változatos, sejtelmesen lágy ízek és állagok, hideg, de nem fagylaltszerű. Ha egyáltalán valami megjegyezhető: karakterében az előzővel egy családba tartozik.
https://www.buvosszakacs.com/wp-content/uploads/2022/03/citrom-bana%CC%81n-ka%CC%81ve%CC%81-IMG_20220223_152130.jpg
citromflan / avagy citrom puding
Hozzávalók (4-6 adag)
6 tojás sárgája
3dl frissen facsart, leszűrt citromlé , Kb. 10 dkg eritrit , + csipet őrölt kardamom, só
A sütőt 120C-ra melegítjük.
Elektromos kézi habverővel fehéredésig keverjük a tojás sárgáját a porcukorral (és a fűszerrel). Hozzáadjuk a gyümölcslevet. Hőálló tálkákba öntjük, tepsibe állítjuk, amelyet felöntünk vízzel. 1 és ¼ órát sütjük Teljesen kihűtjük (1 éjszakát pihentetjük). Szépen kiborítható.
Recept: Sam és Sam Clark: Casa Moro, alapján
mering espuma avagy habcsók
Habcsókot készíteni? Mi sem lehet egyszerűbb, ha betart néhány alapvető szabályt:
- Kétszer annyi cukrot használ, mint a tojásfehérje. Pl.: 125g tojásfehérjéhez 250g cukor
- A cukor és a porcukor egyenlő arányban kerül felhasználásra
- az összetevők mennyisége:
- sütőpapír
- 2 tojásfehérje
- 60 gramm eritrit
- 60 g poreritrit
¾ evőkanál kukoricakeményítő
-1 csipet só
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Adjuk hozzá a cukor felét, és verjük tovább, amíg fényes nem lesz. Adjuk hozzá a maradék cukrot, csak egy kicsit tovább verjük. A porcukrot és a kukoricakeményítőt összekeverjük, átszitáljuk, óvatosan a masszához forgatjuk.
A keveréket fogazott fúvókával ellátott csőzsákba töltjük, a habcsókot az előkészített tálcára csepegtetjük. 100°C-ra előmelegített sütő közepén kb.1¾ órát sütjük, majd a kissé nyitott sütőben hagyjuk kihűlni.
A körülbelül 2 hetes tojásfehérje keményebb fehérjét eredményez, mint a nagyon friss. A tojásfehérjének nagyon hidegnek kell lennie ahhoz, hogy felverje. Sütés közben kissé nyissa ki a sütő ajtaját.Melegítsük elő a sütőt 90°C-raKörülbelül 1 óra 30' - 1 óra 40' sütjük. 1 óra főzés után nyissa ki a sütőt néhány másodpercre, hogy eltávozzon a páratartalom. Amikor a habcsók megszáradt, vegye ki a tálcát a sütőből, hagyja hűlni néhány percig, mielőtt rácsra helyezi a habcsókot.
- A tojásfehérjének szobahőmérsékletűnek kell lennie a felverés előtt- Célszerű tökéletesen tiszta fémtálat használni.
A tojásfehérje jobban verődik fel egy fém edényben
- A tojásfehérjén nem lehet nyomokban tojássárgája, különben nehezen verődik fel
- A tojásokat legalább 10 percig verjük. Nagyon fényesek és nagyon kemények lesznek (meg kell tartaniuk a lapáton, szép masszát alkotva)
- A habcsók sütésénél jobb, ha nem haladja meg a 100°C-ot, hogy megőrizze gyönyörű, makulátlan fehér színét.
Erősebbnél fennáll a habcsók megbarnulásának veszélye
- Sütés közben kóstolja meg a habcsókot, az időpontok a habcsók sütéséhez használt sütőtől függően változhat.
Tökéletesen keménynek kell lenniük minden felületükön (különösen alatta )
vaníliás - banános toffee - krém
Hozzávalók : 4 dl tej | 6 közepes méretű banán | 10 dkg eritrit |1,5 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg vaj /vagy margarin
A krémhez összekeverünk 3 dl tejet, 4 darab, villával pépesített banánt és a cukrot, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd kihabosítjuk a nagyon puha vajjal/margarinnal, és beleforgatjuk a maradék két felkarikázott banánt.
vaníliás kávégranita
Alapanyagok:
- 2,5 dl erős presszókávé
- 2 dl víz
- 70 gramm cukor
- 1 rúd vanília
A cukrot a vízzel és a vaníliával felforrósítom, de nem forralom. Kiveszem a vaníliát, a kikapart magokat a sziruphoz adom, majd hozzáöntöm a kávéhoz. Ha langyosra hűlt, fém tálban a mélyhűtőbe teszem. Félóránként felverem kézi habverővel, amikor már jeges, villával töröm szilánkosra, míg az egész meg nem fagy.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése