A „ bacon” !
Manapság igen divatos lett az
angolból átvett „bacon” használata úgy a termék megnevezésekben
/termelők,forgalmazók / mint a felhasználók / szakácsok ,receptírók,blogerek /
körében a magyar megfelelője , vagy úgy is mondhatnám hogy eredetije helyett , amely
a kolozsvári szalonna vagy annak a labancosított változata a kaiserfleisch ,magyarul
: császárhús ,vagy inkább császárszalonna ?
A „bacon” , a hajdan volt magyar bakonyi sertésből készített húsos
szalonna megfelelője ! Ahhoz hogy ezen állításomat alátámasszam át kell
tekintenünk a magyar sertéstenyésztés történetét .…” A honfoglalás utáni
sertéstenyésztés jelentőségét az jelzi, hogy szinte nincsen olyan oklevelünk
vagy más írott forrásunk, amely ne tenne említést sertésekről,
adományozásukról, legeltetésükről, pásztoraikról vagy a sertéssel való
adózásról. Első szent királyunk 1015-ben a pécsváradi monostornak
szarvasmarhák, juhok és kecskék mellett 102 disznót is adományozott….. 1036-ban
ugyancsak Szent István a bakonybéli apátságnak kibocsátott oklevelében a
következőket olvashatjuk: „Porci quoque Abbatis in eadem – sylva Bocon – libere
pascantur” (Az apát sertései a Bakony erdeiben szabadon legelhetnek)………… Hazánk
területén a 11–13. század folyamán igen kiterjedt sertéstartás folyt. Szinte {751.} nem akad olyan ránk maradt
írásos forrás, amely ne említené, ne intézkedne róla. Említi a Gellért-legenda,
foglalkozik vele 1222-ben az Aranybulla is. A 15. századi Thuróczy-krónika
magyarok bejövetelét ábrázoló képén sertéseket is láthatunk……. Már az
Árpád-korban kialakultak a magyar sertéstenyésztés körzetei, központjai. A
Bakony nagyobbrészt bükkös, részben tölgyes erdeiben a 11. századtól jelentős
sertéstenyésztés folyt. Azokat az erdő termésén legeltették és hizlalták……. A bakonyi
sertést a 19. század közepéig szűkebb értelemben a Balatontól északra,
tágabb értelemben a Dunántúlon, illetőleg a szomszédos területeken egészen
Stájerországig tenyésztették….. A Dunántúlon elsősorban a Bakonyban, a
Zselicségben és Somogy más tájain, Göcsejben, az Őrségben, az Ormánságban, a
Sárközben és a mohácsi Duna mentén folyt a középkor óta jelentős makkoltatás
(Vajkai A. 1958b: 81–82, 1959a; Tálasi I. 1939: 14–15; Hegyi I. 1978: 120 skk.;
Takáts Gy. 1986; Andrásfalvy B. 1965, 1968, 1969a)…….. Évszázadokon át a Balkán
északi régióiból, a Dráván át hajtottak vágósertéseket Bécs és más osztrák
város piacaira. Ezeket pedig Somogyban és a Bakonyban pihentették meg és
javították fel….. „- MAGYAR NÉPRAJZ- II. kötet- SERTÉSTARTÁS - Akadémiai
Kiadó, Budapest 1988-2002
Ezek szerint minden bizonnyal még a
tizennyolcadik század derekán is , korábban pedig rendszeresen előfordult, hogy Magyarországról ridegen
tartott, nagyon jó minőségű hússal, zsírral felhizlalt disznócsordákat
hajtottak pásztoraink lábon, "nyugat" felé. (Mondhatni: Magyarország
volt "nyugat éléskamrája".) A disznócsordák többek között a Bakony
erdeinek makkjain híztak kiváló húsúvá és egyedülállóan finom zsírúvá.
Olyannyira, hogy tulajdonképpen a jó minőségű, magyarországi eredetű húsos
szalonna védjegyeként alakult ki ez a szó: "bacon", vagyis:
bakonyi..... szalonna .
Szép és kimerítő tanulmány olvasható
e témáról a http://szofejto.blog.hu/2010/10/19/bakonyi_e_a_bacon? című blogban , melynek a végkövetkeztetése:”….. az Oxford
Companion to Food szerint a bacon eredetileg
bármilyen fajta disznóhúsra vonatkozhatott, ám jelentése a XVII. századra
leszűkült az oldalszalonnára….- Mai kóstolással tehát nem érdemes azonosságot
keresni a bacon és a bakonyi húsos szalonna közt,
már csak azért sem, mert az utóbbit mangalicából, az előbbit pedig hibrid
fajtákból, az ún. large white (angol nagy fehér hússertés) vagy más
lapálysertésekből készítik. Kiderült tehát, hogy az angol bacon és
a magyar Bakony erdősége a bükkfa,
illetve annak magja okán függ össze. A régi időkben, a nagyüzemi húsgyártás
időszaka előtt azonos volt a bacon és a bakonyi szalonnát adó sertések
étrendje, amikor még a természetben, szabadon tartották, s valódi, egészséges
olajokban gazdag, a disznók húsát nemesítő táplálékon hizlalták őket.”
Jó lenne ha egy kis önbecsülést
felmutatva , magunkba tekintenénk és nem majmolnánk automatikusan a nyugati
elnevezéseket , főként ha erre némi etimológiai és történelmi áttekintés
után jó esélyünk kínálkozik hogy magyar elnevezést is használhatunk ! Most nem arról van szó hogy
az angolok hogyan nevezik a szalonnájukat ami nagy valószínűséggel még a
középkorban neveztek el bacon-nek és a német kereskedők közvetítésével a
magyarok által exportált sertésekből nyertek,hanem mi magyarok miképpen
nevezzük szalonnáinkat ?
Mert tudvalevőleg van :
-erdélyi szalonna /füstölt csemege
szalonna /debreceni paprikás szalonna
-sváb szalonna / füstölt szalonna / kenyér szalonna
-angol szalonna
-sózott fehér szalonna / tea szalonna
-csécsi szalonna / abált paprikás tokaszalonna /abált
kassai szalonna
-kolozsvári
szalonna ( nyers , füstölt ) / császár szalonna ( főtt , füstölt) / =
Kaiser fleisch
-bakonyi szalonna
/ = bacon szalonna ( általában füstöletlen
) / pancetta
- szeletelt bacon / darabolt bacon
- sózott fehér szalonna tea szalonna |
-erdélyi szalonna
-csécsi szalonna /
abált paprikás |
császár szalonna ( főtt , füstölt) / = Kaiser fleisch |
darabolt bacon |
szeletelt bacon * a képek a Pápai hús ,Pick és a Grocceni honlapjáról valók |
-bakonyi szalonna / = bacon szalonna
VálaszTörlésEz így nem igaz...
Itt egy profi meghatározása: http://buvosszakacs.blog.hu/ MBTBD 2010.04.15. 08:52:50
Törlés@piskoo: "Mi a különbség a császárszalonna a kolozsvári szalonna és a bacon szalonna között?"
Ugyanannak a zsír-hús rétegzettségű sertésrésznek háromféle elnevezése. A császárhús a tokaszalonna folytatása, a bordák aljáig húzódik. Füstölve kolozsvárinak hívják, levegőn szárítva vagy füstölve az olaszok pancettának. Ugyanez a hús szeletelve (füstölt vagy főtt füstölt formában) bacon néven kerül forgalomban (kereskedelmi elnevezés).
Istenem, de örülök, hogy idetaláltam!! Végre valaki! Csak így tovább! :)
TörlésKöszönöm :)
TörlésSzép dolog az amatőr hagyományőrzés, de kevesebb annál irritálóbb dolog van, amikor az amatőr "nyelvészkedéssé" fajul... Azért az etimológia kicsit bonyolultabb dolog, mint hogy a bacon kb. úgy néz ki, mint a Bakony, plusz ott történetesen malacok is voltak... A nyelvészetileg (hangtanilag is!!!) helyes etimológia pl. itt található: http://www.etymonline.com/index.php?term=bacon&allowed_in_frame=0, illetve természetesen papíralapú etimológiai szótárakban (pl. The Oxford Dictionary of English Etymology) is megtalálható. Itt feketén-fehéren kiderül, hogy a szó a protogermán (= germán nyelvek szétválás előtti állapota) *bakkon szóból származik, ami hátsó húst jelent, a szó pl. a mai modern angol back szóban is továbbél, illetve adatolt az óhollandból, ófelnémetből. Semmi köze a Bakonyhoz.
VálaszTörlésK. (angol szakos, nyelvészeti szakirányú végzettséggel)
Ez a blog a gasztronómiáról szól ,nem kívánok semmiféle etimológiai vitába szállni , pláne névtelenül kommentáló nyelvészekkel! Az tény hogy a bakonyi szalonna létezik ,mint a fentiekben olvasható:"Most nem arról van szó hogy az angolok hogyan nevezik a szalonnájukat ami nagy valószínűséggel még a középkorban neveztek el bacon-nek és a német kereskedők közvetítésével a magyarok által exportált sertésekből nyertek,hanem mi magyarok miképpen nevezzük szalonnáinkat ?"Ez a blog azért íródott hogy őrizzük meg a hagyományainkat,a meglévő elnevezések helyett ne használjunk automatikusan idegen elnevezéseket-amelyeket a külföldi kereskedelmi láncok,médiák,stb.használnak ,/nem ismervén a magyar történelmet és a megfelelő neveket/a saját marketing céljainak az elérésére-ne feledjük a régi elnevezéseinket és őrizzük meg azt ami a sajátunk !
TörlésTudom, hogy gasztronómiai blog, ennek ellenére javaslom elolvasni a szofejto.blog.hu oldalon is megemlített és beszúrt angol hivatkozást, Rev. William Betham 1801-es művét, ahol maga a plébános leírja, hogy Bucking-ham-shire (ham=sonka) a bükkfáról kapta a nevét és több Bacon család címerében is ott van a bükkfa. Tehát a bükkfa termésén makkoltatott disznók jószerivel beillenek a bacon/Bakony/bükk kapcsolatba.
Törlés