Oldalak

2012. május 12., szombat

Sóskaleves....

Posírozott tojással , hagyományosan....

             .....Vagyis ahogy én hiszem hogy hagyományos , mert ez egy igen sokféleképpen készíthető leves. A mi konyhánkban ilyenkor tavasszal mikor még az első zsenge sóskát /szabadföldi/ szedhetjük és még van egy kis maradék lefagyasztott sonkalé , ilyenkor jött el a sóskaleves főzésének az ideje . Az első sóskahajtások finom savanyúsága nem említhető egy lapon a későbbi öreg sóska savasságával , persze mindegyiknek megvan a maga értéke .


Miután a sóskát leszedtük , megtisztítjuk és  alaposan megmossuk ,lecsorgatjuk ,egy konyharuhával leszárítjuk a     nedvességet amennyire lehetséges,felaprítjuk aztán odatesszük egy kevés vajon és olívaolajon /fele-fele arányban/dinsztelni ,állandóan kavargatva nehogy odakapjon  .


Nincs semmiféle lisztszórás se rántás ,a sűrítés  krumplipürével / úgy 4-5 krumplit a szétfövő fajtából megfőzünk és pürévé törjük /  történik , amit külön elkészítünk .
   
Ha kellően megfonnyasztottuk a sóskát akkor feleresztjük a sonkalével , ennek hiányában maradék húslevessel,ha ez sem áll a rendelkezésünkre akkor vízzel és egy kevés füstölt kolbászt főzünk még bele  és itt számos variáció jöhet szóba : egy kevés füstölt csont vagy oldalas , netán füstölt hús !
Ha felfőtt és a belevalóak is készre főttek , hozzáadjuk a krumplipürét és jól összekavarjuk és összefőzzük,ízesítjük sóval és a leves savanyúságát is beállítjuk édesítő vagy cukor hozzáadásával .Itt most kettéválik a leves készítésének módja , attól  függően hogy a most divatos krémlevest , vagy a hagyományos ,kissé rusztikus ,darabos sóskát tartalmazó levest akarunk készíteni . Ha krémleves készül akkor a kolbászt és egyéb belevalókat kiszedjük,majd egy botmixerrel összeturmixoljuk  és még főzzük egy kicsit. A leves krémességét a krémleves esetén tejszín hozzáadásával érjük el , míg a hagyományos változatban tejfölt adunk hozzá ,mindkét esetben óvatosan , hőkiegyenlítéssel .

A levesbetétet illetően , a rusztikus változatnál , posírozott tojással tálaljuk és fokhagymás pirítóst adunk hozzá , van ahol csak tojásos galuskát főznek bele . A krémleves esetében számtalan lehetőség kínálkozik úgy mint a már az említett buggyantott tojás vagy a laskára vágott rántotta ,stb.;nem feledve a füstölt kolbász vagy hús  darabokat , de itt kell megemlíteni a pirított kolozsvári szalonna chipset amit a kitálalt krémleves tetejére szórunk !  Rafinált megjelenést és remek ízpárosítást ad a grissinire tekert és úgy  megsütött vékony füstöltsonkaszelettel való tálalás.
           Ezt a levest meleg napokon ,hidegen is kínálhatjuk,mellé egy könnyű , félszáraz , fehérbort fogyaszthatunk .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése